Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā skatīs jautājumu par prasībām kravas automobiļu tehniskajam stāvoklim 7

 

Foto: Ekrānbilde

Satiksmes Ministrija | 24.jūlijs 2019 10:01

Piektdien, 26. jūlijā, plkst. 13:00 Satiksmes ministrijā (SM) notiks Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) domnīcas sēde, kurā plānots diskutēt par priekšlikumu aizliegt aprīkot kravas automobiļus ar atjaunotām riepām uz priekšējās ass.

Šobrīd esošās prasības normatīvajos aktos nosaka, ka kravas auto tas ir atļauts, bet autobusiem – aizliegts.

Plānots, ka CSDP domnīcā piedalīsies Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes pārstāvis, SM Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns, CSDD  Transportlīdzekļu kontroles un sertifikācijas inspekcijas priekšnieks Jānis Liepiņš, Valsts tiesu ekspertīžu biroja (VTEB) eksperts Oskars Irbītis, VAS “Latvijas Valsts ceļi” (LVC),  VAS “Latvijas Autoceļu uzturētājs” (LAU), kā arī pārstāvji no NVO, t.sk. Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijas.

Pēdējā laikā notikuši vairāki ceļu satiksmes negadījumi (CSNg), kuru iemesls ir avārijās iesaistīto kravas automobiļu tehniskas stāvoklis, tostarp riepu defekti. Arī Valsts policijas (VP) statistika liecina, ka pēdējos četros gados (kopš 2015. gada 1. janvāra) kopumā jau reģistrēti 23 CSNg, kad kravas automašīnām vai tās piekabēm fiksēts riepas plīsums. Tajā pat laikā Ceļu policijas reģistrā par šo laika periodu nav reģistrēti CSNg ar autobusiem, kas notikuši dēļ plīsušām riepām.

Turklāt saskaņā ar LAU apkopotajiem datiem 2018. gadā uzņēmums nodevis pārstrādei vairāk nekā 124 tonnu nolietotu riepu, kas galvenokārt ir savāktas veicot valsts autoceļu uzturēšanas darbus.

Jānorāda, ka jau šobrīd Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumi Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa” (https://likumi.lv/doc.php?id=292396) nosaka, ka autobusa priekšējās ass riteņus aizliegts aprīkot ar atjaunotām riepām. Tamdēļ plānots līdzīgas prasības noteikt arī kravas automobiļiem.

Informācija medijiem, kuri vēlas apmeklēt sēdi: aicinām līdz 26. jūlija plkst. 9:00 pieteikties SM Komunikācijas nodaļā, sūtot e-pastu uz komunikacijas@sam.gov.lv vai zvanot 67028003.  Vienlaikus jāņem vērā, ka telpā ir ierobežots pieļaujamo dalībnieku skaits.

Atbildes uz žurnālistu jautājumiem padomes locekļi, kā arī institūciju pārstāvji sniegs pēc sēdes.

Uzziņa: CSDP darbojas saskaņā ar Ministru kabineta 2019.gada 11.jūnija  noteikumiem Nr.245 “Ceļu satiksmes drošības padomes nolikums”. CSDP domnīca ir padomes izveidota, lai  tās ietvaros eksperti veiktu dažādu politikas risinājumu diskusijas un labākās prakses analīzi, kā arī nodrošinātu ceļu satiksmes drošības procesa nepārtrauktību padomes sēžu starplaikos. Šajā domnīcā sagatavotie un apspriestie starpnozaru jautājumi tiek virzīti konceptuālu lēmumu pieņemšanai padomē.

 

 
Visi komentāri
 
hmm 24.jūlijs 2019 11:12
14 1 Atbildēt

"plānots diskutēt par priekšlikumu aizliegt aprīkot kravas automobiļus ar atjaunotām riepām uz priekšējās ass"

afigeķ kas tur ko diskutēt, skaidrs ka vajag aizliegt. 99% cilvēku vienkārši nezināja ka tāds marazms vispār notiek un kādas sekas tam iespējamas - bet kāds ir ataisnojums tam 1% kas ir saistīti ar šo jomu un to visu zināja, un ļāva tam turpināties?? dalbajobi

Jonux 24.jūlijs 2019 12:39
2 4 Atbildēt

es domaju ka pagajusaja gada notika diezgan daudz avariju del mobilajiem telefoniem. aizliedzam mobilos telefonus !

žora 24.jūlijs 2019 13:22
7 1 Atbildēt

Nevajag pārkraut mašīnas, tad nesprāgs riepas!

Un ja ir bail par atjaunoto riepu kvalitāti, tad vajag ieviest TUV sertifikātus, lai nav tirgū apšaubāmas kvalitātes riepas!

DALJNOBOJS 24.jūlijs 2019 14:38
8 1 Atbildēt

Pašam 10 gadu laikā riepas ir plīsuša 5 reizes 4 no tām bija atjaunotās. To marazmu vaidzētu aizliegts pavisam. Par atjaunotām riepām ir tikai bomži, skopi firmači un zaļie ar izskalotās smadzenēm.

REXX 25.jūlijs 2019 9:49
0 0 Atbildēt

Tavus tekstus lasot, rodas iespaids, ka nekur tālāk par KAMA3 neesi ticis un neko labu dzīvē neesi redzējis. Nu, atbilstoši "nikam." Bet neapvainojies. Pirmkārt, neviens loģisks cilvēks uz priekšējo asi neliek atjaunotas riepas. Uz dzenošo- jà. Piekabei- noteikti jā. Normāli (dzīve pierādija) ir pay sadurtu priekšējo riepu mainīt, neatstāt stūrējošai asij riepu ar ,iespējams, bojātu karkasu( sprāgšanas iemesls ir karkasa bojājums, ne nodilums. Nodilums tikai sekmē karkasa bojājumus bedrēs, uz akmeņiem, utt.)

Jautājums tikai,- cik kvalitatīvi atjaunotas riepas. No ss.lv pa 150 eur kraveniekam- es teiktu, pašnāvība. Nopietnu ražotāju rūpnieciski atksunotas, pārbaudītas, ar gatantiju- jā.

Runājot par pieminētajām avārijām - cik lielā daļā gadījumu sprāga uz priekšējās ass uzstādītas atjaunotās riepas?

DALJNOBOJS 25.jūlijs 2019 17:04
0 0 Atbildēt

Es to visu zinu, slinkums bija rakstīt. Pašam uz piekabes atjauninātās. Par loģiku pasaki to šefam. lielā daļa mazo kantoru ar to grēko un daži lielie arī.

Jautājums par atjaunotām riepām, kā var zināt kas ar viņu bija agrāk.

Es uzskatu lai uzlabotu kravas un pasažieru pārvadājumu nozari "īpašnieka" atbildībai un sodiem jābūt ļoti lieliem.

Juris 25.jūlijs 2019 22:25
1 0 Atbildēt

...kaut vai tikai sevi cienošs braucējs nekad, arī TAJOS tālajos, nelika priekšējās ass riteņiem atjaunotās riepas...!???? Ar tādām dzīvē redzēti gana visādi brīnumi...????????

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Busiņa šoferis zaudē tiesības (+ VIDEO) 3

Busiņa šoferis brauc pa kreiso malējo joslu un bloķē ātrāk braucošos, bet, kas vēl ļaunāk, vienā brīdī viņš apstājas un iet izskaidroties ar Audi vadītāju. Lasīt vairāk

 

Nissan modernizējis krosoveru Qashqai (+ FOTO) 7

Pēc trim gadiem apritē, modernizāciju piedzīvojis viens no Nissan kompaktās klases modeļiem - krosovers Qashqai. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 5

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 21

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti