Edgars Džeriņš: Policists liek kļūt par dzērājšoferi (+ video) 32

 
Edgars Džeriņš speciāli iAuto | 30.septembris 2014 13:27

Autora ieskatā transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko/apreibinošo vielu iespaidā ir nelietīgs un zemisks pārkāpums pret ceļu satiksmes drošību.

Taču ne mazāk zemiski un noziedzīgi pārkāpumi pret ceļu satiksmes drošību ir gadījumi, kad ceļu policists liek vadītājam, kurš nekur netaisās braukt, sēsties pie stūres un braukt, lai varētu apsūdzēt pārkāpuma izdarīšanā! Šī ne tik reti piekoptā taktika šoreiz tika nofilmēta ar videoreģistratoru, kas paglāba vadītāju no soda

2014.gada 11.aprīļa vakarā kravas auto vadītājs K.Š. Ludzā stāvvietā novietoja savu darba kravas auto. Izrādījās, ka stāvvietas “kabatas” otrā galā ir sabiedriskā transporta pietura. Vadītājs devās uz viesnīcu, kur bārā vakarā lietoja alkoholu. Nākamajā dienā K.Š. bija sarunāta tikšanās ar brāli, kurš ieradīsies no Vācijas atvaļinājumā. No rīta K.Š. izrakstījās no viesnīcas un pirms tikšanās ar brāli devās uz savu auto paņemt dažas mantas. Viņš iekāpa savā mašīnā, paņēma mantas un grasījās iet prom. Tieši tajā brīdī piebrauca policijas dienesta automašīna. No policijas auto GPS izdrukām redzams, ka policists Aigars Igaunis bija netālu noslēpies, laikam cerēdams, ka vadītājs brauks un, kā parasti, “uz pohām” būs kāda promilīte.

Savā dienesta ziņojumā policists A.Igaunis norāda: “Lai transportlīdzeklis Mercedes Benz neturpinātu traucēt pilsētas maršruta mikroautobusam iebraukt autobusu pieturā K.Š. tika palūgts novērst ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu. Es apsēdos dienesta automašīnā Renault Laguna [..] un aizbraucu patrulēt pa Ludzas pilsētu. Patrulēšanas laikā Ludzā Latgales ielā 124B ieraudzīju, ka pretī lēni brauc automašīna Mercedes Benz[..]., nedaudz iebraucot pretējā braukšanas joslā. Es nolēmumu apturēt augstākminēto transportlīdzekli [..]”. Tātad policists A.Igaunis ar ziņojumu mēģināja radīt ilūziju, ka viņš šķīries no K.Š., patrulējis pa pilsētu, tad K.Š. lietojis alkoholu un braucis, izdarot jaunu CSN pārkāpumu. Tiesā policists A.Igaunis liecināja kaut ko pavisam citu: “Pateicu vadītājam aizvākt mašīnu. [..] Pats pabraucu 150 m uz priekšu, veikala Maxima stāvvietā apgriezos, lai brauktu pakaļ kolēģim. Automašīnas Mercedes Vadītājs brauca pa ceļa kreiso pusi, bet Latvijā kustība notiek pa labo pusi, tāpēc nolēmu apturēt”. Tiesā policists A.Igaunis nespēja izskaidrot, kāpēc nav protokola par braukšanu pa nepareizo ceļa pusi. Tāpat policists A.Igaunis nespēja izskaidrot, kāpēc netika veikts videoieraksts (drīzāk tika veikts, bet tiek slēpts no tiesas, lai nevarētu dzirdēt, ka pats konkrēti lika K.Š. sēsties pie stūres un braukt). Katrā ziņā ir būtiskas pretrunas starp policista A.Igauņa ziņojumā rakstīto, tiesā teikto un K.Š. automašīnas videoreģistratora ierakstā redzamo.

Ar Latgales apgabaltiesas 2014.gada 23.septembra spriedumu policijas apelācijas sūdzība tika noraidīta, bet pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts un stājies spēkā. Šis spriedums ir lielisks paraugs tam, kā lietu izskatīt vispusīgi, pilnīgi un objektīvi saskaņā ar LAPK 237.pantu. No šī sprieduma var daudz mācīties, un daudziem arī vajadzētu mācīties.

Pirmkārt, policists A.Igaunis rupji pārkāpa likumu "Par policiju", kur 3.panta pirmā daļa noteikusi policijas uzdevumu "novērst likumpārkāpumus". Otrkārt, K.Š. nedrīkstēja nepakļauties policijas darbinieka rīkojumam aizbraukt automašīnu no vietas, jo likuma „Par policiju” 22.panta trešā daļa nosaka, ka policijas darbinieka prasības ir obligātas. Ja K.Š. nepildītu A.Igauņa pavēli, viņš tiktu sodīts par nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām (LAPK 175.pants).Treškārt, K.Š., izpildot policijas darbinieku obligātās prasības, nav izdarījis administratīvo pārkāpumu, jo nav pieļauts ne nodoms, ne neuzmanība.

No šajā lietā esošajiem pierādījumiem diemžēl jāsecina, ka policists A.Igaunis ir rīkojies pretlikumīgi, ļaunprātīgi un gļēvi. Nav svarīgs iemesls. Iespējams, ka pietrūkst pārkāpēju, bet priekšniecība pieprasa izpildīt budžeta likumu, kur policijai ir pienākums iekasēt sodos miljonus, ir vai nav pārkāpēji.

Nobeigumā citēsim mūsu mīļāko (turklāt ārkārtīgi pamatoto) secinājumu no apelācijas instances tiesas sprieduma (2.lpp. 2.rindkopa): "... kā liecina tiesnešu profesionālā pieredze, pratinot policijas darbiniekus kā lieciniekus tiesā, viņiem, par ne visai patīkamiem noskaidrojamiem apstākļiem, rodas atmiņas zudums. ...".

 
Visi komentāri
 
LMT 30.septembris 2014 15:03
11 30 Atbildēt

Pats alkāns brauc pālī un vēl sūdzās, kaunējies būtu!

Armands 30.septembris 2014 17:15
35 3 Atbildēt

Slava Džeriņam!

Labi var redzēt, ka nebija nekādas kreisās puses un ka policis vienkārši vaktēja!

Dēļ tādiem mūdžiem traips arī jēdzīgiem CP-istiem...

Nauris 12.oktobris 2014 14:03
0 1 Atbildēt

Kur tu esi redzējis kaut vienu jēdzīgu CP-istu? Neskaitot radinieku vai paziņu... :D

Armands 14.oktobris 2014 11:31
1 0 Atbildēt

Nauri, es arī biju pārsteigts, bet gan par nelielu ātruma pārsniegšanu 2 reizes( Cēsis, Rīga) , gan par mobilo pie stūres( Jelgava)- dabūju tikai brīdinājumu!!! Nu bieži gan arī nepārkāpju,bet kādreiz gadās...

Man liekas, ka CP tagad nav vairs tik asinskārīgi kā agrāk.

Tāpēc šitādi negodīgi mūdži jauc to normālo iespaidu....

233 30.septembris 2014 17:31
14 31 Atbildēt

Braukt dzērumā nedrīkst nekādāgadījumā, pat ja to liek plicists.Dzērājšoferiem vieta cietumā.

NL 30.septembris 2014 18:49
5 1 Atbildēt

Tādiem policistiem ir vieta cietumā, nevis šim šoferim, kas pildīja nekaunīga policista rīkojumu, un palasi aukstāk, kas ir rakstīts par policista rīkojuma nepildīšanu - 22.panta trešā daļa nosaka, ka policijas darbinieka prasības ir obligātas.

mandarts 30.septembris 2014 19:31
0 6 Atbildēt

tava vieta ir cietuma, un visparig menti visi ir lohi, tas tur nav vienigais, beidzot viens piekerts tagad zinat ka ments nav un nebus likumkartibnieks,bet gan parkapejs, un vispar latviesi taisas parak gudri, bet pat suds uz galvas jums ne smadzenes. taisat te tadas debilibas ka drizvien latviju uzbridzinas krievija, ja nebus kars.

Vita 1.oktobris 2014 9:52
0 1 Atbildēt

Vai tikai tu neesi tas pats policis vai viņa bračka :)

Ilmars 30.septembris 2014 18:22
2 5 Atbildēt

Policijas skolas beigusi... bet mesli riktigi,sez uz iedzivotaju nodokliem,butu labaak palidzejusi cilvekam, ,nekas slikts nebutu ja nogadatu majaas....

Māra 30.septembris 2014 18:24
4 3 Atbildēt

Lai vairāk būtu tādi kā Džeriņš !

Patiesība 30.septembris 2014 18:48
2 0 Atbildēt

Mūsu valstī policija jau sen nav kārtības un drošības uzturēšanai,bet naudas kasēšanai no iedzīvotāja!īpaši ceļu policija!!!tīri un uzkrītoši tikai naudas iekasēšana nevis drošības vairošana uz ceļa!!!!

fausts 30.septembris 2014 18:54
3 2 Atbildēt

Nu un tas sūda ments tā arī turpina strādāt ceļu policijā!?Kādus sūdmuguras tik tā policija netur!

Ļepurs 30.septembris 2014 19:41
1 0 Atbildēt

Inspektors Asaka pienāk un pasaka.

marcs 30.septembris 2014 19:42
4 0 Atbildēt

nu ta jau principa ir ta jau sen iz zinam ja policija liek kautvai pabraukt 10 m uz prieksu nevaig braukt jo tas bus iemes sastadit protokolu ta loti daudz policisti dara...

TP 30.septembris 2014 19:50
1 4 Atbildēt

Džeriņš is back? Atkal vajag slavu, lai turpināt uzmest klientus ar pazušanām?

janis 30.septembris 2014 23:12
2 1 Atbildēt

a igaunis,vai tik ta nau rezekne kur mani vins pagakuso gad nonema tiesibas kaut sedeju blakus un vaditajs aizmuka ,izprovoceja ar vardiem un tadel zaudeju tiesibas,kroplis pec tris gadiem aizbrauksu un sejaa iesplausu vinam

runcis 1.oktobris 2014 0:42
2 0 Atbildēt

Ko Jūs tur diršat par cietumiem un tā tālāk, profesionāls šoferis arī uz paģirām pārdzītu auto bez problēmām. Uzdodiet jautājumu sev , vai nekad neesmu pamīzis publiskā vietā , piemēram parkā vai kur citur pilsētas šķērsielā , vai arī brīvi smēķējis , kad pretīm nāk māmiņa ar zīdaini ratos !

Juze 1.oktobris 2014 3:06
4 1 Atbildēt

"Podej da mani!" - maule tys ments, kai var tai dareit cylvākam?! Atlaist nu policejis! I nagūdu iz vysa myuža, koleidz satīcit špļaunit vaigā!

Chankaishi 1.oktobris 2014 3:12
2 1 Atbildēt

Te nu tieshaam policists nelietis! Ko es dariitu taa shofera vietaa? Pieprasiitu, lai nomeera alkohola saturu izelpaa - ja buutu virs normas, pieprasiitu ierakstu protokolaa, ka policists paveeleejis braukt alkohola reibumaa un tad izpildiitu vinja paveeli.

tantuks 1.oktobris 2014 9:18
1 2 Atbildēt

Sēž ar ieslēgtu dzinēju un gaida ,kad aizbrauks policijas mašīna,mierīgi sāk braukt un brauc pa līniju, skaidrā tā nebrauktu.tātad apturēts ir pareizi.,ja promiles -tiesības nost.

Armands 9.oktobris 2014 18:06
1 0 Atbildēt

Tantuk, fūrei ir kādu brīdi jāparūc, lai sapumpētu gaisu resīveros.

Un jāsaprot , ka fūre ir platāka , līdz ar to viduslīnijai ir jābrauc tuvāk. Arī tas, ka reģistrators ir vidū, malas skatus optiski pietuvuna.

nu 1.oktobris 2014 9:36
2 2 Atbildēt

latgalē vismaz ir godīgas tiesas, ne tā kā administratīvā apgabaltiesa rīgā - nav iemesla neticēt policistu melīgajiem ziņojumiem - un iepūt, jo spriedums nav pārsūdzams

vot 1.oktobris 2014 10:15
1 0 Atbildēt

un kur tad vel lika apstaties zime kada ir pec krustojuma apstaties aizliegts

marcs 1.oktobris 2014 13:11
1 0 Atbildēt

ja nepamaniji tad sakuma policistu masina staveja pie smagas masinas acim redzot taja bridi paludza lai padzen talak masinu video reistrators iesledzas tikai masinas iedarbinasanas bridi. un kapec mentiem kamera nedarbojas ???

IkdienasViesis 1.oktobris 2014 14:21
3 0 Atbildēt

Tauta lēnām sāk apzināties, ka videoreģistrators daudzās situacijās var būt glābējs. Arī administratīvajā tiesā. Pieļauju, ka tuvā nākotnē tie var kļut obligāti. Tajā pašā laikā, dažās ES valstīs tie ir aizliegti. Esmu ievērojis, ka daudzi sab.transa vadītāji savos braucamajos ir salikuši videoiekārtas - nevēlas KĻŪT vainīgi, kad kāds stulbenis zem sarkanā metas zem riteņiem....

Kristīne 1.oktobris 2014 16:21
1 0 Atbildēt

Un policists vēl liek viņam apstāties pie nepārtrauktās līnijas, kur nemaz nedrīkst tā darīt. Pēc principa viņu nedrīkst apdzīt. vai es kļūdos?

BITE 1.oktobris 2014 16:43
0 0 Atbildēt

"LMT" - Lūdzu iemācies lasīt. Nevis pats brauc, bet policijas darbinieks lika braukt un policijas darbinieka prasības ir obligātas

BadAss 1.oktobris 2014 22:03
0 0 Atbildēt

Paziņu lokā ir bijis līdzīgs gadījums, kad ments pienāk un palūdz padzīt mašīnu bišķīt uz priekšu, jo it kā vēlas nostaties aiz šīs mašīnas, bet tur nepietiekot vietas līdz vārtrūmei.

Pie stūres sēdošajam skaidri redzams alus rokās. (Tā mašīna tur jau 3 dienas stāvēja un nevienam netraucēja.)

Paziņa noreaģēja pareizi - palūdza, lai ments palīdz pastumt.

Kad redzēja, ka neviens atslēgas aizdedzē bāzt netaisās, tad atmeta ar roku un aizbrauca.

Cik dzirdēts, tad Anglija tas gan neiet cauri - ja tu tuvojies autiņam šmigā ar atslēgam (kaut vai pēc šofera aizmirstām cigaretēm) var piešūt "vēlmi braukt".

janis 1.oktobris 2014 23:58
0 0 Atbildēt

latgalee godigas tiesas,tu smerdeli izlasi likumdosanu un tad runa jo tu pats nesaproti par ko tevi"pillii"prieks kad latgaliesi ir saprotosi bet juusu likumdosana gan nau sakartota lai tadi smerdeli ka igaunis"kandzas pleegurs"te spreegaatu,redeli vinam pataisnot........

Ane Stēzija 1.oktobris 2014 23:59
2 0 Atbildēt

Policists A.Igaunis, izrādās, редкостная сволочь.

indigo 6.oktobris 2014 18:45
0 1 Atbildēt

Bet doma, ka dzert nevajag vispār, prātā neienāk?

Un tad, ka vakarā? Var dzīvot nedzerot, nekas, nost nemirst.

Dzīve māca, māca, neko neiemāca.

Edgars 11.janvāris 2015 19:14
0 0 Atbildēt

Pidari tie Latvijas menti!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti