Pagājušā nedēļā Baltijā vidējā elektroenerģijas cena samazinājās par 51% 8

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 28.decembris 2022 11:01

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs vidējā elektroenerģijas cena vienoti kritās par 51%, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Pagājušā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 178,71 eiro par megavatstundu (MWh), bet Igaunijā - 178,68 eiro par MWh, kas vienoti kritās par 51%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. "Nord Pool" sistēmas cena saruka par 51% līdz vidēji 154,51 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu "Nord Pool" reģionā galvenokārt veicināja par 10% zemāks elektroenerģijas pieprasījums garāku brīvdienu dēļ. Turklāt ietekmi uz elektroenerģijas cenām atstāja vēja elektrostaciju izstrādes pieaugums "Nord Pool" reģionā par 8%, augstāka atomelektrostaciju pieejamība, kā arī energoproduktu cenu samazinājums. Baltijas nedēļas vidējās elektroenerģijas cenas ietekmēja arī par 98% lielāka enerģijas plūsma no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala, atgriežoties darbā Zviedrijas Oskarshamnas trešajam reaktoram, tikmēr plūsmas no Somijas bija par 2% zemākas nekā nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8946 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 9046 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 9% līdz 557 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 8% līdz 135 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 173 GWh, kas ir par 11% mazāks nekā nedēļu iepriekš, savukārt Lietuvā patēriņš samazinājās par 8% un bija 249 GWh.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs kritās par 26%, un tika saražotas 352 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms saruka par 29% līdz 116 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 11% līdz 155 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi kritās par 40% līdz 81 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 86%, Igaunijā - 90%, bet Lietuvā - 32%. Baltijas valstīs tika saražoti 63% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.
 

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Knariņš 29.decembris 2022 8:40
7 1 Atbildēt

Aizmirstiet par lētu elektrību, valsts Covida laikā labi izšķērdēja naudu un vēl turpina maksāt par vakcīnām, kuras izmet ārā vai sūta uz banānu republikām! Par to visu ir jāmaksā un elektrības nodoklis, vai atvainojos, energoresursu cenas - ir labs veids kā pildīt valsts kasi.

Opis 28.decembris 2022 15:48
5 3 Atbildēt

Elektrum ir jāsūta pupās, jo viņi piekopj negodīgu komercpraksi! Viņu "fiksētajos" līgumos ir atruna, ka viņi var mainīt fiksēto cenu pēc sava prāta, ja uzskata ka peļņa par mazu. Tā kā tā nav nekāda fiksētā cena, bet lohatrons.

Piemēram, Enefit gadījumā, ja noslēdz līgumu uz 2 gadiem, tad tarifs nemainās 2 gadus.

Šobrīd izskatās, ka prātīgāk ir ņemt biržas tarifu, jo cenas krīt, bet Elektrum fiksētais jau cenu uz leju nelaidīs, kamēr būs muļķi, kas maksās! Pa lielam Elektrum fiksētais ir tas pats biržas tarifs, tikai mainās lēnāk un vienmēr piešauj klāt E;ektrum uzcenojumu!

Birža 28.decembris 2022 15:55
2 1 Atbildēt

Kādam loham jābūt, lai pirktu ilgtermiņā no Elektrum elektrību par 42 centiem, ja šodien dienas vidējā cena ir 12,9 centi?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Elektriskie kravinieki jau 2030. gadā “noliks pie vietas” dīzeļus

Elektrisko kravas auto drīzu uzvaras gājienu paredz jaunākais pētījums. Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti