Valdība lems par atbalstu bezizmešu transporta iegādei 34

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 17.augusts 2021 10:04

Ministru kabinets skatīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu par atbalstu bezizmešu transporta iegādei.

VARAM izstrādājusi priekšlikumu Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta ietvaros no 2022.gada sākuma piedāvāt finansiālu atbalstu grantu veidā videi draudzīgu, mazemisiju un bezemisiju transportlīdzekļu iegādei.

Kā norāda VARAM, transporta sektors ir otrs lielākais siltumnīcefekta gāzu emisiju avots un rada gandrīz trešo daļu, jeb 29% no kopējām Latvijas siltumnīcefekta gāzu emisijām.

Latvijā transporta sektoram nav noteikts atsevišķs siltumnīcefekta gāzu emisiju mērķis, taču ir noteikts mērķis samazināt tās sektoros, kas nav saistīti ar Eiropas Savienības emisiju tirdzniecības sistēmu.

Pastāv iespēja, ka ar esošajiem politikas pasākumiem, noteiktais mērķis līdz 2030.gadam varētu netikt sasniegts. Tādēļ esot nepieciešams veikt papildu pasākumus transporta sektorā.

Ministrija norāda, ka transporta sektora dekarbonizācija nav sasniedzama ar vienu risinājumu, taču tā uzsver, ka nākotnē transporta sektora dekarbonizācija lielā mērā būs saistīta tieši ar elektrifikāciju.

Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projektu konkursā paredzēts, ka divu gadu laikā atbalsts tiks sniegts iedzīvotājiem, valsts un pašvaldību iestādēm un to kapitālsabiedrībām vairāk nekā 2200 mazemisiju un bezemisiju transportlīdzekļu iegādei 10 miljonu eiro apmērā.

Tiek plānots diferencēts atbalsts - jauna elektrotransportlīdzekļa iegādei 4500 eiro apmērā, savukārt lietotam elektrotransportlīdzeklim un jaunam transportlīdzeklim ar hibrīda motoru (plug-in hibrīdiem) - 2250 eiro apmērā.

Plānots noteikt transportlīdzekļa iegādes vērtības augstāko robežu jeb cenas griestus - 50 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Vienlaikus plānots sniegt atbalstu, piemēram, 1000 eiro arī par esošā transportlīdzekļa norakstīšanu, nododot to apstrādes uzņēmumam.

Finansējuma saņēmēji būs komersanti - transportlīdzekļu pārdevēji, kas ir oficiāli pilnvaroti transportlīdzekļa izgatavotāja pārstāvji jaunu transportlīdzekļu iegādes gadījumā, kā arī komersanti, kas ir iekļauti Ceļu satiksmes drošības direkcijas reģistrētās transportlīdzekļu tirdzniecības vietas reģistrā, lietotu transportlīdzekļu gadījumā.

Iecerēts, ka atbalsta gala saņēmējs būs fiziskās personas - iedzīvotāji. Atbalsts elektromobilitātes veicināšanai citiem atbalsta saņēmējiem plānots no cita veida finanšu instrumentiem.

 
34 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 17.augusts 2021 14:33
10 1 Atbildēt

Lūk,šito nevajag. Tā mēs ātri nonāksim pie parastā fašisma: Ja tu sievu pis retāk, nekā 2 reizes nedēļā, tad tev sievu nevajag, tā jākonfiscē un jāpārdod izsolē; ja tu kā patērētājs izdod mēnesī mazāk par 1000 EUR, tad tava dzīve neko nav vērta un stingri rekomendēts to izbeigt utt, utjp.

650 18.augusts 2021 2:38
7 0 Atbildēt

Un kā var nesaprast teksta aiztekstu un tā patieso mērķauditoriju?? Jebkuram izbraukt/gribētājam šodien ir jājūtas vainīgam,stulbam un bezatbildīgam! Prihvātīpašums laukos ir lieka greznība, tas ir ar steigu jāizskauž! Visam ir jābūt mazam,nesmukam un īstermiņā iznomājamam! Nākotnes Komissāri noteiks, cik mēness/reižu drīkstēs atstāt deklarēto dzīvesvietu un kādā rādiussā ap/to.Jā.

darklight 18.augusts 2021 0:12
6 0 Atbildēt

Jā. Izlaist brīvdienā ar ģimeni līkumu pa Latviju ir perversi un nosodāmi! Purvciema iedzīvotājam ir jāsēž savā būrī pie TV, reizi mēnesī drīkst aizstaigāt līdz Biķernieku mežam.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 11

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Atvadas no 10 cilindru motora - Lamborghini Huracan STJ desmit vienībās (+ FOTO)

Lamborghini izgatavos desmit ekskluzīvā superauto Huracan STJ eksemplārus, veltot tos atvadām no V10 motora, kas bija pamatā Huracan saimes panākumiem desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti