Tiesībsargs: Sodīšanas sistēma ar fotoradaru fiksētiem pārkāpumiem neatbilst cilvēktiesību prasībām 13

 
16.septembris 2009 10:06

Pirms gada pēc vairākām publikācijām plašsaziņas līdzekļos Tiesībsargs pēc savas iniciatīvas ierosināja pārbaudes lietu ar mērķi izvērtēt, vai amatpersonai pieņemot lēmumu par personas sodīšanu par izdarīto pārkāpumu, kas fiksēts ar foto iekārtām (foto radariem), tiek ievērotas cilvēktiesību prasības.

R. Apsītis pārbaudes lietu ir pabeidzis un atzinumu nosūtījis Tieslietu ministram M.Segliņam un Iekšlietu ministrei L.Mūrniecei.

Pārbaudes lietas ietvaros konstatēts, ka pašreizējā sodīšanas sistēmā ir saskatāmi būtiski trūkumi un ka tā neatbilst cilvēktiesību prasībām.

Ceļu satiksmes likuma (turpmāk – CSL) mērķis ir organizēt ceļu satiksmi tā, lai aizsargātu cilvēka dzīvību un veselību. Minētais mērķis viennozīmīgi ir uzskatāms par leģitīmu un cilvēktiesībām atbilstošu. Līdz ar to personu saukšana pie atbildības par Ceļu satiksmes noteikumu (turpmāk – CSN) neievērošanu ir pieļaujama.

Tomēr Tiesībsargs savā atzinumā uzsver, ka sodam un tā piemērošanas procedūrai ir jābūt taisnīgai. Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 92.pantā ir noteikts, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā. Ikviens uzskatāms par nevainīgu, iekams viņa vaina nav pierādīta saskaņā ar likumu. Satversmes 89.pantā noteikts, ka valsts atzīst un ievēro cilvēka pamattiesības saskaņā ar šo Satversmi un Latvijai saistošiem starptautiskiem līgumiem. Eiropas Padomes Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas (turpmāk – Konvencija) 6.pantā noteikts, ka ikvienam ir tiesības, nosakot civilo tiesību un pienākumu vai viņam izvirzītās apsūdzības krimināllietā pamatotību, uz taisnīgu un atklātu lietas savlaicīgu izskatīšanu neatkarīgā un objektīvā ar likumu noteiktā tiesā.

Šobrīd CSL 436.panta trešajā daļā noteikts: „Ja pārkāpums fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem (foto iekārtas vai videoiekārtas), neapturot transportlīdzekli, par to bez transportlīdzekļa vadītāja klātbūtnes tiek sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols — lēmums.” Tiesībsargs uzskata, ka šāds likuma panta formulējums nav saskaņā ar vispārējiem cilvēktiesību principiem. Policijas darbiniekam, konstatējot, ka ar foto radaru ir fiksēts pārkāpums, ir pienākums noskaidrot pārkāpumu izdarījušo personu. Minētais pienākums izriet no LAPK 22.panta, kurā noteikts administratīvā soda mērķis – sodīt pārkāpuma izdarījušo personu.

Tomēr CSL paredz, ka lēmums par LAPK 149.8 pantā paredzētā pārkāpuma izdarīšanu un piemērojamo sodu, ja pārkāpums ir fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem (foto radaru), neapturot transporta līdzekli, tiek pieņemts bez viņas klātbūtnes un paziņojums - lēmums transporta līdzekļa īpašniekam vai reģistrācijas apliecībā norādītajam turētajam tiek nosūtīts triju darba dienu laikā .

Tiesībsargs secinājis, ka pārkāpuma izdarītājs, proti, transporta līdzekļa vadītājs, pārkāpuma izdarīšanas brīdī var būt īpašnieks, reģistrācijas apliecībā norādītais turētājs, kā arī cita persona (lietotājs). Līdz ar to gadījumā, ja pārkāpumu izdarījusī persona nav transporta līdzekļa īpašnieks vai reģistrācijas apliecībā norādītais turētājs, bet cita persona, kura, iespējams, likumīgā kārtā lieto transporta līdzekli, tad, nosūtot paziņojumu – lēmumu, tiek sodīta nevainīga persona. Policijas darbiniekiem, saņemot ziņas par pārkāpuma faktu un neveicot izmeklēšanu, objektīvi nav iespējams konstatēt pārkāpumu izdarījušo personu, proti, sasniegt soda mērķi. Tādējādi ir iespējami gadījumi, kad, fiksējot pārkāpumu ar tehniskajiem līdzekļiem (foto radariem), tiek pārkāpta nevainīguma prezumpcija, proti, tiek pieņemts lēmums par CSN pārkāpumu neizdarījušas personas sodīšanu.

Pilns atzinuma teksts pieejams Tiesībsargs interneta mājas lapā www.tiesibsargs.lv sadaļā „Viedokļi un pētījumi”.

 
Visi komentāri
 
271100. viesis 16.septembris 2009 10:18
1 0 Atbildēt

Nu mums visiem zināmais tiesībsargs izskatās pēc vecas ņuņņas, kurš vairāk domā par to, lai labi izskatītos, nevis par to vai viān iestādījums nerīkojas pēc principa - liela brēka vietā, kur vilnas nemaz nav... :D

271101. viesis 16.septembris 2009 10:23
1 0 Atbildēt

Pēdējā laikā visi ir pārņemti ar cilvēku tiesībām, bet ir galīgi aizmirsuši par cilvēku pienākumiem. Sākot jau no skolniekiem.

271107. viesis 16.septembris 2009 12:41
1 0 Atbildēt

Haha... Visur citur tas ir likumīgi, tikai Latvijā nav! Ahujetj!

271111. viesis 16.septembris 2009 12:58
1 0 Atbildēt

Glupais- piedod bet laikam nezini - daudzviet nav likumīgi sodīt auto īpašnieku, ja vien viņš pats nav braucis ar minēto auto, taču tas tiek risināts citādāk !!!

271128. viesis 16.septembris 2009 18:18
0 0 Atbildēt

Tiesībsargam ir pilnīga taisnība. Mēs jau daži entuziasti esam iesnieguši prasību satversmes tiesā lai aceļ likuma noru. un ja mēs uzvarēsim, visdrīzāk tā arī būs tad valstij nāksies atmaksāt visus fotoradara fiksētos un nelikumīgi iekasētos sodus un tur summas mērās vairākos milijonos.

271131. viesis 16.septembris 2009 19:36
1 0 Atbildēt

Kurš ir dabā redzējis - 846.papildzīmi „Fotoradars”? Kas nosaka to lietojumu un kādos gadījumos to uzstāda. Vai LVS standarts ir atbilstoši papildināts.

271132. viesis 16.septembris 2009 19:36
0 0 Atbildēt
271133. viesis 16.septembris 2009 19:48
0 0 Atbildēt

Kanibaal- estinjos ir maniita... bet-nav maniiti pashi fotoradari :O :D

271137. viesis 16.septembris 2009 22:40
1 0 Atbildēt

šito šumu sacēlušas auto īres kompānijas...

tā kā mazie bērni - kā diez viņi cīnās ar nepareiza vai neapmaksāta parkinga plāksteriem? moš tas arī ir pretlikumīgi? :D

rietumos auto īres kompānija vienkārši visus īres laikā pienākošos sodus piedzen no īrētāja un punkc - un NEKĀDU problēmu sodīt pārkāpuma izdarītāju...

A auto īpašniekam - pārdevi auto - atļaujies pārrakstīt, lai nešuj jaunā īpašnieka sodus un domā līdzi kam aizdod un nebūs problēmu.

P.S.

Pārkāpi - samaksā un nekunksti vai piedzen no lietotāja

P.P.S.

drīkst arī nepārkāpt un problēma atkritīs pašā saknē

271139. viesis 16.septembris 2009 23:18
0 0 Atbildēt

Fotoradara ziime ir pie iebraukshanas LR teritorijaa! :D:D

271190. viesis 17.septembris 2009 15:36
0 0 Atbildēt

Par to zīmi zinu :D, bet 846. ir cita.

Vēl tikai atliek pielikt zīmi pie valsts robežas par nelīdzena ceļa zonu.

271215. viesis 18.septembris 2009 7:30
0 0 Atbildēt

Pisdec!

šakāļi - Fotoradarau, lai lieto satiksmes drošibai,

Lai uzstāda zīmes pirms radara - kā tas ir paredzēts,

Parasti uzliek radaru vissdrošākajā vietā, lai tik kāstu "Piķi"...

djgaca - Lai jums veicas!!!

LAI VALSTS ATMAKSĀ VISUS NELIKUMĪGOS SODUS !!!

Nikodems dēliņš 19.februāris 2015 22:24
1 0 Atbildēt

Vācijā fotoradara rādījums nevar būt part iemeslu sodīšanai, ja bildē nav redzama vadītāja seja. To vadītāji cenšas traucēt, karinot pie spoguļa CD, kas rada zibšņus un traucē kamerai pareizi fokusēties. Par to runā tiesībsargs, nevis par ahujeķ, kā te viens izteicās :)

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 19

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti