Par 1,5 miljoniem eiro pētīs potenciālos risinājumus atjaunojamās enerģijas ražošanai atkritumu poligonos Rīgā un Tartu 3

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 17.janvāris 2024 11:30

Atkritumu poligons "Getliņi" starptautiskā projektā "Aprites ekonomika Rīgas un Tartu atkritumu apsaimniekošanas objektos" (CERITA) par 1,5 miljoniem eiro pētīs potenciālos risinājumus atjaunojamās enerģijas ražošanai atkritumu apsaimniekošanas objektos Rīgā un Tartu, aģentūru LETA informēja SIA "Getliņi eko" ārējās komunikācijas vadītājs Ričards Aksels Ozoliņš.

CERITA projekta mērķis ir analizēt atkritumu apsaimniekošanas objektu atkritumu sastāvu, enerģijas patēriņu un atjaunojamās enerģijas ražošanas potenciālu Rīgā un Tartu. 

Projekts paredz izstrādāt biznesa modeļa analīzi, produktu ekonomisko vērtību, kā arī noteikt risinājumu investīciju plānu. Viens no galvenajiem CERITA projekta jauninājumiem ir ūdeņraža un tā atvasinājumu izmantošana, lai uzlabotu atkritumu pārstrādes laikā iegūto galaproduktu.

"Getliņi eko" valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns norāda, ka atkritumu apsaimniekošanā izmantotās tehnoloģijas aug gadu no gada, tāpēc ir svarīgi apzināt un realizēt labākos risinājumus, lai palielinātu pārstrādes iespējas, kā arī uzlabotu energoefektivitāti. 

Viņš arī min, ka projekta laikā gūtie secinājumi būs pamats nākotnes atkritumu poligonu darbībai.

Kompānijā norāda, ka projektā apvienojušies partneri no Baltijas valstīm un Nīderlandes, lai pārveidotu atkritumu apsaimniekošanas praksi, izmantojot aprites ekonomikas pieeju. Projektu īsteno partneru "Hydrogen Architects BV", "Getliņi eko", "Ekotikslai", Latvijas Ūdeņraža asociācija, SIA "Ernst & Young Baltic" un Tartu pilsēta.

Tāpat projekts paredz veicināt sabiedrības informētību un izglītošanu par aprites ekonomiku un atkritumu apsaimniekošanas praksi, kā arī pilnveidot pārrobežu sadarbību starp iesaistītajām valstīm. Projektam ir potenciāls būtiski ietekmēt atkritumu apsaimniekošanas praksi reģionā, lai izmantojot aprites ekonomikas pieeju attīstītu ūdeņraža un tā atvasinājumu potenciālu, norāda kompānijā.

CERITA tiek finansēts no Eiropas Inovāciju padomes un mazo un vidējo uzņēmumu izpildaģentūras (EISMEA) līdzekļiem. Projekts tiks īstenots visu 2024.gadu, un kopējais projekta budžets ir 1,5 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka "Getliņi eko" 2023.gada deviņos mēnešos strādāja ar 36,602 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, vienlaikus uzņēmuma peļņa saruka 4,2 reizes un bija 1,475 miljoni eiro.

Uzņēmums reģistrēts 1997.gada novembrī, un tā pamatkapitāls ir 6,009 miljoni eiro. Kompānijas kapitālā 97,7% pieder Rīgas domei, bet 2,3% - Ropažu novada domei.

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Freijers 18.janvāris 2024 14:32
2 0 Atbildēt

Jau tagad jūt atjaunojamo enerģiju braucot iekšā Rīgā pie Dārziņiem un Rumbulā - smird kā atejā, diez kā cilvēki, kas pie pašiem Getliņiem - Mežezeros vai kā to vietu tur sauc, dzīvo....

Bils 18.janvāris 2024 16:47
2 1 Atbildēt

Varēja jau noapaļot pētījumu uz 2 milj., ko tik lēti? 😜

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ziemeļkorejas elektroauto ar sniedzamību līdz 720 km 13

Runājot par autobūves nozari, parasti domā Dienvidkoreju vai Koreju un visiem ir skaidrs par ko ir runa. Tomēr arī Ziemeļkorejas ielās ir automobiļi, daļa cilvēku ar kaut ko pārvietojas un tie nav koka velosipēdi. Lasīt vairāk

 

Elektromobiļu piedāvājums Latvijā aug, cenas krīt (+ VIDEO) 4

Pirms desmit gadiem Latvijā bija arī tikai divas ātrās uzlādes stacijas. Tagad ir ap 600 uzlādes punktu, tāpēc, lai paliktu šodien ceļā ar tukšu bateriju, vēl ir jāpacenšas. Mobilitāti sekmē arī jauno elektromobiļu pieaugusī sniedzamība ar vienu uzlādi. Lasīt vairāk

 

Uz Liepājas šosejas sešas nāves divās dienās; ceļu auditēs (+ VIDEO) 68

Liepājas šoseja pie Blīdenes nesusi nāvi sešiem autobraucējiem. Vakar avārijās gāja bojā četri cilvēki, šodien, frontāli saduroties ar smago auto, dzīvību zaudēja divi vieglā auto braucēji – šoferis un pasažiere. Valsts policijā par galveno avāriju iemeslu min pārgalvīgu, nedrošu apdzīšanu, kas beigusies letāli. Lasīt vairāk

 

Smagās avārijas liek aizdomāties: Liepājas šosejas posmam veiks ārkārtas drošības auditu 39

Ņemot vērā smagos ceļu satiksmes negadījumus (CSNg), kas notika uz Liepājas šosejas (A9) šodien un vakar, VSIA Latvijas Valsts ceļi (LVC) pasūtīs ārkārtas drošības auditu Liepājs šosejas posmam. Smagie CSNg notika autoceļa A9 80., 90. un 105. kilometrā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti