CSDD aptauja: 66% iedzīvotāju apturētu šoferus no braukšanas reibumā 2

 

Foto: Publicitātes attēls

CSDD | 20.jūnijs 2019 14:52

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) aptaujas* dati apliecina, ka sabiedrība ir gatava aktīvi rīkoties, lai nepieļautu nelaimes gadījumus, ko varētu izraisīt dzērājšoferi.

66% iedzīvotāju aptaujā atzinuši, ka mēģinātu apturēt cilvēku no braukšanas reibumā. Vienlaikus katrs otrais aptaujātais norādījis, ka jau iepriekš nav ļāvis iereibušam cilvēkam sēsties pie stūres reibumā, bet ne visiem tas ir izdevies.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš: “Diemžēl pēdējās nedēļās esam sapratuši, cik svarīgi ir atgādināt cilvēkiem, kādas var būt sekas, ja sēžas pie stūres reibumā. Šādās avārijās var iet bojā ne vien pats šoferis, bet arī pasažieri un citi nevainīgi satiksmes dalībnieki. Pēc šādiem gadījumiem var tikt atņemta vadītāja apliecība, tikt zaudēts darbs un raisīties strīdi ar tuviniekiem. Tādēļ, ja kādam Jāņu svinību laikā rodas vēlme reibumā braukt ar auto, aicinu darīt visu iespējamo, lai viņu no šīs pārgalvības atturētu. Mēs novēlam, lai šie Jāņi Latvijā ikkatram paiet lustīgi un mierīgi; bez traģēdijām!”

Aptaujas rezultāti rāda gan pozitīvas, gan satraucošas tendences. Salīdzinot ar 2010. gadu, par 31% ir palielinājies to cilvēku skaits, kuri ir saskārušies ar situāciju, kad šoferis vēlas sēsties pie stūres reibumā un par 12% ir pieaudzis to skaits, kuri ir sēdušies mašīnā pie dzēruša šofera. Vienlaikus pozitīvi, ka par 14 % ir palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri ir atteikušies kāpt iereibuša vadītāja auto.

Ingrīda Ķirse, apdrošināšanas sabiedrības ERGO valdes locekle Baltijas valstīs: “ERGO kā ilggadīgs CSDD satiksmes drošības kampaņu atbalstītājs un sociāli atbildīgs uzņēmums turpina mudināt sabiedrību vairāk domāt un ar aktīvu rīcību veicināt satiksmes drošību. Diemžēl arī ERGO atlīdzību regulēšanas praksē ir gadījumi, kad iereibušu autovadītāju izraisītu sadursmju rezultātā ir cietuši nevainīgi cilvēki. Situācijās, kad dzērājšoferim ir liela dūša sēsties pie auto stūres, tieši līdzās esošo cilvēku gatavība iesaistīties un nepalikt vienaldzīgiem var novērst iespējamu nelaimi vai pat glābt cilvēku dzīvību.”

Ņemot vērā iepriekšējās CSDD kampaņās mācīto, sabiedrība jau zina, ar kādiem paņēmieniem var visefektīvāk atturēt iereibušu cilvēku no sēšanās pie stūres. Proti, lielākai daļai tas ir izdevies ar dažādām pierunāšanas metodēm, 33% respondentu ir atņēmuši automašīnas atslēgas, 11% gadījumu dzērājšoferi ir nolikti gulēt, bet atsevišķos gadījumos ir nācies pielietot fizisku spēku vai sabojāt auto.

Lai aicinātu iedzīvotājus nebraukt reibumā un neļaut to darīt arī citiem, CSDD sadarbībā ar vasaras ballīšu karaļiem - grupu “Bermudu Divstūris” īsteno kampaņu “Ballējam – izguļam”. Tās ietvaros mūziķi ir pārfrāzējuši slavenu hitu, izveidojot lipīgu šūpļa dziesmu: https://youtu.be/Gpdw5Gv3AQ4

Kampaņu “Ballējam – izguļam” rīko CSDD sadarbībā ar Valsts policiju. To atbalsta apdrošināšanas sabiedrība ERGO, degvielas mazumtirdzniecības uzņēmums “Circle K Latvia”, akciju sabiedrība “Cēsu Alus”, kā arī kopbraukšanas platforma “Bolt”. Kampaņu informatīvi atbalsta ziņu portāls TVNET un Latvijas Radio. Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.

*CSDD 2019. gada jūnijā veiktā aptauja sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. Pētījumā aptaujāti 1017 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

 
Visi komentāri
 
viencexperc 20.jūnijs 2019 15:23
4 1 Atbildēt

Tātad 34 procenti ir alkāni pie stūres.

Lūk arī risinājums - samzināt sastrēgumus Rīgā - 34 procentiem atņemt tiesības.

Kanibaals 23.jūnijs 2019 22:08
0 0 Atbildēt

Mēģināt aizturēt dzērāju diemžēl ir pretlikumīgi. Drīkst tikai ja nav tiesību un brauc reibumā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti