LAMB: Nemazināsim ticību likuma varai! 34

 
10.decembris 2010 16:04

Traģiskais gadījums, kad vairāk nekā pirms gada krietni apdullis dzērājšoferis uzbrauca jaunai sievietei, kura no gūtajām traumām notikuma vietā mira, kārtējo reizi rosina pārdomas gan par sodu sabalansētību, gan piemērošanas efektivitāti.

Autovadītāji zina neskaitāmus gadījumus, kad par salīdzinoši daudz niecīgākiem pārkāpumiem tiek nekavējoties piešķirti soda punkti, maksātas soda naudas, tiesībsargājošās institūcijas demonstrē principialitāti, likuma varu un atbilstošu darbības ātrumu.

Šajā gadījumā, kas nav salīdzināms ar lielāko daļu dažādo satiksmes noteikumu pārkāpumu, kopš traģēdijas ir pagājis jau vairāk nekā gads, tomēr apsūdzētais autovadītājs, neskatoties uz ievērojamo reibuma pakāpi pārkāpuma brīdī un tā traģiskajām sekām, var bez problēmām turpināt vadīt automašīnu un iespējams apdraudēt citus satiksmes dalībniekus, jo viņam nav uzlikts liegums vadīt automašīnu. Ir bažas, ka atbildīgā izmeklētāja, kā procesa virzītāja rīcība, neuzliekot liegumu, var graut sabiedrības kopumā un, protams, arī autovadītāju uzticību tiesiskumam valstī.

Fakts, ka Latvijā tiesas procesi ir ilgstoši, nav labvēlīgs priekšnoteikums, lai pirmstiesas periodā smagā noziegumā apsūdzētais bez problēmām turpinātu vadīt spēkratu, bet drīzāk kārtējais signāls, par akūtu nepieciešamību paātrināt izmeklēšanas un tiesas procesu gaitu, it īpaši gadījumos, kad izvērtējamais gadījums iespējams nav īpaši komplicēts.

Vasarā publicētajā „Eirobarometra” pētījumā 93% respondentu Latvijā novērtēja auto vadīšanu reibuma stāvoklī kā smagu pārkāpumu. Var teikt, ka Latvijas autovadītāju attieksme ir atbildīga, jo kopumā ES kā smagu pārkāpumu to novērtēja 94% aptaujāto. Jācer, ka labvēlīgā attieksme pret iespējamo apsūdzēto, nemazinās sabiedrības pārliecību par likumu ievērošanas nepieciešamību.

Tajā pat laikā Latvijas Automoto biedrība (LAMB) uzsver, lai arī kādas emocijas sabiedrībā izraisa šīs traģēdijas atspoguļojums medijos, jebkurā valstī, kas sevi uzskata par tiesisku, tikai un vienīgi tiesa var apsūdzēto atzīt par vainīgu un noteikt soda apjomu.

Juris Zvirbulis,
LAMB prezidents,
Ceļu satiksmes drošības padomes loceklis

 
Visi komentāri
 
280611. viesis 10.decembris 2010 17:31
0 0 Atbildēt

dex, Tu raksti šo katru reizi manuāli, vai arī Tavai pārlūkprogrammai ir kaut kāda fīča, kas automātiski bliež «defaulto» tekstu?

280613. viesis 10.decembris 2010 18:08
0 0 Atbildēt

:)

Piekrītu, ka šajā vēstulē, tāpāt kā citās Zvirbuļa vēstulēs, ir tikai identificēta problēma un pausta sāpe (viedoklis).

Nezinu, kam vēl viņš to sūta, taču arī šis ir uzmanības pievēršanas veids.

Ja otrā pusē ir domājoši ierēdņi, tad šāda vēstule +/- ir ok.

Ja otrai pusei ir pokui, tad arī vēstule ar ļoti konkrētām prasībām neko nepanāks.

280616. viesis 10.decembris 2010 19:37
0 0 Atbildēt

Cik daudz var "pierakstīt" viens srets... Tā vietā būtu strādājis! Izbanojiet viņu!

280620. viesis 10.decembris 2010 23:08
0 0 Atbildēt

Jautājums par sodu atbilstību un pareizu pielietošanu ir svarīgs un pareizi uzsvērts. Labāk jau pašiem skaļi nosaukt nepilnības, nevis, knābāt citus, kas par tām runā.

280622. viesis 10.decembris 2010 23:27
0 0 Atbildēt

Kā ko, jāpalielina algas tiesnešiem, ja ar 2000Ls lietas tiek izskatīta 2gadu laikā, tad ar 4000Ls tiks galā gada laikā :D Un tie ir laikam tie saprātīgie termiņi par ko minēts likumā. Nez kapēc Lielbritānijā, kad viens režisors paēda kotletes un nesamaksāja, jau pēc 3 dienām bija pie tiesneša. Tāpat arī par CSN pārkāpumiem.

280623. viesis 11.decembris 2010 9:12
0 0 Atbildēt

ja jau tikai tiesa var atzīt par vainīgu un uzlikt sodu, ko ta' menti uz ceļiem operē ar dzelteniem papīrīšiem?

280625. viesis 11.decembris 2010 10:11
0 0 Atbildēt

Zvirbuli, ziemā braucot ar auto logu vajag turēt ciet. Galvai par labu nenāk.

280626. viesis 11.decembris 2010 10:12
0 0 Atbildēt

Pirmais - nejauc administratīvo ar kriminālo.

par avārijas izraisīšanu kā tādu, starp citu, vispār soda punkti nepienākas.

280628. viesis 11.decembris 2010 10:38
0 0 Atbildēt

Es saprotu, ka raksta būtība ir pievērst uzmanību dažādiem sodīšanas veidiem un nevienlīdzībai. Tas ir OK. Liekas, ka daļai komentētāju ir pie kājas traģiskais gadījums.

280630. viesis 11.decembris 2010 14:08
0 0 Atbildēt

deksteru pašu par dzeršanu izmeta no ugunsdzēsēju šoferiem, tagad te kautko pukst vēl

280633. viesis 11.decembris 2010 16:39
0 0 Atbildēt

Kanibaals nepareiza aritmētika, jābūt - ja ar 2000Ls lietas tiek izskatīta 2gadu laikā, tad ar 4000Ls tiks galā 4 gadu laikā...

280637. viesis 11.decembris 2010 19:40
0 0 Atbildēt

jugi - taisnība.

paskatījos par pārkāpuma punktiem - "Astoņus pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir cietuši cilvēki. Četrus pārkāpumu uzskaites punktus piešķir, ja ceļu satiksmes negadījumā ir iesaistīts arī cita transportlīdzekļa vadītājs. Pārējos (iepriekš neminētos) gadījumos, kad noticis ceļu satiksmes negadījums, pārkāpumu uzskaites punktus nepiešķir."

280638. viesis 11.decembris 2010 19:44
0 0 Atbildēt

kancel iepriekšējo :)

tā piezīme bija par negadījuma vietas pamešanu

par izraisīšanu punktus tomēr nedod (nemānījās Ceļu policijā)

csdd.lv/documents/nor.../mk_551_p1.pdf

280644. viesis 12.decembris 2010 14:47
0 0 Atbildēt

Ja konkrētajai avārijai pēc iespējas īsākā laika termiņa sekotu tiesa, tad es atbalstītu pārkāpēja vadītāja apliecības aizturēšanu. Taču avārija- tā ir virkne izmeklēšanas darbību, kas prasa darbu un laiku (no malas jau visi gudri spriest par to, ka kas nu tur...), policijas un arī tiesas pārslodzi (neba nu konkrētā avārija izmeklētājam un tiesnesim ir vienīgā "uz rokām" esošā lieta), no avārijas brīdim līdz spriedumam paiet gads-vairāki gadi. Tāpēc esmu pret.

280648. viesis 12.decembris 2010 18:21
0 0 Atbildēt

644. klau - šajā gadījumā jo ilgāks laiks, jo vairāk iespējams sagrozī faktus un jo vājāk liecinieki atceras reiz notikušo.

Ja jau tāda pārslodze, moš jāsāk vēl fiksāk strādāt, lai paliek īsāks izmeklēšanas laiks un samazinās lietu skaits, kas gaida izmeklēšanu.

Tīrī tā, ja jau Tu ar to strādā vai tuvu stāvi - ziņkārīgs esmu - cik ilgs tehniski laiks nepieciešams, lai pēc CP inspektoru noformētas avārijas, kurā ir medkomisijas slēdziens par alkoreibumu nepieciešams veikt papildus pārbaudes un sagatavot lietu tiesai?

Nu tā tīri informācijai.

Vai patiešām jāšķetina, kāpēc pilsons drīkstējis būt iereibis, un kāpēc bojāgājušais varētu bū vainīģāks par iereibušo stūrētāju?

reizēm gan sanāk, ka agrāk netiesāta, maznodrošināta daudzbērnu vietnuļā māte, kurai bijusi grūta bērnība ir bezmaz tiesīga ražot, un izplatīt jebkuras narkotikas, jo lūk tas viss mazina vainu un mīkstina atbildību

280649. viesis 12.decembris 2010 19:31
0 0 Atbildēt

Ja tīri informācijai, aber lūdzu:

1) ja alkohola ietekmes pārbaude veikta slimnīcā, asins analīzes parasti gatavas nākamajā dienā + jāsagaida, kad slimnīca pārbaudes aktu atsūtīs pa pastu (nedēļa-divas);

2) jāsagaida tiesu medicīnas eksperta atzinums; parasti mēneša laikā, ja ir mirušais, ja cietušais dzīvs - jāgaida, kad viņš izrakstīsies no slimnīcas, jo vajadzīga medkarte, komplicētākos gadījumos jānoskaidro, kur cietušais vēl turpina ārstēšanos, lai iegūtu medicīniskās kartes (aptuveni mēnesis, vairāki mēneši - smagos gadījumos);

3) jānopratina iesaistītās personas - nereti no dažādiem Latvijas nostūriem, darba laikā ierasties nevaroši un tml., kas atkal aizņem laiku; ja personu liecībās pretrunas, jāuzaicina vēlreiz un jāveic konfrontēšana (nereti kāds noteiktajā datumā nevar un izmeklēšanas darbība tiek pārcelta, bet laiks iet...);

4) eksperti ir pārslogoti, līdz ar ko uz atsevišķu veidu ekspertīzēm izveidojas rinda vairāku mēnešu garumā;

5) izmeklētājam uz galda (seifā, plauktos un tml.) gaida vēl vairāki desmiti (ir vietas, kur 200-300) lietu, no kurām katra ir aktuāla. Darba diena ir 8 stundas gara (apmaksātā...), plus vēl jāatrēķina dežūras.

Lozungu - strādāt ātrāk un ilgāk var nepiedāvāt - tas jau tiek īstenots dzīvē, veselība sāk šķobīties, bet kaudze uz galda vienalga neplok un atalgojums no slodzes nav atkarīgs. Lūdzu neuztvert kā čīkstēšanu, vnk centos izskaidrot, kāpēc tik ilgi jāgaida. Taču - ko dod ātrs temps policijā, ja lieta, kas nonākusi tiesā, tiek nozīmēta izskatīšanai pēc gada- diviem, turklāt arī tad nav garantijas, ka tiesas sēdi kāda iemesla dēl neatliks.

280651. viesis 12.decembris 2010 19:57
0 0 Atbildēt

Jautājums kāds tieši un cik ilgi pildāms ir eksperta slēdziens konkrēti šādai lietai? Un Cik šādā lietā patiešām nepieciešami liecinieki, ja iur avārija, ir vadīājs ir divu nedēļu laikā saņemts slimnīcas alkotests un mēneša laikā morga izziņa.

Teorētiski mēneša laikā papīriem jābūt uz šķīvja...

Bet es laikam neko nesaprotu.

280652. viesis 12.decembris 2010 20:16
0 0 Atbildēt

P.S.

Un būsim godīgi - vismaz viens gads "izmeklēšanas" un vēl nav "tiesā uz galda", neliecina par labi organizētu darbu un savlaicīgu lietu izskatīšanu...

Itkā jau apsūdzētajam nav mirstama kaite, bet forši būtu ja ātrā medicīniskā palīdzība sāktu sniegt pirmo palīdzību, tad, kad iepriekšējais pacients izrakstās no slimnīcas... :D

280653. viesis 12.decembris 2010 20:22
0 0 Atbildēt

Neredzot lietas materiālus, es nezinu, par ko bija strīds, kādi apstākļi prasīja papildus pārbaudi, kas no šofera puses bija minēts kā kraša cēlonis un tml. Līdz ar to varu spriest tikai teorētiski. Tās var būt gan tehniskās ekspertīzes, gan tādas, kas vērstas uz personas, kura vadīja mašīnu, noskaidrošanu. Sīkākos paskaidrojumos neielaidīšos, jo tas ir pārāk specifiski, taču eksperta atzinumi patiešām jāgaida vairākus mēnešus. Valstij nav līdzekļu un arī kadru....

Bet es laikam neko nesaprotu (c)

Kas tajā sistēmā nav iekšā, tam patiešām grūti saprast.

Un būsim godīgi - vismaz viens gads "izmeklēšanas" un vēl nav "tiesā uz galda", neliecina par labi organizētu darbu un savlaicīgu lietu izskatīšanu (c)

Es atbildu tikai par savu darbu un, liekot roku uz sirds, vēl labāk un ātrāk es strādāt nevaru. Jautājumus uzdod tiem tur augšā, kas raksta likumus, organizēun finansē šo sistēmu.

280654. viesis 12.decembris 2010 20:29
0 0 Atbildēt

Es jau nesaku par konkrēti Tevi, bet būsim godīgi - gads izmeklēšanai, tomēr maigi izsakoties, ir par daudz. Ja visi iesaistītie dara ko var, bet rezultāts ir kāds ir, tad vai nu jāmaina metodes, likumi, kadri vai sistēma principā.

Un ja izmeklējamo lietu (dienā/nedēļā/kvartālā) skaits ir lielāks nekā izmeklēšanas kapacitāte, tad vai nu jāsamazina CSNg skaits ar preventīvām un/vai represīvām metodēm, vai arī jāpalielina izmeklēšanas kapacitāte.

Jo ja lietu vairāk nekā spēj izmeklēt - tiek brists purvā aizvien dziļāk...

280655. viesis 12.decembris 2010 20:38
0 0 Atbildēt

Jo ja lietu vairāk nekā spēj izmeklēt - tiek brists purvā aizvien dziļāk... (c)

Tas uztrauc tikai pašu cietušo un īpaši apzinīgus (lai neteiktu - aptaurētus...) izmeklētājus.....

Pa lielam - nevienu šī kapacitāte un galarezultāts neinteresē, citādi nebūtu bijušas reformas, līdzekļu samazinājumi un tml. Konveijers.

280656. viesis 12.decembris 2010 20:43
0 0 Atbildēt

Tā jau ir - budžetu plāno šājā valstī tāpat - šogad prasam vairāk, moš šogad iedod, nevis spraužot uzdevumus, kurus vakag sasniegt un cik tam naudas vajag...

280657. viesis 12.decembris 2010 21:49
0 0 Atbildēt

izskataas, ka zvirbulis ir ritiigi saapinaats... jau gadiem vaimanaa par visu ko un tik suuta raksteljus pa labi un pa kreisi....

bet kur riiciiba ???????????????? kur rezultaats ??????????????

vai taa ir taada sleepta lamb reklaama vai pilsonja politiskaa (anti)reklaama ???

280660. viesis 13.decembris 2010 9:36
0 0 Atbildēt

Nu Zvirbulis šādi (šķiet ne pārāk sekmīgi) cenšās spodrināt savu atpazīstamību, lai reiz iejātu cirkā uz balta zirga... :D

280665. viesis 13.decembris 2010 15:54
0 0 Atbildēt

Domājams, ja tiesnešiem nākamgad paaugstinās darba algas - pieaugs lietu izskatīšanas intensitāte un kvalitāte. Un, tas būtu loģiski. Ļoti labi zinu mūsy tiesu sistēmas un problemas tajā. Reali tiesneši algu jautājumos tiek čakarēti jau kopš 1992.gada. Reali algas tiesnešiem pielika pēc saskaņošanas ar ES instancēm vēl Šķēles valdība. Tās joprojām bija zemākās Eiropā. BET, spēkā tām algām vajadzēja stāties no 2009.gada. Pārejas periods bija paredzēts no 2009 - 2012.gadam.

To brīdi tiesneši nemaz nesagaidīja, jo to apturēja krīze. Beigās, Repše pamanījās tiesnešiem vēl noskrūvēt 37% no tā kas bija.... Pašlaik, reali var uzskatīt, ka tiesneši strādā kā patrioti - idejas vārdā,, teju par brīvu. Un pilnīgi pamatoti par radušos situaciju sūdzas ES tiesās. Tiesnešus var saprast. Cerams, ka nākamgad situacija kaut nedaudz uzlabosies. Vispār, šobrīd tāds dīvains process ir sācies - visiem spēkiem sakūdīt sabiedrību pret tiesu varu. Izskatās, ka kādam tas ir izdevīgi. Nekur citur pasaulē gan tā nenotiek.

280666. viesis 13.decembris 2010 16:12
0 0 Atbildēt

IV, gribu redzēt kā tūliņ sāks strādāt labāk!

Patiešām vēlos to ieraudzī pats savām acīm.

Bet kā zināms vecam sunim niķus neidzīt. Tāpēc šaubos, ka tur kas būtiski uzlabosies...

Pareizāk - lai tik pamēģina neuzlaboties. Ja viss paliks iepriekšējā līmenī, tad uzskatu par godīgu algas samazināšanu līdz šī gada līmenim un bez ierunām un pīkstēšanas.

Jo var izrādīies, ka pēkšņi būš citi iemesli, kuri traucēs sasniegt to vai citu rezultātu...

280670. viesis 14.decembris 2010 7:57
0 0 Atbildēt

IV, ar tiesnešu algu paaugstināšanu ātrāku izskatīšanu nepanāks, jo lietu virzīšanas procesā, ir iesaistīti n-tie citi darbinieki, no visdažādākajām iestādēm (kancelejas, ekspertīzes, mentūra, prokuratūra, da hoķ dabūt izziņu no valsts arhīva). Tiem steigties nav pamata.

280672. viesis 14.decembris 2010 8:29
0 0 Atbildēt

670. - ja jau tiem steigties nav pamata, droši vien daudzu vietā var atrast tos, kuri būtu ar mieru arī mazliet veicīgāk kustēties...

Teiksi ir neaizvietojami cilvēki? Aizej uz Meža kapiem - tur pilns ar neaizvietojamajiem...

280673. viesis 14.decembris 2010 8:50
0 0 Atbildēt

Es teiktu, ka par patreizējām algām citās institūcijās, nekas īpaši ātrāk nenotiks. Un ja likumā ir ierakstīts, ka izziņu vai kādu darbību ir jāveic, piemēram, mēneša laikā, tad nav pamata kautko sasteigt...

Ja par Meža kapiem, tad pat tur ir aizvietojami cilvēki. Itkā kapi skaitās slēgti jauniem apbedījumiem, bet ik palaikam parādās jaunas kapa vietas. Un ja naudiņas ir vēl nedaudz vairāk, tad var uzrakt (aizvietot) kādu citu, gadiem nekoptu un pamestu kapa vietu.

280674. viesis 14.decembris 2010 9:34
0 0 Atbildēt

es saprotu, ka tiem, kuri tur sēž gadiem ilgi - ir iestājies po un apātija un liek mīksto

ir citi, kas jūk prātā no tā, ka nav darba, nav ienākumu utt. Es saprotu, ka apetīte aug ēdot, bet uz kādu laiku entuzizazma pietiktu.

Visi nezko gaida no valsts, tai pat laikā pie piermās izdevības cenšas to valsti apčakarēt, nemazinot vēlmi kaut ko no tās sagaidīt...

Kenedijam reiz bija viedi vārdi: "Neprasi, ko valsts tev dos, prasi, ko valstij vari dot tu?"

Kamēr visi gaidīs Ziemassvētku brīnumu no valsts, nekas nemainīsies...

280676. viesis 14.decembris 2010 9:48
0 0 Atbildēt

Bet valsts jau ir tā, kas pat šo cerību par Ziemassvēktu brīnumu atņem... Ko tādai vēl dod??? Vai ir vēl kautkas palicis, ko viņa nav atņēmusi godīgiem pilsoņiem?

280701. viesis 14.decembris 2010 17:32
0 0 Atbildēt

Palaidniex 902 [?] pirms 8 stundām

es saprotu, ka tiem, kuri tur sēž gadiem ilgi - ir iestājies po un apātija un liek mīksto, ir citi, kas jūk prātā no tā, ka nav darba

Zini, nu jau ir tā, ka ir jājūk prātā no tā, ka daudz darba, ļoti daudz darba, slodze pieaug, termiņi spiež, materiāli krājas, tu ķer un grāb, bet fiziski nespēj apstradāt to lietu kvantumu, turklāt izcilā kvalitātē. Turklāt atalgojums no slodzes un ieguldītā darba nav atkarīgs.

Pat ēzelīti stimulēja ar burkānu un pātagu, mums palikusi (pārnestā nozīmē) tikai pātaga.

280718. viesis 15.decembris 2010 11:02
0 0 Atbildēt

zini, kad atnāk uz milicijas iecirkni jaunietis - ar vārdiem man tikko nolaupīja telefonu, varu parādī kurš(-i), bet tur sēž trīs ļurļaki un raujot kārtis saka - nu kraties, taisni, nav mums laika ar to tavu telefonu ķēpāties, iesniegumu tāpat nepeņemsim, jo telefona vērtība zem 100 latiem... tad piedodiet - likvdējam iecirkni kā šķiru.

Jo lūk krājās neiizmeklēto lietu skaits (kaut gan lielā daļā uz karstām pēdām to varētu atrisināt)

Ja ir nevēlēšanās kaut ko darīt, tad atradīsies ieigansti, ir vēlēšanās - tiks rastas ieispējas.

Ja darbu kalns aug augumā, tad vajag bīdīt arī prieikšlikumus, kā darba efektiviitāti palielināt - kur samazināt termiņus, kur palieilināt darbinieku skaitu, kur izmainīt procesuālo kārtību utt. Kamēr visi īdēs - bet nedos priekšlikumus, formā ko var uzskatī par iesniegumu un racionalizatorisku priekšlikumu - nekas nemainīsies, jo nav jau statistikas par to, ka ir priekšliikumi un kaut ko būu vērts mainīt.

Frāze - dodiet lielāku algu neiztur kritiku. Pilnīgi visi grib lelāku algu...

280721. viesis 15.decembris 2010 11:28
0 0 Atbildēt

Tu tas biji, palaidniek?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti