Fotoradari pārbaudīs arī OCTA un tehnisko apskati 3

 
22.oktobris 2010 11:23

Līdz ar speciālās programmatūras izstrādes pabeigšanu fotoradari vienlaikus ar atļautā ātruma pārsniegšanu uzsākuši fiksēt arī tādus ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumus kā piedalīšanos ceļu satiksmē ar transportlīdzekli bez OCTA vai derīgas tehniskās apskates.

Jau ziņots, ka Valsts policija, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) un CSDD vienojošies par kopējām aktivitātēm, lai vēl vairāk uzlabotu drošību uz ceļiem un aizsargātu ceļu satiksmes dalībnieku intereses.

Minētais projekts tiek realizēts no Ceļu satiksmes drošības profilakses konta līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju iemaksas no OCTA polisēm.

OCTA un tehniskā apskate tiks pārbaudīta vai nu visiem, vai tikai ātruma pārkāpējiem

Valsts policijas pieredze rāda, ka administratīvo resursu ziņā visefektīvāk nodrošināt ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas kontroli var ar tehnisko līdzekļu kā fotoradaru izmantošanu, kas administratīvo izmaksu ziņā ir pat izdevīgāk.

Edmunds Zivtiņš, VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes priekšnieks: „Fotoradari daudzviet pasaulē fiksē daudz vairāk pārkāpumus nekā tikai ātruma pārsniegšanu, un tie ir neatņemams instruments ceļu satiksmes drošības uzlabošanā. Latvijā fotoradari OCTA un tehniskās apskates pārbaudes veiks pēc vairākiem principiem. Piemēram, šie pārkāpumi noteiktā laika posmā tiks pārbaudīti visiem garāmbraucošajiem transportlīdzekļiem vai arī tikai tiem, kuri pārsnieguši atļauto ātrumu. Katrā ziņā garāmbraucošais transportlīdzekļa vadītājs nekad iepriekš nezinās, kurš no minētajiem režīmiem fotoradarā darbojas.”

E.Zivtiņš ir pārliecināts, ka fotoradari ar papildus funkcijām uzlabos autovadītāju apzinīgumu un veicinās ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu.

Prevencijas pārvaldes rīcībā šobrīd ir 4 pārvietojamie fotoradari, kas veic atļautā braukšanas ātruma kontroli, neapturot transportlīdzekli. Plānots, ka arī visi turpmāk iegādātie fotoradari tiks pielāgoti šo papildu funkciju veikšanai.

Ar fotoradariem plāno uzlabot drošību uz ceļiem

Jānis Liepiņš, VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks: „Latvijā transportlīdzekļu tehnisko apskati ik dienas vidēji veic 2500 transportlīdzekļi. Daudziem no tiem tiek atklāti būtiski tehniski bojājumi, kuru dēļ tehnisko apskati nav iespējams veikt. Tā, piemēram, vidēji trīs dienās vismaz vienam transportlīdzeklim pārbaudes laikā tiek konstatēti tādi bremžu bojājumi, kuru dēļ tālāka dalība ceļu satiksmē ir kategoriski aizliegta. Labi, ja šādi tehniskie defekti tiek atklāti tehniskās apskates laikā, bet, ja transportlīdzeklis piedalās satiksmē un tam pēkšņi vairs nefunkcionē bremzes, piemēram, tuvojoties gājēju pārejai vai krustojumam, sekas var būt traģiskas. Tādēļ fotoradaru izmantošana tehniskās apskates kontrolēšanai noteikti palīdzētu satiksmes drošības uzlabošanā”.

Speciāla fotoradaru programmatūra OCTA un tehniskās apskates esamību transportlīdzekļiem pārbaudīs LTAB un CSDD datubāzēs. Ja tiks konstatēts pārkāpums, transportlīdzekļu īpašniekiem sods par pārkāpumu tiks nosūtīts pa pastu, piemērojot minimālo naudas sodu - par braukšanu bez OCTA - 60 lati, bet par braukšanu bez tehniskās apskates – 40 lati. Ja fotoradars vienam transportlīdzeklim fiksē vairākus pārkāpumus, sods tiek piemērots tikai par lielāko pārkāpumu.
Lai būtu iespējams konstatēt pārkāpējus, un piemērot tiem sodus, tika veikti papildus uzlabojumi esošo fotoradaru programmnodrošinājumā. Tie veikti no Ceļu satiksmes drošības profilakses konta līdzekļiem, kurā iemaksas veido 2% no iegādātajām OCTA polisēm. Līdzekļi kontā tiek pārskaitīti ar mērķi realizēt ceļu satiksmes drošības programmas un veikt pasākumus ceļu satiksmes negadījumu novēršanai Latvijā. Par līdzekļu piešķiršanu konkrētajiem projektiem un budžeta izlietojumu lemj Ceļu satiksmes drošības padome.

 
Visi komentāri
 
279652. viesis 22.oktobris 2010 22:31
0 0 Atbildēt

vai fotoradari pārbaudīs manu anālo atveri, un vai tas būs uzskatāms par pierādījumu?

jautājuma otrā daļa tiek uzskatīta par pierādījuma gūšanu... pamēģini no tā pamukt....

280197. viesis 20.novembris 2010 12:51
0 0 Atbildēt

pareizi vien ir,novaks varbut tos analfabetus,cangalus un nekaunigos izspiedejus no celiem.

281718. viesis 18.februāris 2011 10:06
0 0 Atbildēt

sūda brāļi nav ko darīt viņiem kāpēc mums te Latvijā pašiem sev problēmas taisīt? Tas pa tām bremzēm vispār smieklīgi. NOST AR RADARIEM!!!!!! Lai nolādēts tas, kurš tādu izdomāja

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 2

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO) 3

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen Golf zaudē visvairāk saražotā auto titulu Vācijā 12

Golf vairs nav visvairāk saražotais auto modelis Vācijā, tomēr šis tituls joprojām paliek pie Volkswagen. Lasīt vairāk

 
 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti