Rīgas dome meklēs iespēju mainīt ielu apsaimniekošanas sistēmu ziemā 7

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 6.februāris 2021 8:38

Rīgas dome meklēs iespēju mainīt ielu apsaimniekošanas sistēmu galvaspilsētā ziemā, šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Kā viņš uzsvēra - pat teorētiski nav pareizi, ka par atsevišķu ielu posmiem atbild dažādi, līdz pat pieci apsaimniekotāji.

Kā skaidroja vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), no pašvaldības puses par ielu tīrīšanu Rīgā atbild Satiksmes departaments, Kapsētu pārvalde, Teritorijas labiekārtošanas pārvalde, trīs izpilddirekcijas, "Rīgas satiksme", "Rīgas meži" un "Rīgas namu pārvaldnieks". Savukārt par piegulošajām teritorijām atbild arī nekustamā īpašuma īpašnieki.

Turklāt esot jāņem vērā, ka katrai no šīm iestādēm ir sava kompānija, ar kuru ir noslēgts līgums, un daļai ir apakšuzņēmēji.

Līdz ar to bieži vien par atsevišķu ielu daļām atbild dažādi uzņēmumi, kuri sniegu nostumj no savas daļas uz citu, vaino viens otru, bet ielas paliek netīrītas.

Lai šo situāciju mainītu, ir paredzēti vairāki pasākumi. Jau šogad uz Teritorijas labiekārtošanas pārvaldes bāzes tiks veidota mobilā brigāde, kas izbrauks uz vietām, kur steidzami nepieciešams tīrīt sniegu. Tā būs paredzēta krīzes situāciju novēršanai Rīgas centrā.

Savukārt līdz nākamajai ziemai tiks meklētas iespējas, kā uzlabot ielu, ietvju un celiņu uzturēšanu ziemā, piemēram, sadalot Rīgu vairākās teritorijās un slēdzot līgumus ar vairākām kompānijām par ielu tīrīšanu.

Kā skaidroja Staķis, plānots arī eksperimenta kārtībā izraudzīties kādu vietu Rīgā, kur atbildību par sniega tīrīšanu no ietvēm varētu uzņemties pašvaldība, nevis nekustamo īpašumu īpašnieki. Šajā eksperimentā plānots noskaidrot, kādas varētu būt izmaksas un kā šāda sistēma varētu darboties.

Amatpersonas atzina, ka kopumā situācija Rīgā ar ielu un ietvju tīrīšanu bija slikta. Tikai pēc tam, kad tika sasauktas operatīvās sanāksmes un atbildīgie "sarāti" par nepaveiktajiem pienākumiem, esot vērojami uzlabojumi.

Taču situācija, ka pilsētas ielas tiek tīrītas tikai tad, kad sarāj mērs vai vicemērs, neesot normāla. Lai to uzlabotu, nepieciešama arī attieksmes maiņa.

Saistībā ar neapmierinošo situāciju galvaspilsētā, attīrot ielas un trotuārus no sniega, Staķis izteicis brīdinājumu par darbu kvalitāti sniega tīrītājiem, kā arī licis apkopot visus pakalpojuma sniedzēju pārkāpumus.

Rīgas mērs norādīja, ka, ja arī turpmāk darbu kvalitāte nebūs apmierinoša, tad tiks izvērtēta iestāžu un atbildīgo personu atbildība, kas var rezultēties gan līgumu laušanā, gan amatu zaudēšanā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

"Jā, šī ir viena no intensīvākajām ziemām pēdējā laikā. Un mums jāatzīst, ka ir problēmas un ka mēs nespējam tikt ar tām galā. Paldies iedzīvotājiem, ka informējat par tām un turpiniet to darīt. Mēs regulāri dodamies uz apkaimēm, lai redzētu situāciju pilsētā kopumā un šī situācija ir tikai puslīdz apmierinoša," atzina Staķis

Viņš piebilda, ka papildu finansējums sniega tīrīšanai tiks atrasts, bet, ja arī tad viss turpināsies kā līdz šim, tad būs skaidrs, ka problēma ir darba iestāžu un organizatoru attieksmē. "Tāpēc šis brīdinājums šodien ir kā "dzeltenā kartīte" tām iestādēm, kas strādā pie sniega attīrīšanas," uzsvēra mērs.

Ķirsis gan norādīja, ka arī nākotnē nav plānots no visas Rīgas izvest sniegu. 2018.gadā sniega izvešanai tikuši izlietoti astoņi miljoni eiro, kas ir nepilna puse no visiem 17 miljoniem eiro, kas paredzēti ielu uzturēšanai visa gada garumā.

Viņš arī norādīja, ka kopumā, lai pašvaldība, nevis māju īpašnieki notīrītu Rīgas ietves centralizēti, būtu nepieciešami 30 miljoni eiro. Viņš gan piebilda, ka tas, viņaprāt, tik un tā esot mazāk, nekā, ja sarēķinātu, cik par to kopumā samaksā māju īpašnieki.

Līdz ar to, sniegs tiks izvests tikai no tām vietām, kur tas būtiski traucēs pārvietošanos, piemēram dzīvākajos krustojumos un tamlīdzīgās vietās.

Kā piebilda Staķis, galvenais būs mainīt attieksmi un nevis rīkoties pēc iepriekš pieņemtiem principiem, kuri nestrādā, bet gan pēc reālās situācijas. Piemēram, iepriekšējos gados visvairāk sniega tika izvests no Vecrīgas, kur pulcējās daudz tūristu un bija apgrūtina pārvietošanās, bet šogad jāņem vērā, ka tūristu Vecrīgā nav un tā ir tukša.

Kā ziņots, janvāra vidū, kad Rīgā stipri sniga nedēļas laikā Rīgas ielu uzturēšana izmaksājusi gandrīz tikpat lielu summu, kāda bija nepieciešama visā iepriekšējā ziemā.

Pērn, kad ziema bija bez saliem un sniega, ielu uzturēšana izmaksāja aptuveni miljons eiro. Savukārt nedēļā, kad Latvijā un Rīgā stipri sniga, ielu uzturēšana galvaspilsētā izmaksāja aptuveni 700 000 eiro.

 
Visi komentāri
 
650 6.februāris 2021 23:22
0 0 Atbildēt

Šī ideĀli notīrītā iela ir tā ar tiem 2000 randomĀli saspraustajiem stabiņiem?

WALA 7.februāris 2021 8:54
4 0 Atbildēt

Numur viens - lai Vilnis Kirsis aizbrauc uzkāpj uz kādas sniega sķūrejošas tehnikas un padarbojas ap tiem stulbajiem mietiņiem.

Numur divi - lai saskaita cik tad tehnikas vienību vispar ir ar kursm var ko tīrīt ziemā + cik ir vaditaju/traktoristu kas to varēs darīt.

Numur trīs - ja tajos pasvaldību kantoros ir sasedinati ļautiņi lai tikai krēslos pirstu, tad pēdejais laiks tos apmācīt strādāt ar sniega tehniku un ziemas periodā izdzīt uz ielām, ja tehnikai pa "kuslu un tizlu" tad izdzit ar sniega lāpstām.

Numur četri - acimredzot tikai ziemas periodā kāds atcers ka ir tāda visai cienījam profesija kā sētnieks, nu tad jauniesi kam nav darba - uz priekšu. Pie kam ja kadam piķis aizķēries unsjas kopīpašnieki ar mieru - no tā ari nelielu biznesu var uztaisīt.

Vslstī resursi ir, tik smadzenu laikam nav ...

WALA 7.februāris 2021 8:58
0 1 Atbildēt

srry - ja mājas kopīpašnieki ar mieru - no tā var pat biznesu uztaisīt.

P.S. un ta vietā lai čīkstētu var arī kopīpašnieki paņemt lāpstas un kopā iztīrīt sniegu. Pats Mārupē agrak esmu celies sava daudzīvoklene un gan kāpņutelpas celiņu uz man vajadzīgo pusi tīrijis agri norit gan ap savs auto stāvvietu ... un arī joprojām dzīvs.

ZZZZ 7.februāris 2021 10:43
0 0 Atbildēt

Nedaudz tur kur šķūrē ir tā, ka kāda činavnieka kundze ar savu LC ''nevar' izbraukt, ķer pēc trubas un zvana uz dienestu lai dikti palamātos...Tas nu tas dežurants zvana tam sniega tehnikas stūres operātoram lai lieku reizi nobrauc gar to māju kamerām...tāteikt atskaitei

650 7.februāris 2021 13:34
1 0 Atbildēt

Vispār kas tagd vainas par sētnieku- gan līdzcilvēku cieņu var iemantot,gan uzkačāties svaigā gaisā,i vēl darbs garantēti ir un motivācija "neslimot"..Kādu viņiem nafig tehniku- pa 3eur lāpstas rokā un lai mauc.Ietaupījumu izmaksāt stipendiās.

Conqueror 7.februāris 2021 18:23
2 0 Atbildēt

sētniekiem tagad ir attālinātais darbs un mājsēde

Kalvis99 8.februāris 2021 6:43
0 0 Atbildēt

Jē tad jau varbūt sanāks stundu vairāk degvielas ar ko stumt sniegu www.diena.lv/raksts/latvij...sanas-14255561

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 29

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 2

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti