Krāslavas avārijā bojāgājušo bēru izdevumus segs no OCTA garantijas fonda 18

 
9.janvāris 2012 13:39

Jaungada naktī Krāslavas novadā traģiskajā autoavārijā bojāgājušo bēru izdevumus, likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fonda līdzekļiem.

Tā informē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Jaungada naktī Krāslavas novadā notikušajā autoavārijā bojā gāja 7 jaunieši. „Lai arī ekspertīzē vēl nav noskaidrota persona, kura autoavārijas brīdī atradās pie transportlīdzekļa stūres, tomēr bojāgājušo radinieki jau var pieteikt zaudējumu atlīdzību sakarā ar cietušās personas apbedīšanu. Likums paredz, ka zaudējumi tiek atlīdzināti par tām personām, kas nav negadījuma izraisītāji, šajā gadījumā tie būtu visi pasažieri, un apbedīšanas izdevumus aprēķina ne mazāk kā astoņu minimālo mēnešalgu apmērā. Šajā summā ietilpst arī tās izmaksas, ko veic valsts un pēc tam kompensē OCTA. Ja faktiskā apbedīšanas izdevumu summa ir lielāka, tiek aprēķināti faktiski iztērētie un dokumentāri apliecinātie saprātīgie izdevumi,” skaidro J.Stengrevics, piebilstot, ka bojāgājušo piederīgie var pieteikt zaudējumu atlīdzību jebkurā tiem tuvākajā apdrošināšanas kompānijā, kurai nodota pieteikumu administrēšana (www.ltab.lv/lv/zaudejumu-pieteiksana/zaudejumu_pieteiksana).

„Tā kā avārijā cietušais transportlīdzeklis piedalījās ceļu satiksmē bez OCTA, zaudējumu atlīdzību sakarā ar cietušo personu apbedīšanu, likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no Fonda līdzekļiem,” informē J.Stengrevics, piebilstot, ka kopējā iespējamā apbedīšanas izdevumu summa ir ap 10 tūkstošiem latu. Jāatzīmē, ka katru gadu no Fonda līdzekļiem tiek izmaksātas ievērojamas atlīdzību summas CSNg cietušajiem. Tā, piemēram, 2011.gadā LTAB no Fonda kopumā izmaksājis vairāk nekā 910 tūkstošus latu, tajā skaitā par personai nodarīto zaudējumu 294 tūkstoši latu, bet 2010.gadā no kopējās izmaksātās 1,3 miljonu Ls zaudējumu atlīdzību summas, gandrīz 425 tūkstoši Ls izmaksāti CSNg cietušajām personām.

„Ja autoīpašnieks nav iegādājies OCTA polisi, likums paredz no Fonda izmaksāto zaudējumu atlīdzību regresa kārtībā piedzīt no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja vai automašīnas īpašnieka. Tā kā Krāslavas novadā notikušo avāriju izraisījušais autovadītājs ir gājis bojā, regresa prasība tiks vērsta pret automašīnas īpašnieku,” informē J.Stengrevics.

OCTA Garantijas fonda līdzekļu administrēšanu veic LTAB un šo Fondu veido atskaitījumi no apdrošinātāju pārdotajiem OCTA līgumiem. "Tādējādi auto īpašnieki, kuri iegādājas OCTA, kolektīvi maksā par to transportlīdzekļu izraisītajiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuri piedalījušies ceļu satiksmē bez OCTA," skaidro J.Stengrevics, piebilstot, ka LTAB apkopotā statistika liecina, ka patlaban uz Latvijas ceļiem ir aptuveni 2- 3% transportlīdzekļu bez OCTA.
 

 
Visi komentāri
 
285033. viesis 9.janvāris 2012 14:06
0 0 Atbildēt

„Ja autoīpašnieks nav iegādājies OCTA polisi, likums paredz no Fonda izmaksāto zaudējumu atlīdzību regresa kārtībā piedzīt no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja vai automašīnas īpašnieka. Tā kā Krāslavas novadā notikušo avāriju izraisījušais autovadītājs ir gājis bojā, regresa prasība tiks vērsta pret automašīnas īpašnieku,” - jis tad arī būtu taisnīgi, lai līdzpilsoņi turpmāk padomātu, kam un kad uzticēt sava auto atslēgas.

Ja vien (protams) nelaimīgās Mazdas īpašnieks nav kaut kur gēļu vai troļļu zemēs, ko tad LTAB darīs???

285034. viesis 9.janvāris 2012 16:33
0 0 Atbildēt

"Laimīgais" auto īpašnieks jau mentenē raksta zajavu par zādzību :D

285035. viesis 9.janvāris 2012 16:49
0 0 Atbildēt

Īpašnieks piesaka maksātnespēju un pēc 2 gadiem garantijas fonds paliek ar pliku saldo vietiņu.

285036. viesis 9.janvāris 2012 17:04
0 0 Atbildēt

mazdas īpašniece esot viena bojāgājušā vecmāmiņa - 68 gadi veca.

285037. viesis 9.janvāris 2012 17:36
0 0 Atbildēt

Omīte točno varētu uzrakstīt iesniegumu par zādzību. Iesēdināt ta' nebūtu ko...

285038. viesis 9.janvāris 2012 18:11
0 0 Atbildēt

būs paraugprāva :D

285040. viesis 9.janvāris 2012 21:18
0 0 Atbildēt

mnde

kas spiež LTABam uzbāzties ar TIK DĀRGU bēru organizēšanu?

Lai tie sencīši paši par savu vieglprātību nomaksā un LTABu ar visu naudu un pēcāko regresu sūta dillēs!

kad LTABam uzdod jautajumus, kā tas nākās, ka vienam īpašniekam divi tr līdzekļi gadu no gada brauc bez avārijām - tad BM klasi paceļ tik pa vienu klasi, bet, ja pietrūkst kaut viena diena kādā gadā tam pašam īpašniekam, tad BM klasi iesaldē

Šeit tas pats - neviens LTABam nespiež uzbāzties ar bēru sponsorēšanu!

285041. viesis 9.janvāris 2012 22:07
0 0 Atbildēt

Tā notiek,ja savu auto pamet nepieskatītu vai uztic puņķainiem lauķiem.

285045. viesis 10.janvāris 2012 10:15
0 0 Atbildēt

Palaidniex, ja bojā gājušo bērnu vecāki nepieprasīt no LTAB naudu, tad LTAB arī neuzbāzīsies un regress arī nevienam nebūs. Tobiš, ja sencīši paši par savu vieglprātību nomaksās un neprasīs naudu ni vecmātes, tad arī nebūs vajadzības neko piedzīt.

LTAB tikai un vienīgi informē par cietušo, šajā gadījumā, bojā gājušo tiesībām attiecīgajā situācijā.

285047. viesis 10.janvāris 2012 12:15
0 0 Atbildēt

Vai tas ir normāli, ka braucot dzērumā un ar vasaras riepām OCTA kaut ko vispār kompensē? visi kas pērk OCTA to sponsorē?

285048. viesis 10.janvāris 2012 12:41
0 0 Atbildēt

Jā, tas ir normāli.

Iedomājies, ka Tev uztaisa avāriju neapdrošināts auto.

Pa vecam Tu varētu celt civilprasību un tiesāties N gadus.

Tagad Tev samaksā no LTAB fonda, un viņi pēc tam tiesājas ar neapdrošināto (regress).

285051. viesis 10.janvāris 2012 13:42
0 0 Atbildēt

Vispār jau pabraukājot pa lauku rajoniem, redzams, ka daudzās jo daudzās lauku sētās un saimniecībās stāv pamesti daudzi auto. Kaut daļa no tiem bez numurzīmēm, tāpat pastāv iespēja, ka ar tiem var arī pabraukt. Kaut vai līdz kaimiņu pagastam -- apciemot bodi vai meitenes. Un tad jau līdz potencialai nelaimei vairs nav tālu. Parasti jau lauku jauniešiem ir paliela interese par tml. braucamajiem, smādēta netike ne Ford Sierra ne vecs mersis - ka tik kust uz priekšu. Vietējais tjunings, sabbuferis, platie diski - un uz priekšu, pie meičām... CP kontrole lauku rajonos ir ļoti minimala, to ļoti labi apzinās ikviens lauku iedzīvotājs. Vēl pirms pāris gadiem pat pie Ādažu videnes redzēju pāris vietējo skolnieku auto, kuri atradās pie skolas stāvvietā bez numurzīmētm. Līdzīga situacija vērojama arī citviet - vēl nesen, braucot uz Jaunpili, uz ceļiem manīju kādus trīs auto bez numurzīmēm. Tad jau nav jābrīnās, ka joprojām notiek tāda veida CSN.

285052. viesis 10.janvāris 2012 13:48
0 0 Atbildēt

Zaudējumus jāpiedzen uz pusēm - no auto īpašnieka un vadītāja ģimenes.

285053. viesis 10.janvāris 2012 15:01
0 0 Atbildēt

tagad jauna muļa notikuma sakarā, ka "www.tvnet.lv/zinas/latvija...merigi_dzerusi

Bojā gājušie jauniesi neesot PĀRMĒRĪGI dzēruši... Ar mēru dzert tātad pat vēlams pirms sēstie spie stūŗes... :D

285057. viesis 11.janvāris 2012 9:58
0 0 Atbildēt

www.tvnet.lv/zinas/regiono...cmamina_mirusi

Nu, un kurš tagad par to visu maksās?

285059. viesis 11.janvāris 2012 10:57
0 0 Atbildēt

Lai piedzen no vecākiem, da hoķ no otrās, trešās, visu pakāpju radiem. Lai apķīlā visu kustamo, nekustamo mantu. Lai uztaisa precedentu, kas iedzīs bailes tiem lauķiem...

285060. viesis 11.janvāris 2012 11:05
0 0 Atbildēt

Domā, ka tiem vecākiem jau tā nav sūdīgi? Tur pat rakstīts, ka divi jau psihuškā. Domāju, ka tie cilvēki jau savu sodu ir saņēmuši. Diezvai ir vērts viņus tālāk mocīt.

P.S. 285059, Kā tev šķiet, uz kāda pamata varētu piedzīt kaut ko no otrās, trešās, visu pakāpju radiem. Uz asfalta pamata? :D Un, interesanti, tu šādu dziesmiņu dziedātu arī, ja tādu avāriju izraisītu, teiksim, tavs brāļa dēls? Varbūt tomēr der padomāt ar galvu, pirms stulbības rakstīt... Bet, nu jā, gan jau ka padomāji gan, ja jau komentu anonīmi iemeti.

285076. viesis 17.janvāris 2012 15:18
0 0 Atbildēt

Juridiski viss ir kārtībā... ētika? nu ar to ir kā ir....

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 6

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti