Topošajiem autovadītājiem jārēķinās ar papildu praktiskām un teorētiskām prasībām (+ video) 35

 
Nozare.lv | 27.janvāris 2015 10:11

Lai mazinātu ceļu satiksmes negadījumu skaitu, topošajiem autovadītājiem jārēķinās, ka eksāmenā tiks iekļauti papildu temati - bīstamu situāciju prognozēšana un risku novērtēšana, šodien Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) sēdē informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdes priekšsēdētājs (CSDD) Andris Lukstiņš.

Viņš skaidroja, ka tāpat tiks pieprasīts apliecinājums no instruktora, ka praktiskā apmācība ir veikta gan diennakts tumšajā laikā, gan nelabvēlīgos laika apstākļos.

Lukstiņš arī norādīja, ka tiks pastiprinātas prasības autoskolām, lai jaunie autovadītāji būtu pietiekami sagatavoti un neapdraudētu ceļu satiksmes drošību.

Viņš norādīja, ka pērn būtiski pieaudzis ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits - no 179 cilvēkiem 2013.gadā līdz 211 bojāgājušajiem 2014.gadā. 43,7% no tiem bijuši vieglo automašīnu vadītāji vai pasažieri, un šajā kategorijā pieaugums bijis par 25%. Visbiežāk avārijas izraisa 20 līdz 30 gadus veci braucēji, kuri ir alkohola reibumā. Lukstiņš arī norādīja, ka alkohola reibumā bojāgājušo autovadītāju skaits pērn palielinājies 2,6 reizes - no desmit līdz 26.

Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis informēja, ka pērn, piemēram, četros traģiskos negadījumos kopā bojā gājuši 18 cilvēki.

Kā ziņots, šodien notika Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) sēde, kuras laikā uzklausīja atbildīgo institūciju ziņojumus par situāciju ceļu satiksmes drošībā ziemas periodā, kā arī notika konkrētu priekšlikumu apspriešana tās uzlabošanai.

Padomes sēdē atbildīgās institūcijas par autoceļu uzturēšanu - VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU) un VAS "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) - sniegs informāciju un analīzi par ceļu uzturēšanu ziemas sezonā, kā arī turpmāk veicamo, lai operatīvi nodrošinātu valsts autoceļu uzkopšanu ziemas sezonā.

CSDP priekšsēdētājs ir satiksmes ministrs, padomes priekšsēdētāja vietnieks - iekšlietu ministrs. Sēdē piedalīsies pārstāvji no Satiksmes, Iekšlietu, Finanšu, Izglītības un zinātnes, Veselības ministrijām, VAS "Ceļu satiksmes direkcija", VAS "Latvijas Valsts ceļi", VAS "Latvijas Autoceļu uzturētājs", Valsts policijas, kā arī nevalstiskajām organizācijām un citām institūcijām.

 
Visi komentāri
 
nu 27.janvāris 2015 10:53
17 0 Atbildēt

āmuri !!!!!!!

LMT 27.janvāris 2015 11:28
25 0 Atbildēt

Ui, ka šitos neko nedarītajus vajag formēt ārā! Izrādās, ka pie visām ķibelēm vainīgi ir jaunie vadītaji...

3ton 27.janvāris 2015 11:32
6 0 Atbildēt

Pieprasīt varat arī lai vilciena lokomotīves mašīnists apbrauc pašnāvniekus pa blakus sliedēm!

hugo 27.janvāris 2015 12:00
24 2 Atbildēt

Lukstiņš ir meistars izdomāt kā vairāk naudas noslaukt no vadītājiem un piebāzt savas kabatas!

Zize 27.janvāris 2015 12:25
7 1 Atbildēt

Lai sakuma pierada, ka lielako dalu avariju izraisa tiesi jaunie autovaditaji, bet ja tomer vaditajiem ir vairaki gadi staz tad tomer diez vai pie vainas ir pieredzes trukums. Biezi vien pieredzejusie brauceji ir tieis neapdomigaki un pardrosaki,jo jutas parleicinataki.

Derglis 27.janvāris 2015 13:31
3 2 Atbildēt

Pierādīt ir elementāri, priekš tam eksistē CSNG statistika.

LMT 27.janvāris 2015 13:53
106 2 Atbildēt

Kas atbildēs par tām 211 dzīvībām?

esams 27.janvāris 2015 14:01
1 4 Atbildēt

lol tagad deelj jauniem losishiem kas 18gados noliek tiesibas un noperk pa 1.000 eur pietiekosi jaudigu bmw un nositaas bus jaciesh parejiem...

instruktors 27.janvāris 2015 14:09
6 2 Atbildēt

Tagad instruktors būs atbildīgs par to, ka sēžas pie stūres dzērumā? :D Absurds! To ko Dievs nav devis ar biezpienu neizlabosi tā pat!

strādnieks 27.janvāris 2015 14:14
7 0 Atbildēt

CSDD liekēži atkal ir izdomājuši, kā slaukt tautu.

aansis 27.janvāris 2015 14:38
7 0 Atbildēt

Kādēļ CSDD grib novelt savu neizdarību uz citiem: "Lukstiņš arī norādīja, ka tiks pastiprinātas prasības autoskolām, lai jaunie autovadītāji būtu pietiekami sagatavoti un neapdraudētu ceļu satiksmes drošību."

CSDD uzdevums ir veikt topošā vadītāja kvalifikācijas pārbaudi, nevis pārbaudīt autoskolas. Šobrīd gan uzstādījums ir vienkāršs - faktiski autoskolai jāuzņemas atbildība par to, vai tiesību ieguvējs patiešām māk vadīt auto. Par ko naudu saņem CSDD? Tad jau droši var, tāpat kā ar med. izziņām, tikai uzturēt vienotu datu bāzi, kurā autoskolas ievada tiesības saņēmušos.

Toties, ja vēlas sniegt kvalifikācijas eksāmenu pakalpojumus, ir jādara savs darbs un jāpārbauda zināšanas un prasmes, neatkarīgi no to apguves veida. CSN paredz arī autovadīšanas apmācību individuālā kārtā - un ir absurda prasība noteikt kaut kādu mistisku stundu skaitu, kas jāpavada autoskolā, tā vietā lai reāli pārbaudītu topošo autovadītāju.

k442 27.janvāris 2015 14:43
5 0 Atbildēt

Vēl jau vajadzētu autoskolu praktiskajās apmācībās ieviest arī tāda manevra apgūšanu kā apdzīšana, pagaidām, cik man zināms, tas netiek mācīts. Un ko darīt jaunajam/i tikko tiesības ieguvušajam/i vadītājam/i, kaut kur ārpus pilsētas panākot lielgabarīta lauksaimniecības tehniku, kas virzās pa ceļu ar ātrumu ap 20 - 40 km/h???

jau atkal 27.janvāris 2015 17:31
5 0 Atbildēt

Manuprat, ir jajauta pasiem autovaditajiem kuri ikdiena parvietojas pa celu. kas un ka butu labak un drosak. lai nerastos tadas situacijas uz celiem. sodu palielinasana nemzinas ledu un sniegu uz celiem. un braucot ar 90km/h var rasties bistamas situacijas. un ja apmacibas notiks ar svaigam riepam un ar jaunakju aoto modeli, kurs ne katram ir pa kabatai.

gunis 27.janvāris 2015 20:41
3 0 Atbildēt

Mūsu valdība izceļas ar pārgudrību izdomāšanu. Lukstiņš jau vispār ir izdomājumu meistars.

Vernons 27.janvāris 2015 22:22
4 1 Atbildēt

Lukstiņš amatā esot ir pastrādājis noziegumu ar savu bezdarbību un savu izteikto nezināšanu no kā un kas uz ceļa izceļas.

Bremzēšanas signālam neatradās vieta ceļu satiksmes Noteikumos, tas paredzēts ar augšup paceltu roku!

Rotācijas aplī CSN ir satiksmi paralizējoši un neatbilst CSN 10. punkta uzstādījumam!

Un tādiem kā Lukstiņš un viņam līdzīgiem CSN sastāv tikai un vienīgi no distances neievērošanas, kas ir novedis kustības drošību līdz absurdam!

Un jādara sekojošais, uzsvars jāliek uz ātruma samazināšanu, kur katram, priekšā braucošam bremzējot, burtiski jāpilda CSN 70., 73., 77., 118.4. un 10. punkta prasības.

Ātruma samazināšana bez savlaicīgiem signāliem - noziegums!

Strauja bremzēšana - dubultnoziegums!

Bet iebraukšana joslā, kādam priekšā, un veicot abas šīs darbības ir trīskārš noziegums.

Apmēram tādam ir jābūt domāšanas veidam, lai nepieļautu bīstamu situāciju uz ceļiem.

Noteikumus jāpilda burtiski ne viss epizodiski!

F-1 27.janvāris 2015 23:07
2 0 Atbildēt

nu ka tad ka vanigi soferisi labak butu celus apkopusi nebutu boja gajusie...vienkarsi labak kabatas sastutet nevis uz celiem sali uzkaisit...

WTF 28.janvāris 2015 4:28
0 0 Atbildēt

topošajiem autovadītājiem jārēķinās, ka eksāmenā tiks iekļauti papildu temati - bīstamu situāciju prognozēšana un risku novērtēšana > redzesim kad tu busi pie stures cik daudz tu atceresies no ta ko tev macija tirakais murgs

vaaks 28.janvāris 2015 6:36
2 0 Atbildēt

CSDD valsts eksāmena jautājums ir atklāta provokācija, lai jaunais vadītājs, jau gatavojoties eksāmenam tiktu nozombēts uz rīcību, kas līkumā paredz nosist sevi un pasažierus, nerunājot jau par pretī braucošajiem un gājējiem, ja tādi tur varētu atrasties!

Jautājums:

Kā jārīkojas vadītājam, ja, braucot ceļa līkumā, priekšējās piedziņas automobilim sākās pakaļējā tilta sānslīde?

Atbildes varianti:

1)Stūres rats jāpagriež sānslīdes virzienā un laideni jāatlaiž akseleratora pedālis.

2)Stūres rats jāpagriež sānslīdes virzienā un uzmanīgi jāpalielina braukšanas ātrums (jānospiež akseleratora pedālis).

Iesaku katram lasītājam pašam pamēģināt atrast pareizo atbildi, ja CSDD aprakstītajā jautājumā - braucot ar 60-70 km/h, ir jāiegriež pagriezienā ar priekšpiedziņas auto tā, lai auto izslīd aizmugure, tad lēnām pagriezt stūri izslīdes virzienā un uzmanīgi palielināt braukšanas ātrumu.

Pirms pamēģināt, izdomāt, kur pēc dažām sekundes desmitdaļām atradīsies automobilis, ja lēnām jāpagriež stūre aizmugures izslīdes virzienā līkumā!? ... un vēl jāpalielina ātrums....varbūt līdz 90 km/h?

as 28.janvāris 2015 9:20
3 0 Atbildēt

un kāds būtu Jūsu ,pareizais, variants...-aizžmiegt acis un mēģinat 2x noskaitīt tēvreizi .....

Vernons 28.janvāris 2015 9:32
6 0 Atbildēt

Pareizais variants ir braukt neizslīdot un nespolējot!

vaaks 28.janvāris 2015 10:07
3 0 Atbildēt

Eksāmena jautājumam ir tikai divas atbildes - pamēģini atrast pareizo braucot, ne minot! Biķerniekos bez maksas piedāvā izslidināties un uzzināt atbildes!

aansis 29.janvāris 2015 12:53
1 0 Atbildēt

Nevis provokācija, bet idiotisms. Sānslīdes kontroli nevar apgūt teorijā. Iemācīšanās atbildēt uz šādu eksāmena jautājumu nedos NEKO praktiskā situācijā. Tajā pat laikā cilvēkam, kas ir apguvis šādas iemaņas, joprojām būs grūti atbildēt uz jautājumu, kurš ir sarežģīti formuēlēts un prasa iedziļināšanos un domāšanu, kamēr reālajā dzīvē ir apgūta tikai ātra, automātiska reakcija.

scope 28.janvāris 2015 10:10
2 1 Atbildēt

Smieklīgi.

Tad jau sanāk, ka arī avarējušo VUGD auto vadīja nepieredzējis un pārgalvīgs vadītājs, kuru instruktors nebija pareizi apmācījis, ar apledojušo ceļu tam noteikti nebija nekāda sakara...

Var jau dzīt demagoģiju, bet jāzina tomēr mērs.

katliņš 28.janvāris 2015 10:35
1 0 Atbildēt

... un VUGD auto nebija priekša velkošā!

Nemaz nav smieklīgi, ja kļūdas jau iepriekš tiek ieprogrammētas!

Vernons 28.janvāris 2015 11:32
4 0 Atbildēt

Ir pamats aizdomām, ka bija pusmuca ar ūdeni! Sekas redzamas.

vaaks 28.janvāris 2015 10:25
0 0 Atbildēt

Piemērs jauno vadītāju zombēšana budžeta palielināšanai maksājot sodus par distances neievērošanu.

CSDD vakardienas eksāmena jautājuma pareizā atbilde par distanci bija pieņemama, ja bremzējam ekstrēmi. Distancei jābūt garākai par auto apstāšanās ceļu.

Pirms tam, trenējoties CSDD mājas lapā, bija jāatbild uz jautājumiem par distancēm pie 50 km/h un 80 km/h, kur pareizās atbildes bija attiecīgi 15m un 40m. Man eksāmenā šie jautājumi netrāpijās, bet nesaprotu, kā tomēr distance, kurai jābūt garākai par apstāšanās ceļu (jautājuma atbilde CSDD eksāmenā), CSDD testos varēja būt arī mazāka par to!

Pieņemu, ja to māca autoskolā, lai jaunais vadītājs nokārtotu valsts eksāmenu, tad Vernons ar savu distances teoriju saņem apokalipsi no CSDD >>> Distances ievērošanai nav nozīmes, jo tās ir tik aplamas, cik atšķirīgas ir CSDD testu un eksāmena jautājumu atbildes.

Iepriekš atvainojos CSDD, ja gadījumā šīs aplamās distances - 15m un 40m no eksāmena jautājumu atbildēm jau ir izņemtas!

Vernons 28.janvāris 2015 12:35
0 0 Atbildēt

CSN 119. punkts sastāv no trim daļām. Kāpēc policija netiek tālak par pirmo trešdaļu - distanci? Kāpēc "priekšā braucošam bremzējot" nav jāpilda CSN 70., 73., 77., 118.4. un 10. punkta prasības?

Ar kopīgu kolektīvu svētību šie pieci punkti ir "miruši savā nāvē"! Piedāvāju nekavējoties tos reanimēt un tad atkritīs daudzas problēmas, ieskaitot distances neievērošanu!

Vernonam 28.janvāris 2015 14:15
2 0 Atbildēt

Atbilde ir uz tavu jautājumu ir valstiski svarīga bet vienkārša.

Policija nedrīkst samazināt plānoto soda naudu iemaksas apjomu valsts budžetā!

Ja ir paredzēts ieņemt 8 miljonus, tad nedrīkst būt mazāk dēļ policijas pamatotas situācijas izvērtēšanas un kontroles, dēļ priekšā braucošā un visu vadītāju atbilstošām apmācībām autoskolās.

vaaks 28.janvāris 2015 10:30
0 1 Atbildēt

Eksāmena jautājums nebija par apledojošu ceļu!

Un VUGD vadītājs nebrauca līkumā, par ko tika jautāts eksāmenā!

Rolis 28.janvāris 2015 18:41
1 0 Atbildēt

Ceļi tiek rekonstruēti ņemot vērā Eiropas dienvidu valstu standarta pieeju. Tiek veidoti metāla nožogojumi apgrūtinot ceļu tīrīšanu ziemā. Uznākot snaudienam un nobraucot no afalta savā pusē uz nerekonstruētiem ceļiem autovadītājs atgūst modrību. Pēc rekonstrukcijas tā ir ieskriešana metāla konstrukcijā ar auto 100% iebraukšanu pretējā joslā. Visi vāvuļotāji par pārāk lielu ātrumu ir tramvajos braucēji, vai ārpus Rīgas izbrauc 1x pusgadā un info par satiksmes situāciju iegūst no Delfiem un TV. Protams, ka tad var vaimanāt. Arī gājējiem paredzētās puķudobes ceļu vidū kur ir pa vienai joslai ir potenciāli avāriju avoti - apgrūtina braukšanu, ceļu uzturēšanu, velosipēdistu apdzīšanu, kuri brauc pa ceļa malu padara nieiespējamu. Tā tik turpinām rekonstruēt Latvijas ceļus - priekā:)

instruktors 28.janvāris 2015 19:43
0 0 Atbildēt

Jautājumi Lukstiņa kungam,

vēlētos redzēt statistiku par smagu avāriju izraisījušo autovadītāju stāžu....

otrs jautājums- kā instruktors varēs pasūtīt lai līst nodarbības laikā, un vai viņam vasarā būs divos nakti kursantes jāmāca vadīt auto ārpus apdzīvotām vietām lai iemācītu rīkoties atr tālajām/ tuvajām gaismām...nez vai vīri piekritīs :)

REXX 28.janvāris 2015 20:30
0 0 Atbildēt

Autovadītājiem papildus sagatavošana par sliktu nenāks. Tikai jautājums- reāli, cik instruktori paši ir spējīgi novērtēt nestandarta situācijas un tās koriģēt?

Guntis Brencāns 1.februāris 2015 20:06
0 0 Atbildēt

Kādas statistikas viens no rādītājiem -- 2 % no visām avārijām izraisa dzēruši vadītāji! Secinājums -- uzmanieties no šoferiem nedzērājiem!!!

fix 2.februāris 2015 21:07
0 0 Atbildēt

OPAPS NOLIKS TIESIBAS 1985 GADA. 2X GADA AIZBRAUC UZ KAPUSVETKIEM 4 KM. 2X NEDELA UZ CIEMA VEIKALU. TALAK PA PAGASTA ROBEZAM NAV BIJIS. RADI UZ 80 GADU JUBILEJU UZDAVINAJA AUDI 100 . NAKOSA DIENA UZ TAISNA CELAOPIS IEVILKA PRIEDE. SOREIZ CIETA TIKAI BLEKI UN PRIEDE.LABI KA NEBIJA PRETIMBRAUCOSIE. TE TE NU BIJA JAUNIE BRAUCEJI.

ss 4.februāris 2015 12:18
0 0 Atbildēt

liecv kaut 100 klāt jautājumus, ja spiedīs pedāli grīdā tad spiedīs tur neko neizdarīsi..

tas ir tas pata ka sāka vainot šoferi,telefonu, lai tiktu mikstīnāts sods. runāju pa telefonu, telefons vainīgs.

ne jau ar to kko mainīs tur smadzenes jamaina tiem bmw vadītājiem kas grib ātri pabraukt.. protams neveins neatdzīst to ka pārsniedzis ātrumu un nav ievērojis piesardzību sliktos apstākļos..

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 8

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 3

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti