No 2020.gada Latvijā sāks starptautiska parauga autovadītāja apliecību izsniegšanu 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 20.marts 2019 14:03

Autovadītājiem Latvijā no 2020.gada 1.janvāra būs iespēja iegūt starptautiska parauga autovadītāja apliecības, paredz Ministru kabineta (MK) apstiprinātie grozījumi noteikumos "Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas, atjaunošanas un iznīcināšanas kārtība".

SM skaidro, ka pēdējā laikā palielinās to Latvijas vadītāja apliecības turētāju skaits, kas privāti vai darba vajadzībām vēlas tās izmantot ārvalstīs, tai skaitā tālās un eksotiskās valstīs. Latvijas vadītāja apliecības pilnībā atbilst gan 1968.gada Vīnes Konvencijai par ceļu satiksmi, gan Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu prasībām, tomēr atsevišķās valstīs tiek prasīts uzrādīt starptautiskā parauga vadītāja apliecības, tāpēc CSDD ir vērsušās personas ar aicinājumu uzsākt šādu vadītāja apliecību izsniegšanu.

Lai atvieglotu personām Latvijas vadītāja apliecību izmantošanu ārvalstīs, noteikumu grozījumos ir paredzēts sākt izsniegt starptautiskā parauga vadītāja apliecības, kuru saņemšana būtu brīvprātīga un kas tiktu izsniegtas papildus esošā, nacionālā parauga vadītāja apliecībām.

Noteikumu grozījumi paredz, ka starptautiskā vadītāja apliecība būs no papīra izgatavots A6 formāta dokuments (grāmatiņa), kuru atbilstoši 1968.gada Vīnes konvenciju par ceļu satiksmi izsniegs papildus vadītāja apliecībai. Tās plānots sākt izdot no 2020.gada 1.janvāra.

Turklāt noteikumu grozījumos izslēgts punktus, kas nosaka, ka CSDD ir jāiesniedz autoskolas beigšanu apliecinošu dokumentu, jo ir pilnībā ieviesta elektroniska informācijas apmaiņa starp autoskolām un CSDD par apmācību pabeigušajām personām.

Lai pilnībā novērstu iespēju, ka personas Latvijā varētu apmainīt viltotu vai lietošanai nederīgu ārvalsts vadītāja apliecību, ir pilnveidota norma, kas nosaka ārvalstīs izdotu apliecību pārbaudes kārtību. Tāpat ir precizētas normas, kas nosaka vadītāja tiesību atjaunošanas kārtību gadījumos, kad cilvēkam ir bijis noteikts transportlīdzekļu vadīšanastiesību izmantošanas aizliegums vai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.

SM skaidro, ka CSDD ir vērsušās personas, kas vēlas kārtot transportlīdzekļu vadīšanas tiesību iegūšanas eksāmenu ar četrriteņu mopēdiem, tāpēc noteikumu grozījumos ir ietverta iespēja nodalīt prasības eksāmeniem atkarībā no mopēda veida. Vienlaikus, ņemot vērā ka četrriteņu mopēdu vadīšanai nepieciešamās prasmes atšķiras no divriteņu mopēdu vadīšanai nepieciešamajām, noteikumu grozījumos ir paredzēts papildus kods, ar kuru vadītāja apliecībā tiktu norādīts, ka šim cilvēkam atļauts vadīt tikai četrriteņu mopēdus.

Ņemot vērā vadīšanas eksāmenu laikā notikušos negadījumus, kā arī lai rosinātu mopēdu un motociklu vadītājus lietot atbilstošu apģērbu un apavus, noteikumu projektā ir ietverta prasība eksāmena laikā lietot speciālu apģērbu, kā arī cimdus un piemērotus apavus. Šāda prakse pastāv lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu.

SM skaidro, ka pašreiz CSDD eksāmenu velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai un apliecību izsniegšanu nodrošina bez maksas. To izmanto personas, kurām jau ir mehānisko transportlīdzekļu vadītāja apliecības un velosipēda vadītāja apliecība nav nepieciešama, tā nelietderīgi patērējot CSDD resursus. Lai to novērstu, noteikumu grozījumos ietverta norma par to, ka velosipēda vadītāja apliecību izsniedz personai, kurai nav izsniegta mehānisko transportlīdzekļu vadītāja apliecība un svītrota norma par to, ka velosipēda vadītāja tiesības var iegūt, uzrādot citu transportlīdzekļu vadītāja apliecību.

Turklāt velosipēdu vadītāja tiesību iegūšanas eksāmenu varēs pieņemt izglītības iestādēs.
 

 
Visi komentāri
 
as 20.marts 2019 17:05
3 0 Atbildēt

1.cik maksās tā starptautiskā grāmatiņa? Tā patiešām pasaulē ir grāmatiņas formā, nevar pierakstīt pie mūsu tiesībām stūrī "Worldwide/Interational"?

2. četrriteņu kods būs starptautiski saskaņots? Lai nav tā, ka tas ir kautkas unikāls tikai mums?

3.velo tiesības varētu noderēt tiem, kam atņemtas mehānisko transportlīdzekļu tiesības. Ar kautko taču jābrauc

spriidiic 25.marts 2019 19:46
0 0 Atbildēt

Kaut gan katru reizi , kad mainīja tiesību dizainu , stāstīja , ka jaunās ir super puper starptautiskas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti