Tiesībsargs: Aizliegums smēķēt automašīnā vērtējams kā nesamērīgs 16

 
Nozare.lv | 17.decembris 2015 7:14

Plānotais aizliegums smēķēt automašīnā pilnīgi noteikti ir ielaušanās personīgajā telpā, un tā vērtējama kā nesamērīga no cilvēktiesību aspekta, šorīt LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

"Ja mēs raugāmies uz to, kas šobrīd ir noteikts attiecīgajos normatīvajos aktos, kas ierobežo smēķēšanu, tad, šķiet, ka vienīgais, kas vēl ir palicis, tas ir tikai automobilis vai nu dzīvoklis, vai privātā māja, vai privātais dārzs," sprieda Jansons.

Viņš norāda: ir apsveicama ministrijas ideja cīnīties ar šo atkarību, tomēr šī izskatoties pēc ierēdņu pārcenšanās.

Foto: iAuto.lv

Patlaban Veselības ministrijas (VM) ieceri aizliegt smēķēt automašīnā akceptējusi valdība. Ja to apstiprinās arī parlaments un aizliegumam būs likuma spēks, tad to varētu apstrīdēt arī Satversmes tiesā (ST).

ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš atturējās apgalvot, vai šādā gadījumā ir vai nav aizskārums. "Tas ir pašām personām jāsaprot, vai viņas to uzskata par aizskārumu. Un tad mums ir šis tiesību aizsardzības mehānisms - ja uzskata, ka tiesības ir pārkāptas, lūdzu, vēršaties Satversmes tiesā, un likumā noteiktā kārtībā mēs to pārbaudīsim," teica Laviņš.

VM savu ierosinājumu pamato ar ierobežotajām nesmēķētāju tiesībām, satiksmes drošību un satraukumu par pašu smēķētāju veselību nākotnē. Kā skaidro VM pārstāve Alise Krūmiņa, automašīna ir noslēgta vide, kurā ir ļoti augsts piesārņojuma līmenis, un, salīdzinot, piemēram, ar iekštelpām, vielu koncentrācija var pārsniegt pat 11 reizes.

VM regulāri saņemot iedzīvotāju sūdzības par to, ka, piemēram, neskatoties uz aizliegumu, cilvēki turpina smēķēt uz balkoniem un lodžijām. Un arī šis aizliegums skar privāto telpu. Pienākot arī daudz sūdzību par dzīvokļiem, piemēram, ko darīt, ja dūmi nonāk pa ventilācijas šahtām. "Kāds smēķē savā dzīvoklī, tās ir it kā viņa tiesības, bet tie dūmi nonāk manā dzīves telpā," minēja Krūmiņa.

Likumprojekts, kurā iekļauta arī smēķēšanas aizliegšana automašīnās, kopumā ietver virkni vēl dažādu citu smēķēšanas ierobežojumu un tiem būtu jāstājas spēkā līdz nākamā gada 20.maijam. Lai izkontrolētu, vai šo aizliegumu cilvēki ievēro, ministrija karā ar smēķētājiem automašīnās cer uz policijas palīdzību.

Piedalies aptaujā par šo tēmu: Vai Tu atbalsti ideju un plānoto aizliegumu smēķēt arī privātajos automobiļos?

 
Visi komentāri
 
mārča 17.decembris 2015 8:09
6 0 Atbildēt

Viena lieta ir smēķēšanas aizliegumi - otra, ka neviens to tā īsti nekontrolē.Tāpat tiek smēķēts neatļautās vietās, tas notiek pašā Rīgas centrā visu acu priekšā un neviens nepievērš uzmanību, tad kāda jēga tālākiem aizliegumiem?

eseris 17.decembris 2015 8:54
2 10 Atbildēt

Nekas nav nesamērīgi .

Nezin kāpēc vairāk daudz neprotestē ka arī aliņu dzert pie stūres nedrīkst !

Pļurkt 17.decembris 2015 10:49
18 2 Atbildēt

Es ielikšu videokameru tavā guļamistabā un kontrolēšu cik reizes un cikot tu jājies!!!

Pārlieku liela jāšanās samazina darba spējas nākamajā dienā = AIZLIEGT!

eseris 17.decembris 2015 21:15
2 2 Atbildēt

tādiem kā Tu noteikti - aizliegt. Vājš. . .

letiņš 30.decembris 2015 23:45
1 0 Atbildēt

Nu gan salīdzināji, nav jau runa, ka nedrīkst būt nikotīna ietekmē, bet gan par to, ka nedrīkst smēķēt, bez alkoholisko aliņu tak drīkst dzert, lai gan tas arī bīstami, ēst, sarunāties, radio klausīties bīstami, to arī jāaizliedz un tie būs nākamie soļi.

Esmu pret smēķēšanu kā tādu, bet šāds aizliegums "velk" uz pilnīgu cilvēces kontroli!

Edžus 17.decembris 2015 22:41
12 0 Atbildēt

Es domāju ka vajadzētu aizliegt arī spoguļos skatīties jo tas arī pamatīgi novērš uzmanību no ceļa uz zināmu laiku.Ja jau paliksim par muļķiem,tad par pilnu programmu,rādio laukā un spoguļus nost!!!

Ingems 17.decembris 2015 23:00
5 1 Atbildēt

Kautko ārprātig Nesaprotu. KĀDĀ autō aizliegt smēķēt?? Taxometrā?- varbūt. Privātajā? Kam- tieši šoferim, jo atkal "Bāig Novērš Uzmanīb Stūrēt", bļin? Vai-visiem?? Izlasās pēc murga. Vai es ir nomodā, lasīodams šito šitu? Es pats nesmēčē un manis pēc smēķu var nebūt kā tādu, bet šitāds aizliegums izskatās pēc pederasma augstā mērā, kā lai citād to nosauc. Kurā valstī vēl kautkas tāds ir aizliekc?

Nesmēķē 18.decembris 2015 18:56
3 1 Atbildēt

Smēķēt varbūt māki,bet rakstīt galīgi nejēdz!!!

Uldis 17.decembris 2015 23:07
7 0 Atbildēt

Stulbums, nu un ka pa ventilāciju nonāk citā dzīvoklī dūmi, par to būtu mājas apsainiekotājam jāuztraucas, ka ventilācijas šahtas nav parbūvētas, tad jau aizliedzam arī gatavot daudzīvokļu namos, jo man piemēram besī ka man dzīvoklis smird pēc piedegušiem sīpoliem jo kaimiņam vajadzīgi pavārmākslas kursi! Un kopš kura laika valdību uztrauc iedzīvotāju veselība, būtu vispirms ieveduši kārtību valstī lai iedzīvotājiem nav stress par to kā izdzīvot nākamo mēnesi vai ar ko barot ģimeni un maksāt rēķinus, jo kā zināms stress noved vēl pie kaitīgākām slimībām un kaitēm, tai skaitā pat pie smēķēšanas! Katrā gadījumā drīz būs tā ka mūsu privātajās teritorijās un vietās bez valdības un VM atļaujas nevarēsim pat padirst aiziet jo redz tas apdraud mūsu veselību! Lielos vilcienos, tie kas šajā valstī sēž pie grožiem ir totāli duraki! Un mašīnā ir vairāk kaitīgāku vielu kā telpās, nu tad piedodiet, meklējiet uz durvju paneli pogu, ar kuru var atvērt logu, kā jau teicu, vāldībā un VM vieni vienīgi duraki jo nezin ka var atvērt automašīnu logus lai būtu svaigs gaiss!

Kāds svaigs gaiss?? 18.decembris 2015 0:23
0 0 Atbildēt

Atverot au to logu? Par ko tu runā.. :D

juris 18.decembris 2015 2:39
2 0 Atbildēt

es varu arī mežā pīpēt (laikam tikai ziemā), bet iekāpjot sabiedriskajā transportā visas manas drēbes tā pat smird 7 dienas uz priekšu un tā pat kāds man blakus sēž vai stāv.

Crankshaft 18.decembris 2015 8:10
1 2 Atbildēt

Ingems

šitāds aizliegums izskatās pēc pederasma augstā mērā, kā lai citād to nosauc. Kurā valstī vēl kautkas tāds ir aizliekc?

=================

UK, daudzos ASV štatos, vairākās Kanādas provincēs, Indijas galvaspilsētā Ņūdeli, Dubajā un daudz kur citur. :-))))))) Vari tak pagūglēt, sliņķi!

TDIOTS 18.decembris 2015 11:34
3 1 Atbildēt

Bet mēs jau vēl ne UK ne US ne CA un kur nu vēl AAE līmenī nerullējam ...

tiktiešām Ņūdēlis ??!!

Varbūt mēs tā kā varētu būt PAŠI un visupirms sakārtot valsti/dzīvi , nevis dzīt 's ūdu'' imitējot darbību .

P.S. Pīpoju uz balkona , kaimiņi neiebilst . Un kamēr nebūšu atmetis , darīšu to arī savās mašīnās .

andža 18.decembris 2015 9:07
4 0 Atbildēt

Kaut ko tādu izdomāt.....Acīmredzot ministrijas ierēdņiem,pie tam vēl veselības, patiešām nav svarīgāku lietu ko darīt.Man domāt,ka te ar tādu likumu mēs būsim pirmie EU...Un kurš tad sodīs...?Tad cik noprotu ceļu policija tad tvarstīs pīpmaņus..,absurds un smieklīgi,ja nebūtu tik skumji.Automašīnās arī kafijas krūzīšu,vai pudeļu turētāji iebūvēti,bet tad sanāk ka braucot padzerties ar nav droši,un kafija taču arī ir kaitīga...Esmu smēķētājs.Mašīnā,ja man tajā ir ģimene,vai draugi kuri nesmēķē es nesmēķēju,jo piekrītu ka nav jau jāelpo tie dūmi.Cits stāsts par darba auto,ar kuru es braucu viens..Ja mans darba devējs,īpašnieks to neaizliedz,tad godīgi sakot kāda vēl kādam daļa..Un par to drošību uz ceļa...Stāžš man ir ļoti liels un pieredze..Uzskatu ka nu nav tas trakākais pasākums,kas apdraud kustības drošību.Vai veselības ministrijas ierēdņiem ir kāds pētījums,kāda analīze ar cipariem,aptauja vai kas cits ko argumentēt,konkrēti tik un tik csn izraisīti smēķējot....Murgi.

Michux 19.decembris 2015 14:02
2 1 Atbildēt

Manis pēc var pīpēt savā auto...

Bet izsmēķus gan nevajag mest uz ielas!!!

Var redzēt cik kulturāla mums tauta!!!

MaDDeX93 21.decembris 2015 18:35
0 1 Atbildēt

Saprotiet, neviens jau jums to cigareti mutē nebāza, lai sāktu regulāri smēkēt. Es arī vienu laiku to darīju, bet laicīgi pārstāju un ir vienalga vai to pieņems vai nē. Ja pieņems jūsu problēma, ja nē, tad priecājieties.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti