Policija pastiprināti kontrolē, kā velosipēdu un mopēdu vadītāji ievēro CSN 12

 
17.maijs 2011 0:04

Pēdējā gada laikā ir divkāršojies reģistrēto negadījumu skaits, kur sadursmē ar velosipēdu ir cietuši gājēji.

Turpina pieaugt satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti, turklāt ir arī pieaudzis to velosipēdistu skaits, kas ceļu negadījumu rezultātā guvuši savainojumus. Aptauja atklājusi faktu, kas mudina aizdomāties ikvienu satiksmes dalībnieku- 70% autovadītāju velosipēdistu pamana tikai pēc avārijas. 3. maijā Latvijā uzsākta satiksmes drošības kampaņa „Velosipēdu redzi?”

Kampaņas mērķis ir samazināt šo notikumu skaitu, kā arī palielināt riteņbraucēju drošību uz ceļiem. Lai ilgtermiņā uzlabotu riteņbraucēju drošību ielās, ir iecerēts veikt izmaiņas arī Ceļa satiksmes noteikumos, kuros paredzēts precīzāk atrunāt atstarojošo elementu lietošanu, kā arī noteikt, kā velosipēdists drīkst pārvietoties pa brauktuvi un šķērsot ietvi. Visu kampaņas laiku, no 3.- 21. maijam, ikviens ir aicināts ierasties kādā no CSDD nodaļām, lai bez maksas reģistrētu savu velosipēdu.

Valsts Policijas Vidzemes reģiona patruļpolicijas nodaļas patruļdienesta rotas komandieris Jānis Lūks informē, ka raksturīgākās situācijas, kas apdraud riteņbraucēju drošību, ir brauktuves šķērsošanas noteikumu neievērošana, nepietiekama pārliecināšanās par drošību pirms manevra veikšanas un „tumši” velosipēdisti nepietiekamas redzamības apstākļos.

Nosacīti velosipēdu vadītājus- satiksmes noteikumu pārkāpējus- var iedalīt vairākās grupās. Viena no tām ir vadītāji, kas velosipēdu vada alkohola reibuma stāvoklī. Līdz ar siltāka laika iestāšanos reģiona teritorijā ik dienu tiek reģistrēti apmēram pieci gadījumi, kad alkohola reibumā tiek vadīts velosipēds, tādējādi pakļaujot briesmām gan sevi, gan citus satiksmes dalībniekus. Par šo pārkāpumu ir paredzēts sods- Ja izelpotā gaisā vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,2 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, uzliek naudas sodu 30 latu apmērā. Ja konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, uzliek naudas sodu 80 latu apmērā. Ja alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles, naudas sods, ko uzliek velosipēda vai mopēda vadītājam, ir 120 latu.

Otra grupa ir jaunieši, kas vada velosipēdu bez velosipēda vadītāja apliecības, trešā- piedalīšanās satiksmē ar nepareizi aprīkotu velosipēdu, bet kā ceturto grupu var iedalīt jauniešus, kas neievēro aizliegumu pārvadāt pasažierus, kas ir vecāki par septiņiem gadiem.

Par to, ka minētās problēmas savu aktualitāti nezaudē, 12. maijā kārtējā reida laikā pārliecinājās Valmieras iecirkņa inspektori nepilngadīgo noziedzības apkarošanas jomā. Tā laikā tika kontrolēts, vai un kā velosipēds ir nodrošināts pret nozagšanu, vai tas ir aprīkots atbilstoši noteikumiem un vai jaunieši var uzrādīt velosipēda vadītāja apliecību. Liela uzmanība tika pievērsta mācību iestādēm, kur notika sarunas ar skolēniem. Raksturīgākie pārkāpumi - tiesības bieži ir aizmirstas mājās, bet pieci no 27 pārbaudītajiem vadītājiem atzinās, ka stūrē velosipēdu bez apliecinājuma, ka ir apguvuši satiksmes noteikumu prasības. Tāpat velosipēdi tiek vadīti, neturoties pie stūres un neievērojot prasību, ka, šķērsojot ielu pa gājēju pāreju, velosipēds ir jāstumj. Par visiem konstatētajiem pārkāpumiem tika noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli.

Reidi, kuru laikā pastiprināta uzmanība tiek pievērsta tieši velosipēdu vadītājiem, notiek visā Vidzemes reģionā. Policija aicina arī vecākus pievērst daudz lielāku uzmanību tam, vai Jūsu bērni ir nokārtojuši velosipēdu vadītāju eksāmenu, ikdienā ievēro noteikumus un pārvietojas ar velosipēdu, kas atbilst visām satiksmes noteikumu prasībām.

 
Visi komentāri
 
282768. viesis 17.maijs 2011 0:50
0 0 Atbildēt

ta praideri tie gājēji. kursē kā pēc brauna kustības

282770. viesis 17.maijs 2011 9:54
0 0 Atbildēt

reida laikā pārliecinājās Valmieras iecirkņa inspektori nepilngadīgo noziedzības apkarošanas jomā. Tā laikā tika kontrolēts, vai un kā velosipēds ir nodrošināts pret nozagšanu

nepripuhli?

282772. viesis 17.maijs 2011 12:27
0 0 Atbildēt

Padomjlaikā bija vēl stingrāk - ja notvēra bez velotiesībām, konfiscēja velosipedu vai mopēdu. Protams, bija gadījumi, kad policmenim negribējās tērēt laiku - tad audzinošos nolūkos tika izskrūvēti riepu ventiļi. Pats tā vienreiz iekritu, paliku Dubultos bez ventiļiem, naudas nebija - stūmu savu veļļuku līdz Slokai... Pēc tam gan uzreiz gāju velokursos - tolaik 5 nodarbības satiksmes noteikumos : par 5 rubļiem. Atceros, vēl 80-tajos gados, kad šancēju Tukumā, tur vietējā policijas nodaļā bija speciala telpa, kas bija pārpildīta ar noņemtajiem velosipediem. Šodien, cik zināms, velosipedi netiek atņemti pat šmigainajiem velo.motobraucējiem. Noformē protokolu, un rullē tālāk....

282774. viesis 17.maijs 2011 15:00
0 0 Atbildēt

IkdienasViesis - nu un ko tālāk padumjā valsts darīja ar tiem konfiscētajiem velisipēdiem un mopēdiem? Notirgoja radiem/draugiem? Neba nu bērnu namiem ziedoja...

282776. viesis 17.maijs 2011 17:13
0 0 Atbildēt

Būtu jau daudz, ja paskaidrotu velodraiveriem ar ko sarkanā gaismiņa luksoforā atšķiras no zaļās un ka uz viņiem attiecas gājējiem domātā sarkanā. Jo, ja manam auto jau divas reizes gandrīz un vienu reizi pa īstam uzskrien velokings, tad kāda situācija kopumā?

282780. viesis 17.maijs 2011 19:55
0 0 Atbildēt

IV padomju laiki domāšanā atstājuši smagas pēdas....

282790. viesis 19.maijs 2011 0:26
0 0 Atbildēt

282776-am

Gājēju luksofors uz velo neattiecas. Noteikumos ir rakstits, ka tie luksofori, kuros ir uzzīmēts trafarets, attiecas tikai uz to satiksmes dalībnieku grupu, kas attēlota trafaretā.

282795. viesis 19.maijs 2011 12:43
0 0 Atbildēt

Vēl joprojām, reti kurš velosipedists ZINA, ka gājēju prioritātes uz "zebras" uz viņiem neattiecas. Tāpēc, statistiski, uz "zebrām" notriekto veļļuka braucēju skaits ir vislielākais. BET, joprojām paši velosipedisti nav to sapratuši.

282796. viesis 19.maijs 2011 13:31
0 0 Atbildēt

282790-am, 282790-ais.

Protams, ka tikai ne tā. Pilnā ātrumā mauc pa trotuāru un pāri sarkanajam signālam gājējiem. Morgā varēs skaidroties, ka neattiecas!

282801. viesis 19.maijs 2011 15:03
0 0 Atbildēt

krievu laikos, tos atņemtos veļļukus no poličiem varēja dabūt arī atpakaļ. man arī kādreiz bērnībā (man bija 10 gadi) gadījās, ka t.s. CP noķēra Mellužos pie kinīša braucam ar fateriša "Ukrainu"...Iemeta to ričuku policijas volgas bagažniekā, un prom. Nākamajā dienā aizbraucām ar muterīti uz Dubultiem pie poličiem, noformēja kaut kādu tur protokolu,sapiķoja ceineri - un ričuks bija atpakaļ. Kā muterīte teica, viņiem interesējusi tikai tā riteņa tehniskā pase, un viss bijis OK.

282806. viesis 20.maijs 2011 7:44
0 0 Atbildēt

282801. viesis pirms 17 stundām

krievu laikos, tos atņemtos veļļukus no poličiem varēja dabūt arī atpakaļ. man arī kādreiz bērnībā (man bija 10 gadi) gadījās, ka t.s. CP noķēra Mellužos pie kinīša braucam ar fateriša "Ukrainu"... Iemeta to ričuku policijas volgas bagažniekā, un prom. Nākamajā dienā aizbraucām ar muterīti uz Dubultiem pie poličiem, noformēja kaut kādu tur protokolu, sapiķoja ceineri - un ričuks bija atpakaļ. Kā muterīte teica, viņiem interesējusi tikai tā riteņa tehniskā pase, un viss bijis OK.

-------------------------------------

Bija , bija tāda lieta :-) Es arī bērnu dienās šitā uzrāvos, uz Jūrmalas gatves

Rīgā :-) Plus vēl kopā ar miličiem bija Radio korespondente un ierakstu ar

manis "pratināšanu" pārraidīja kaut kādā "Bērnu rītā". Oi, kā es jutos toreiz,

kā naturāls recidīvists :-)

Atpakaļ varēja dabūt, vajadzēja kaut kādu papīru , kur parādās rāmja numurs, ja veļļukam bija "valsts numurs" bija vienkāršāk. Daļu konfiscēto mopēdu, kurus neizņēma, pēc laika miliči nodeva visādām jauno tehniķu stacijām , motoklubiem utt., velosipēdus savukārt komisijas bodē pārdeva par

smiekla naudu...

282780. viesis pirms 2 dienām

IV padomju laiki domāšanā atstājuši smagas pēdas...

---------------------------

Tolaiku cilvēki vismaz domā lielākoties, ko par šolaiku cilvēkiem īsti nevar

teikt ļoti daudzos gadījumos :-) Ko tu gan domā ar tām smagajām pēdām? :-)

282813. viesis 21.maijs 2011 8:04
0 0 Atbildēt

Smagas tādā nozīmē,ka viņš joprojām atrodas to laiku ietekmē un domā, ka tagad viss jādara tāpat,kā notika tad. Tas,ka tagad daudzos gadījumos plānprātiņi rīkojas neadekvāti, ir tāpēc,ka viņi sajaukuši demokrātiju ar anarhiju un viņuprāt viņi tagad var atļauties jebko. Tādi jāaudzina, tas viss. Un tas jādara visiem kopā, nevis jāgaida,kad policists to izdarīs. Ja kāds velopisipēdists izpildās, tad,ja viņam aizrādīs kādi 10 pilsoņi, tad sāks domāt. No ''brīvdomātāju'' puses ,kad tādiem tiek norādīts uz debilu rīcību, atbilde ir- tu ko,ments esi vai? Bet nesaprot taču,ka ne jau tam policistam vienam vajag to kārtību uz ielas vai kur citus, ka viņi darbojas,lai visi pārējie justos droši un jebkuram no mums ir tiesības aizrādīt kādam, kurš kaut ko svilina, brauc pa trotuāriem nepareizi vai dara jebko citu,kas traucē pārējiem.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 

Vidzemes šosejas un Ķekavas apvedceļa posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu 8

No šodienas atsevišķos Vidzemes šosejas (A2) un Bauskas šosejas Ķekavas apvedceļa (A7) posmos tiks palielināts maksimālais atļautais ātrums, aģentūru LETA informēja VAS "Latvijas valsts ceļi" (LVC). Lasīt vairāk

 

Ķīnas autotirgus – 2024. gada marta rezultāti un ražīgāko zīmolu TOP-10 2

2024.gada martā Ķīnā pārdoti 1,690 miljoni automobiļu, ar lielu atrāvienu dominējot vienam pašmāju zīmolam. Lasīt vairāk

 

Par smagas avārijas izraisīšanu dzērumā piespriež četrus gadus cietumā 2

Kurzemes rajona tiesa kādam autovadītājam piespriedusi četrus gadus cietumā par bez tiesībām dzērumā izraisītu avāriju ar smagi cietušu pasažieri, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti