Pasaulē domā kā ierobežot mobilo ierīču lietošanu pie auto stūres, vai CSDD rosina atslēgt tīklu autovadītājiem 26

 

Foto: Ekrānšāviņš

CSDD | 11.aprīlis 2019 15:45

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) vēlas precizēt medijos izskanējušo informāciju par mobilo tālruņu ierobežošanu automobiļos. Mobilo ierīču lietošana pie stūres ir nopietna problēma ne tikai Latvijā. Daudzās Eiropas valstīs tiek domāts, kā ierobežot mobilo ierīču lietošanu pie auto stūres, bet tas attiektos tikai uz autovadītājiem.

Zviedrijā jau pirms vairākiem gadiem ir izstrādāta Vision Zero filozofija, kas paredz bojā gājušo skaita samazināšanu līdz 0. Un tā balstās uz to, ka cilvēkam kā dzīvai radībai nav raksturīga perfekta uzvedība, viņš var kļūdīties un tieši tādēļ satiksmes sistēma jāveido tā, lai šādas kļūdas nebūtu letālas un sistēma pasargātu gan autovadītāju, gan līdzbraucējus.

Tas attiecas arī uz mobilo ierīču lietošanu. Aptaujās autovadītāji ir atzinuši, ka pie stūres mēdz lietot mobilos tālruņus. Latvijā tā mēdz rīkoties aptuveni 70% autovadītāju. Tādēļ jārada sistēma, lai autovadītājiem nebūtu kārdinājums un iespējas mobilos tālruņus pie stūres lietot.

Par šo jautājumu tika spriests vakardienas Saeimas komisijā, kur viens no galvenajiem jautājumiem bija - kā pasargāt autovadītājus un viņu līdzbraucējus. Izpētot, kādā virzienā domā citās valstīs, tika minēts Zviedrijas piemērs, kur tiek domāts, kā samazināt iespējas autovadītājiem lietot tālruņus, ja tiek pārsniegts ātrums 30 km/h.

Jau šobrīd vairāki mobilo tālruņu ražotāji piedāvā iespēju brīvprātīgi uzstādīt liegumu saņemt zvanus un īsziņas, ja auto ātrums ir lielāks par 30 km/h. Tas izslēdz kārdinājumu lietot mobilo ierīci un palīdz autovadītājam koncentrēties savam tiešajam pienākumam vadīt transportlīdzekli. Šādi ierobežojumi nekāda ziņā neattiecas uz pasažieriem.

Atsauce uz rakstu: Satiksmes drošības uzlabošanai rosina lemt par riskanto gājēju pāreju slēgšanu un mobilo telefonu ierobežošanu , kurā: "Lukstiņš arī norādīja uz problēmu ar mobilo telefonu lietošanu, piemēram, īsziņu rakstīšanu. Tāpēc vispār būtu jāaizliedz lietot attiecīgās ierīces, piemēram, ar mobilo sakaru operatoriem vienojoties, ka, pārvietojoties ar automašīnu ātrāk par 30 kilometriem stundā, attiecīgās ierīces tiek atslēgtas, pauda CSDD vadītājs."

 

 
26 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
iciks 11.aprīlis 2019 16:28
7 1 Atbildēt

1) kā tieši taisās ierobežot telefona lietošanu pie stūres? Slāpēt signālu visā auto? Pasažieri lietot nedrīkstēs?

2) Vision zero vispār ir krāsotās galvas un visa cita CSDD ilgi muļļāta glupība. Nevajag izvirzīt nesasniedzamus mērķus. Pat ar visiem autopilotiem nekad nenonāksim līdz nullei, jo allaž gadīsies KAUT KAS, kā rezultātā kāds tomēr ies bojā.

iAuto 11.aprīlis 2019 16:52
5 0 Atbildēt

CSDD! Relīzē Jūs miniet "Latvijā tā mēdz rīkoties aptuveni 70% autovadītāju" Jums, kā VAS būtu jāliek klāt atsauce uz pētījumu, tā nosaukums, laiks un respondentu skaits.

Ko izsaka nepamatoti 70%?

DALJNOBOJS 11.aprīlis 2019 17:18
3 8 Atbildēt

Mans risinājums sods par telefona lietošanu pie stūres sākot no 10000 eiro. Ilgi atcerēsies

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ieķeras “gāzes” pedālis - Tesla aptur Cybertruck piegādes

Tesla uz vairākām nedēļām apturējusi Cybertruck pikapu piegādes klientiem, kamēr tiks novērsts ārkārtīgi bīstams defekts. Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO)

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

LTAB brīdina: izveidota viltus mājas lapa un sociālo tīklu profili, lai vāktu personu datus! 2

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB) brīdina, ka izveidota viltus interneta vietne, rīkojot konkursus un aicinot iedzīvotājus atstāt savus personas datus. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti