Dabas aizsardzības pārvalde lūgs sākt kriminālprocesu par nelegālām auto sacensībām dabas liegumā 7

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 6.jūnijs 2018 10:28

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) vērsīsies Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par nelegālām sacensībām dabas liegumā "Ances purvi un meži", kā rezultātā iznīcināti vērtīgi Eiropas Savienības (ES) nozīmes biotopi, aģentūru LETA informēja DAP pārstāve Maija Rēna.

Aizvadītajā nedēļas nogalē DAP vides inspektori dabas lieguma teritorijā konstatēja nesaskaņotas un neatļautas sacensības ar apvidus automašīnām, kuru laikā spēkrati brauca ārpus meža ceļiem - pa pelēko kāpu biotopu, kurā atrodas vairākas aizsargājamu dzīvnieku, tostarp smilšu krupja un smilšu čipstes atradnes, kā arī aizsargājamo augu atradnes.

Inspektors, ierodoties notikuma vietā, pieprasīja pasākumu pārtraukt, noskaidroja organizatoru, fiksēja automašīnu numurus un sacensību "leģendas" jeb norādes, kur to dalībniekiem jābrauc. Vēlāk, apsekojot notikuma vietu, eksperti konstatēja, ka automašīnas lielā platībā ir iznīcinājušas kāpu zemsedzi, kā arī bojājušas kokus un augu atradnes. Vairākās vietās šķērsota Irbes upe, bojājot tās krastus.

"Ances purvu un mežu" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi aizliedz publisku pasākumu, tajā skaitā sporta un piedzīvojumu sacensību, rīkošanu teritorijā laika posmā no 1.marta līdz 1.augustam bez DAP rakstiskas atļaujas, savukārt ātrumsacensības, treniņbraucienus un izmēģinājuma braucienus šajā teritorijā rīkot nedrīkst vispār.

DAP, rūpējoties par Latvijas dabas vērtību saglabāšanu, ievēro principu "konsultē vispirms" un lielākoties nelielu un pirmo reizi pieļautu pārkāpumu gadījumā iedzīvotājus informē par aizliegumu dažādām darbībām. Taču, ņemot vērā, ka šoreiz kaitējums ir nodarīts būtisks, turklāt sacensību rīkotājs ar dabai nedraudzīgu rīcību izcēlies jau vairākkārt, DAP Kurzemes reģionālā administrācija gatavo dokuments kriminālprocesa uzsākšanai pēc Krimināllikuma 114.panta par "Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju iznīcināšanu un bojāšanu", norādīja Rēna.

 
Visi komentāri
 
as 6.jūnijs 2018 14:50
9 5 Atbildēt

Kriminālprocess par konkrēto gadījumu ok, bet kopumā tomēr jāteic, ka no simtiem kilometru jūras krasta mums ar auto piebraucami tikai daži desmiti un tas ir skumji! Es neaģitēju, ka visur un vienmēr vajag piebraukšanu, tomēr teiktu, ka piebraucamo vietu skaits un iespējas ir jāpalielina!

s 6.jūnijs 2018 23:33
8 4 Atbildēt

Es, savukārt, aģitēju, ka vajag lai ar auto var piebraukt pie ikviena galdiņa ikvienā restorānā tieši klāt. Mana resnā pakaļa nav paredzēta tam, lai ietu no ielas autostāvvietas līdz restorāna galdiņam; priekš tam ir automašīna domāta. Ja cilvēks var atļauties braukt automašīnu, tad lūdzu attiekties pret to ar atbilstīgu cieņu!

Par kinoteātriem, kioskiem un lielveikaliem nemaz nerunāsim; tur visur iekšā jābūt izbūvētiem noasfaltētiem autoceļiem!

Nortel 7.jūnijs 2018 11:27
4 2 Atbildēt

Es teiktu, ka jāatjauno padomju laika sistēma, kad piejūras aizsargjoslā bija caurlaižu režīms. Caurlaides piešķīra tikai tur dzīvojošajiem. To es saku kā īpašuma jūras krastā īpašnieks, kas gandrīz ikdienā saskarās ar visādu salašņu vēlmēm iebraukt visur un atstāt aiz sevis visu iespējamo. Bija oficiālās peldvietas un brīvpiekļuves punkti, bet lieguma zonā patrulēja milicija gan ar auto, gan helikopteri.

Eižens 8.jūnijs 2018 13:56
2 0 Atbildēt

Es teiktu, ka par iebraukšanu Rīgā obligāti ir jāmaksā tiem, kuri nav šeit deklarējušies. Savādāk sabrauc visādi salašņas te strādā, reuzltātā satrēgumi utt. Kādreiz tā nebija, Rīgu pārsvarā apdzīvoja rīdzinieki un tūrīsti.

... 7.jūnijs 2018 15:01
2 3 Atbildēt

Tur gan ir pāris pretrunas. Cik es saprotu, konkrētajā teritorijā iebraukt drīkst, bet nedrīkst rīkot sacensības un publiskus pasākumus. Tātad galvenais jautājums - vai tās ir sacensības vai publisks pasākums. Ja organizators pierādīs, ka slēgtā draugu pulkā vienkārši brauca caur mežu, tad nekas nebūs...

222 7.jūnijs 2018 15:37
4 1 Atbildēt

Tur nepieciešams reāls cietumsods un automašīnu konfiskācija.

650 8.jūnijs 2018 14:55
1 0 Atbildēt

Interesanti, ka dažādi "sacensību dalībnieki" itin labi zin, kur un kad un kas notiks.Nezin to vienīgi Drošsirdīgie DAP, DPS, SSDC,KKPD un tamlīdzīgu "algu saņemošo" uzraudzības institūciju darboņi.Jautājums būtu arī par to, vai labāk,lētāk un valstiski izdevgāk ir iepriekš novērst neatjaunojamo dabas resursu sagandēšanu, vai apzināti to pieļaut, lai pēc tam ar lielu Pompu attaisnotu savu ienņammamo amatu un tiktu pie alkatīgi kārotās iespējas izrādīt savu varu un savas plašās iespējas kādu sodot.Gan jau tie dalībnieki nav gluži ar pirkstu taisīti, un, tāpat kā dažādi motociklisti, gan jau arī tie "savu" viedokli izteiks un piestādīs savu attiecīgo likumtulkojuma versiju.Gan jau starp viņiem kāds prasmīgs likumtulks atradīsies, par to šaubu nav.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 14

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 6

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti