Pārkāpumus sāk fiksēt ar 360 grādu kameru aprīkota netrafarēta policijas automašīna 19

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 21.oktobris 2019 16:33

Šonedēļ darbu sāks ar 360 grādu kameru aprīkota netrafarēta policijas automašīna, kas neapturot transportlīdzekli spēs konstatēt dažādus autovadītāju pieļautus pārkāpumus, tostarp, telefonu lietošanu, braukšanu pie sarkanās gaismas vai bez apdrošināšanas, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts policija (VP) patlaban plašāku informāciju par aprīkoto automašīnu nesniedz, taču norāda, ka automašīna būs aplūkojama rīt, 22.oktobrī preses konferencē pie VP centrālās ēkas Čiekurkalnā.

Preses konferencē piedalīsies VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs un Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

Šādas automašīnas iegāde gan nav noslēpums, jo jau 2018.gadā šāds spēkrats tika izmantots testa režīmā un pēcāk rīkots iepirkuma konkurss.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka konkrētais iepirkums apzīmēts kā "automātiska transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmju nolasīšanas/atpazīšanas un ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu fiksēšanas sistēma".

Publiski pieejamā iepirkuma nolikumā skaidrots, ka no reģistrēta notikuma ir iespēja noformēt pārkāpuma protokolu, izmantojot uzņemto video materiālu un konstatētos pārkāpuma datus. Tāpat sistēma paredz iespēju no video materiāla izņemt kadru un izgriezt numura zīmes attēlu un izmantot tos protokola noformēšanai.

Paredzēts, ka protokolā jāiekļauj šāda informācija par pārkāpumu: pārkāpuma attēla bilde, numura zīmes bilde, pārkāpuma GPS koordinātes un vietas adrese, kā arī datums un laiks, kad konstatēts pārkāpums.

Sistēma būs sasaistē ar šādiem valsts reģistriem datu iegūšanai: Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru, Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes - Personas datu pārlūku, Valsts kasi un Uzņēmumu reģistru.

Krapsis jau 2018.gadā aģentūrai LETA skaidroja, ka aprīkoto automašīnu varēs konstatēt dažādus autovadītāju pieļautus satiksmes noteikumu pārkāpumus, tostarp, telefonu lietošanu, braukšanu pie sarkanās gaismas vai bez apdrošināšanas. Tāpat aģentūrai LETA zināms, ka automašīna varēs kontrolēt vai transportlīdzekļiem ir derīga tehniskā apskate, braukšanu pa sabiedriskā transporta joslām un virziena rādīšanu.

"Sistēma darbosies šādi - satiksmes plūsmā policijas automašīnā iebūvētā sistēma automātiski nolasīs tuvumā esošo transportlīdzekļu numura zīmes, lai, savienojoties ar datu bāzēm, pārbaudītu, vai nav pārkāpumi. Papildus, ja kādā no tuvumā esošajām automašīnām vadītājs, piemēram, lietos tālruni, tad policijas automašīnā ierīkotās kameras konstatēs šo pārkāpumu. Neviens no pārkāpējiem netiks apturēts, bet automašīnas īpašniekam vēlāk tiks atsūtīts paziņojums par uzlikto sodu, " 2018.gadā aģentūrai LETA skaidroja Krapsis.

 
Visi komentāri
 
WALA 21.oktobris 2019 17:03
1 3 Atbildēt

Manuprāt pilnīga huiņa, bet nu dzīvosim redzēsim kā tas strādās.

Feisu atpazīšanas sistēmas uz ielām izvietotās kamerās iekš UK ir testu laikā radījusi vairāk problēmu kā risinājumu, kaut arī ir palīdzējusi atrast pārīti noziedznieku, tajā pašā laikā apmēram 2 x vairāk nevainīgiem cilvēkiem ir policisti piesējušies, un labi tiem kurus nav paspējuši aizstiept līdz iecirknim, bet ir arī tādi kurus uz pāris diennaktīm iespundējuši bez vainas …

WALA 21.oktobris 2019 17:07
5 2 Atbildēt

Ar to es gribēju teikt, ka šīs sistēmas ir bazgala stulbas ( pretstatā reklamētajam) un visticamāk būs pārītim cilvēku jāsēž un jāanalizē, kas tad īsti tajās kamerās ir fiksēts, vismaz tiktālu cik jautājums ir par kaut kādu telefonu/viedierīču lietošanu utml.

N 21.oktobris 2019 17:37
5 2 Atbildēt

Kameras algoritms sapratīs, ka lietoju mobilo, ja pakasīšu ausi? Vai arī būs kāds marķieris iekš video, ko pēc tam pārbaudīs operators? Cik stundas materiālu šādi būs jānoskatās?

650 21.oktobris 2019 19:37
6 0 Atbildēt

Būs riktīgs vesels noskatītāju Bataljons.Ausu/deguna/uc ārsti, narkopsihologi,utt.

Uzzinot par Rīgā gaidāmo izstādi, Rēzeknes skaisto ezeru novadā pārkāpēji jau kopš 2018.g vasaras čurā karstu un visas savas viedierīces ir sen noslīcinājuši.Tipa, nekad/vairs.Tagad tur zivis sazvanās pa 4G un Vēži spēlē gonkas. Brīnumierocis (atkal) būs izšāvis par vēlu un garām...

gunbox 22.oktobris 2019 10:51
1 0 Atbildēt

Jā, es arī uzreiz iedomājos - tobiš veči, nav ko kasīties pie stūres. Bet sistēma kā tāda ir perfekts risinājums sodīt par pagrieziena nerādīšanu. Mans domāt, uz Krasta ielas vienā dienā varētu ievākt mēneša normu sodos.

Huļi auto netīrs 22.oktobris 2019 11:59
1 1 Atbildēt

Tiem mentiem auto tik netīrs, ka prasā pēc 360 grādīgā soda!

650 22.oktobris 2019 12:38
2 0 Atbildēt

Ievākt rīgā miljonu mums varētu jebkurš privāts kājām ejošs papuass ar 20eur vērtu ziepjutrauku (kreisajā) rokā. Protams,šis nav Tas gadījums, jo cp mums papuasu nav un viņi nestaigā kājām...

WALA 22.oktobris 2019 14:27
1 0 Atbildēt

Pasktījos uz to "jauno" sistēmu - tādu fufeli vēl vajag pameklēt, īsumā - autovadītāji - gatavojaties apstrīdēt tās muļķības ko saņemsit !!! Ja jums ir viscaur melns telefons - tad ir pamatota aizdoma ka tur nekas netiks fiksēts, bet jebkas kas atšķirsies no apkārtējā fona attiecīgajās "jutīgajās" zonās - visticamāk tiks fiksēts kā potenciāls pārkāpums !

gunbox 22.oktobris 2019 16:08
0 0 Atbildēt

Viss jau var būt, bet neticās, ka bez reāli saskatāma rokā mobīlā, uzliks sodu. Jābūt ir bildei diezgan labā kvalitātē, lai tur būtu redzams telefons, lai caur tiesu nepasūtītu viņus pāris mājas tālāk. Un mēs visi esam skaidri redzējuši dzīvē, ka pretīmbraucošie vai sānā kāds duriks muld pa telefonu. Kāpēc lai kamera ar mūsdienu tehnoloģijām šo momentu neuzņemtu vēl skaidrāk? Ja viņai vēl ir kāds polarizējošais filtrs, tad vispār bez problēmām to, ko ar aci nevar saskatīt.

WALA 22.oktobris 2019 16:38
1 0 Atbildēt

Problēma nav kameras izšķirtspējā, bet analizējošā algoritmā.

Un par polarizējošiem filtriem - tagad iedomājies situāciju, kad kamerai būtu tāds filtrs, bet uz stikla ir uzlíméta caurspīdīga līmplēve ar tādu pašu polarizējošo filtru, bet pagrieztu par 90 grādiem attiecībā pret to kas ir uz kameras - ko tu redzēsi kamerā ?

gunbox 23.oktobris 2019 11:48
0 0 Atbildēt

Bet tāpēc jau teicu, ka ir momenti, kuri skaidri redzami. Vai tu tā ka pieņem, ka CP sūtīs bildi, kurā nav skaidri redzams mobīlais rokā?

WALA 23.oktobris 2019 12:13
0 0 Atbildēt

Man tā kā izskatījās, ka mobilo/viedierīču gadījumā tas process ir ļoti manuāls un algoritms tikai fiksē varbūtēju šādu "problēmu", savukārt cilvēkam ar roku jāpasaka kas tas par pārkāpumu bija. ;)

Pļurkt 22.oktobris 2019 16:35
2 2 Atbildēt

Manis pēc tiem "šokolādes tāfelītes" sildītājiem pie auss var kaut vai auto konfiscēt!

Ja cilvēks ar RŪPNIECISKI IEBŪVĒTU hendfrī savā auto liek telefonu pie auss, tad tā ir diagnoze, kura ir KARDINĀLĀM metodēm jāārstē!!

WALA 22.oktobris 2019 16:40
1 0 Atbildēt

Nja uz tagad neaizmirsti pakasīt aiz auss katreiz, kad pabrauc tādam policijas dampim garām - tad paskatīsimies cik reizes tev pienāks rēķins par mobilā lietošanu. ;)

WALA 22.oktobris 2019 17:07
0 0 Atbildēt

Un vēl kas - pie tādas iepirkumu specenes, neko jēdzīgu VP arī nevar dabūt (protams jautājums vai vienmēr vajag - FullHD itkā ir), jo kameru izmēri tiek prasīti super maziņi, līdz ar ko objektīvs ir vidēji dranķīgs. neatradu precīzu kameru, bet man tā uz ātru roku škiet ka GoPro ir kvalitatīvākas kameras par tām ko demonstrēja ( un arī iepirka)

Latvietis 22.oktobris 2019 17:57
1 1 Atbildēt

Super, beidzot visi varbūt sāks normālā braukt un iemācīsies ieslēgt pagrieziena rādītāju. Es tikai par šādu sistēmu ieviešanu, lohiem lai liek sodus

WALA 22.oktobris 2019 18:21
0 0 Atbildēt

Šādas sistēmas nevar kontrolēt pagriezienu nerādīšanu, to var tikai CP personāžs, jo gadījumos piemēram kad galvenais ceļš maina virzienu un nosacītais virziens "taisni" ir iebrauktuve kaut kādā blakus teritorijā - to šis verķis nevar izšķirt principā!

Bet normāli braukt gan varbūt beidzot sāks - jo raustīsies ka nenobildē ar mobilo pie auss ( tas gan arī izskatās pēc stipri manuāla procesa !!!)

Palaidniex 22.oktobris 2019 19:49
0 0 Atbildēt

Kas liedz, jeb pareizāk - atļauj nelietot pagrieziena signālu, ja krustojumā galvenais ceļš maina virzienu? Kā tieši bez pagrieziena signāla citiem saprast - brauksi taisni, jeb tomēr pa labi, kā aiziet galvenais ceļš?

WALA 22.oktobris 2019 21:15
0 0 Atbildēt

Nav runa par neļauj, ir runa par to ka neuzliek par pienākumu, ceļs un arī iela var mest dažadus līkumus, un savukārt no citas puses, ja reiz uzskati ka pagrieziens jārāda tātad uzskati ka nogriezies, bet tad vai gājejus kas šķērso šādu brauktuvi tu palaid ?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti