Mediķi un policija atgādina - negadījumos cieš ne tikai agresors, bet arī nevainīgi autobraucēji! (+ VIDEO) 5

 
Valsts Policija | 17.jūnijs 2020 10:25

Mediķu statistikas dati liecina, ka pagājušā gadā ceļu satiksmes negadījumos 467 cilvēki bija smagi cietuši un tika nogādāti slimnīcā ar politraumām jeb vairāku ķermeņa daļu nopietniem ievainojumiem, bet vēl 100 no šādām traumām gāja bojā.

Lai mazinātu ceļu satiksmes negadījumu upuru skaitu, Valsts policija sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu aicina ikvienu autovadītāju rūpīgi pārdomāt savu auto vadīšanas kultūru uz ceļa un cienīt citus, nebraukt pārgalvīgi un agresīvi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta speciālista brigādes vadītāja, neatliekamās medicīnas ārste Ieva Tīruma uzsver, ka agresīva braukšana ir neiecietība pret apkārtējiem, kas līdzi nes asiņainus notikumus un traģēdijas. Ārste uzsver, ka agresīvu braukšanu var uzskatīt par apzinātu kaitniecību sabiedrībai, jo cieš ne tikai automašīnas vadītājs, bet arī nevainīgi cilvēki, tostarp arī ģimenes ar bērniem, kas patrāpījušās pārgalvīgajam pa ceļam.

Ceļu satiksmes negadījumos visbiežāk tiek gūtas pašas smagākās traumas, ar ko nākas sastapties NMPD mediķiem. Tās ir politraumas jeb vairāku ķermeņu daļu bojājumi – lielie kaulu lūzumi, mugurkaula bojājumi, galvas traumas, sejas kaulu lūzumi, arī dažādi orgānu bojājumi un iekšēja asiņošana. Šādas traumas atstās sekas uz visu turpmāko dzīvi un nereti  rezultējas ar invaliditāti. Neatliekamās medicīnas ārste Ieva Tīruma akcentē, ka dažkārt gūtās traumas ir tik ļoti smagas, ka cilvēks un viņa turpmākā dzīve līdzinās avārijā cietušajam automašīnas vrakam.  “Ļoti bieži mediķi nelaimē cietušajiem uzreiz palīdzēt nevar, jo viņi ir iespiesti mašīnā. Šie cilvēki ugunsdzēsējiem – glābējiem vispirms ir jāgriež ārā no transportlīdzekļa un tas aizņem laiku, kā rezultātā esam piedzīvojuši situācijas, kad cietušie nosmok, noasiņo un nomirst vēl būdami automašīnā,” informē Ieva Tīruma.

NMPD ārste uzsver, ka ļoti būtiski ir nogādāt politraumu pacientus slimnīcā stundas laikā. “Ja ir pagājis ilgāks laiks kā viena stunda, tad krasi palielinās letalitātes risks,” informē Ieva Tīruma. Šogad līdz 20. maijam pēc ceļu satiksmes negadījumiem 14 reizes ir veikti reanimācijas pasākumi – atdzīvināšana nelaimes gadījuma vietā.

Satiksmes negadījumos cieš ne tikai agresors jeb nelaimes gadījuma izraisītājs, bet arī nevainīgi autovadītāji un viņu ģimenes locekļi. Neuzmanības, neiecietības un nevērības dēļ mirst arī bērni. Valsts policijas drošības kampaņa "Agresīva braukšana atstāj rētas" aicina iedzīvotājus aizdomāties par agresīvas braukšanas radītajām sekām gan fiziskā izpratnē, gan arī psiholoģiskā, kas rodas, iekļūstot ceļu satiksmes negadījumā vai tādā veidā zaudējot tuvinieku.

Satiksmes drošības kampaņu “Agresīva braukšana atstāj rētas” organizē Valsts policija sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Drošas braukšanas skolu. Kampaņa tiek finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 18.jūnijs 2020 0:51
3 2 Atbildēt

Ta vieta, lai taisītu kaut kādus atgādinājumus, pietiktu tikai ar to, ka šo lietu noformētu juridiski. Agresīva braukšana, ātruma pārsniegšana apdzīvotās vietās ir slepkavības mēģinājums, ar atbilstošu šim pantam sodu, bet ar letālu iznākumu - slepkavība ar nodomu - jeb 25 gadi slēgtā tipa cietumā.

WALA 17.jūnijs 2020 10:30
2 0 Atbildēt

Man šķiet ka šī akcija ir viena no tādām kas vispār neaizķer, un izskatās pēc velti uzmestas naudas ...

WALA 17.jūnijs 2020 10:44
2 0 Atbildēt

katru dienu braucu pa 13.janvāra ielu, un tikai vakardien pamanīju kaut kādu BMW kompaktu kas stāv zālē - sākumā neiebraucu WTF, bet pēc Policijas lentēm pamazām atausa ka garāmskrienot kaut kur par šo akciju lasīju …

Reāli nepamanāms tas auto tur ir, tāda sajūta ka naudiņas vai nav bijis, vai arī kāda palielākā "caurumā iebirusi".

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti