No rītdienas pēc noteikumiem var braukt jau ar vasaras riepām, tā darīt nevajadzētu 31

 

Foto: iAuto.lv

CSDD | 28.februāris 2018 12:11

Kaut arī no 1.marta transportlīdzekļus vairs nav obligāti jāaprīko ar ziemas riepām, taču, ņemot vērā pašreizējos laika apstākļus, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina autovadītājus izvēlēties tiem atbilstošas riepas, tādējādi rūpējoties gan par savu, gan pārējo satiksmes dalībnieku drošību.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka no 1. decembra līdz 1. martam visiem automobiļiem un autobusiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3500 kg jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Pārējā laikā ziemas riepu lietošana ir pēc autovadītāja ieskatiem un atbilstoši laika apstākļiem. Savukārt riepas ar radzēm drīkst izmantot tikai no 1.oktobra līdz 1.maijam.

Ieteicams neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem, jo braucot nodilst protektors, kā arī laika gaitā riepu gumija zaudē savas īpašības. Riepas ražošanas laiks norādīts uz katras riepas ārējās malas. Piemēram, kvadrātā vai aplī redzami četri cipari – pirmie divi ir gada nedēļa, bet pēdējie divi – gads, kad riepa ražota.

Kā rāda CSDD veiktā transportlīdzekļu tehniskā kontrole uz ceļa, arī ziemā daļa autovadītāju izvēlas braukt ar riepām, kuru protektora dziļums nepārsniedz vienu milimetru. Šogad reidos kopā pārbaudīti jau 1300 vieglie automobiļi; Valsts policija noformējusi 51 protokolu par neatbilstošu riepu protektoru. Savukārt kāda automobiļa riepu protektora dziļums bija vien 0,9 milimetri.

Informācija par ceļu satiksmi citās Eiropas valstīs atrodama šeit (no saraksta jāizvēlas attiecīgā valsts): http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_en.htm#.

Lai visiem droša braukšana!

 
Visi komentāri
 
seniors ar 41gadu pieredzi 28.februāris 2018 15:12
14 3 Atbildēt

Smurguļiem kas nemāk braukt nelīdzēs arī kāpurķēdes.

dodge 28.februāris 2018 15:29
15 2 Atbildēt

Manam dodžam ziemas riepas var nelikt, ar viņu nevar pabraukt ziemā pat ar radžu riepām. Kamēr dabū dziesmā, sniegs jau ir nokusis. Tās dažas reizes, kad trāpīju uz ledus, uzreiz meta ripā. Tā nu es ziemas parasti pavadu sēžot blakus ūsainam Vasjam, evakuatora kabīnē. Tā ir drošāk visiem un lētāk man.

Bradypus 28.februāris 2018 15:55
9 4 Atbildēt

Tagad visiem burta kalpiem ir obligāti jāliek vasaras riepas. Un neuzlikušajiem jāpiemēro tūlītēju nāvessodu CP izpildījumā. Varbūt tad sapratīs, ka CSN ir siltā piepirstā beņķī, nevis "ar asinīm", rakstīti.

janka 28.februāris 2018 19:22
8 0 Atbildēt

tu dumsh vai izliecies?

taaneko 1.marts 2018 1:28
0 0 Atbildēt

Nē nē ir ar asinīm rakstīti- menstruālajām asinīm.

Vernons 28.februāris 2018 16:10
4 0 Atbildēt

Ideāli! Iestājies pilnīgi pretējs moments, nav vasaras riepas - sods! Ar šādu pieeju situācijai arī esam slaveni. Kāds piepildījums Valsts kasei!

es 28.februāris 2018 17:12
0 0 Atbildēt

iespeja 28.februāris 2018 17:29
0 0 Atbildēt

Ar 1 martu ari jaliek sods ja nav vasaru riepas...!Ja reiz tads likums ir....!Jo lielaka masina jo svakakas riepas,bet lohiem jau riepu protektors tikai saka zem 1milimetra

650 28.februāris 2018 19:30
1 0 Atbildēt

Kāds Pi ir izstrādājis/pieņēmis Noteikumus, bet to bezjēdzības izskaidrošana ir jāuzņemas iAuto un Delfu lasītājiem...

kasinsh79 28.februāris 2018 22:38
15 0 Atbildēt

Jābūt pilnīgam idiotam, lai tagad liktu vasaras riepas. Pie tam, neskatoties uz teorētisku atļauju braukt ar vasaras riepām (ziemā), avārijas gadījumā pilnīgi noteikti iespaidīgs regress vasaras mīļotājam

650 28.februāris 2018 23:43
3 0 Atbildēt

Bat kaapeec tad tādi Noteikumi? Kurš p tos rakstījis? Kapc 1.marts?? Lasi kā gribi- jebkuri noteikumi mums ir izteikti tā, lai katram idiotam būtu iespēja tos dažādi traktēt un savtīgi izmantot.Kā arī- nezkāpēc mūsu vadošie riepu sPeciālisti un tirdzniecības xuexperti par šo klusē.Kad vajag drisst karstu un zeptemberī tirgot šipenes- vo tad jā, tad ir Viedokļi un Ieteikumi.Kad vajag demonstrēt darbību un jāt par 1 dec. bezsniega datumu ar +12 grādiem, tas arī ir svarīgi.Bet, neskatoties uz to, ka 1.martā mums 99% gadījumu ir gluži cita pasaule ar ledu un puteni aiz loga- likums ir pieņemts un datums ir spēkā.Idioti atradīsies.Ne tik cik vasareņu licēji, bet lielākoties "Oficiālie" 2mm suudu ēdāji.

Palaidniex 1.marts 2018 13:59
1 1 Atbildēt

Fakts, ka ar 1. martu drīkst braukt arī ar vasaras riepām nenozīmē, ka ar tādām ir jābrauc. Mazliet rakstīto ir jāspēj saprast. Nekur nav norādīts, ka nu obligāti jābūt vadsaras riepām. Ir tikai norādīts, kad ir obligāti jābūt ziemas riepām un kad nedrīkst izmantot riepas ar radzēm. Viss. Atrakstī CSN veselo saprātu nevar un ietvert tajā laika prognozi arī nevar.

Tāpat tā tas neatceļ citu faktu, ka transportlīdzeklim ir jābūt aprīkotam atbisltoši ceļa un laika apstākļiem. Pirms došanās ceļā ir taču jāpārbauda auto tehniskais stāvoklis. Uzrīkosi avāriju ar vasaras riepām, tev vienkārši atteiks apdrošināšanu vai ieslēgs regresu. Un viss ...

TIk vienkārši!

Tas būtu tas pats, kas apgalvot, ka vietās, kas apzīmētas ar zīmi spēķēt aizliegts - nosvītrota cigarete sarkanā aplī nedrīkst pīpēt tikai cigaretes, bet cigārus, kāsi, pīpi, ūdenspīpi un citus kvēpekļus drīkst.

650 1.marts 2018 14:44
1 0 Atbildēt

Neee, veciit, tas NAV viens un tas pats. kad par Tavu naudu algu saņemošs ierēdnis izstrādā shitādu fakin meesla Likumu, kur neviens vārds nav konkrēts un situācijai atbilsotošs.Apnicis šo demapidogoģiju klausīties, nupat jau par pilnīgi Jebkuru tēmu tas iet vaļā.Zb.Tas Likums tā vien liekas ka speciāli ir Domāts, lai tie kropļi ar 1,5mm protektoru tagad mīnus/pacmit grādos pa sniegu un ledu varētu "Oficiāli" braukt mums virsū un purnā.Nafujam tad mums tāds Likums, ja tvnet komentātoriem viņu ir jāiztulko un iAuto lietotājiem ar saviem skaidrojumiem ir jārūpējas par sabiedrības drošību? Kurš Kroplis tur ielika 1.mo Martu ? Ar ko atšķiras rudens ceļš 1.decembrī pie +8 un nesasalušas apkārtējās vides no ZIEMAS ceļa 1. vai 31.martā, kad vēl ilgi un no visurienes lien un līdīs ārā ledus un aukstums?

Palaidniex 1.marts 2018 15:47
0 0 Atbildēt

To čali, kurš oficiāli tieši tagad uzskrūvēs savu

Palaidniex 1.marts 2018 15:54
0 0 Atbildēt

TO čali, kurš tagad uzskrūvēs savu zem 4 mm riepu komplektu (atceries zem 1,6mm arī vasarā nedrīkst) neviens neatturēja to izdarīt divas nedēļas atpakaļ. Diemžēl - Ja prāta nav - nekāds likums neko nemainīs.

Lietuvā līdz pat Aprīļa beigām ziemenes ir obligātas, pat tad, ja visu mēnesi ir virs +20°C. Likumu absolūti universālu neuzrakstīt. Ja sāksim meklēt mušas zupā vai skaldīt matus - beigās būš valsts iepirkums sertificējamim, par valsts naudu arī verificējamiem termometriem, kurus lietos par mūšu naudu apmācīti policisti, citādi to likumūīgi nebūš tiesīgi darīt. Nu uz mērījuma brīdui oficiālā temperatūra pārsniegs minimālo un būs vien jālaiž vaļā, tas nekas, ka agrā jūnija rīā ar vasarenēm braucis mīnusa temperatūrās, vai iespējams pa rīta agrumā apledojušu ceļu kaut kad maijā...

anonimikis 1.marts 2018 7:39
0 0 Atbildēt

Servisos jau rindas?

John Brawo 1.marts 2018 9:07
1 0 Atbildēt

Šodienas servisu braucēji nevar pielaist savus drapakus pie mīnus 20. ???? ????

20Nm 2.marts 2018 11:19
0 0 Atbildēt

Pirmos klientus cienā ar saldējumu,ka jau vasarā pieņemts.

M+S,more or less 1.marts 2018 14:11
2 0 Atbildēt

Vasaras riepas jāvadā līdzi.Un jāuzrāda protektora nomērīšanai.Tā jāsaprot šī publikācija.Rakstīt ta' nav par ko.

kasinsh79 1.marts 2018 14:36
1 1 Atbildēt

Varam smieties, taču vienā sniegotā stāvvietā nupat tiešām redzēju vienu kustošu lūzni (ļoti jau vecs sarkans Sharan) ar nupat uzliktām vasaras (!) riepām

650 1.marts 2018 14:49
0 0 Atbildēt

Un tas ir tīrs un nepārprotams pidolikumdevēju "nopelns", ka šim te indivīdam ir pilnīga Taisnība un ka Likums viņu oficāli sargā..Kaut izstiepties vai apdristies te varam, bet viņš rīkojas absoluut likumīgi.

Palaidniex 1.marts 2018 15:49
0 0 Atbildēt

Kā jau teicu, ko nevar ar likumu to var ar maku - ja kas notiks - apdrošinātājs viņam atteiks.

Es arī esmu, ne šoziem gan, janvārī redzējis vasareņu braucējus, vasarā lisjē braucējus pa peļķēm...

Domā kāds likums tos ir atturējis tā rīkoties?

650 1.marts 2018 16:27
1 0 Atbildēt

Likums neatturēs,ok.Bet- likums nedrīkstētu būt tāds, ka KATRU gadu 1.martā ir vienmēr viens un tas pats interneta portālu apskats- kad šim "likumam" vajadzīgi 69skaidrojumi, izskaidrojumi un pamudinājumi uz veselo saprātu.Tur nav vel tik tā runa, kad kāds uzliks Jaunas vasarenes, bet gan par TO, ka Kretīni ar 2mm 10g vecām ziemenēm no 1.marta iegūst Likumīgas tiesības tos suudus lietot.Lidz 1.martam viņus vareeja par 2mm izjaat, abet no 1.marta tu viņam vari kaut dsā iepūst- viņš ir kļuvis Likumpaklausīgs.

Kāpēc Tu saki, ka Lietuvā lidz aprīlim- da tapc, ka Lietuvā mob.ierīču lietotājus jau teju gadu no tiltiem filmē un neapstādinot auto noformē un vēstuļu formā pēc tam soda soda vienā laidā (paskat kaut vai to pašu portālu 15min.lt ...), ka arī Lietuvā you-tūba filmu var paskatīties policijas Pārstāvis un pat uzsākt izmeklēšanu atsevišķos sabiedrībai klaji uzspļaujošios gadījumos.Šeit ko max varam- to ka uzrakstīt delfos vai iauto video-rakstu un turpat paši viens/otru viedokļos pie apspriešanas savstarpēji pasūtīt na..., itin neko vairāk.Lietuvā uzkrāsoti 200km garumā taisnos un it kā nevainīgos ceļagabalos sarkani posmi ar dubultu līniju un reljefainu Grāvi ceļa vidū un nogriešanās vietas aizsargātas ar stabiņiem un drošības saliņām- kamēr mums aicināšana "neapdzīt un ievērot saprātu" tiek izteikta vienīgi demagoģiski/mutiski un katra sīkākā pārkāpuma apkarošanai vajadzīgi miljonu izdevumi un pārdomāts kosmosa pētniecības iestāžu ilggadējs Komandas Darbs..

Palaidniex 1.marts 2018 16:37
0 0 Atbildēt

Tīri tā p raktisks jautajums - Nu tev ziemas sākumā 6 mm proķis, 2 sezonas jau brauktai riepai. Rudenī skrūvēsi virsū? Vai pirksi jaunas?

Pamēri 24 . februārī 3,9 mm priekšējām - 4,2 pakaļējām...

Jautājums ko tu pats darītu (ja protams pats tās riepas atcerētos pamērīt, jo tiek pieņemts, ka pietiks.

Ko teiksi milicim 28. februārī, ja tevi pieķers?

Otrs variants no 24. līdz 28. ieskaitot brauksi ar sabtrans, kolēģi, draugu, iesi kājām? Un ko darīsi 1. martā? Nebrauksi ar savām 3,9-4,1 mm ziemenēm līdz vasarenes varēs uzlikt?

Es tik tā piemēra pēc vaicāju.

Par nespēju sodīt un padarīt sodu neizbēgamu, nav nekāda tieša sakara ar to, kādas riepas drīkst lietot. Tas ir komplekss jautājums un tīri tev tiešs - ko esi izdarījis, lai šī situācija mainītos?

Par to lietuvu un sarkanajām līnijām, pat posmi ir ar barjerām. Visi sit plaukstas to redzot? Polijā saliņas ir nevis tikai stabiņi, bet ar visu paaugstinājumu un bortakmeņiem, až kartetus varoņi var sasist... Man vienalga - ir tādi vai nav, braukt netraucē, Vieni atbalsta, citi - klaji pret. Pie mums nav spējīgi uzlikt nevienu vidējā ātruma radaru, Lietuvā tposmos Robeža viļņa, Robeža Kauņa ir šķiet ap 4 -5 gabali jau... TIk nezinu vai jau piestāda par to sodus, jo iet ļembasts - vai un ja, tad ar kādām zīmēm tos apzīmēt... Pie mums teju būs gatavi ielās iziet.

650 1.marts 2018 16:57
1 0 Atbildēt

Nav laika atbildēt- jo te Bezgalīgi varam runāt, tas ir tas ko reāli (diemžēl un tikai) ko varam 3 cilvēki 6 komentos izteikt.Neko.Man ir doma, ja cilvēks mēra un konstatē 3,9mm un baidās un prāto- šis ir godīgs cilvēks un tādos nav tā mūsu lielvalsts problēma.Man ir 8mm,un es te sludinu vairāks par 2-3 sezonām nebraukt. Plaukstas sits/nesist tas ir katram idividuāli,biežāk jau protams dusmojamies, ka mūs kāds tur apzināti kavē fiksi izbraukt/aizmirst.Bet man neviļus rodas "bijāšana" pret konkrēto valsti un viņas Spējām&iespējām, kad es braucu pa Poliju vai Lietuvu. Tur IR tā Valsts klātbūtne redzama itin visās vietās un lietās, tipa tāds aizmirsts jēdziens kā "cieņa" uzrodas, vai vismaz kaut kas līdzīgs.

Bradypus 2.marts 2018 11:11
0 0 Atbildēt

Gribas jautāt, kā konstatēji, ka ar "nupat uzliktām"? Ir vesela suga autoīpašnieku, kam ziemas riepu nav principā un auto ziemas sezonu stāv garāžā, paredzēts braukšanai tikai vasarā (saskaņā ar CSN vasara sākas 1.martā).

Palaidniex 2.marts 2018 11:28
0 0 Atbildēt

Nu derētu nocitēt to CSN punktu kurā ir uzrakstīts ka vasara sākas 1. martā.

Normāli domājošajam cilvēkam tur ir rakstīts, ka sākot ar 1. martu MK noteikumu izpratnē nav obligāta prasība lietot tādas vai citādas riepas vai riepas ar protektoru zem 4mm. Drīkst turpināt lietot ziemas riepas, līdz 1. maijam riepas ar radzēm vai "vasras" riepas. Un viss. Nekas vairāk. Neviens neapgalvo, ka sākas vasara vai ka obligātā kārtā ir jāliek vasaras riepas.

217m 1.marts 2018 16:45
3 0 Atbildēt

"var" un "drīkst" ir divi dažādi vārdi,kuriem ir jāievietojas vienā galvā.Liekas,tas ir grūti.

Palaidniex 1.marts 2018 16:48
0 0 Atbildēt

Varēt un drīkstēt, pat nebūtu tie īstie termini.

"Varēt" var arī sporta slikus uzmontēt uz diskiem braukšanai ziemā, kaut nedrīkst.

"Drīkstēt" un "būt (sa)prātīgi" - tas būtu pareizāks salīzdinājums, tikai daudz sarežģītāki domāšanas procesi būtu tad iesaistīti...

braucejs 2.marts 2018 11:04
2 0 Atbildēt

sezona sakusies-kaimins-septinu bernu tevs vakar uzlika smukas vasaras riepas-pie tam cilveks ir ar augstako izglitibu...

Palaidniex 2.marts 2018 12:34
2 0 Atbildēt

Papīrs par augstāko izglītību ir tikai apliecinājums, ka bija iespēja kaut ko iemācīties, kā arī neliecina par spēju domāt un veselo saprātu.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 24

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti