Ceļu satiksmes drošības direkcijā ignorē Darba likuma normas (+ papildināts) 26

 
26.oktobris 2009 15:30

Neatkarīgās policistu arodbiedrības (NPA) ziņā nonāca apstiprināta informācija, ka Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) ignorē Darba likuma normas gan pieņemot darbiniekus darbā, gan uzsakot darba līgumu.

(Pievienota CSDD atbilde)

CSDD kopš 2005.gada (konstatēts tiesas procesā), pieņemot darbā liek parakstīties, ka darbinieks nav arodbiedrības biedrs. Šāda CSDD rīcība pakļauj darbiniekus diskriminācijai, kas aizliegts ar Latvijas likumiem, t.sk. arī ar Darba likuma normām.

Pēdējā gada laikā CSDD veikti reorganizācijas pasākumi un notika darbinieku skaita samazināšana. Uzteicot vairākiem CSDD darbiniekiem darba līgumus, tika pārkāpti Darba likuma prasības. Rezultātā darbinieki vērsās tiesā. Tiesa atzina CSDD nelikumīgu rīcību un darbinieki vai nu bija atjaunoti darbā un tiem izmaksājama iespaidīga naudas kompensācija vairāku tūkstošu latu kompensācija par piespiedu darba kavējumiem, vai noslēgts mierizlīgums ar kompensācijas izmaksāšanu.

Tomēr tas neatturēja CSDD no turpmākām nelikumībām. Tā vietā, lai stingri ievērotu Darba likuma normas, LR Satversmi, citus Latvijas likumus, CSDD ķērās pie tādām nelikumīgām metodēm, kā darbinieka vajāšanu, kārtējo reizi uzsakot darba līgumu, pārkāpjot likumu. CSDD, pārkāpjot Darba likuma prasības, uzdrošinās izprasīt no arodbiedrības informāciju par tās biedriem un dokumentus, kas nav paredzēts likumā. 

NPA radās iespaids, ka CSDD vadība nav informēta par notiekošiem procesiem direkcijā, pieņemot un atlaižot darbiniekus, pārkāpjot likuma prasības. Rezultātā tiek izmaksātas lielas naudas kompensācijas. NPA uzskatā pēdējā laikā CSDD reputācija tiek sagrauta un nepieciešams steidzami veikt pasākumus darba vides uzlabošanā un likumu ievērošanā. Iespējams, ka nepieciešams uzaicināt Valsts darba inspekcijas pārstāvjus, arodbiedrības pārstāvjus situācijas izvērtēšanai, lai apturētu darbinieku tiesību pārkāpšanu.

Armands Augustāns,
Neatkarīgās policistu arodbiedrības priekšsēdētājs

Andrejs Melnalksnis,
Neatkarīgās policistu arodbiedrības priekšsēdētāja vietnieks

CSDD komentārs:

CSDD vienmēr ir ievērojusi Darba likuma normas

CSDD gan uzsākot gan izbeidzot darba attiecības ar jebkuru darbinieku, vienmēr ir vadījusies no Darba likuma normām. Uzskatām, ka Neatkarīgā policistu arodbiedrība izplata nepatiesu informāciju, tādējādi popularizējot savu organizāciju.

Pēdējo gadu laikā CSDD tiesā ir risinājusi tikai divus darba strīdus, kur vienā lietā ar darbinieku ir panākts izlīgums, kas bija abpusēji pieņemams, bet otrā gadījumā tiesvedība turpinās. Darba attiecību strīdu izskatīšana tiesu instancēs ir tiesiskas un demokrātiskas valsts normāla parādība un nebūt nenozīmē sistemātisku prettiesisku rīcību.

Neatkarīgā policistu arodbiedrība kļūdaini norāda, ka CSDD prettiesiski pirms darba attiecību uzsākšanas pieprasa parakstīšanos, ka darbinieks nav arodbiedrības biedrs. Šāds apliecinājums stājoties darba attiecībās netiek pieprasīts.

2005.gadā visiem darbiniekiem, kas tajā laikā strādāja CSDD, tika lūgts sniegt informāciju, vai viņi ir arodbiedrības biedri un ja ir, tad kuras arodbiedrības biedri viņi. Tas bija nepieciešams, lai varētu pilnveidot personāla politikas jautājumus CSDD, sadarbībā ar CSDD darbiniekus pārstāvošo arodbiedrību, kā arī veiktu citas darbības, kuras saskaņā ar Darba likuma normām ir iepriekš saskaņojamas ar arodbiedrību.

CSDD pauž neizprati par Neatkarīgās policistu arodbiedrības publiski paustajiem pārmetumiem attiecībā uz darba attiecību jautājumiem CSDD, jo neviens CSDD darbinieks, saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, nav tās biedrs, bet šajā arodbiedrībā ir iestājies bijušais CSDD darbinieks, ar kuru tiesā tiek risināts darba strīds par darba līguma pārkāpumu.

 
Visi komentāri
 
272059. viesis 23.oktobris 2009 10:30
0 0 Atbildēt

Tur vispār isu vadību vajadzētu atlaist un ievēlēt jaunu, kas nav tur vispār strādājuši,,

272060. viesis 23.oktobris 2009 11:22
0 0 Atbildēt

Baigais bardaks notiek Jekabpils CSDD. Tās vadība un darbinieki tā vietā, lai mašinas izmantotu eksāmeniem, paši brauc uz mājā, uz darbu. Kas par to maksā? Pirms neilga laika atlaida darbiniekus par to, ka tie protestēja pret nelikumībām. Tad atkal atjaunoja. Tad atkal atlaida. Un par visu tika maksāts. No kā kabatas? No mūsu, tautas. Bardaks, nav cita vārda.

272061. viesis 23.oktobris 2009 11:41
0 0 Atbildēt

90% valsts iestāžu vajadzētu atlaist vadību un ielikt cilvēkus, kas valsts pārvaldē nav strādājuši. Tad, varbūt, kaut kas mainītos...

272062. viesis 23.oktobris 2009 12:17
0 0 Atbildēt

CSDD arī iznīcina numurzīmes, kuras pēc tam pašas salīp atpakaļ kopā un īpašniekam nezinot, ļaunprātīgi, uzlien un SAB invalīdu automašīnām…

272063. viesis 23.oktobris 2009 13:07
0 0 Atbildēt

060. viesi, īsti no mūsu kabatas maksāts gan netiek, jo CSDD ir pelnoša akciju sabiedrība un no budžeta naudu neņem. Zinu, tūlīt man te vesels bars saklups krāgā, ka viņi takš par numuriem, apskatēm, reģistrācijām un visu pārējo maksā, bet ne jau par to stāsts. Starp citu, vai tev pašam neliekas stulbs tas teksts - tā vietā, lai mašīnas izmantotu eksāmeniem, paši brauc mājās un uz darbu? Tas būtu jāsaprot, ka viņi darba laikā brauc uz mājām un atpakaļ, kamēr jaunie vaģilas gaida rindā?

Nezinu, kā tagad, bet esmu strādājis CSDD, kad stājos darbā, man neviens nekādus papīrus parakstīt nelika un, kaut arī tur jau kādu laiku nestrādāju, joprojām uzskatu, ka aiziešana no turienes bija lielākā profesionālā kļūda, ko esmu pieļāvis. Alga oficiāla, apmaksāja visādus kursus, augstskolu u.c. Attieksme no vadības normāla, algu pielika reizi pusgadā, veselības polise, labi apmaksātas virsstundas, darbs kaulus nelauza. Zinu, ka tagad dēļ krīzes tas viss piegriezts, bet tomēr man tikai labas atmiņas palikušas.

272065. viesis 23.oktobris 2009 13:30
0 0 Atbildēt

Interesanti zināt, kā CSDD tiek ievēroti darba drošības jautājumi? Kas to pārbauda? Zinu, ka tehnisko apskatu vietās darba drošības jautājumi netiek ievēroti, darba vietas risku pakāpe netiek novērtēta un darbinieku par to neinformē. Mani nekad neviens nav informējis, ka būs jāstrādā caurvējā, mitrumā vai aukstumā. Ķiveri ko uzlikt uz galvu neizsniedz, kaut gan jālien zem automašīnas apakšā un kur ir garantija, ka pacēlājs nenogāžas?

Neesam informēti par gaisa piesārņojumu darba vietā, kad mašīnas darbojās un atgāzes nāk telpā un ar to visu jāelpo. Vienam otram jau ir plaušu vēsis. Tādi lūk ir mūsu darba apstākļi.

272070. viesis 23.oktobris 2009 14:22
0 0 Atbildēt

Ja nemaldos, tad zem pacēlāja lien nevis CSDD bet TUV darbinieki, kas ir pavisam cits kantoris. Varu kļūdīties.

Otrkārt, par to būšanu/nebūšanu arodbiedrībā - varu saprast arī CSDD - jo pēc Darba likuma sanāk tā: ja gribi cilvēku atlaist, tad ir jāņem vērā, vai viņš ir vai nav arodbiedrības biedrs. Taču jautāt, vai šamais ir arodbiedrībā - nedrīkst.

272071. viesis 23.oktobris 2009 14:43
0 0 Atbildēt

Rēzeknē BMW eksāmena mašīnai āķis, kāpēc?

272074. viesis 23.oktobris 2009 15:51
0 0 Atbildēt

272071. viesis 23.10.2009 14:43

Šoreiz ne pa tēmu, BE kategoriju arī kāds var kārtot.

Bet aktuālāks jautājums, ko dažreiz CSDD eksāmenu auto dara lielveikalu stāvvietās pēc darba laika?

272083. viesis 23.oktobris 2009 20:49
0 0 Atbildēt

Man pirms gadiem 2-3 bija neklātienes kursabiedrs, kurš strādāja CSDD. Neklātienes studijas šajā gadijumā izpaudās tā ka reizi semestrī ~1 mēnesi nācās sēdēt skolā. Cilvēkam vadība esot likusi izvēlēties - mācīties vai iesniegt atlūgumu.

272101. viesis 25.oktobris 2009 23:00
0 0 Atbildēt

272071. viesi, akis ir taapeec lai varetu likt ekshus ar lielajaam vieglo piekabeem (daudzi nemaz nezina, ka ne visas var vilkt ar pliku A kategoriju..)

272102. viesis 25.oktobris 2009 23:02
0 0 Atbildēt

Veiga, sheit nav runa par saprashanu, darka likumaa nav atrunas par shadaam lietam. Viss, punkts.

272119. viesis 26.oktobris 2009 15:47
0 0 Atbildēt

Kņigu (rakstu) ņečital, bet viedoklis ir- pietika izlasīt virsrakstu, lai saprastu, ka tas ir kārtējais NPA spams. Jums tur darīt nav ko? ZB :[

272120. viesis 26.oktobris 2009 15:52
0 0 Atbildēt

Ržu ņemogu - šito toč daudzi nezin- "ka ne visas var vilkt ar pliku A kategoriju" :D:D:D

272121. viesis 26.oktobris 2009 15:59
0 0 Atbildēt

Izlasīju rakstu- kaut kas tīrs tur nav, bet konkrētus faktus NPA nemin. Bez tiem tā ir tukša muldēšana. Un ja ir fakti, liecinieki, cietuši, tad uzpriekšu uz darba inspekciju, nevis te muti dzesēt!

272124. viesis 26.oktobris 2009 17:16
0 0 Atbildēt

Teiksim tā - ir pāris aizdomīgi fakti - kā CSDD zina ka bijušāis darbinieks ir NPA biedrs ?!?!?

CSDD pati nepārbauda auto tehnisko stāvkli to dara TUV !!! Pieļauju ka lielāķās problēmas ir ar TUV, un tas kantoris ne bez nolūka ir uztaisīts. ;) Tikmēr CSDD - balti un pūkaini . ;)

272126. viesis 26.oktobris 2009 23:01
0 0 Atbildēt

272102. viesis 25.10.2009 23:02

A ko, gadījumā nav vienkāršāk nestrādāt pie darba devēja, kura uzvedība nepatīk?

Šitādus, kuri aiz bezdarbības ir pārlasījušies likumus un izklaidējas, cenšoties visās iespējamās formās ieriebt esošajam/bijušajam darba devējam, esmu atskatījies (savādāk būtu, ja ar tevi neslēgtu darba līgumu, maksātu aploksnē, liktu strādāt ķīmiskajā rūpnīcā bez gāzmaskas, utt, bet tas jau nav šis gadījums).

Ko tava nepatika + lielais ego nes līdzi? Raugi:

- visi zinās, ka tevi darbā ņemt nevajaga, jo radi tikai galvassāpes

- grauj arodbiedrības prestižu (cik nu tāds prestižs vispār kādai no Latvijas arodbiedrībām piemīt - tās māk tikai skaldīt matus, bet nekad neko auglīgu nav izdarījušas)

- radi galvassāpes daudziem ar tavu problēmu nesaistītiem cilvēkiem (t.i. nedomā, ka vadītājs, kuram tu mēģini ieriebt, to putru mēģina strēbt pats - to 100% uzgrūdīs speciālistiem un asistentiem, kuriem tāpat darba pietiel.

Tātad, kur ir ieguvums?

272128. viesis 27.oktobris 2009 8:45
0 0 Atbildēt

Veiga, tatad darba likums nav jaieveero? Un likumu ieveroshana rada tikai galvassaapes? Taalu tiksim shadi domaajot... Mja, ko tad brinamies, ka esam tadaa purvaa kopumaa, parak daudz mums taadu Veigu ir... :D

272131. viesis 27.oktobris 2009 10:38
0 0 Atbildēt

272063. viesis 23.10.2009 13:07

060. viesi, īsti no mūsu kabatas maksāts gan netiek, jo CSDD ir pelnoša akciju sabiedrība un no budžeta naudu neņem. Zinu, tūlīt man te vesels bars saklups krāgā, ka viņi takš par numuriem, apskatēm, reģistrācijām un visu pārējo maksā, bet ne jau par to stāsts.

--

un kā pa tavam? vai ta nesanāk, ka mēs maksāja par šiem privātajiem braucieniem? neteiksi tak, ka CSDD ir pelnoša akciju sabiedrība mūsu dēļ?

272137. viesis 27.oktobris 2009 14:51
0 0 Atbildēt

272063.viesis >>272131 un pārējiem nīdētājiem

Tikai nemēģini tagad te klārēt, ka esi maksimāli godīgs, papīru un citas darba kancelejas privāti nelieto, ar darba auto (ja ir) nekad nevienu lieku km neesi braucis, I-netu lieto tikai un vienīgi darba vajadzībām, darbu nekavē utt. Un pēc tam pamēģini vispirms uz sevi paskatīties un atbildēt uz jautājumu, vai paši CSDD vai citu valsts institūciju darbinieku vietā būtu daudz godīgāki un nebrauktu ar auto mājās un uz bodi, ja varētu. 100% esmu pārliecināts, ka tāpat izmantotu. Vienkārši kārtējais latvieša skaudības piemērs - ja es nevaru, tad lai nav nevienam.

272140. viesis 27.oktobris 2009 16:21
0 0 Atbildēt

272137. viesis 27.10.2009 14:51

Aha, un dēļ tā CSDD paceļ pakalpojumu cenas, jo jāsedz šie ārpus darba braucieni.

Ja jau baigi patīk zagt, tad dari to, bet pa kluso(sajā gadījumā Tu pazodz valsti).

Un nevajag sašust, ka Tevi neviens no komentētājiem par to neuzslavē, kad izlielies kāds tu zaglis esi.

Nez cik ilgi privātajā kantorī par tādiem izgājieniem noturēsies.

272143. viesis 28.oktobris 2009 0:46
0 0 Atbildēt

272128. viesis 27.10.2009 08:45

Ja ir interese pilnībā izbaudīt likuma burta dominanci pār veselo saprātu, anonīmajam viesim ir steigšus jādodas uz ASV ;)

272144. viesis 28.oktobris 2009 1:11
0 0 Atbildēt

Vēl. Man būtu interesanti uzzināt, vai NPA pietiekami rūpīgi uzmana, lai paši policisti strikti ievēro likumus?

Kāpēc NPA tikpat braši nerīkojas, lai izskaustu policistu ikdienas pārkāpumus, kas saistīti ar stāvēšanu neatļautās vietās, automašīnu satura kratīšanu nolūkā piekasīties vismaz kaut kam, par ko var paprasīt piecīti? Kāpēc NPA nerīkojas, lai izskaustu pašaudīties gribošu mērgļu turēšanu policijas rindās? Kāpēc NPA nerīkojas, lai izskaustu principu "savējos nesodīt"?

272146. viesis 28.oktobris 2009 9:22
0 0 Atbildēt

To 272063. viesis

..es atvainojos? a kā tad tā nauda ir, kurš ta maksā...un šī organizācija taču skaitoties bezpeļņas, protams, kad visu peļņu skaisti izraksta pa izdevumiem...

..par valsts mašīnu reģistrācijām, apskatēm vai maksā amērikas onkulis?

..jā Tuv auteko ir cita organizācija...bet nu tik cieši saistīta..kāpēc nav kā citās valstīs..kad šos pasākumus var veikt jebkurš sertificēts autoserviss un izsniegt uzlīmes, galvenais vajag nodrošināt kontroli; ...

...par to atlaišanu - es joprojām saglabāju viedokli...vismaz vajadzētu rotāciju, nedrīkst viens cilvēks tik daudz gadus vadīt, lai ar cik labi tai organizācijai iet, jo pietiekoši daudz dažādu fēleru ar ir noticis tikai neviens nav uzdrošinājies pacelt balsi

272155. viesis 29.oktobris 2009 9:02
0 0 Atbildēt

pelnošā organizācija, muahahahaha:

Pēc CSDD finanšu datiem, 2008. gadu uzņēmums beidza ar 1108 latu lielu peļņu, kas salīdzinājumā ar 2007. gadu ir niecīga, jo tad uzņēmums nopelnīja 1,3 miljonus latu. 1

272274. viesis 7.novembris 2009 13:29
0 0 Atbildēt

CSDD skaidrošanās par 2005.gada veikto nelikumību pierāda, ka tāda bija un tagad CSDD cenšas sevi atmazgāt par baltu gūlbi.

CSDD vajadzētu saprast, ka nelikumīgi darbiniekus atlaist nedrīkst, tad nevajadzēs taisnoties. Lai CSDD vadība izlasa šeit komentārus, ko domā ne tikai tauta par tās rīcību, bet arī darbinieki.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti