Ģenerālprokurors satiksmes drošībā kā labu piemēru izceļ Dānijas pieredzi, ātruma pārkāpējiem konfiscējot auto 21

 

Foto: pexels.com

Nozare.lv | 5.oktobris 2021 17:24

Satiksmes drošībā kā labu piemēru var izcelt Dānijas pieredzi, kur ātruma pārkāpējiem var konfiscēt auto, šodien valdībā izteicās ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Valdība šodien apstiprināja Ceļu satiksmes drošības plānu 2021.- 2027.gadam. Stukāns norādīja, ka iepriekšējos gados pastāvējuši visādi satiksmes drošības plāni, taču rezultāti bija "tādi kādi ir". Latvijā iepriekšējos gadossatiksmes drošībā ir bijuši vērojami uzlabojumi, taču pēc laiciņa notikusi atgriešanās "vecajā līmenī".

Cīņai ar ātrumu pārkāpējiem Stukāns piesauca Dānijas pieredzi. Ja šajā valstī autovadītājam, kurš uz pusi pārsniedzis ātrumu, bez jebkādas tiesas spriešanas ar policijas lēmumu turpat uz ceļa tiekot konfiscēta automašīna.

Stukāns uzskata, ka cīņa ar dzērājšoferiem nesekmēsies, ja netiek konfiscēts priekšmets, ar kuru var izdarīt pārkāpumu. "Ja brauc 1,5 promiļu reibumā, tad uzreiz ir jābūt krimināllietai un uzreiz - auto konfiskācijai. Bet mēs tā vietā mēs kaut ko pētām," sprieda Stukāns.

Ģenerālprokurors aicināja valsts iestādes izvērtēt soda punktu sistēmas efektivitāti.

Jau ziņots, ka Latvijā līdz 2027.gadam iecerēts par 35% samazināt ceļu satiksmes negadījumos (CSNg) bojā gājušo un smagi cietušo iedzīvotāju skaitu, paredz Ceļu satiksmes drošības plāns 2021.-2027.gadam, ko otrdien apstiprināja valdībā.

Lai sasniegtu plānā noteikto mērķi, ir noteikti trīs rīcības virzieni - drošs ceļu satiksmes dalībnieks, droša vide un drošs transportlīdzeklis.

Plānā iekļauto pasākumu īstenošanai septiņu gadu periodam ir nepieciešami finanšu līdzekļi 19,027 miljonu eiro apmērā, no tiem 64 000 eiro - ES fondu finansējums, savukārt - 18,963 miljoni eiro tiek plānots piešķirt no ceļusatiksmes negadījumu profilakses un novēršanas budžeta finansējuma. Šis finansējums tiek piešķirts no apdrošināšanas līdzekļiem, ko apdrošinātāji satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu veikšanai ieskaita Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja kontā.

Satiksmes ministrijā norāda, ka saskaņā ar pētījumā "Ceļu satiksmes drošības plāna 2017.-2020.gadam ietekmes izvērtējums" veikto analīzi, vienīgais scenārijs, kura gadījumā būtu iespējams sasniegt nosprausto mērķu rezultātu - ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un ievainoto skaita samazināšanu 50% apmērā laika periodā no 2021. līdz 2030.gadam - būtu scenārijs, kurā tiktu ietverta maksimāla jaunu pasākumu programma ar plašu finansējuma piesaisti šo pasākumu īstenošanai.

Savukārt kā nākamā alternatīva būtu jāvērtē scenārijs ar mazāk plašu pasākumu ietvaru, kā arī mazāku finansējumu, kura rezultātā netiktu sasniegti noteiktie mērķi, sevišķi avārijās smagi cietušo skaita ziņā, bet finanšu izmaksu ieguvumu rezultāts būtu lielāks.

Šis scenārijs paredz, ka nepieciešams turpināt informācijas, sabiedrības izglītošanas, drošības pasākumu pilnveidošanas un infrastruktūras uzlabojumus, kā arī tiek veikti ieguldījumi ceļu infrastruktūras drošības uzlabojumos. Šajā scenārijā tiek pieņemts, ka ir nepieciešami uzlabojumi pasākumiem, kas nodrošina neaizsargātosatiksmes dalībnieku drošību, kā arī pasākumiem, kuriem paredzams lielākais drošības uzlabojuma efekts.

Satiksmes ministrijas ieskatā, šis būtu optimālais scenārijs, kas ļautu līdz 2030.gadam panākt 47% uzlabojumu bojāgājušo skaita samazinājuma ziņā un 32% samazinājumu smagi cietušo skaita ziņā.
 

 
Visi komentāri
 
WALA 5.oktobris 2021 17:51
2 3 Atbildēt

Vai jams ir papētījis kaut tikai statistiku par LV noķertiem pļēuriem pue stūres auto kuram nav teh. apskates ???

Vai jamam ir kāda nojausma, kā samazinot reālu CP un policistu skaitu uz ceļiem/lauku ciemtos šādus kadrus izņemt no satiksmes, un vai nebūs tā ka konfiscēts tiks kaydzēm lūžņu, kurus pat šrotā labāk redz "pazūdam" nekā "nākam" ???

WALA 5.oktobris 2021 17:53
3 3 Atbildēt

Es īsti nesaprotu, vai šeit cilvēki dzīvo tik dažādos burbuļos, ka neredz reālo situāciju, vai ari vienkārši patīk sapņot ...

WALA 5.oktobris 2021 17:55
3 4 Atbildēt

Es pie esošās darba samaksas pa mēnesi varu vēsi nopirkt kādus 10 lūžņus pat ar apskati, ko varēšu brīvi nodot policijas utilizācijai, un gan jau pļēguriem ir vēl visādi varianti kurus es domādams neizdomāšu ....

anoagask 5.oktobris 2021 18:21
4 0 Atbildēt

pret to urlānu, kas aptina ferrari ap koku, varbūt palīdzētu.

lauku alkonautus nekas neņems.

Par 30kmh dzīvojamajā zonā pazaudēt auto - diezgan skarbi.

Bet virziens +- pareizs, lielos naudas sodus arī ar koeficienu no automašīnas vērtības

WALA 5.oktobris 2021 23:45
0 1 Atbildēt

Īsti nesaprotu tavu domu gājienu, kas tur var būt pareizs, ja nav jau to CP kas izķertu pārkāpējus, un ja auto tev ir kaut cik vērtīgs, nu muks no no tiem CP ... vot nezinu vai tas ir veids kā uzlabot CSNg statistiku ...

Jo tie kas domā par rīcības sekām, ja arī pārkāpj, tad nebūtiski utml., tāpat tas var sākt izrasīt joku, ka piem. uz sarkanā vilks pāri utml., jo laika ziņā ieguvums tāds pat ... nu nav mums tādas tradīcijas un briedums, ka tas lie mums varētu strādāt ...t.i ja liela daļa tautas uzskatīs ka valdība prasti šādi čakarē tautu, tad šis nekādi nestrādās ...

... 6.oktobris 2021 9:03
1 0 Atbildēt

Zinot, kā pie mums notiek zīmju likšana, ideāls plāns.

Ieliek pagriezienā krūmos zīmi "dzīvojamā zona", lai tik varētu iekasēt no tiem, kas brauc ar 30...50, tai pašā laikā pāķi lido ar saviem lūžņiem šmigā un sitas katru nedēļu.

.dk 5.oktobris 2021 19:39
2 1 Atbildēt

Vidējais dānis gan laikam nebrauc ar Latvijas vidējo auto, un jādomā, ka pat nešikojot nodokļu slogs ir gana liels, lai negribētos reģistrēt citu auto un gan jau tur pa ceļam ir vēl citi izdevumi.

Jēdzīgi būtu konfiskācija un nākamos 10 gadus visi ar auto saistītie izdevumi maksātu x5 salīdzinot ar iepriekšējo cenu. Cits auto, bet nekur dirsā neliksies un nāksies maksāt. Braucot ar svešu (sievas, sievasmētes, drauga) auto pie stūres - izmaksas x5 arī tam, un tāpēc neviens alkānam nedotu savu auto. Auto nomas to sūta dirst. Alkānam atliek tikai sērīgi pirst.

kolumbs 5.oktobris 2021 22:13
0 0 Atbildēt

Piereģistrēs auto uz sievu vai citu personu un regulējuma mērķis nesasniegs mērķi.

Lasām 6.oktobris 2021 12:28
0 0 Atbildēt

Braucot ar svešu (sievas, sievasmētes, drauga) auto pie stūres - izmaksas x5 arī tam, un tāpēc neviens alkānam nedotu savu auto.

WALA 5.oktobris 2021 22:59
1 0 Atbildēt

Mums tuvāks patiesībai varētu būt amerikāņu gadījums, kad momentā pieaug apdrošināšanas izmaksas, BET ko tu taisies paņemt klasiska lauku alkonauta ...

HE 5.oktobris 2021 19:41
5 0 Atbildēt

Prokuroram varētu ieteikt kādas valsts pieredzi kur kukuļņemējiem nocērt roku...

reku 6.oktobris 2021 13:08
0 0 Atbildēt

Ir vēl labāka Šikelgrūbera pieredze,nobliež to dzērāju turpat pie mašīnas.Ir 21 gadsimts, bet Latvijā izkatās viss virzās uz akmens laikmeta pusi.Nebrīnīšos ka rīt pārņems pieredzi nocirst labo kāju jo ar to spiež gāzes pedāli.

650 5.oktobris 2021 20:08
1 0 Atbildēt

Kas traucē pieredzes apm nolūkā zzvanīt Talebāna direktoram?

ps., mob.tel lietošana uz ceļa- (abas) ausis nost! Drč-skrīnu ja spaidīt - uzreiz visus 4 rādītājpirkstus!

reku 6.oktobris 2021 13:13
1 0 Atbildēt

Talebāns jau mācās no Latvijas.

MMX 5.oktobris 2021 20:43
1 0 Atbildēt

Nē, nu čals jau labas domas stāsta, konfiscēt auto dzērājšoferiem, p*st atkal ātrumpārkāpējus un tā... Bet mēs zinām kā tas beigsies - ceļu policistu ir tik cik viņu ir, līdz ar to dzērājšoferu radīto līķu skaits praktiski nemainīsies, ātruma pārkāpējus čakarēs tikai vidējo līmeni, paspiežot kopējo vidējo ātrumu vēl uz leju un dabūjot papildus avārijas no publikas, kas apdzīšanas manevru veic uz 90, bet nekādi neietekmējot čiekurus-pilotus, jo neies tak Urbanovičam ņemt džipu nost. Īsumā uzkraus vēl kādu fotoradaru, uztaisīs kādu PR pasākumu un nauda būs apgūta.

Nezinītis 5.oktobris 2021 20:43
1 0 Atbildēt

"kurš uz pusi pārsniedzis ātrumu" - vai kāds gudrais var paskaidrot, ko tas nozīmē?

40km/h vietā brauc ar 60km/h vai 80km/h?

)) 5.oktobris 2021 22:06
1 0 Atbildēt

Uz kuru pusi, kreiso, labo?

imzz 6.oktobris 2021 12:24
0 0 Atbildēt

Var saprast, ka 2x . Tātad, ja brauksi ar 90 fakt. 100, tur, kur kaut kur kokos uz šosejas iesprausta zīme "apdzīvota vieta", auto nost. Brauksi ar 60 tur kur atļauts 30, jo būsi sajaucis dienu ( dažas zīmes "30 darbojas tikai darbdienās ) auto atkal nost.

Vernons 6.oktobris 2021 9:06
0 0 Atbildēt

Prokurors mums no kosmosa! Laikam ar lieliem ragiem! Uzrauga Likumu! Virzienrādītājus neslēdzam, STOP signāls 34 gadus ir ar augšup paceltu roku! Spogulī nepalūkojamies, "Distanci nozogam" un sekas nosodām!

Prokurors atbalsta noziedzīgu politiku ceļu satiksmē, ko piekopj CSDD, ceļu policija, apdrošinātāji un visi tie kas satiksmē reāli nepiedalās!

Četrus gadus atpakaļ stājās spēkā norma "Agresīva braukšana strauji bremzējot bez vajadzības"! Četrus gadus prokurs guļ uz lauriem, lai publiski paziņotu, kad nejēdz kos jādara! Nu lūk prokurors lai staigā kājām.

Stulbāns 6.oktobris 2021 9:11
2 2 Atbildēt

Es ieteiktu iet tālāk un konfiscēt arī satiksmes infrastruktūru, ja tā izraisa cilvēku nāvi vai avārijas. Piemēram, uz Ulmaņa gatves vairāki šoferi iebrauca betona saliņā, kas izveidota remontdarbu nolūkiem un par kuras esamību nebija saliktas attiecīgas ceļa zīmes, kas brīdinātu par briesmām. Tātad šādā gadījumā jākonfiscē tilts un visa celtnieku tehnika!

Kas attiecas uz dzer un brauc, tad mums pat izglītības izglītības ministrs var atļauties braukt dzērumā. KO mēs no tā mācāmies!? Ja ministri var, tad jau visi var!

Vernons 6.oktobris 2021 12:34
0 0 Atbildēt

Ja Timrotu neņem galvā, kad tas par to Ulmaņu gatvē remontējamo tiltu pie DEPO trim norēdēm vidējā joslā nevar uzlīmēt X tad par kādu gaišo nākotni sapņot!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti