Iespēja reģistrēt īpašnieka liegumu 2

 
4.oktobris 2012 7:01

Izzinot klientu vēlmes un pilnveidojot e-pakalpojumu klāstu, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) izveidojusi jaunu e-pakalpojumu, kas sniedz papildus drošību transportlīdzekļu īpašniekiem – iespēju fiziskām un juridiskām personām pašām tiešsaistes režīmā reģistrēt liegumu īpašumā esošam spēkratam vai kuģošanas līdzeklim.

 Šis pakalpojums īpašniekiem nodrošina papildus iespējas pasargāt sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem gadījumos, kad personas īpašumā reģistrētais transportlīdzeklis apzināti vai neapzināti nonācis pie citas personas. Piemēram, auto īpašnieks nodevis savu auto kādam paziņam lietošanā vai pat pārdevis, bet paziņa „aizmirsis” savlaicīgi atgriezt šo auto tā īpašniekam vai pilnībā norēķināties par to, lai kopīgi veiktu arī ar pārreģistrāciju saistītās formalitātes. Šajā situācijā auto īpašnieks var reģistrēt aizliegumu tādu darbību veikšanai CSDD, kurām speciāla pilnvara nav vajadzīga, piemēram, iziet kārtējo tehnisko apskati. Šādā gadījumā aizmāršīgajam paziņam vairs nebūs iespējams iziet tehnisko apskati un, lai auto turpinātu lietot, nāksies sazināties ar reģistrēto īpašnieku, izmantojot CSDD darbiniekiem atstāto kontaktinformāciju. 

Juridiskām personām šis e-pakalpojums nodrošina lielākas iespējas pārvaldīt sava uzņēmuma autoparku, izslēdzot situācijas, kad, piemēram, kāds darbinieks bez uzņēmuma vadības ziņas cenšas veikt kādas darbības ar uzņēmuma transportlīdzekli.
Vienlaikus CSDD aicina transportlīdzekļu īpašniekus atbildīgi izturēties pret saviem spēkratiem un pilnībā nokārtot visas formalitātes, lai tomēr nesaskartos ar situācijām, kad vienīgā iespēja, kā sevi pasargāt, ir lieguma reģistrēšana.
Jaunais e-pakalpojums piedāvā īpašniekam veikt šādus liegumus:
-       aizliegt veikt noņemšanu no uzskaites un īpašnieka maiņas reģistrāciju (atsavināšanas aizliegums);
-       aizliegt veikt visas reģistrācijas darbības CSDD;
-       aizliegt veikt tehnisko apskati, lai ierobežotu transportlīdzekļa lietošanu.
 
Šis pakalpojums pieejams CSDD e-pakalpojumos (https://e.csdd.lv) sadaļā „Īpašnieka liegumi”, autorizācijai izmantojot e-parakstu vai internetbanku. Maksa par pakalpojumu: Ls 3,23. Ja liegums vairs nav aktuāls, īpašnieks to var dzēst, izmantojot CSDD e-pakalpojumus, sadaļā „Īpašnieka liegumi”. Lieguma dzēšana ir bez maksas. 
Izmantojot šo e-pakalpojumu, jāņem vērā – ja transportlīdzekļa vai kuģošanas līdzekļa īpašnieks ir reģistrējis kādu liegumu, tad aizliegto darbību nevar veikt līdz lieguma dzēšanai, tai skaitā – darbību nevarēs veikt arī pats īpašnieks, ja pirms tam liegums nebūs dzēsts. Tāpat jāņem vērā, ka īpašnieka lieguma uzlikšana neatbrīvo īpašnieku no atbildības par īpašumā reģistrētu transportlīdzekli.
Šobrīd CSDD e-pakalpojumus lieto vairāk nekā ceturtdaļmiljons klientu – aptuveni katrs trešais aktīvais autovadītājs informāciju, atgādinājumus un pakalpojumus saņem, kā arī maksājumus veic CSDD elektroniskajā sistēmā.
Populārākie e-pakalpojumi: līderpozīcijās ir ar tehnisko apskati saistītie atgādinājumi un maksājumi, praktiski visi e-pakalpojumu lietotāji saņem atgādinājumus par tehniskās apskates termiņu. Populāras ir arī vienas dienas braukšanas atļaujas, kuras 70% gadījumos tiek izņemtas un apmaksātas elektroniski. Aiz šiem pakalpojumiem seko velosipēdu reģistrācija (reģistrēti jau vairāk nekā 13 tūkstoši), pieteikšanās teorētiskajam un braukšanas eksāmenam, kā arī transportlīdzekļu norakstīšana (2012.gadā – norakstīti vairāk nekā divi tūkstoši automobiļu). 
 
Visi komentāri
 
287425. viesis 4.oktobris 2012 14:03
0 0 Atbildēt

Nu tad beidzot. Vispaar pardodot auto vajadzeetu prasiit obligaatu paardoshanas liigumu, citaadi kaut kaads melnais tirgus.

287433. viesis 5.oktobris 2012 10:32
0 0 Atbildēt

Vai šis liegums darbosies arī uz auto izvešanu ārpus valsts, izjaukšanu detaļās, vin numura pārsišanu?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti