Latvijas Automoto biedrība aicina OCTA kompensācijā iekļaut arī sadursmes ar meža zvēriem 10

 

Foto: Publicitātes attēls

Nozare.lv | 22.marts 2019 12:18

Latvijas Automoto biedrība (LAMB) aicina veikt izmaiņas Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumā, lai pēc automašīnas sadursmes ar meža zvēru autovadītājs un pasažieri saņemtu kompensāciju, aģentūrai LETA norādīja LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Viņš stāstīja ka LAMB jau ilgstoši uzrunā atbildīgās institūcijas, ministrijas un Saeimu, aicinot veikt izmaiņas OCTA likumā. "Šie grozījumi likumā visdrīzāk nemazinās sadursmes iespēju, jo zvēram, kurš izskrien uz ceļa, neinteresē OCTA likums, tomēr tas noteikti mazinās kreņķus, jo kompensēs izdevumus gan par iespējamajiem medicīniskajiem izdevumiem, gan auto remontu. Šādas izmaiņas ir iespējams veikt salīdzinoši vienkārši, ar balsojumu Saeimā, un jācer, ka jaunais parlamenta sastāvs būs autovadītājiem un viņu līdzbraucējiem draudzīgāks," pauda Zvirbulis.

Kā pauda LAMB prezidents, statistika liecina, ka katru gadu pieaug ar meža zvēriem saistītu satiksmes negadījumu skaits. Ja 2017.gadā pēc Valsts policijas datiem tādi bija 575, tad aizvadītajā gadā jau 620. Visvairāk satrauc cietušo skaita pieaugums no 48 satiksmes dalībniekiem 2017.gadā līdz 61 pērn. Savukārt, pēc apdrošināšanas sabiedrības "Balta" datiem 2018.gadā reģistrētas vairāk nekā 1000 sadursmes ar dzīvniekiem, un KASKO atlīdzībās par šādiem negadījumiem kompānija izmaksājusi aptuveni 1,6 miljonus eiro. Salīdzinot ar 2015.gadu reģistrēto sadursmju skaits pieaudzis par 44%.

"Būsim godīgi, šobrīd nekas neliecina, ka negadījumu skaits ar meža zvēriem varētu būtiski samazināties, drīzāk tas turpinās pieaugt," pauda Zvirbulis.

LAMB atbalsta jaunu tehnoloģiju ieviešanu, lai mazinātu negadījumu risku, piemēram, elektroniskās ceļa zīmes, kas uz īpašu detektoru signālu pamata brīdinātu par meža zvēru tuvošanos, un "Waze" aplikācijas papildināšanu ar riska zonām. Tomēr lielāko ieguldījumu satiksmes drošībā dod Eiropā sevi jau sen pierādījušie un izplatītie žogi šoseju malā un īpašās dzīvnieku pārejas. Tie prasa lielas investīcijas, un šobrīd, kad ceļi daudz kur ir katastrofālā stāvoklī, to seguma uzlabošana ir prioritāra. Tomēr arī drošības infrastruktūru, kas pasargā no sadursmēm ar meža zvēriem, nedrīkst nolikt malā, turklāt žogus mežu malās pie ātrgaitas ceļiem plašāk varētu izbūvēt Latvijas Valsts meži, kas ir pietiekami spēcīgs un finansiāli veiksmīgs uzņēmums, norādīja LAMB prezidents.

Viņš skaidroja, ka auto ceļojumu skaits pieaug vasarā un atvaļinājumu sezonā, tāpēc tad arī iespēja uz ceļa satikties ar meža zvēru ir lielāka. Kamēr visu ātrgaitas ceļu malās vēl nav drošības žogi un ik pa kilometram nemirgo elektroniskā ceļa zīmes, pašiem autovadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem.

"Vietās, kur izvietotas ceļa zīmes, kas brīdina par meža zvēru risku, nevajadzētu ēst, dzert, aktīvi komunicēt un skatīties uz līdzbraucējiem vai citādi novērst uzmanību no ceļa. Ar acīm vajadzētu uzmanīgi sekot ceļa malai un ieskatīties mežā varētu lūgt arī līdzbraucējus. Svarīgi ir atcerēties, ja mežā ir redzams viens dzīvnieks, tad tuvumā ir iespējami arī citi, kuri varbūt ir tieši pie ceļa. Ja uz brauktuves izskrien neliels zvērs, svarīgi ir reaģēt adekvāti, neizraisot smagu negadījumu ar izbraukšanu pretējā kustības joslā vai pārāk strauju bremzēšanu, tātad nepieciešama savaldība. Ne mazāk nozīmīgs ir labs un pareizi noregulēts apgaismojums," pauda Zvirbulis, norādot, ka atbildīgos dienestus biedrība aicina operatīvi izvietot brīdinošās ceļa zīmes vietās, kur notikusi sadursme ar meža zvēru vai, iespējams, negaidot sadursmi, ja redzēta masveida zvēru pārvietošanās.

Autoklubs LAMB dibināts 1993.gadā. Biedrība nodarbojas ar automašīnu evakuāciju un tehnisko palīdzību uz ceļa.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 22.marts 2019 16:49
5 1 Atbildēt

Tā, kā OCTA jau pēc nosaukuma nozīmē apdrošināties pret zaudējumiem, ko transporta līdzekļa vadītājs var nodarīt citiem, nevis kas tiek nodarīti viņam pašam, šī ideja ir pretrunā ar OCTA būtību.

Šī ideja jārealizē savādāk - piem, pašvaldībām jāuzliek par pienākumu apdrošināt zaudējumus, ko nodara savvaļas dzīvnieki, kuri negadījuma notikšanas brīdī atradušies uz ceļa konkrētās pašvaldības teritorijā, resp. Tukuma pašvaldībai būtu jāatbild par Tukuma alņiem, stirnām , mežacūkām utt.

Pļurkt 22.marts 2019 14:25
3 3 Atbildēt

Man bija KASKO, i ta ar čīkstēšanu un pīkstēšanu kaut ko izmaksāja. Paredzu ka ja būs no OCTA, tad būs vieni uzmetieni.

as 22.marts 2019 13:00
1 2 Atbildēt

Atbalstu!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Dīzelis beidzot lētāks par benzīnu: Dīzelis 1.637 un 95 benzīns 1.657 EUR -26.03.2024 (+ VIDEO) 16

iAutolv uzpilda degvielu, secina, ka dīzeļdegviela lētāka par benzīnu un aicina aizdomāties par to, vai varam atļauties zaļo politiku šādā formātā un maksāt par degvielu vairāk kā, piemēram, Spānijā. Lasīt vairāk

 

Saskaņotais paziņojums – kā to pareizi aizpildīt 11

Ceļu satiksmes negadījums var notikt ar ikvienu, neatkarīgi no autovadītāja vērības vai braukšanas pieredzes. Pārsvarā notiek nelieli satiksmes negadījumi, un ļoti bieži auto braucējiem nākas pildīt saskaņoto paziņojumu. Lasīt vairāk

 

ASV kravas kuģis daļēji sagrauj 2,5 km garo tiltu Baltimoras pilsētā (+ PAPILDINĀTS 11:45 VIDEO) 25

ASV, Baltimorā kuģim ietriecoties tilta konstrukcijās daļēji sagrauts tilts pār Potapskas upi. Tiek ziņots, ka tajā brīdī pār tiltu braukušas automašīnas un pārvietojušies gājēji, tādēļ iespējami upuri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti