Latvijā uz valsts autoceļiem izveidos vairākas jaunas vidējā ātruma kontroles sistēmas 8

 

Foto: iAuto.lv

SM | 24.marts 2021 18:16

Lai veicinātu drošību uz autoceļiem un novērtu ceļu satiksmes negadījumus, šogad uz Latvijas ceļiem uzstādīs 5-8 vidējā ātruma kontroles sistēmas. Līdzekļi 700 tūkstoši EUR apmērā sistēmu uzstādīšanai tiks novirzīti no sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšanas (OCTA) polisēm.

Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns norāda, ka  saskaņā ar OCTA likumu ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) novēršanas preventīvo pasākumu kopums un ātruma kontroles īstenošana ir izšķiroši svarīga, lai mazinātu CSNg biežumu, kā arī novērstu CSNg sekas. “Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, viens no efektīvākajiem pasākumiem ir saistīts ar satiksmes dalībnieku kontroli - tās ir vidējā ātruma kontroles sistēmas, kas ārpus apdzīvotām vietām ļauj kontrolēt ātrumu visā kontrolētajā ceļa posmā un samazina ceļu satiksmes negadījumu iespējamību”, uzsver Vectirāns.  Ne mazāk svarīgi, ka vidējā ātruma kontroles sistēma nodrošina, ka nenotiek pēkšņa bremzēšana pirms kameras, jeb īslaicīga atļautā ātruma ievērošana, secina Vectirāns.

Situācija Latvijā joprojām neuzlabojas tik strauji kā vēlētos. 2019.gadā pēc CSNg skaita Latvija ir pietuvojusies ES valstu vidējam līmenim piektajā vietā no beigām, situācija krasi neuzlabojās arī 2020.gadā (69 bojāgājušie uz miljons iedzīvotājiem). Pagājušajā gadā situācija pasliktinājās uz autoceļiem ārpus apdzīvotām vietām, kur dzīvību zaudēja vairāk cilvēku nekā 2019. gadā. Diemžēl vēl joprojām saglabājas tendence, ka notiek frontālu sadursmju CSNg ārpus apdzīvotām vietām un vienlaicīgi iet bojā vairāki cilvēki (tātad arī pasažieri), kā viens no iemesliem ir neatbilstošs ātrums.

Plānots, ka vasaras beigās VSIA “Latvijas Valsts ceļi” (LVC) uzsāks  vidējā ātruma kontroles sistēmas izveidošanas darbus. Šobrīd notiek metodikas izstrāde, lai izvērtētu un atlasītu konkrētās vietas, kur uzstādīs atbilstošo aparatūru un izveidos jaunās vidējās ātruma kontroles sistēmas. Šobrīd ir apzināti vairāki desmiti potenciālo vietu, kur būtu tehniskie priekšnoteikumi, lai varētu uzstādīt šādus vidējā ātruma kontroles sistēmas.

Projekta realizācija ir uzticēta LVC kā valsts autoceļu tīkla ceļu apsaimniekotājam, kura viens no pienākumiem un veicamajiem uzdevums ir administrēt valsts autoceļu projektēšanas un būvdarbu procesu, nodrošinot ceļu satiksmes organizācijas uzraudzību valsts autoceļu un pašvaldību ceļu tīklā.  Vidējā ātruma kontroles sistēmas uzstādīšana, savienojot visu nepieciešamo tehnisko aprīkojumu, būtu realizējama autoceļu projektēšanas un būvdarbu procesu ietvaros.

LVC arī turpmāk nodarbosies ar šo  sistēmas uzturēšanu un apkalpošanu.

 
Visi komentāri
 
JanisT 24.marts 2021 18:42
3 3 Atbildēt

Bilīgas muļķības!

Nauda silē baidās, tāpēc arī mēģina no cilvēkiem pēdējo nokāst visiem spēkiem.

anonimikis 24.marts 2021 18:54
2 4 Atbildēt

Apgalvojums par kāšanu šajā kontekstā ir absolūti nepatiess. Visos šajos posmos ir informatīvas ceļa zīmes.

Pļurkt 24.marts 2021 19:40
2 0 Atbildēt

Kas ta nu??? I-auto.ru vairs nav par ko rakstīt, ja jau 3. reizi šī gada laikā raksta praktiski vienu un to pašu apgriezdami vairākas reizes!!!

vvv 24.marts 2021 21:22
2 1 Atbildēt

Kuina tas viss - uzlieciet sarkanā luksafora radarus visā Brīvībenes garumā. Katru dienu tur tādas gonkas notiek. 70 kmh pilsētā tīrais sīkums.

... 24.marts 2021 21:57
3 0 Atbildēt

Kādreiz uz Brīvīmenes bija izveidots "zaļais vilnis" - varēja praktiski visu ielu nobraukt nestājoties ar ~50...60 km/h. Tagad tas viss sačakarēts - luksafori darbojas "pretfāzēs" un jāstājas katrā krustojumā...

Gonka 25.marts 2021 8:14
4 0 Atbildēt

Jau brauc uz 80-90km/h tad var pāspēt uz visiem zaļajiem...

650 24.marts 2021 22:19
4 0 Atbildēt

Hmm, tur 700k no octa, bet kāpēc ne 256k iA portālam par sat/droš tēmu atspoguļojumu,negadījumu iztirzājumu un braucējiem noderīgo padomu publikācijām ikdienā?

Lai "bizness" ietu, nemitīgi vajadzīgas inovācijas.Melno punktu stacionārie ir panākuši "drošības uzlabojumu",taču ir dramatiski kritušies ienākumi no tiem.Vienu partiju ceļmalās sasprauda, pēc 3g novāca.Pārvietojamos iepirka, kladzināja ka vēl būs- ai,zin,nee, tas neiet.Netrafarētos izreklamēja,bet tagad ai, nee, nav jēgas.Pārvietojamais rentgena zēronightvižen infrazilais autobuss ar dzēšgumijām uz paneļa arī bij slikts.Nee.Tapc ir jāizdomā jauninājumi. Katrs jaunums sākumā dos ieņēmumu, šaubu nav.Pa to laiku būs atkal citi jauninājumi.Secini kā gribi- "kādam" bezzaudējumu bilance garantēta,turklāt,ja tam ir "tribīne" no kuras "pamatot" to vai citu vajadzību.

Skaidrs,ka 5gab v/vid uzstādīšana rīgas apriņķī garantēs vispārēju kārtību Kurzemē un visaptverošu likumību Latgalē.Jā. Itin jo īpaši, ja "kādam" ir iespēja piedalīties visu to uzstādīto hlamu apkalpošanā un uzturēšanā.Octa uzsauc, nu kā tu neierausi uz tautas s Veselību.

scope 24.marts 2021 22:47
5 0 Atbildēt

Drons tak arī vēl bija.

Vienu demo video parādīja, vairāk nav manīts.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 14

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti