Gājēj, lieto atstarotāju – atņemto dzīvību neatgriezīsi! (+ VIDEO) 1

 
3.oktobris 2024 16:29

Gada tumšākais laiks ir brīdis, kad mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem ir īpaši jāpievērš uzmanība savai drošībai – īpaši tam, lai būtu pamanāmi apkārtējo satiksmes dalībnieku acīs.

Ikdienā aizvien var novērot, ka ir tādi satiksmes dalībnieki, kuri rada apdraudējumu sev un citiem, neparūpējoties par savu redzamību tumsā. Šogad līdz 30. septembrim ceļu satiksmes negadījumos ir cietuši 406 gājēji, savukārt 14 gājuši bojā.

Lai šajā rudenīgajā laikā gājēji būtu pietiekami labi pamanāmi citiem satiksmes dalībniekiem, ir jāņem vērā vairāki noteikumi, piemēram, diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojošiem elementiem. Tāpat jāatceras, ka ikreiz šķērsojot ielu, jāpārliecinās, vai automašīna gājēju redz un vai tā paspēs nobremzēt. Svarīgi arī atcerēties, ka apdzīvotā vietā un pat apgaismotā vieta, ja laikapstākļi nav labvēlīgi, piemēram, ārā līst vai ir migla, gājēju, kuram nav labi saskatāms gaismu atstarojošs elements apģērbā, autovadītājs var pamanīt tikai pēdējā brīdī.

Arī autovadītājiem ir jābūt modriem un jāatceras, ka pirms gājēju pārejas jāsamazina braukšanas ātrums, lai laikus reaģētu, ja to vēlas šķērsot gājējs. Tāpat šajā laikā jāparūpējas, lai transportlīdzeklis būtu atbilstošā tehniskā kārtībā – piedaloties ceļu satiksmē nepietiekamas redzamības apstākļos, autovadītājiem nepieciešams pārbaudīt un noregulēt sava transportlīdzekļa gaismas lukturu starus, tā, lai tie atbilstoši izgaismo braucamo daļu, vienlaicīgi neapžilbinot pretī braucošos. Būtiski arī pārbaudīt logu tīrītāju slotiņas, lai tās būtu tehniskā kārtībā un pildītu nepieciešamās funkcijas.

Valsts policijas statistika liecina, ka šogad līdz 30. septembrim ir notikuši 476 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji. Šajos negadījumos cietuši 406 gājēji, no kuriem 41 gājējs guvis smagus miesas bojājumus, savukārt bojā gājuši 14. Pērn šādā periodā bija notikuši 557 negadījumi ar iesaistītiem gājējiem, kuros cieta 455 gājēji, bet bojā gājuši 16.

Lai izvairītos no nedrošām situācijām, Valsts policija aicina cilvēkus nepakļaut sevi riskam un rūpēties par savu drošību! Tāpat jāatceras, ka atstarotājs jālieto pareizi – tas jāpiestiprina labi redzamā vietā tā, lai to var labi redzēt gan no priekšpuses, gan no mugurpuses.

 
Visi komentāri
 
0pis 3.oktobris 2024 16:45
1 0 Atbildēt

RD SD un vēl kkd dolbo.Ebi ir ļāvuši pirms gājēju sabrauktuvēm uzstādīt spožus reklāmu stendus. Vadītājam tie palīdz redzēt, kas notiek uz neapgaismotas pārejas? Varbūt pat aizķer interese, oi, alus ar atlaidi. Blaukš.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Viens no retajiem sedaniem Toyota Camry būs pieejams Latvijā no 38 600 līdz 46 500 eiro (+ VIDEO)

Vidējās klases sedans Toyota Camry šogad ieiet savā devītajā paaudzē. Pasaulē tas ir visvairāk pārdotais sedans ar vairāk nekā 21 miljonu eksemplāru. Jaunākais modelis Eiropā tiek piedāvāts vien izvēlētos tirgos, tajā skaitā arī Baltijā. Lasīt vairāk

 

Pasaules pirmizrāde elektroauto Škoda Elroq Prāgā! No 33 000 eur, no 380 km distance (+ VIDEO) 12

iAutolv ir klāt pilnīgi jaunā Škoda Elroq elektriskās piedziņas krosovera prezentācijā. Lasīt vairāk

 

Automašīnu lietošanas nodokli cels par 10% un prasīs samaksāt katru gadu 61

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām Škoda Kodiaq plug-in hibrīdu (+ VIDEO) 2

Lādējamie hibrīdi palielinātas valsts subsīdijas dēļ kļuvuši tik aktuāli, ka bez tiem neiztiek vien retais mūsdienu SUV. Škoda Kodiaq iV 1,5 litru benzīna turbodzinējs savienots ar 85 kW elektromotoru. Sistēmas summārā jauda ir 204 ZS. Uzlādes ligzda ir kreisajā spārnā, bet virs tās vīd uzraksts “SportLine”. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti