Svētku nedēļā saņemta informācija par vairāk nekā 176 000 eiro izkrāpšanu 2

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

VP | 1.jūlijs 2021 8:15

Joprojām aktīvi uzdarbojas krāpnieki, kuri telefonsarunu laikā uzdodas par banku darbiniekiem vai finanšu speciālistiem un tādējādi izvilina bankas kontu piekļuves datus, piedāvā veikt finanšu investīcijas vai slēpjas zem kurjerkompāniju logo.

Laika posmā no 21. jūnija līdz 27. jūnijam Valsts policija gandrīz katru dienu ir saņēmusi personu iesniegumus par krāpšanām interneta vidē. Šajā periodā Valsts policijas iecirkņos saņemta informācija par kopumā vairāk nekā 176 000 eiro izkrāpšanu no iedzīvotājiem. Kādai kurzemniecei izkrāpti 82 000 eiro, Rīgā lielākā izkrāptā summa pagājušonedēļ ir 37 812 eiro, Latgalē kāda persona zaudējusi 21 765 eiro, bet Vidzemē – 11 000 eiro. Valsts policija atkārtoti atgādina sargāt un nekādos apstākļos nevienam neatklāt savus bankas kontu piekļuves datus un neinstalēt savos datoros nepazīstamu personu atsūtītas programmatūras, neievadīt bankas kontu datus krāpnieku atsūtītās interneta vietnēs, kā arī brīdināt par šādām krāpšanām savus tuviniekus!

24. jūnijā Valsts policijas Liepājas iecirknī ar iesniegumu vērsās sieviete, ziņojot, ka tikusi maldināta par savām darbībām ar kriptovalūtu. Krāpnieki, izmantojot programmatūru “AnyDesk”, pieslēgušies sievietes datoram, un no sievietes bankas kontiem pārskaitīta nauda, cietušajai apstiprinot naudas pārskaitījumus Smart-ID aplikācijā. Kopumā viņai izkrāpti 82 000 eiro. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess.

Arī Daugavpils iecirknī Jāņu dienā tika saņemta informācija no kādas sievietes par to, ka laika posmā no šā gada 2. jūnija līdz 14. jūnijam viņai komunicējot ar nepazīstamām personām mobilajā lietotnē “Whats App”, krāpnieki aicinājuši uzinstalēt programmatūru “AnyDesk”, tādējādi pieslēdzoties sievietes datoram. Izmantojot viņas personas datus, tika paņemti ātrie kredīti, kas tālāk pārskaitīti uz citu personu bankas kontiem. Kopumā sievietei izkrāpti 21 765 eiro. Precīzi notikušā apstākļi vēl tiek skaidroti.

21. jūnijā Rīgā policija saņemta informāciju no kāda vīrieša par to, ka viņš pamanījis, ka laika posmā no 2. jūnija līdz 4. jūnijam no viņa bankas konta veikti apmēram 10 darījumi –  uz citu personu kontiem bija pārskaitīti kopumā 37 812,30 eiro. Policija šobrīd skaidro notikušā apstākļus.

Savukārt Valsts policijas Siguldas iecirknī saņemta informācija no Līgatnes novada iedzīvotājas, kurai 22. jūnijā piezvanījusi kāda sieviete, apgalvojot, ka ir SEB bankas darbiniece un, ka no sievietes konta krāpnieki noņēmuši 300 eiro. Krāpniece apgalvojusi, ka karte ir jābloķē un lūgusi nosaukt bankas kartes drošības kodu. Sieviete sākotnēji nav ticējusi, ka zvana no bankas, taču krāpniece spēja nosaukt cietušās bankas paroli, tādējādi pārliecinot sievieti, ka ļaundare strādā bankā. Rezultātā no sievietes trīs bankas kontiem pārskaitīta visa nauda – 11 000 eiro.

Tāpat daudziem iedzīvotājiem Latvijā izkrāptas mazākas summas – daži simti vai daži tūkstoši eiro.

Valsts policija atgādina, ka nekādos apstākļos nedrīkst nevienam izpaust bankas kontu pieejas kodus. Bankas darbinieki šādu informāciju nekad neprasīs! Pat ja svešinieks spēj nosaukt bankas konta numuru vai pat paroli, tas nenozīmē, ka zvana bankas darbinieks. Tāpat nedrīkst ievadīt bankas datus svešinieku atsūtītās interneta vietnēs un ielādēt svešinieku atsūtītas programmatūras. Krāpnieki var lūgt ieinstalēt datoros programmatūras, kā piemēram, “TeamViewer” “QuickSupport”, “AnyDesk” un citas, ar kuru palīdzību krāpnieki attālināti pieslēdzas cietušās personas datoram, veicot krāpnieciskas darbības ar cietušās personas kontiem un maksājumu līdzekļiem.

Gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, vispirms nekavējoties ir jāsazinās ar savu banku, un pēc tam jāvēršas ar iesniegumu Valsts policijā.

 

 
Visi komentāri
 
Nelabojams 1.jūlijs 2021 11:31
2 0 Atbildēt

Kur šādiem zābakiem nauda rodas?

Naudasvalsts 2.jūlijs 2021 10:17
0 0 Atbildēt

Lūdzu, izlasi rakstu vēlreiz.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti