Par naudas atmazgāšanu aizturētajiem piemēro arestu 130 automašīnām 600 000 eiro vērtībā 7

 

Ilustratīvs attēls Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 9.oktobris 2019 10:14

Valsts policija (VP) par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu automašīnu tirdzniecības uzņēmumā aizturējusi septiņas personas un piemērojusi arestu 130 vieglajām automašīnām 600 000 eiro vērtībā, aģentūru LETA informēja VP.

Šogad februārī policija sāka kriminālprocesu un izmeklēšanā noskaidroja, ka kāda uzņēmuma valdes loceklis ar uzņēmuma darbinieci, kura atbild par uzņēmuma naudas līdzekļu plūsmu, un kāda cita uzņēmuma valdes locekli veica noziedzīgas darbības lietotu automašīnu tirdzniecības jomā.

Abu uzņēmumu amatpersonas un darbinieki Latvijā un ārvalstīs no privātpersonām iegādājās lietotus transportlīdzekļus, lai realizētu tos uzņēmuma tirdzniecības vietās Rīgā. Viņi nenorādīja iegādātās automašīnas kā uzņēmuma īpašumu, bet gan fiktīvi, viltojot transportlīdzekļu pieņemšanas aktus un citus dokumentus, reģistrēja tos Transportlīdzekļu tirdzniecības reģistrā un tirgoja iegādātos spēkratus kā komisijā nodotās.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka iegādātie transportlīdzekļi, viltojot dokumentus, tika realizēti privātpersonām par skaidru naudu, slēpjot uzņēmuma mēneša atskaitēs patieso darījuma summu, tādējādi sagrozot grāmatvedības datus. Tāpat uzņēmuma darbiniece, viltojot kases izdevuma orderus, radīja iespēju uzņēmumiem iegūt nereģistrētus naudas līdzekļus, kas izmantoti jaunu transportlīdzekļu iegādei, kā rezultātā veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju personu grupā. 

Šogad jūnijā Rīgā, Rīgas reģionā un Vidzemē veiktas 11 sankcionētas kratīšanas uzņēmumu birojos, transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, uzņēmumu amatpersonu dzīvesvietās un uzņēmumu grāmatvedības pakalpojumu sniegšanas vietās.

Kratīšanās atrastas un izņemtas 130 vieglās automašīnas, 21 235 eiro, automašīnu iegādes dokumenti, datu nesēji, sakaru līdzekļi un citi ar noziedzīgo nodarījumu saistītie priekšmeti. Kratīšanas laikā izņemto transportlīdzekļu kopējā tirgus vērtība lēšama aptuveni 600 000 eiro.

Par grāmatvedības datu sagrozīšanu, dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jūnijā likumsargi aizturēja septiņas personas, no kurām viena vēl joprojām atrodas apcietinājumā.

Lietoto automašīnu tirgotāju asociācijas prezidents Uģis Vītols aģentūrai LETA sacīja, ka viņam nav ne jausmas, par kuru tirgotāju varētu būt runa. "Varu pateikt tikai to, ka pateicoties šādai lietai, tirgus sāks atbrīvoties no tiem, kas rada nevienlīdzīgu konkurenci," sacīja Vītols.

Jautāts, vai 130 automašīnas veido lielu tirgus daļu, Vītols norādīja, ka svarīgi, kurā segmentā šīs automašīnas tika tirgotas. "Ja tās bija lētajā kategorijā ar cenu ap 2000 eiro, tad tā ir niecīga daļa. Savukārt tad, ja šīs automašīnas bija cenu kategorijā ap 10 000 eiro, tad tā jau ir diezgan ievērojama tirgus daļa, jo, augot cenai, samazinās gan piedāvājums, gan pieprasījums," skaidroja Vītols.

 
Visi komentāri
 
boliks 9.oktobris 2019 10:43
0 0 Atbildēt

Kurš tad šoreiz nogrēkojies?

LMT 9.oktobris 2019 10:50
0 0 Atbildēt

Kur tad tur tās konfiscētās mašīnas? Cik izmaksāja evakuācija, glabāšana, apsardze utt? Ir gaidāma izsole? Vai ir mērķis sapūdināt un apskrūvēt?

vēl nepieķertais 9.oktobris 2019 11:15
5 3 Atbildēt

Ziņo par 11 sankcionētām kratīšanām.Tatad notiek arī nesankcionētas kratīšanas,par kuram neziņo?

solaris 9.oktobris 2019 23:36
2 1 Atbildēt

Kratīšanas ir divu veidu - (1) iepriekš ir saņemts izmeklēšanas tiesneša lēmums (tipa, sankcija), vai arī (2)

tāds iepriekš nav saņemts [tipa, iepriekš nav saņemta sankcija] un kratīšana tiek veikta steidzamības kārtībā ar telefonisku sazvanīšanos ar dežurējošo prokuroru, un tikai pēc tam diennakts laikā lieta tiek iesniegta izskatīšanai tiesnesim.

Kriminālprocesa likums: "Neatliekamos gadījumos, kad novilcināšanas dēļ meklējamie priekšmeti vai dokumenti var tikt iznīcināti, noslēpti vai sabojāti vai arī meklējamā persona var aizbēgt, kratīšanu var izdarīt ar procesa virzītāja lēmumu. Ja lēmumu pieņem izmeklētājs, tad kratīšanu izdara ar prokurora piekrišanu.

Par šā panta trešajā daļā norādīto kratīšanu procesa virzītājs ne vēlāk kā nākamajā darba dienā pēc tās izdarīšanas paziņo izmeklēšanas tiesnesim, uzrādot materiālus, kas pamatoja izmeklēšanas darbības nepieciešamību un neatliekamību, kā arī izmeklēšanas darbības protokolu. Tiesnesis pārbauda kratīšanas tiesiskumu un pamatotību. Ja izmeklēšanas darbība izdarīta prettiesiski, izmeklēšanas tiesnesis iegūtos pierādījumus atzīst par nepieļaujamiem kriminālprocesā un lemj par rīcību ar izņemtajiem priekšmetiem."

dziesma? 9.oktobris 2019 11:17
2 1 Atbildēt

zied ievas Siguldā,Siguldā

Ak tu 9.oktobris 2019 11:18
2 0 Atbildēt

dzenis tāds

Rumbulnieks 11.oktobris 2019 12:28
0 0 Atbildēt

Visa Rumbulas piramīda tā sastāv!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti