Finanšu policijas pārvalde aptur noziedzīgu automašīnu tirgotāju grupējumu 3

 
Nozare.lv | 4.jūlijs 2015 10:27

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas, sadarbībā ar Lietuvas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu veicot kriminālprocesuālās un operatīvās darbības, šī gada jūnijā apturēja noziedzīga automašīnu tirgotāju grupējuma darbību, informē VID.

Noziedzīgais grupējums, vairākkārt pārdodot jaunas un lietotas automašīnas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā, izvairījās no nodokļu nomaksas un legalizēja noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Grupējuma organizators līdz šim jau vairākkārt bija nonācis VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un ir krimināli sodīts par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu valsts ieņēmumu jomā, kā arī tam jau 2013.gadā tika atņemtas tiesības veikt uzņēmējdarbību divu gadu garumā.

Organizētā noziedzīgā grupējuma darbība galvenokārt bija saistīta ar jaunu vai lietotu transportlīdzekļu vairākkārtēju pārdošanu, izmantojot grupējuma kontrolē esošus uzņēmumus un to rekvizītus (dokumentus, zīmogus, juridisko personu rekvizītus, bankas kontus, fizisko personu datus).

Noziedzīgo darbību rezultātā shēmas klienti jeb patiesā labuma guvēji izmantoja tiesības veikt PVN priekšnodokļa atskaitīšanu par fiktīviem vai faktiski nenotikušiem darījumiem, nodarot valstij mantiskus zaudējumus lielā apmērā. Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā tika noskaidrots, ka noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā tika iesaistīti vairāk nekā 50 Latvijā reģistrēti uzņēmumi un vairāk nekā 30 Lietuvā reģistrēti uzņēmumi, kā arī vairāki Igaunijā, Polijā, Čehijā, Vācijā un Lielbritānijā reģistrēti uzņēmumi. Noziedzīgo darbību rezultātā laikā no 2012.gada līdz 2015.gadam Latvijas budžetam tika nodarīti zaudējumi aptuveni 328 699 eiro apmērā.

2013.gadā sāktā kriminālprocesa ietvaros 2014.gadā starp Latvijas VID Finanšu policijas pārvaldi un Lietuvas Iekšlietu ministrijas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu, kā arī ar "Eirojust" pārrobežu koordinācijas atbalstu tika noslēgta vienošanās par apvienotās izmeklēšanas grupas izveidi. Tās mērķis bija Latvijas un Lietuvas tiesībsargājošām institūcijām veikt kopīgas pārrobežu izmeklēšanas darbības.

Šī gada jūnijā starptautiskas operācijas rezultātā, veicot kratīšanas kopumā 31 objektā Latvijas un Lietuvas teritorijā, tika apturēta minētā organizētā noziedzīgā grupējuma darbība. Kratīšanu laikā tika izņemti dažādi lietiskie pierādījumi - grāmatvedības dokumenti, datu nesēji, zīmogi, kā arī skaidra nauda 50 755 eiro apmērā. Grupējuma darbības pārtraukšanai un personu aizturēšanai tika piesaistīti arī Eiropola eksperti, kuri Latvijas un Lietuvas tiesībsargiem sniedza tehnisku atbalstu kriminālprocesuālo darbību veikšanā.

Kriminālprocesā aizturēti divi Latvijas pilsoņi, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Vēl septiņi Latvijas pilsoņi ir atzīti par aizdomās turētām personām, un tiem piemēroti dažādi drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts, policijas uzraudzība, aizliegums tikties ar noteiktām personām.

Grupējuma organizators jau vairākkārt ir nonācis VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un ir figurējis vairākos VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētajos kriminālprocesos valsts ieņēmumu jomā. Pret minētā grupējuma organizatoru trīs kriminālprocesos tika lūgts sākt kriminālvajāšanu, un šī persona jau agrāk ir krimināli sodīta par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu - 2013.gadā tiesa tai piesprieda naudas sodu, papildus atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību divu gadu garumā.

Kriminālprocess par organizētas personu grupas un ar to saistītu personu izdarītiem smagiem vai sevišķi smagiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts ieņēmumu jomā, organizējot krāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, samazinot valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokli, VID Finanšu policijas pārvaldē tika sākts 2013.gadā saskaņā ar Krimināllikuma 177.panta trešo daļu un 218.panta trešo daļu. Pašlaik minētā kriminālprocesa ietvaros turpinās aktīvas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu jaunus un nostiprinātu jau esošos pierādījumus.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

 
Visi komentāri
 
Shamejais 4.jūlijs 2015 19:41
3 1 Atbildēt

wooow - kāda pašreklāma!!!

Un tas arī viss - FP galvenais skaļš BUMS :0(

Juris 6.jūlijs 2015 10:36
3 0 Atbildēt

Pričom tur Avensis ir bildē?

Piemērotāks būtu BMW VW, vai AUDI.

300000 3 gados 6.jūlijs 2015 15:16
1 0 Atbildēt

VID strada. haha.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Volvo izlaidis pēdējo eksemplāru ar dīzeļdzinēju 8

Zilās krāsas XC90, kas 2024. gada 27. martā noripoja no rūpnīcas konveijera Gēteborgā, kļuvis par pēdējo zviedru markas vieglo automašīnu, kurai iebūvēts dīzeļdzinējs. Lasīt vairāk

 

Nepilni 123 000 eiro – Mercedes prezentējis G-klases modernizēto modeli (+ FOTO) 4

G-klases 45 gadus ilgā vēsture turpinās. Cenas sākas no atzīmes 122 808 eiro, AMG modelis varētu maksāt nepilnus 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Mercedes-AMG GT tagad arī četrcilindru motora versijā (+ FOTO) 3

Divvietīgajai kupejai arī šādā versijā jaudas netrūks. Lasīt vairāk

 

Porsche Panamera sasniedz trešo paaudzi (+ FOTO)

Sportiskais modelis ir apritē jau 15 gadus, laiks jaunās paaudzes uznācienam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti