Ja būs augstāki nodokļi "netīriem auto", būtu jāpiedāvā arī veicinošas alternatīvas vecu auto nomaiņai 21

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 21.novembris 2019 12:32

Palielinot nodokļus piesārņojošiem auto, ir jāpiedāvā veicinošas alternatīvas vecu auto nomaiņai, ceturtdien notiekošajā forumā "Enerģētikas un klimata plāns 2030 - ceļā uz ilgtspējīgu valsti" pauda Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Aicināts komentēt izskanējušās bažas par to, ka klimata plāns paredz nodokļu celšanu fosilajai degvielai un ar fosilo degvielu darbināmām vecām automašīnām, Merirands pozitīvi vērtēja, ka ir sākta diskusija par jaunu auto veicināšanu.

"Enerģētikas un klimata plānam ir jāseko, bet vēl būs jādomā, kā un kādā apjomā ieviešami tajā minētie pasākumi. Tas, kas attiecas uz nodokļu paaugstināšanu piesārņojošiem auto, ir jārisina, piedāvājot alternatīvu. Nevar uzlikt finansiālu pienākumu kā apgrūtinājumu. Tāpēc ir jādod arī iespēja mainīties," pauda Satiksmes ministrijas eksperts.

Jau ziņots, ka šogad 14.novembrī valsts sekretāru sanāksmē starpinstitūciju saskaņošanai tika izsludināts EM iesniegtais Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2030.gadam (NEKP 2030) projekts. Līdz ar to sākts noslēdzošais NEKP 2030 projekta saskaņošanas posms ar ministrijām un citām ieinteresētajām pusēm.

Ministru kabinetā 2019.gada 17.decembrī plānots apstiprināt NEKP 2030, lai līdz gada beigām to iesniegtu Eiropas Komisijā (EK).

"NEKP 2030" būs galvenais dokuments ilgtermiņa enerģētikas un klimata politikas formulēšanai. NEKP 2030 ilgtermiņa vīzija ir ilgtspējīgā, konkurētspējīgā un drošā veidā veicināt klimatneitrālas tautsaimniecības attīstību.

Plāna mērķi ir veicināt resursu efektīvu izmantošanu, kā arī to pašpietiekamību un dažādību, nodrošināt resursu, un it īpaši fosilu un neilgtspējīgu resursu, patēriņa būtisku samazināšanu un vienlaicīgu pāreju uz ilgtspējīgu, atjaunojamu un inovatīvu resursu izmantošanu, kā arī stimulēt tādas pētniecības un inovāciju attīstību, kas veicina ilgtspējīgas enerģētikas sektora attīstību un klimata pārmaiņu mazināšanu.

Lai sasniegtu minētos mērķus, plānā iekļauts saraksts ar 104 pasākumiem, kas sadalīti 12 rīcības virzienos. Starp tiem ir ēku energoefektivitātes uzlabošana, neemisiju tehnoloģiju izmantošanas veicināšana elektroenerģijas ražošanā, energoefektivitātes uzlabošana un atjaunojamo energoresursu (AER) tehnoloģiju izmantošanas veicināšana siltumapgādē un aukstumapgādē un rūpniecībā un transportā, enerģijas pašražošanas un pašpatēriņa veicināšana.

Tāpat starp pasākumiem ir enerģētiskā drošība un neatkarība, pilnīga enerģijas tirgu integrācija, infrastruktūras modernizācija, atkritumu un notekūdeņu apsaimniekošanas efektivitātes uzlabošana un siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšana, resursu efektīva izmantošana un SEG emisiju samazināšana lauksaimniecībā, ilgtspējīga resursu izmantošana, SEG emisiju samazināšana un CO2 piesaistes palielināšana mežsaimniecībā.

 
21 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 21.novembris 2019 18:08
11 2 Atbildēt

Ko var gribēt, ja Latvāniju pārvalda zagļu varza nu jau te-ju vai 30 gadu!!!

Pļurkt 21.novembris 2019 16:46
9 0 Atbildēt

Ir krietni vienkāršāks ceļš kā samazināt valsts mērogā CO2 izmešus!

Maksimāli atbalstīt vismaz dzīvojamo māju energoefektivitāti!!! Tādējādi vismaz 2 reizes tiek samazinātas apkures izmaksas un attiecīgi vismaz 2 reizes tiek samazināts kurināmā patēriņš.

Šajā jomā paredzamais samazinājums ir krietni lielāks kā visa transporta LIKVIDĀCIJA!!

Freijers 21.novembris 2019 23:41
5 2 Atbildēt

Jā piešķirs piecīti jauna elektro izstrādājumam, bet nodevās/akcīzēs utt. noplēsīs 20, jeb kā Ļeņins teica un mūslaiku zaļie komunisti dara - solis uz priekšu, divi atpakaļ...visa tā klimatistu pakete ir vienkārši viens neģēlīgs, grandiozs slaukšanas plāns vēl ar pāris blakusefektiem - apgrūtināt cilvēku brīvu pārvietošanos, čakarēt privātīpašumu un visbeidzot novērst cilvēku prātus no būtiskā.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Vorsprung durch Technik - jaunais Audi Q6 e-tron kļūs pieejams arī Latvijā (+ FOTO)

Audi Q6 e-tron ir pirmais sērijveida modelis, kas izstrādāts uz PPE (Premium Platform Electric) elektroauto platformas, un tas ir nākamais solis premium elektriskās mobilitātes attīstībā. Jaunais elektriskais SUV simbolizē Audi saukli Vorsprung durch Technik. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti