Mājas viedpalīgi, kas mainīs jūsu sadzīvi

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Bonava | 10.septembris 2022 10:24

Viegls rokas mājiens, pieskāriens viedtālruņa ekrānam vai balsī izteikta īsa komanda, un jūsu mājoklis dara tieši to, ko vēlaties, – tā vairs nav futūristiska fantāzija kinofilmām, bet gan realitāte: mūsdienu cilvēka ikdienu ievērojami atvieglo virkne dažādu viedierīču un viedpalīgu, tajā skaitā tehnoloģijas brīnumi, kas paredzēti tieši ērtas mājas dzīves uzturēšanai.

Viedpalīgi atver durvis, aizver aizkarus vai žalūzijas, ieslēdz un izslēdz apgaismojumu un audioiekārtas, regulē gaisa temperatūru, ziņo par piedūmojumu vai sliktu gaisa kvalitāti un pat uzrauga mājas iemītnieku veselības stāvokli un miegu. “Bonava Latvija” eksperti apkopojuši ērtākās mājas viedierīces, kas var noderēt katrā mājoklī.

Balss palīgi. Vēlaties, lai kāds ieslēdz mūziku, bet slinkums celties no dīvāna? Derētu ieslēgt gaisa kondicionētāju, bet nevarat atrast pulti? Gribētos tasi kafijas, bet rokas aizņemtas ar ko citu? Atliek tikai uzrunāt savu Apple, Google vai Amazon balss palīgu, un katra vēlēšanās tiks acumirklī izpildīta. Siri, Google Assistant un Alexa ir izcilas saimniecības vadītājas un dara teju visu, ko tām attālināti vai ar balss komandu palūgsiet: atrod nepieciešamo informāciju, atgādina par plānotajiem notikumiem, izveido iepirkumu sarakstu, ieslēdz un izslēdz dažādas ierīces, pat pabaro mājdzīvnieku, un tā varētu turpināt vēl ilgi. Nekādas burvestības te nav, tikai tehnoloģijas – mājoklim jābūt aprīkotam ar atbilstošām ierīcēm, kas ir savienotas pārī ar balss palīgu un saprot tā komandas. Galvenais, kas jāatceras, izvēloties ierīces, – tām jābūt piederīgām vienai un tai pašai ekosistēmai. Lai tās veiksmīgi darbotos, nepieciešams arī labs interneta savienojums.

Gaisa kvalitātes sensori. Līdz ar Covid-19 izplatību esam sākuši pievērst sevišķu uzmanību gaisa kvalitātei telpās, kurās bieži uzturamies. Tīrs, svaigs gaiss ir svarīgs gan veselības uzturēšanai un labai pašsajūtai, gan kvalitatīvam miegam un raitai smadzeņu darbībai. Apstākļos, kad daudzi turpina vismaz daļēji strādāt mājas birojā, vienās un tajās pašās telpās sanāk uzturēties pat visu dienu. Te neaizstājams palīgs ir viedais gaisa kvalitātes sensors, kas mēra CO2 līmeni telpā, kontrolē gaisa temperatūru un mitrumu, nosakot nepieciešamību telpu izvēdināt, brīdina par piedūmojumu un tvana gāzes klātbūtni un nosūta atbilstošus ziņojumus uz lietotāja mobilo tālruni. Ēkās, kurās pareizi izbūvēta gaisa apmaiņas sistēma, šādam sensoram būtu mazāk darba, taču, ja neesat pārliecināti par ventilācijas efektivitāti savā mājoklī vai vienkārši ilgojaties pēc sirdsmiera prombūtnes laikā, tas ir labs rīks, kas patiešām jūtami uzlabo dzīves kvalitāti.

Viedais apgaismojums. Apgaismojums, ko ieslēdz un izslēdz kustības sensors, ir ideāls risinājums tiem, kam regulāri aizmirstas nospiest elektrības slēdzi, izejot no istabas. Taču ar to viedā apgaismojuma iespējas nebūt nav izsmeltas. Līdzīgi kā citas ierīces, arī gaismekļus var savienot pārī ar balss palīgiem vai lietotni mobilajā tālrunī, attālināti mainot apgaismojuma krāsu un intensitāti, to ieslēdzot vai izslēdzot noteiktā laikā, regulējot gaismas siltumu vai vēsumu un radot telpā vēlamo noskaņu. Un, kas nav mazsvarīgi gaidāmās ziemas kontekstā, tas palīdz arī ietaupīt elektroenerģiju, jo atšķirībā no tradicionālā apgaismojuma ļauj ērti regulēt apgaismojuma daudzumu vai attālināti izslēgt lampu, ja tas piemirsies.

Viedie termostati. Tas ir vēl viens rīks, kas būs īpaši aktuāls gaidāmajā ziemas taupības režīmā. Viedie termostati ļauj ērti kontrolēt siltumu mājās – pat katru radiatoru atsevišķi, vadot to no viedtālruņa ar īpašas lietotnes palīdzību. Viedais termostats sniedz iespēju gan iestatīt vēlamo temperatūru, uzturot komfortablu vidi, gan ietaupīt enerģiju – piemēram, paaugstinot temperatūru no rīta, pirms mājas iemītnieki mostas, un pazeminot naktī vai brīžos, kad neviena nav mājās. Ja dodaties garākās brīvdienās, samaziniet apkuri līdz minimumam un savlaicīgi to atkal ieslēdziet, lai atgriežoties jūs sagaidītu patīkami siltas telpas.

Roboti-putekļsūcēji. Kurš gan nav piedzīvojis skumīgo sajūtu, kas pārņem, kad tā vietā, lai ērti atlaistos krēslā ar tasi labas kafijas un grāmatu vai filmu, jāķeras pie mājas uzkopšanas darbiem? Un daudzi jau arī zina, ka atbilde uz šo izaicinājumu ir roboti-putekļsūcēji, kas, maigi žūžodami, visu darbiņu neuzbāzīgi un bez kurnēšanas paveic jūsu vietā, pie viena izklaidējot kaķi. Ja vēl tikai apsverat šāda izpalīga iegādi, ir vērts pievērsties zīmoliem, kas piedāvā jaunākās paaudzes viedos putekļsūcējus, kuri darbu uzsāk pēc jūsu komandas vai noteiktā laikā. Viss, kas jādara, – vienu reizi jāiepazīstina jaunā ierīce ar veicamo maršrutu. Sensori palīdzēs robotam izvairīties no šķēršļiem, un jūs bez bažām varat ļauties brīvā laika nodarbēm!

Protams, katram ir iespēja izvēlēties arī dažādas citas, tieši savam dzīvesveidam un vajadzībām atbilstošas ierīces. WiFi logu, durvju, kustības sensori un kameras informēs par mājās notiekošo rosību. Bērnu monitors ļaus darīt mājas darbus, vienlaikus jūtoties droši par to, kur atrodas un ko dara atvase. Attālināti vadāma pilienveida apūdeņošanas sistēma rūpēsies par telpaugiem, kamēr paši nebūsiet mājās. WiFi rozete ir izcils ieguvums aizmāršīgajiem, kurus regulāri nomoka jautājums, vai gludeklis izslēgts. Viedās žalūzijas automātiski atvērsies jūsu izvēlētā laikā, lai dienas gaisma palīdzētu jums pamosties. Šo sarakstu varētu turpināt. Bet pats galvenais, – visas šīs ierīces ir vadāmas attālināti, tāpēc mūsdienu trauksmainajā dzīves ritmā ne tikai atvieglo ikdienu, bet arī sniedz sirdsmieru, jo ļauj kontrolēt mājās notiekošo pat tad, kad esat kur citur.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 12

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti