Redzot, cik bieži policisti ņem kukuļus, jauniete plāno pārtraukt studijas Policijas koledžā 30

 
Nozare.lv | 17.oktobris 2014 11:19

Apjautusi, cik daudziem ceļu policistiem kukuļu pieņemšana ir pašsaprotama lieta, kāda jauniete plāno drīzumā pārtraukt studijas Valsts policijas (VP) koledžā, šodien vēsta laikraksts "Diena".

"Plānoju drīzumā pārtraukt studijas VP koledžā, jo prakses laikā redzētais sagrāva manu sapni sargāt likumu," "Dienai" atklājusi kāda šīs mācību iestādes kursante, kura vēlējusies palikt anonīma. Laikraksts viņu nodēvējis par Lāsmu. Jauniete apgalvo, ka obligātās prakses laikā ne reizi vien manījusi, kā viņas vecākie kolēģi saņem kukuļus no autovadītājiem, kuri pārkāpuši ceļu satiksmes noteikumus.

"Vairākas situācijas bija nepārprotamas. Piemēram, reiz panācām ātruma pārkāpēju. Pie viņa piegāja viens no diviem policistiem, ar kuriem todien strādāju. Saruna ilga vairākas minūtes, pēc tam policists iesēdās pārkāpēja mašīnā un drīz vien atgriezās, man paskaidrojot, ka tas esot bijis ārzemnieks, tāpēc palaists it kā nesodīts. Vēl kādā reizē citi policisti savā starpā kārtoja kaut kādus rēķinus, dalot banknotes," atceras Lāsma.

Jauniete piebilst, ka policisti viņas priekšā pat neesot centušies ievērot piesardzību, tādēļ radies iespaids, ka "visus policistus viņi uztver kā sev līdzīgus - tādus, kuri uz šo darbu tiecas, lai, it kā sargājot likumu, gūtu pretlikumīgus labumus". Lāsma tāda negrib būt, tādēļ nolēmusi mainīt profesiju un policijā nestrādāt principa pēc.

VP koledžas kursante arī novērojusi, ka vecākie kolēģi bijuši īpaši naski uz luksusa klases automobiļu apturēšanu, kuru vadītāju pārbaudīšana ne reizi vien beigusies glaunajos salonos. Jautāta, vai viņa par redzēto ziņojusi VP vadībai, jauniete atbild noliedzoši un paskaidro, ka, "kādu laiku esot tajā vidē, kļūst skaidrs, ka tā ir daudzos līmeņos organizēta sistēma un visi par to zina". Pēc viņas domām, reizi pa reizei kāds tiek upurēts, uzliekot sodu, vien tāpēc, lai spodrinātu policijas tēlu sabiedrības acīs.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane situāciju laikrakstam komentē kā nepieļaujamu. "Vispareizāk būtu, ja šī studente par konkrētajiem gadījumiem ziņotu VP Iekšējās drošības birojam, kur neviens neatklātu, ka informāciju sniegusi viņa."

Pētersone-Godmane gan norāda, ka kukuļdevēju apkarošanas dinamika likumsargu vidū arvien palielinās. To gan nevarētu teikt par kukuļu ņēmēju apkarošanu. Kā atklāj VP pārstāvis Dairis Anučins, šogad par kukuļņemšanu aizturētas vien septiņas VP amatpersonas, sākti kriminālprocesi. Maksimālais sods ir desmit gadu cietumā, taču par šo nodarījumu var tikt piemērota arī īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

 
Visi komentāri
 
hugo 17.oktobris 2014 11:41
24 8 Atbildēt

Es katru dienu pie mājas redzu, ka katra otrā auto vadītājs iesēžas pie policista auto un pēc pusmīnūtes lido tālāk:) Latvijā visi zina, ka 99% policisti ņem kukuļus regulāri. Tikai neviens neko nedara ar to, ka policisti brīvajā laikā brauca ar BMW X5, jauniem BMW motocikliem, būvē mājas utt. u.tml.!

jāns 26.decembris 2014 13:52
1 0 Atbildēt

Visa pamatā ir neadekvāti ierobežojumi un nejēdzigi saliktas cela zīmes, kas tikai bremzē plūsmu. Manti to lieliski zina. Autovadītājs spiest vilties lēnāk un tas ir kaitinoši situācijā, kad drošs ātrums ir krietni lielāks. Policija zin, ka CSDD, valsts ir negodīga un tā ierindas policists to saprotot arī tāds paliek un šajā negodīgajā sistēmā iekasē savu nodokli.

hugo 17.oktobris 2014 11:43
25 6 Atbildēt

PS Un nobarojusies Pētersone-Godmane varētu paklusēt, jo ir bezjēdzīgi vērsties IDB, kas patiesībā to vien dara, kā piesedz policistu pretlikumības!

Aija 17.oktobris 2014 14:03
4 5 Atbildēt

To ,ka viņa ir"" nobarojusies''',nav Tavs nopelns un arī Tava darīšana.Kukuļus neņem tas,kuram nedod.Ja algas būtu adekvātas darbam,kukuļus neņemtu.Bet mūsu valstī,jo vairāk bāž kabatās,jo vieglāk izdzīvot

hugo 17.oktobris 2014 14:44
9 2 Atbildēt

Ir mana darīšana! Jo viņa ir nobarojusis par manis samaksātajiem nodokļiem! Turklāt vienīgais viņas zināmais "darbs" ir Vitronic fotoradaru biznesa lobēšana!

IkdienasViesis 17.oktobris 2014 12:27
21 3 Atbildēt

Arī autovadītaji nav bez vainas. NEVAJAG jau CP par izdarīto pārkāpumu piedāvāt kukuli !? Protams, ka BIEZAIS, kas var atļauties luksuss auto, bez probzām piekrīt CP samaksāt 100 eirikus pat par vismazāko pārkāpumu...viņam tas "sotoks" ir atejas papīra vērtībā, kamēr CP darbonim - teju pusmēneša alga...No tā arī rodas problēmas.

hugo 17.oktobris 2014 12:40
10 8 Atbildēt

Nerunā muļķības! Policists ir devis zvērestu, viņam ir ierocis un tieši viņam ir jābūt paraugam un piemēram! Ja policistiem būtu stāja un neviens neņemtu, tad automātiski neviens vairs nekad nepiedāvātu!

GB12 17.oktobris 2014 13:55
10 0 Atbildēt

Paraugam un piemēram ir jābūt jebkuram pilsonim.

GB12 17.oktobris 2014 13:54
10 5 Atbildēt

Visiem tiem poliču norējējiem gribētu uzdot vienu vienīgu jautājumu - a ja pats būtu CP, būtu starp to 1%, kuri neņem? Tā godīgi? Un pareizi jau IV raksta - ja runa ir par izdzīvošanu, tad instinkts ņems virsroku. Un lai tikai nemuld, ka CP inspektori braukā ar iks-piektajiem, jauniem močiem un būvē mājās. Man gan starp radiem, gan paziņām ir CP, neviens no viņiem šiki nedzīvo, viņi strādā vairākos darbos, lai varētu ģimenes pabarot. Ar to es, protams, neattaisnoju kukuļņemšanu. Bet auto vadītājos ir novērota tāda īpatnēja lieta - ja policis paņem kukuli, tad viņš ir draņķa korumpants, ja nepaņem, tad stulbais ments, jo neņēma.

GB12 17.oktobris 2014 13:57
10 1 Atbildēt

Par to studenti runājot - meitenei vienkārši nav iekšas, lai cīnītos un censtos kaut ko mainīt.... nu, vismaz pamēģināt... tādai arī policistu rindās nav ko darīt. Labi vien ir, ka saprata un notinās.

3ton anekdote 17.oktobris 2014 14:12
12 0 Atbildēt

Mersis 500tais lido caur Ādažiem uz 150, policists aptur, dabū kukuli 50EUR palaiž otrā dienā gadījums atkārtojas uz 150 tai pat vietā aptur, tā visu laiku, pēkšņi vienu dienu nav merša otru nav, mēnesi nav, pēkšņi uz 150 Mersis lido, policists aptur, prasa, kur biji palicis? A mēs uz Karību salām uz mēnesi ar sievu bijām aizbraukuši. Policists: ''Pa manu naudu, uz Karību salām!?"

zoneklub 17.oktobris 2014 14:28
1 6 Atbildēt

mentovskaa valsts,es miizzu virsuu vinnai no 100 staava,nolaapiitie policisti degsiet elles uguniis,ar visu cuuku Peetersoni.

re 17.oktobris 2014 14:36
7 1 Atbildēt

Ja nauda jāpelna ņemot kukuļus, tad varbūt jāmaina darbs? Tu tak ar no sava darba nestiep mājās visu, vai daļu no tā ko var nospert? Tomēr ja iet strādād IeM struktūrās ,tad jau godīgumam vajadzētu būt un tam nav nekāda sakara ar zemām algām. Tad jau jebkurš kam ir pieeja materiālām vērtībām jebkurā to izpausmē , var izmantot tās zemās algas paaugstināšanai. Piem. bankā kasieris no tava komunālo rēkina apmaksas summas paņem 5% vienkārši sev , jo alga tak zema. Ja Tu to Sistēmu atbalsti , izmaksā no saviem ienākumiem 20- līdz+ % ,nu cik vari atļauties, tiem zemo algu saņēmējiem.

GB12 17.oktobris 2014 16:51
3 0 Atbildēt

Bankā kasieris var aiziet, nekas traks no tā nenotiks. bet, ja visi poliči sāks masveidā iet prom, tad gan būs ziepes. Bet varbūt vajadzētu, 100 gudrie sāktu domāt, kā sakārtot algu jautājumu.

re 17.oktobris 2014 17:11
1 0 Atbildēt

tas pats ar banku kasieriem ,ja masveidā aizietu- kas tad strādātu? Es piemēram tāpēc neesmu aizgājis strādāt uz policiju, kaut iespējas bija.Sabiedrībai jāmainās, citādi policists var attaisnoties ar zemo algu, bet citas profesijas pārstāvis nē??

GB12 17.oktobris 2014 18:24
0 0 Atbildēt

Nu, nekas traģisks tas arī nebūtu. Vnk. bankas būtu spiestas mazliet vairāk dalīties savā miljonu peļņā ar darbiniekiem.

Bet es nesaku, ka policists var attaisnoties. Protams, tas ir likuma pārkāpums un es to neatbalstu. Bet es arī neņemos uzreiz tiesāt viņus, zinot, ka ar to, ko viņi tur nopelna, ģimeni uzturēt nevar.

Tu izvēlējies vieglāko ceļu, tāpat kā raksta varone - aizgāji tur, kur maksā vairāk. Ja tomēr būtu izvēlējies policiju, vai 100% droši varētu apgalvot, ka nekad neņemtu?

ak 17.oktobris 2014 15:14
3 1 Atbildēt

Es arī neattaisnoju kukuļu došanu CP, kaut gan esmu devis tāpat. Un nekad neesmu uzskatījis, ka viņi, ņemot tos kukuļus ir kaut kādi draņķa korumpanti, vajag uztvert arī nedaudz ar humoru, cilvēki kā cilvēki. Man nav žēl, šeit es vismaz skaidri redzu, kuram cilvēkam nonāk mani "nodokļi", varbūt viņam noderēs, kaut ko labu nopirks, atšķirībā no valdības, kurā zog kur un kā pagadās, pat pēc 100 gadiem nezināsiet, kur nauda palikusi. Pirms ziemas svētkiem, gada beigām, kad budžets obligāti jāiztērē pilnīgas muļķības sapērk.

Aigarcix 18.oktobris 2014 19:53
0 0 Atbildēt

Varu tikai piekrist.ja godīgi ,burtiski dienu atpakaļ norāvos ar +45 virs atļautā uz apvedceļa,un ... ,dzeki atlaida .Bez kuku

ļa,bez soda,tāpat vien.Ja godīgi ,gribējās ,jau pēc palaišanas ko piedāvāt,bet bija jaskrien,baigi vajadzēja.Nebūtu ar problēma samaksāt to sodu,brauktu bikiņ lēnāk,nu un,bet no otras puses,tiešām ,varēja jau tiem poličiem iedot.Ceru ,ka šamie nepadomāja ,ka gribēju tā,uz šaru izbraukt.paldies poličiem,:)))Ja pārk

āpi,tā kārtīgi,var ari maksāt,skrobe ir kad ķer uz muļķi,k-kur zīme aizaugusi utt,vot tad gan ir nolāpītie menti.lai večiem veicas,spēle kaķis un pele turpinās.

GB12 17.oktobris 2014 16:50
5 0 Atbildēt

Esmu kukuli devis 2 reizes. Pirmā bija pirms apm. 8 gadiem, bet tur draudēja palikšanas bez tiesībām (šodien ar šodienas domāšanu būtu tās atdevis) un pēdējo reizi iedevu pirms kaut kādiem septiņiem gadiem par runāšanu pa telefonu pie stūres un arī tikai tāpēc, ka bija ļoti jāsteidzas.

Šobrīd varis nedodu vispār un nekad. Zaļoti gadās 1-2 reizes gadā. Starp citu, pēc pieredzes, ja policis redz, ka no šī točno neko nedabūs, mēdz gadīties, ka palaiž vaļā tāpat... Ir vairākas reizes tā bijis. Vienu reizi tā arī pateica - nu, man no tā protokola tāpat nekāda labuma nav (mesidžs tiem, kas mīl muldēt par kaut kādiem tur plāniem un sankcijām, ka nesavāc protokolus)

xcfb 26.decembris 2014 14:06
0 0 Atbildēt

Nu Tu gan lej! Protokols apliecina, ka ments ir strādājis. To viņi ievāc arī tad, ja izsaka tikai mutisku brīdinājumu. Savukārt valsts ir paredzējusi budžetā vairākus miljonus, kas jāiekasē no autovadītājiem. Piem. 13. gadā latos bija paredzēts iekasēt 5 miljoni. Tātad, ja tos neiekasētu, tad nebūtu naudas ko maksāt ierēdņiem algās utt. Tas ir budžets un budžets ir jāpilda!

Shiirs 17.oktobris 2014 17:30
2 0 Atbildēt

vaina nav policistos. vaina ir sisteemaa. nu kaa var likumsargam alga buut 650 eiro peec nodokliem. tas tak ir smiekliigi. logjiski, ka tiek njemti kukulji. es pilnibaa vinus saprotu. tam policistam, kursh pienem daavanas, tacu nav ko zaudeet. un tie kuri te dirsh par moraali, pamegjiniet uzsmeereet moraali uz maiziites!

Ronis 17.oktobris 2014 19:06
3 1 Atbildēt

Atbalstu tadus pilicistus,ar kuriem var ko sarunat,par pārkāpumiem,protams,izņemot dzērājšoferus,tos gan vajag sodīt!!!

kasinsh79 17.oktobris 2014 22:53
6 0 Atbildēt

Nedodu kukuļus, un es ar to lepojos!

Esmu drīzāk ar CP vienojies runājot, argumentējot un skaidrojot, saņemdams mazāku sodu. Bet tomēr oficiālu sodu. Negribas sabojāt dzīvi ar glupu sodāmību.

me 18.oktobris 2014 12:40
2 0 Atbildēt

Tas jau nav nekāds noslēpums ka kukuļņemšana notiek visaugstākajā līmenī, ir pat nodevas no kukuļiem jāmaksā, un atpirkties var gandrīz no visiem, tikai jaunieņie bišku baidās ņemt. Un vēl ja tā jauniete to liecinās, tad viņas vārds "anonīmi" nonāks uz galda visiem kam viņa sagādāja problēmu. Turklāt līdzīgas shēmas notiek arī kontrabandas jomā un tur arī reizi pa reizei kādu iegāž un paziņo presei.

Stulbene 18.oktobris 2014 17:51
4 0 Atbildēt

Kursante redzot to visu un neziņojot Drošības birojam, pati ir pārkāpusi visas ētikas un morāles normas. Kas gan no viņas iznāktu par policisti, ja necīnās pret nelikumībām?

John 19.oktobris 2014 11:29
0 0 Atbildēt

pagajusaja gada menesa laika tiku apturets 5reizes.

4reizes policistiem tika iedots kukulis kura vienu reizi naudas summa nebija lielaka par 5ls. CP ir tik izmisusi ka nem ari mazas summas tas jau ir iegajies viniem darba ritma. vieglak ir panemt pieciti neka rakstit protokolu.

padomā ar galvu 19.oktobris 2014 18:43
0 0 Atbildēt

"neviens neatklātu, ka informāciju sniegusi viņa" - nu ja, droši vien katru ekipāžu pavadīja 10 praktikanti...

IkdienasViesis 20.oktobris 2014 11:14
0 2 Atbildēt

Šis notikums pēdējā laikā kļuvis ļoti aktuāls. To apspriež teju VISA prese un VISI mediji. Krievvalodīgo TV ieskaitot. Protams, arī poliču operaķivkās un iespējams pat parlamenta komisijā. Vēl nesen, kaut kur IT lasīju vienas LIDO kasieres komentu pa šo temu, kura stāstīja, ka ievērojusi ,ka pieviņiem pusdienojošie CP - teju visi, norēķinoties velk no kabatām ārā saburzītus "dvacarus".Sākumā viņa neesot tam pievērsusi uzmanību, bet pēc tam sapratusi- ka tā jau ir sistēma.... Visi citi policisti bez zaļajām vestēm, maksā vai nu ar karti ,vai ņem naudu no maciņa.

Latgale 21.decembris 2014 17:51
0 0 Atbildēt

Mūsu policistiem tak mazas algas-tā nostradājušies,ka pat savu resno vēderu nevar iestūķēt mašīnā! Citiem šī alga jānopelna smagi strādājot,bet te -čiks-un kabatā!

sieviete 4.janvāris 2015 11:03
0 0 Atbildēt

polici cuukas, ja var no dzeraajsofera pat paprasiit 1000 eiro,un pie tam no nabaga,ko par taadu variantu lai saka,vini barojas pa visu latviju

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti