24 stundu sacensībās Portugālē šoreiz bez latviešiem 2

 
30.novembris 2009 10:32

Katru gadu novembra pēdējā nedēļā Portugālē, netālu no Fronteira ciematiņa notiek lielākais gada “Cross-Country Motorsports” notikums sezonā - “24 Horas TT Vodafone” sacensības.

Piekto reizi tajās piedalīties un cīnīties par pirmo vietu devās latviešu ekipāža Andris Dambis/ Igors Skoks/ Māris Saukāns.

Šoreiz rezultāts latviešiem pavisam skumīgs - tehnika pievīla jau pēc pirmā treniņa apļa – motora vainas dēļ sacīksti nebija iespējams turpināt. Pirmo vietu sacensībā izcīnīja 2004., 2007. gada uzvarētāji ekipāža Mario Andrade/ Aleksandre Andrade/ Stefane Barbri/ George Lansac (“Monce Clio V6”).

28. novembrī plkst. 13:00 (pēc Portugāles laika) jau divpadsmito reizi tika dots starts 24 stundu sacensībām “24 Horas TT Vodafone”. Tas ir lielākais gada autosporta notikums Portugālē, kas tiek gaidīts ar sevišķu interesi. Šogad šīs sacensības tika rīkotas par godu bijušajam šo sacensību rīkotājam un idejas autoram Jose Megrē (arī viens no maratonrallija Dakāra organizators), kurš šā gada 21. februārī 66 gadu vecumā devās aizsaulē pēc grūtas un smagas plaušu vēža slimības.

Dalību sacensībai bija pieteikušas 75 ekipāžas, kas ir rekordskaitlis. Konkurence bija liela. Kā viens no pirmajiem jāmin tāds pazīstams portugāļu sportists maratonrallija Dakāra dalībnieks Karlos Sousa, kas šoreiz bija pārsēdies pie “Toyota Land Cruiser” stūres un brauca vienā ekipāžā ar tādiem spēcīgiem portugāļu autosportistiem kā Joao Ramos, Francisco Pita un Rui Lopes. Viņu rezultāts šoreiz gan nebija konkurētspējīgs, jo bija problēmas ar tehniku un sacensībā izdevās veikt tikai 35 apļus. Jau no starta vadībā izvirzījās apvienotā portugāļu un franču ekipāža Mario Andrade/ Aleksandre Andrade/ Stefane Barbri/ George Lansac, kuriem visu sacensības laiku izdevās noturēt līdera pozīciju, bet arī viņi neiztika bez starpgadījumiem.

Kad līdz finišam bija atlikusi stunda, viņu vadītajai automašīnai “Monce Clio V6” aizdegās vadi, kas atradās netālu no degvielas bākas. Degoša tā iebrauca boksu zonā, kur to veiksmīgi izdevās nodzēst un ekipāža varēja sacensību turpināt un finišēt kopā sacensībā veicot 114 apļus (trases garums 17 kilometri) ar viena apļa pārsvaru apsteidzot šo sacīkšu galvenos konkurentus un pagājušā gada uzvarētājus franču ekipāžu N.Gibon/ T.Charbonier/ / P.Martin/ Y.Fromont (“Bowler Wildcat”). Trešajā vietā portugāļi J.Pais/J.Rato/F.Cabral/A.Pais (Mazda BT-50) – 107 apļi, bet uz ceturto vietu no 52. vietas (trešajā sacensību stundā ievērojamu laiku zaudējot remontējot izpūtēju), spēja pakāpties čehu ekipāža Z.Porizek/M.Zapletal/ P.Zabransky (Hummer H3) – 107 apļi, kuriem otrās sacensības testējot šo automašīnu tika aizvadītas Latvijā rīkotajās sacīkstēs “Mustangs 2009.” Kā uzzinājām sacensību laikā, tad Miroslavs Zapletals pēc ilgām pārdomām tomēr pieņēmis lēmumu arī 2010. gadā startēt maratonrallijā Dakāra, kas norisināsies Dienvidamerikā. Iepriekšējā gadā viņš tajās izcīnīja augsto 7. vietu.

Latviešu ekipāžai A.Dambis/ I.Skoks/ M.Saukāns šīs 24 stundu sacensības bija gaužām skumīgas – no tām nācās izstāties pat īsti nesākot braukt. Kad Andris Dambis treniņbraucienā bija veicis pirmo apli, pēkšņi no “OSCar 24”, kas būvēts speciāli šīm sacensībām, sāka nākt zili dūmi un atteicās strādāt motors.

Kā komentēja pats šīs automašīnas konstruktors – inženieris Andris Dambis: “Šis bija vēl pilnīgi jauns motors, kas bija paspējis sevi labi parādīt iepriekšējā gada Francijas Baja sacīkstēs un 24 stundu sacensībās Portugālē, kur tika izcīnīta trešā vieta. Diemžēl tas ir autosports. Iespējams, ka motoram ir bijis kāds defekts, ko noskaidrosim pēc sacensībām. Žēl, jo jau pirmajā aplī spēju uzrādīt labāko apļa laiku. Nez, kas ir labāk – ja motors noplīst pirmajā aplī vai pēdējā, kad esi līderis?”

Vairāk informācijas www.24horastt.com.

teksts un foto: Iveta Kaminska (AutoEuro)
LAF 4x4 komisijas preses sekretāre

 
Visi komentāri
 
272988. viesis 30.novembris 2009 12:23
0 0 Atbildēt

ja jau raksta latviski "Megrē", tad vārds arī būtu rakstāms latviski... "Hosē" nevis "Jose"...

273000. viesis 30.novembris 2009 18:30
0 0 Atbildēt

šaize :/

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 2

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Viens no iemesliem - pieprasījuma kritums: "Tesla" Vācijas rūpnīcā likvidēs 400 darbavietas 5

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" tā vienīgajā Eiropas ražotnē Vācijā likvidēs 400 darbavietas, teikts otrdien publiskotajā kompānijas paziņojumā. Lasīt vairāk

 

Mediķu secinājums bargs: Elektroskrejriteņi ir neveiksmīgi (+ VIDEO) 25

Elektroskrejriteņu mazie ritenīši, augstais smaguma centrs un pietiekoši lielais ātrums veicina to, ka pat dūres lieluma, pāris centimetrus dziļa bedrīte var izraisīt smagu kritienu. Tā intervijā “Rīta Panorāmā” sacīja Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts Uģis Zariņš. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti