Ārvalstniekiem par pārkāpuma izdarīšanu būs jāiemaksā garantijas nauda 6

 
23.jūlijs 2009 10:26

Lai no ārvalstniekiem iekasētu naudas sodu par Latvijā izdarītu pārkāpumu, izstrādāti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz iespēju piemērot jaunu piespiedu līdzekli - garantijas naudu.

Jauno piespiedu līdzekli drīkstētu piemērot par šādiem administratīvajiem pārkāpumiem: par transportlīdzekļa vadīšanu bez autovadītāja apliecības, braukšanas ātruma un distances neievērošanu, par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola vai narkotisko vielu ietekmē, sīko huligānismu, strādāšanu bez darba atļaujas un par citiem pārkāpumiem.



Garantijas naudas pieprasījumu varēs attiecināt arī uz ārvalstīs reģistrētu transportlīdzekļu vadītājiem, kuru izdarīto administratīvo pārkāpumu izskatīšana ir Autotransporta inspekcijas kompetencē (piemēram, pārkāpts transportlīdzekļa vadītāja darba un atpūtas režīms, pārsniegta transportlīdzekļa faktiskā masa un gabarīti).

Likumprojekts „Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā” 23. jūlijā izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Grozījumi tapuši, jo patlaban soda piedziņa no ārvalstniekiem ir gandrīz neiespējama, jo pietiekams ir tikai tiesiskais regulējums attiecībā uz naudas soda piedzīšanu, piemēram, no Latvijas autovadītājiem.

Garantijas naudas apmēru noteiks amatpersona, kas sagatavos administratīvā pārkāpuma protokolu. Ja lēmumu par soda uzlikšanu pieņems pārkāpuma izdarīšanas vietā, garantijas naudas apmērs nosakāms tikpat liels kā uzliktais sods. Savukārt, ja protokolu nodos izskatīšanai pēc piekritības, garantijas nauda nosakāma tādā apmērā, kāds ir maksimālais sods par konkrēto pārkāpumu.  

Ja ārzemnieks izdarījis likumprojektā norādīto administratīvo pārkāpumu (piemēram, pārsniedzis atļauto braukšanas ātrumu), bet neiemaksā garantijas naudu, viņam jāparaksta saistību raksts par apņemšanos triju darbadienu laikā to izdarīt. Ja ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa vadītājs izdarījis pārkāpumu, kura izskatīšana ir Autotransporta inspekcijas kompetencē, tiek aizturēti mašīnas reģistrācijas dokumenti un vadītāja apliecība līdz garantijas vai soda naudas iemaksāšanai.

Garantijas nauda nebūs jāmaksā, ja naudas sods tiks uzlikts uzreiz pēc pārkāpuma konstatēšanas un pārkāpējs to samaksās.

Pēc Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datiem autopārvadājumu uzraudzības jomā 2007. gadā netika samaksātas soda nauda naudas 63 035 latu apmērā, bet 2008. gadā – 77 445 latu apmērā. Līdzīgas tendences vērojamas arī citās jomās, piemēram, pērn par braukšanas ātruma, distances un intervāla neievērošanu ārvalstnieki soda naudās nesamaksāja 126 145 latus.
 
Parādnieku sarakstu galvenokārt veido Krievijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Lietuvas, Igaunijas un vēl dažu Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotāji.

Šāda situācija rada nevienlīdzīgu attieksmi pret Latvijas autovadītājiem, kas vairāk kā 90% gadījumu nomaksā uzlikto naudas sodu. Atbalstot Satiksmes ministrijas izstrādātos grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, tiktu nodrošināts soda neizbēgamības princips arī attiecībā uz likumpārkāpējiem – ārzemniekiem. Turklāt garantijas nauda kā piespiedu līdzeklis sastopamas arī citās ES dalībvalstīs – Polijā, Vācijā, Nīderlandē, Spānijā, Austrijā. 

Jauno ieceri atbalsta Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija, autopārvadātāju asociācija „Latvijas Auto”, Latvijas Tūrisma aģentu asociācija, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija.

Satiksmes ministrijai sadarbībā ar Iekšlietu ministriju būs jāizstrādā Ministru kabineta noteikumi par garantijas naudas iemaksu, termiņiem, par veidu, kādā institūcija (amatpersona) atmaksā noteikto garantijas naudu, par dokumentu aizturēšanu, kā arī jānosaka saistību raksta veidlapas forma. Plānots, ka grozījumi spēkā stāsies 2010. gada 1. jūlijā.

Likumprojektam vēl jāgūst valdības un Saeimas atbalsts.
 
Visi komentāri
 
270034. viesis 23.jūlijs 2009 11:42
0 0 Atbildēt

kaa vini var aiztureet masiinas dokumentus?

270036. viesis 23.jūlijs 2009 19:56
0 0 Atbildēt

jauns ienākumu avots "ķepaiņiem"

270044. viesis 24.jūlijs 2009 10:52
0 0 Atbildēt

270034. viesis 23.07.2009 11:42

kaa vini var aiztureet masiinas dokumentus?

---------------------------------------------------

Elementaari, Vatson - dokumenti tiek pievienoti "lietai", noliec

auto noraadiitajaa staavvietaa un staigaa :-) Rietumos shaada prakse

tiek piemeerota vismaz kopsh 1990-o gadu saakuma :-) Jaasaka,

darbojas!

270050. viesis 25.jūlijs 2009 0:01
0 0 Atbildēt

Droši - noliec tačku par 15 vai cik tur lohiem sutkā norādītajā stāvvietā un kad atnāc pakaļ, tad atrodi tukšu vietu tur, kur bija maģis...

Un vispār bez doķiem braukt nav aizliegts :D

270052. viesis 25.jūlijs 2009 14:45
0 0 Atbildēt

Vai tad iet runa par izbraukšanu no latvijas? :)

Nē, nav manis vadīta tačka ne reizi viesojusies mentu stāvlaukumā, bet ziņas tomēr reizēm gadās paskatīties :)

270053. viesis 26.jūlijs 2009 17:06
0 0 Atbildēt

un reizums tas maģis pat pazud cēļa uz stavvietu...reizums ari akumulators vainu pazud vai nomainās utt...bet tas musu banāņijā ir normali...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti