ERGO: pirmie KASKO gadījumi dēļ bedrēm pieteikti Kurzemē un Rīgā 12

 
5.marts 2012 15:36

Apdrošināšanas sabiedrība ERGO līdz šim visvairāk pieteikumus par bojājumiem, kas transportlīdzeklim nodarīti, iebraucot bedrē vai izvairoties no iebraukšanas bedrē, saņēmusi no Rīgas un Kurzemes.

Turklāt nereti bojājumi gūti uz valsts un pat starptautiskas nozīmes auto maģistrālēm.
ERGO norāda, ka šogad ievērojami ātrāk nekā iepriekšējos gados aktualizējies jautājums par bedrēm, ko veicinājuši šogad netipiski nokrišņiem un temperatūras svārstībām raksturīgā ziema.

Pirmie KASKO gadījumi pieteikti Kurzemē un Rīgā

Kopumā ERGO eksperti prognozē, ka šogad paredzams lielāks pieteikumu skaits par šāda veida bojājumiem nekā 2011. gadā – gan šīs ziemas laika apstākļu dēļ, gan arī dēļ fakta, ka daudzviet Latvijā ceļu seguma stāvoklis pēdējo gadu laikā ir tikai turpinājis pasliktināties un šobrīd vērtējams kā nekvalitatīvs.

Likumsakarīgi ERGO prognozē arī pieteikumu un regresa prasību skaita pieaugumu pret apsaimniekotājiem, kā arī radīto zaudējumu apmēra pieaugumu.

Ivars Vismanis, ERGO Transportlīdzekļu, CTA un personu apdrošināšanas departamenta direktors: „Transportlīdzekļu īpašnieki ik gadu maksā nodevu, kas paredzēta ceļu uzturēšanai un kvalitatīva ceļu seguma nodrošināšanai. Līdz ar to viņiem ir tiesības prasīt nodrošināt kvalitatīvu ceļu segumu vai arī piedzīt zaudējumus, kas radušies nekvalitatīva, bedraina ceļa seguma dēļ. Jāmin, ka bedres uz ceļiem likušas vadītājiem izvērtēt braukšanas ātrumu un stilu. Tomēr, ņemot vērā, ka Latvijas ceļu seguma stāvoklis pēdējā gada laikā nav būtiski uzlabojies, tad kopējais atlīdzības pieteikumu skaits šī gada griezumā prognozējams vismaz tikpat liels vai pat lielāks nekā pērn – vidējais pieaugums iespējams 5 - 10% robežās.”

Ivars Vismanis uzsver, ka savlaicīgi nenovēršot bedres, tās kļūst arvien dziļākas un bīstamākas, tādējādi ievērojami paaugstinot risku transportlīdzeklim nodarīt vēl lielākus zaudējumus. Diemžēl Latvijā tā ir kļuvusi par pastāvīgu un ilggadēji nenovērstu problēmu, kā rezultātā ik gadus transportlīdzekļu īpašniekiem tiek nodarīti lieli zaudējumi. Turklāt regulāri pārvietojoties pa nekvalitatīviem ceļiem ilgtermiņā tiek ievērojami bojāta transportlīdzekļu amortizācija un radīti dažādi citi defekti.

Tāpat I.Vismanis norāda, ka pērn iezīmējās tendence, ka lielā negadījuma skaita dēļ policijai nereti trūka resursu, lai izbrauktu uz negadījuma vietu un fiksētu negadījuma faktu, kas ir ceļu satiksmes negadījuma pierādījums un pamats vērsties pret ceļu uzturētājiem.

Ieteikumi autovadītājiem, KASKO polises īpašniekiem: kā rīkoties, ja, iebraucot bedrē, bojāts auto:

  • Jāapstājas negadījuma vietā un jāapskata transportlīdzeklis un jākonstatē, vai tas ir atbilstošā tehniskā stāvoklī, lai turpinātu piedalīties ceļu satiksmē;
  • Uz notikuma vietu jāizsauc policija, kas sastāda protokolu. Tādēļ ļoti svarīgi ir apstāties tieši tur, kur negadījums noticis, lai policija varētu fiksēt konkrēto negadījuma vietu (bedri) un cietušā auto stāvokli. Tas ir nepieciešams arī tādēļ, lai apdrošinātājs KASKO polises īpašniekam varētu veikt atlīdzības izmaksu un, nepieciešamības gadījumā, vēlāk attiecīgi varētu vērsties regresa prasības kārtībā pret konkrētā ceļa uzturētāju vai īpašnieku (ja privātpersona).
  • Par notikušo negadījumu KASKO polises īpašniekam vienmēr ir jāziņo apdrošinātājam un jāpiesaka atlīdzība. ERGO piedāvā pieteikt negadījumu arī elektroniski mājas lapā.
  • Par bedrēm, kas apdraud satiksmes drošību, ERGO aicina informēt Rīgas domes Satiksmes vadības centru pa bezmaksas tālruni 80003600.

Ivars Vismanis informē, ka tipiskākie bojājumi, kas rodas ar auto iebraucot bedrē, ir pārsista riepa un bojāts disks. Savukārt lielākos zaudējumus, kādus var radīt nekvalitatīvs ceļa segums, ir norauta mašīnas apakšējā daļa, nolauzts ritenis, salauzts auto tilts, kā arī, protams, apdraudējums pasažieru veselībai vai pat dzīvībai.

Saskaņā ar ERGO 2010. gada statistiku, vidējā bojājuma summa atkarībā automašīnas markas un izlaiduma gada, kā arī bojājuma veida, ir aptuveni 125 lati. Līdz šim lielākā atlīdzības summa 3000 latu apmērā izmaksāta, kad transportlīdzeklim iebraucot bedrē, tika nolauzts motora kronšteins.
 

 
Visi komentāri
 
285639. viesis 5.marts 2012 16:58
0 0 Atbildēt

Ir tāda polise, ko piedāvā BTA - KASKO Bedres. maksā 9.99 lati, darbojas tieši uz bedrēm, kanalizācijas lūkām u.tml. radītiem bojājumiem. Atlīdzības limits - 1000 lati. Lielākie plusi - nav pašriska un nav jābojā statistika parastajā KASKO kompānijā. Lielākais mīnuss - VIENMĒR jāsauc policija, lai pēc tam apdrošinātājs var zaudējumus piedzīt no uzturētāja. Bet, nu, tāpēc jau arī tā polise ir tik lēta.

285640. viesis 5.marts 2012 18:32
0 0 Atbildēt

Vai ātrums tika ievērots?

285643. viesis 6.marts 2012 10:44
0 0 Atbildēt

Varbūt kāds beidzot sāks domāt par kurzemes pusi? Talsu pusē, ceļi vienkārši neizbraucami, par ko nodokļus maksājam par to, lai lauztu mašīnas un Valsts naudu kabatā iebāztu?

285645. viesis 6.marts 2012 12:51
0 0 Atbildēt

Nopērc atbilstošu auto un brauc bēdu nezinot. Urālos neviens ar getziem nebraukā, kāpēc???

285648. viesis 6.marts 2012 18:57
0 0 Atbildēt

No vienas puses piekrītu, bet no otras puses - kas tad būs tas atbilstošais auto? Nissana patrolis? Hummers? T-150K?

285653. viesis 7.marts 2012 14:43
0 0 Atbildēt

Uzmanīgāk vienkārši pašlaik ir jābrauc - nevar nesties uz dullo peļķēs, neredzot kas tur apakšā. man kaut kā līdz šim ir izdevies izbraukt bez bojājumiem. Nav nekāda vēlme un patika bojāt nervus braukājot pa servisiem un tramdot apdrošinātājus. par bojātajām nervu šunām tāpat neviens nemaksās.

285658. viesis 7.marts 2012 22:02
0 0 Atbildēt

Gribēšu redzēt kā tu uzmanīgi brauksi pa klaipēdas šoseju, ja vien tas uzmanīgums neslēpsies 50 kmph ātrumā...

Pāris dienas atpakaļ radio swh liepājas ziņās šitento šoseju jau pieminēja, šodien, izrādās, tiek vākti paraksti protesta vēstulei :)

286504. viesis 19.jūlijs 2012 8:59
0 0 Atbildēt

Jauns KASKO kalkulators www.salidzini.lv/kasko

286508. viesis 20.jūlijs 2012 10:38
0 0 Atbildēt

Labs KASKO kalkulators www.salidzini.lv/kasko

286512. viesis 23.jūlijs 2012 9:19
0 0 Atbildēt

Ērts KASKO kalkulators www.salidzini.lv/kasko

286543. viesis 2.augusts 2012 10:15
0 0 Atbildēt

Izdevīgs KASKO kalkulators www.salidzini.lv/kasko

286607. viesis 13.augusts 2012 11:56
0 0 Atbildēt

Ērts KASKO kalkulators www.salidzini.lv/kasko

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti