Eksperte: "Gazprom" lēmums nepiegādāt dabasgāzi uz Latviju ietekmēs ikvienu, tomēr tas nav negaidīts 20

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 1.augusts 2022 18:09

Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" lēmums par dabasgāzes eksporta pārtraukšanu uz Latviju ietekmēs ikvienu, tomēr tas nav negaidīts lēmums, aģentūrai LETA norādīja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes prodekāne studiju jomā Laila Zemīte.

Viņa skaidroja, ka "Gazprom" lēmuma ietekmes apmēru noteiks tas, cik daudz Latvijas tirgotājiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē būs pieejama dabasgāze, kā arī tas, par kādu cenu šis resurss būs iepirkts.

Patlaban Latvija paļaujas uz alternatīviem piegādes resursiem, kas nav saistīti ar Krieviju, tomēr tas ir izaicinājums, ņemot vērā Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa noslodzi un faktu, ka Paldisku LNG terminālis vēl nav gatavs, atzīmēja eksperte.

"Ir jāskatās vēl plašāk, iespējams, uz vēl kādiem citiem piegādes ceļiem," uzsvēra Zemīte.

Viņa arī pauda, ka šajā gadā atšķirībā no iepriekšējiem ir ļoti sarežģīti prognozēt Inčukalnā pieejamās dabasgāzes jaudas tieši Latvijas tirgotājiem, jo situācija mainās pa dienām, reizēm pat pa stundām.

Saistībā ar dabasgāzes patēriņa kritumu Latvijā Zemīte norādīja, ka tas faktiski krītas katru gadu, tomēr šogad šis process novērojams izteikti. Tas, ka daudzi gāzes katlus maina uz alternatīvām iekārtām, pašlaik padara sarežģītu situāciju precīzi prognozēt patēriņa kritumu gada laikā, tomēr ir skaidrs, ka šis kritums būs lielāks par 15%, ko savās rekomendācijās atzīmējusi Eiropas Komisija.

Tāpat RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes prodekāne atzīmēja, ka patēriņu samazināt cenšas arī AS "Latvenergo", kas valsts kopējā dabasgāzes patēriņa ziņā ar termoelektrocentrālēm (TEC) aizņem lielu daļu.

Vienlaikus Zemīte atzīmēja, ka dabasgāzes patēriņu ietekmē arī laika apstākļi ziemā. "Daudz būs atkarīgs arī no tā, cik barga šī ziema būs. Ja tā būs salīdzinoši silta, tad es domāju, ka apmērs varētu samazināties vēl vairāk," viņa sacīja.

Jau ziņots, ka atbilstoši Krievijas ziņu aģentūras "RIA Novosti" vēstītajam "Gazprom" pārtraucis gāzes eksportu uz Latviju "saistībā ar gāzes ņemšanas nosacījumu pārkāpumu".

AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") apstiprināja, ka ir saņemta informācija no "Gazprom" par dabasgāzes jūlija piegāžu pārtraukšanu.

Vienlaikus kompānijā skaidroja, ka jau iepriekš, veicot Latvijas gāzapgādes drošības novērtējumu, "Conexus" aprēķinos nerēķinājās ar dabasgāzes piegādēm no Krievijas. 

Tāpat ziņots, ka Latvija ir apņēmusies pilnībā atteikties no Krievijas gāze no 2023.gada 1.janvāra.

Saeimas atbalstītie grozījumi Enerģētikas likumā paredz dažādot dabasgāzes piegāžu ceļus un nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Atbilstoši grozījumiem Enerģētikas likumā publiskajam tirgotājam ir pienākums nodrošināt, lai ne vēlāk kā līdz katra gada 31.augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apmērs laika posmam no attiecīgā gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim tiek uzglabāts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.
 

 
Visi komentāri
 
es 1.augusts 2022 18:17
3 0 Atbildēt

Tiešām prodekāni vajadzēja traucēt tik acīmredzamā un pat muļķimsaprotamā jautājumā? Krāvējs Maximā pteiks tieši to pašu, bet tautai daudz saprotamākā valodā!

Dānis 1.augusts 2022 21:07
3 0 Atbildēt

Gāzi dedzina tikai lohi, to parāda tie kam tā gāze dah.

www.linkaenergy.com/en/products/s...50---15000-kw/

Piekrītu 1.augusts 2022 21:08
3 0 Atbildēt

Tikai lohi.

Īstie malači dara tā:

Estoniaboy 1.augusts 2022 21:15
3 0 Atbildēt

Poļi dedzina ogles

Somi dedzina kūdru

Zviedri dedzina atkritumus

Mēs gāzi.Smieklīgi

650 1.augusts 2022 22:04
2 0 Atbildēt

-nu Kuwaitas Šeihs jau arī nava Lohs, tas kurina nonstopā

Nuja 1.augusts 2022 22:29
2 0 Atbildēt

Ukraiņi kurina krievu ieroču noliktvas

Opis 2.augusts 2022 12:10
3 1 Atbildēt

Pie esošajām cenām drīz varēs nesatraukties par fizisku gāzes pieejamību, jo nebūs finansiālās pieejamības! Man pagājušā gada jūnijā izlīdzinātais bija 73 euro bet no šī gada Jūlija 426 eur mēnesī un tad vēl Latvijas gāze kaut ko murmina par tarifu celšanu x2 no janvāra. 426 euro mēnesī var pavilkt kādu īsu brītiņu, kamēr beigsies ietaupījumi, bet tie ietaupījumi beigsies vēl pirms apkures sezonas sākuma. Janvārī par 850 euro nevienam to gāzi nevajadzēs, garantēju.

seller 2.augusts 2022 15:31
0 0 Atbildēt

Nomainīju norēķinu veidu no 'Izlīdzinātais maksājums" uz "Rēķins", jūnijā bija jāmaksā EUR 3,27

Opis 2.augusts 2022 16:39
1 0 Atbildēt

Tad nu gan ietaupīji gāzes plīts rēķinu no 5,70 uz 3,27.

Pč tavas metodes apkures rēķins vasarā būtu 60 eur bet ziemā 1500 mēnesī!

seller 2.augusts 2022 23:14
0 0 Atbildēt

tas ir apkures rēķins mājai

Opis 3.augusts 2022 9:16
0 0 Atbildēt

Par to naudu pat 1kubikmetrs gāzes nesanāk. Visticamāk pēc pārejas no izlīdzinātā uz rēķinu tev ir pārmaksa, bet kad tā noēdīsies, būs jau trīsciparu vai četrciparu skaitlis rēķinā.

seller 4.augusts 2022 11:57
0 0 Atbildēt

Neviens m3 jau vasarā arī netiek patērēts! Nav bijusi pārmaksa, šis cipars ir fiksētā maksa par pieslēgumu vai kā to sauc. Protams apzinos, ka sezonā cipari būs citi, bet gribas pašam kontrolēt cik patērējam, un ja vajadzēs atslēgsim, jo par laimi ir saglabātas un atjaunotas parastās malkas krāsnis. Zinot aptuveno patēriņu, varēs tomēr tos ciparus +/-piemest iepriekš jau pēc jaunās cenas.

Pļurkt 2.augusts 2022 12:45
1 0 Atbildēt

Toties "mēs" likvidējām n-tās kūdras dedzinātavas!

Rīgas TEC pārbūvējām no kūdras uz gāzi!

Salmus dedzina..... Nu protams - labāk izniekot lauksaimniecības zemes un kurtuvē sakurināt lopbarību!

Toties 6 pirksti gaisā, ka esam atteikušies no gāzes!!

Kukuška 2.augusts 2022 14:48
1 0 Atbildēt

Enerģētiskās krīzes laikā, var arī salmus dedzināt, nevis laizīt dirsu asinkārajam un lūgties,, lai tas par kosmiki cenu piegādā vismaz drusku gāzes.

Kad Rīgā Rīgas siltums gribēja taisīt lielāko šķeldas katlumāju baltijā, kas mierīgi ar siltumu apgādātu visu rīgu, tad pat nekapersonīga un defakto sāka troļļot nah mums tāda, jo tad jāver ciet esošie gāzes teci.

Nu vot, būtu diversificējušies tagad paši varētu iet grizt trubu ciet un vēl nodot to metālā, būtu ar to vel nopelnījuši.

A tagad dirzdami skrienam meklet visur gāzi un lūgties lai neaizver gāzes padevi.

Kanibaals 2.augusts 2022 17:35
0 0 Atbildēt

Nav bijušo čekistu, tie visi labi pastrādāja, lai mēs būtu uz adatas. Pat it kā uz krieviem dusmīgais Lembergs pret NATO papļurkstēja pēc komandas.

Ģeotermālā apkure jāievieš, ir visi priekšnoteikumi.

Pļurkt 2.augusts 2022 17:41
0 0 Atbildēt

Tu dzīvo Islandē..... Pardon "Īslandē", jeb Īsajā zemē!!!

Kanibaals 3.augusts 2022 0:32
0 0 Atbildēt
Opis 3.augusts 2022 9:26
0 0 Atbildēt

Rakstā minēts, ka siltie ūdeņi kembrija slānī sākas jau pie Ķemeriem, kur tiem ir apmēram 30 °C, pie Jelgavas – ap 50 °C, bet tieši Elejā sasniedz lielāko karstumu – ap 60 °C.

Ar tādu temperatūru var sildīt privātmāju, ne jau pilsētas ar centralizēto apkuri, kur ir milzīgi siltuma zudumi!

Pļurkt 3.augusts 2022 10:27
0 0 Atbildēt

Neko tur nevar sildīt!!!

Pat sistēmai ar siltumsūkņiem vajag 70 grādi augstāko temperatūru.

Oskars 3.augusts 2022 13:12
0 0 Atbildēt

Kāds Gazprom?

Teroristiem maksāt par to, ka viņi ekonomiku nograuj, ka nav iespējams iegādāt gāzi no citiem un vēl smejas "nogriežot" gāzi!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Gājējs "nogāž" divus motociklistus (+ VIDEO) 8

Viens no motociklistiem pamana gājēju pie pārejas un sāk bremzēt, taču aizmugurē braucošais tam nav gatavs. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 9

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 

Mopēds vai velosipēds? (+ VIDEO) 12

Laikam kļūstot siltākam, ielās arvien vairāk parādās arī elektroskrejriteņi un elektromopēdi. Vienlaikus – ar jaunu sparu uzliesmo domstarpības starp šo braucamrīku lietotājiem un kājāmgājējiem. Tikmēr saasinās konkurence arī pašu koplietošanas braucamrīku operatoru vidū. Viens no uzņēmējiem tiek vainots konkurences kropļošanā, sev par labu interpretējot likuma normas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti