Latvijā šogad par aptuveni 50% samazinājies automašīnu zādzību skaits 2

 

Ilustratīvs attēls Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 24.jūnijs 2019 18:54

Pateicoties policijas aktivitātēm Latvijā šogad par aptuveni 50% samazinājies automašīnu zādzību skaits, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes otrās nodaļas priekšnieks Māris Priednieks.

VP informācija liecina, ka šogad līdz 17.jūnijam reģistrētas 219 auto zādzības. Zagtākās automašīnas ir "Audi", "BMW", "Volkswagen", "Toyota" un "Mercedes Benz". Pērn sešos mēnešos nozagtas 417 automašīnas un tobrīd zagtāko auto galvgalī bija "BMW", "Audi", "Volkswagen", "Toyota" un "Mercedes Benz".

Priednieks skaidroja, ka zogot gan dārgus, gan ne tik dārgus spēkratus, tostarp, aptuveni 20 gadus vecas automašīnas.

Priednieks automašīnu zādzību skaita samazinājumu skaidroja ar policijas aktīvo darbu, jo pēdējos gados aizturēti starptautiskas un vietējas nozīmes autozagļu grupējumi. Tiesībsargājošās iestādes arī veikušas reidus Latvijas pierobežā. Tāpat pamatīgi veikts darbs prevencijas jomā, jo sabiedrība informēta par riskiem un arī paši spēkratu īpašnieki lielāku uzmanību veltījuši automašīnu drošībai.

"Automašīnu saimnieki pievērš lielāku uzmanību papildus signalizāciju uzstādīšanai, jo rūpnīcas nodrošinātās signalizācijas nekādu problēmu zagļiem nesagādās," uzsvēra Priednieks.

Latvijā šogad starptautiski autozagļu grupējumi nav aizturēti, taču Latvijas policija sadarbībā ar Igauniju un Lietuvu šo valstu teritorijās palīdzējuši aizturēt autozagļus.

Dārgo auto segmentā novērots, ka tās izved uz bijušajām padomju republikām austrumos, piemēram, Krieviju. Tāpat tās izjauc detaļās, kuras "izkūst" tepat ES valstīs, skaidroja Priednieks.

Jau ziņots, ka pērn kopumā Latvijā reģistrētas 797 automašīnu zādzības, kas ir par 45 zādzībām mazāk nekā gadu iepriekš, tostarp 259 nozagtās automašīnas ražotas laikā no 2009. līdz 2018.gadam.

Tāpat pērn reģistrēti 26 traktortehnikas zādzību gadījumi.

VP priekšnieks Ints Ķuzis iepriekš Saeimas komisiju informēja, ka pērn pārtraukta sešu starptautisko mobilo noziedzīgo grupu darbība. Policija aizturējusi 15 šo grupu dalībniekus, no kuriem 14 ir ārvalstnieki - pārsvarā Lietuvas pilsoņi. Kā norādīja Ķuzis, tad pamatā šīs grupas nodarbojušās ar automašīnu un traktortehnikas zādzībām, akcīzes preču nelikumīgu apriti un narkotiku realizāciju.

Tāpat vēstīts, ka šogad jūnija sākumā Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem pastiprināta kriminālatbildība par transportlīdzekļa zādzību.

Līdz šim likums transportlīdzekļa zādzību atkarībā no tā vērtības kvalificēja kā mazāk smagu noziegumu, paredzot par to brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu (līdz trīs mēnešiem), piespiedu darbu vai naudas sodu.

Ar likuma grozījumiem kriminālatbildība par transportlīdzekļa zādzību pastiprināta, paredzot par to brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu (līdz trīs mēnešiem), piespiedu darbu vai naudas sodu.

Transportlīdzeklis ir paaugstinātas bīstamības avots, tā vērtība parasti ir ievērojama, kā arī tas tiek speciāli apdrošināts un reģistrēts Ceļu satiksmes drošības direkcijā, norādījuši grozījumu autori.

 
Visi komentāri
 
as 26.jūnijs 2019 9:46
0 0 Atbildēt

Respect poličiem un imobilaizeru izstrādātājiem!

50% ir mega daudz!

gunbox 26.jūnijs 2019 17:48
0 0 Atbildēt

Kaut kā neticās, ka policija tur ir roku pielikusi. Uz ceļa pat netrafarētos vairāk neredz. Tas 1 auto kaut kur maršrutē ir nenopietni.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti