Vērtēs rosinājumu likumā noteikt prasību šoferiem dokumentus "iedot rokās" policistiem pārbaudei 21

 
Nozare.lv | 22.decembris 2016 12:26

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likuma grozījumus, kas paredz likumā noteikt prasību transportlīdzekļu vadītājiem dokumentus ne tikai parādīt, bet arī iedot pārbaudei pēc tiesībsargājošās iestādes pārstāvja pieprasījuma.

Saskaņā ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija rosinājumu likumā plānots precizēt, ka mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt attiecīgiem dokumentiem, kas pēc policijas darbinieka, robežsargu vai muitas amatpersonu pieprasījuma jāiedod tiem pārbaudei.

Komisija skaidroja, ka praksē ir gadījumi, ka daudzi transportlīdzekļu vadītāji minēto tiesību normu interpretē tā, ka transportlīdzekļa vadītājam, piemēram, pēc policijas darbinieka pieprasījuma ir tikai vizuāli jāuzrāda (jāparāda) dokumenti, nevis jāiedod dokumenti pārbaudei. Līdz ar to faktiski bieži vien rodas konfliktsituācijas starp policijas darbiniekiem un transportlīdzekļa vadītājiem.

Tāpat likumu plānots papildināt ar punktu, kas aizliedz transportlīdzekļa vadītājam lietot alkoholiskos dzērienus, narkotiskas vai psihotropas vielas pēc tam, kad transportlīdzeklis tiek apturēts pēc policijas darbinieka vai robežsarga pieprasījuma, līdz reibuma stāvokļa konstatēšanai nepieciešamās pārbaudes izdarīšanai vai atbrīvošanai no šādas pārbaudes, kā arī atteikties no šādas pārbaudes. Šādu pat aizliegumu transportlīdzekļa vadītājam paredzēts noteikt pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Komisijas deputāti skaidroja šo izmaiņu nepieciešamību ar to, ka pašlaik Ceļu satiksmes noteikumos, kā arī likumā nav tiesību normu, kas aizliegtu atteikties no alkoholisko dzērienu, narkotisko vai psihotropo vielu pārbaudes, lai gan par to ir paredzēta atbildība Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa.

Tāpat likumprojekts paredz veikt precizējumus, ņemot vērā, ka saskaņā ar grozījumiem Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredzēts mainīt esošo kārtību, nosakot, ka persona, kuras deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par ārvalstīs reģistrētu divu dažādu kategoriju automobiļa izmantošanu ceļu satiksmē Latvijā maksā atbilstoši automobiļa izmantošanas laikposmam.

 
Visi komentāri
 
ABECEDE95 22.decembris 2016 13:13
19 1 Atbildēt

[..Šādu pat aizliegumu transportlīdzekļa vadītājam paredzēts noteikt pēc ceļu satiksmes negadījuma..]

WTF???!!! Un kas tad tas: (CSL 6) Transportlīdzekļa vadītājam pēc ceļu satiksmes negadījuma līdz reibuma stāvokļa konstatēšanai nepieciešamās pārbaudes izdarīšanai vai atbrīvošanai noteiktā kārtībā no šādas pārbaudes aizliegts lietot alkoholiskus dzērienus, narkotiskas vai psihotropas vielas.

ab 22.decembris 2016 15:41
7 1 Atbildēt

jopcik... viņi pat nezin, ka jau tagad ir aizliegts lietot, un ir jādod rokās. Viņi nav bijusi pie Ē.Griģa uz apmācībām un to vienkārši nezin. Ziniet, kur ir vēl vairāk konfliktsituācijas? Tad kad policis aptur savu trafarēto, lai nepārkāpjot līniju netiek tam garām, tad kad trafarētais bez skaņas signāliem mauc pie sarkanā un visbeidzot kad apturot aicina domāt, vai "ja es nerakstīšu protokolu, tad no tevis pienākas" Šādas konfliktsituācijas neviens netaisas izskaust. Atraduši par ko satraukties, ka nedod rokā tiesības..

. 22.decembris 2016 16:02
3 0 Atbildēt

Vai tad var nedot??

Atceros agrāk daudzi pašvaldībniekiem nedeva doķus, bet tas pārsvarā beidzās ar, vai nu īsto mentu protokolu, vai pašvaldībnieku protokolu :D win-win situācija

Bet tas, ka var vispār nedot ir man kas jauns. Nez vai paši menti ar interpetē likumu pa savam. Piem ja nerāda, tad pa nepakļaušanos, cieņas aizvainošanu utt.

ABECEDE95 22.decembris 2016 17:19
5 0 Atbildēt

CSL: ..Mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jābūt klāt turpmāk minētajiem dokumentiem, kas jāuzrāda pēc policijas darbinieku, robežsargu vai muitas darbinieku pieprasījuma...

Kopš 01.01.2016. jāuzrāda.

Erix 22.decembris 2016 17:38
52 7 Atbildēt

Tieši tāpat Likums par policiju nosaka pienākumu uzrādīt dienesta apliecību. Tātad vai nu abiem ir vai nav jādod rokas, jo likuma prasība ir vienāda. Neesmu vēl saticis policistu, kas savu apliecību dotu rokās.

prtoebmin 24.decembris 2016 17:03
0 0 Atbildēt

darbinieki tikai parāda no rokas

Egils 24.decembris 2016 23:32
3 1 Atbildēt

Tur ir liela atšķirība, jo kāds urla dienesta apliecību paņemot rokās un aizmūkot var izdarīt ļoti bēdīgas lietas, tai skaitā, piemēram, pret tevi vai tavu ģimeni, turpretī policists vienmēr atdos tev tavu koru.

AAA 2.janvāris 2017 6:15
0 0 Atbildēt

Fakts! Es paņemšu policista apliecību un to apēdīšu - policists bez apliecības vairs nav policists? Kāda ir atbildība par uzrādītā dokumenta iznīcināšanu - es arī neatminos tādu redzējis.

wes 22.decembris 2016 18:28
6 2 Atbildēt

Pareizi! Tikai jāuzrāda. Jo ments nav eksperts, lai konstatētu uz ceļa, vai dokuments ir vai nav viltots.

blāā 22.decembris 2016 20:18
2 2 Atbildēt

dodiet mutē!

Erix 22.decembris 2016 20:40
20 7 Atbildēt

Vispār jau atbildība ir paredzēta par atteikšanos no _medicīniskās_ pārbaudes! Bet pārbaude _izelpotajā gaisā_ uz ceļa ir veicama tikai ar vadītāja piekrišanu (likumi.lv/doc.php?id=99469). Baidos, ka zem šīs diskusijas ir paslēpta vēlme piespiedu kārtā likt pūst trubiņā - neskatoties uz ārprātīgo policijas korumpētību un publiski pieejamo informāciju, kā tiek safabricēti pūšanas rādījumi,.

Māris 22.decembris 2016 22:05
9 4 Atbildēt

Vēl taču nav mainīts likums ,ka policistiem bez kāda pamatojuma nav atļauts apturēt autovadītāju,šo punktu policija ignorē un apturot nekad nestādas priekšā kas viņš ir,lai varētu apsūdzēt viņu patvaļu.

DoubleG 24.decembris 2016 23:37
2 1 Atbildēt

Tev baigi interesē kas viņš ir? Ja ir pseido interese, pajautā, neatteiks nosaukt vārdu. Neesam Krievijā kur tas ir jādara obligāti.

AAA 2.janvāris 2017 6:21
0 0 Atbildēt

Iedomājies, ka viendien Tevi apturēs pāris bandīti policistu formām līdzīgos paltrakos un stādīsies priekšā - Seržants Bērziņš un Kaprālis Puskociņš, lūdzu uzrādiet jūsu vadītāja apliecību un tehnisko pasi! Tas šie ieliks abas korkas kabatā un palūgs pārsēsties viņu automašīnā, lai parakstīti protokolu. Turpat uz pakaļējā sēdekļa viņi sapakos Jūsu mirstīgās atliekas, savāks mašīnas dokumentus, atslēgas, kabatu saturu... Tas ir tikai viens no variantiem. Starp citu, es nevaru pateikt, policista apliecība ir īsta vai viltota, pat ja paņemu to rokās. Vai Jūs to varēsit noteikt?

malta 23.decembris 2016 14:30
2 1 Atbildēt

Sāciet domāt par šoferu vecuma ierobežoju brukšanai pie stūres.Paskatieties šī gada statistiku cik avāriju izrais'juši

braucēji pie stures pēc 75 gadu vecuma.Mati stāvus slienas

lasot kriminālziņas(ne jau regulāri lasu).

balda 23.decembris 2016 19:32
5 1 Atbildēt

Kā iedevi CP rokā dokumentus,tā uzreiz esi viņu ķīlnieks.Pavērojiet viņu sejas izteiksmes maiņu pie izdevības.

Andris A. 24.decembris 2016 23:19
6 0 Atbildēt

Strādāju policijā un esmu ar fotoaparātu fotografējis šo vadītāju apliecības, kuri atsakās viņas izsniegt. To likums neaizliedz. :)

Aivars S. 2.janvāris 2017 20:20
1 0 Atbildēt

Datu aisardzības likums aizliedz jums fotogrāfēt vai pārakstīt manus datus uz mistiskām lapiņām vai bloknotā . Datus var ierakstīt tikai Protokolā ,kas jāsastāda autovadītāja klātbūtnē un noraksta no uzrādītā (nevis iedotā) dokumenta. Fotogrāfēt var tikai ar dienesta fotoierīci ko var pierādīt uz vietas, bet netikai fotoaparātam jābūt dienesta , bet arī datu nesējam (parasti SD kartei).

Protams ka tās ir juridiskas nianses, bet policists var iekrist uz tām ...

Ja esi pārkāpis CSN, tad nevajag sprēgāt, bet pieklājīgi sarunāties ar CP. Savukārt CP pašiem ievērot CSN (bieži tā gadās - īpaši Rīgā), un apturēt tikai pārkāpējus.... Dzīvosim draudzīgi....

joo 25.decembris 2016 12:15
4 0 Atbildēt

ja jaa piemeram Polija iedod tik roka pectam atpakal nedabusi...

Spartaks 1.janvāris 2017 13:01
0 0 Atbildēt

vismaz kadreiz cik atceros formulejums skaneja aptuv eni šādi-peec policijas darbinieka pieprasiijuma vadiitaajam jaauzraada deriiga un atbilstoshas kategorijas vadiitaaja aplieciiba, bet nebija jau teikts , ka tieshi pasha vadiitaaja aplieciiba, vienkaarshi deriiga un atbilstoshas kategorijas.Arii taads kumorinjsh:D

jo 1.janvāris 2017 13:51
0 0 Atbildēt

rekur kārtējais pierādījums, ka visi latvieši ir bez 5 minūtēm zvērināti advokāti. normu takš gramatiski mākam iztulkot :)))

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti