Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā skatīs jautājumu par prasībām kravas automobiļu tehniskajam stāvoklim 7

 

Foto: Ekrānbilde

Satiksmes Ministrija | 24.jūlijs 2019 10:01

Piektdien, 26. jūlijā, plkst. 13:00 Satiksmes ministrijā (SM) notiks Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) domnīcas sēde, kurā plānots diskutēt par priekšlikumu aizliegt aprīkot kravas automobiļus ar atjaunotām riepām uz priekšējās ass.

Šobrīd esošās prasības normatīvajos aktos nosaka, ka kravas auto tas ir atļauts, bet autobusiem – aizliegts.

Plānots, ka CSDP domnīcā piedalīsies Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes pārstāvis, SM Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns, CSDD  Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš, Valsts tiesu ekspertīžu biroja (VTEB) eksperts Oskars Irbītis, VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC),  VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” (LAU), kā arī pārstāvji no NVO, t.sk. Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijas.

Pēdējā laikā notikuši vairāki ceļu satiksmes negadījumi (CSNg), kuru iemesls ir avārijās iesaistīto kravas automobiļu tehniskas stāvoklis, tostarp riepu defekti. Arī Valsts policijas (VP) statistika liecina, ka pēdējos četros gados (kopš 2015. gada 1. janvāra) kopumā jau reģistrēti 23 CSNg, kad kravas automašīnām vai tās piekabēm fiksēts riepas plīsums. Tajā pat laikā Ceļu policijas reģistrā par šo laika periodu nav reģistrēti CSNg ar autobusiem, kas notikuši dēļ plīsušām riepām.

Turklāt saskaņā ar LAU apkopotajiem datiem 2018. gadā uzņēmums nodevis pārstrādei vairāk nekā 124 tonnu nolietotu riepu, kas galvenokārt ir savāktas veicot valsts autoceļu uzturēšanas darbus.

Jānorāda, ka jau šobrīd Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumi Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (https://likumi.lv/doc.php?id=292396) nosaka, ka autobusa priekšējās ass riteņus aizliegts aprīkot ar atjaunotām riepām. Tamdēļ plānots līdzīgas prasības noteikt arī kravas automobiļiem.

Informācija medijiem, kuri vēlas apmeklēt sēdi: aicinām līdz 26. jūlija plkst. 9:00 pieteikties SM Komunikācijas nodaļā, sūtot e-pastu uz komunikacijas@sam.gov.lv vai zvanot 67028003.  Vienlaikus jāņem vērā, ka telpā ir ierobežots pieļaujamo dalībnieku skaits.

Atbildes uz žurnālistu jautājumiem padomes locekļi, kā arī institūciju pārstāvji sniegs pēc sēdes.

Uzziņa: CSDP darbojas saskaņā ar Ministru kabineta 2019.gada 11.jūnija  noteikumiem Nr.245 “Ceļu satiksmes drošības padomes nolikums”. CSDP domnīca ir padomes izveidota, lai  tās ietvaros eksperti veiktu dažādu politikas risinājumu diskusijas un labākās prakses analīzi, kā arī nodrošinātu ceļu satiksmes drošības procesa nepārtrauktību padomes sēžu starplaikos. Šajā domnīcā sagatavotie un apspriestie starpnozaru jautājumi tiek virzīti konceptuālu lēmumu pieņemšanai padomē.

 

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
hmm 24.jūlijs 2019 11:12
14 1 Atbildēt

"plānots diskutēt par priekšlikumu aizliegt aprīkot kravas automobiļus ar atjaunotām riepām uz priekšējās ass"

afigeķ kas tur ko diskutēt, skaidrs ka vajag aizliegt. 99% cilvēku vienkārši nezināja ka tāds marazms vispār notiek un kādas sekas tam iespējamas - bet kāds ir ataisnojums tam 1% kas ir saistīti ar šo jomu un to visu zināja, un ļāva tam turpināties?? dalbajobi

DALJNOBOJS 24.jūlijs 2019 14:38
8 1 Atbildēt

Pašam 10 gadu laikā riepas ir plīsuša 5 reizes 4 no tām bija atjaunotās. To marazmu vaidzētu aizliegts pavisam. Par atjaunotām riepām ir tikai bomži, skopi firmači un zaļie ar izskalotās smadzenēm.

žora 24.jūlijs 2019 13:22
7 1 Atbildēt

Nevajag pārkraut mašīnas, tad nesprāgs riepas!

Un ja ir bail par atjaunoto riepu kvalitāti, tad vajag ieviest TUV sertifikātus, lai nav tirgū apšaubāmas kvalitātes riepas!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 5

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti