Augustā vēsturiski zemākais elektroenerģijas mēneša ražošanas līmenis kopš 2007.gada 9

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 28.septembris 2021 11:52

Augustā piekto mēnesi pēc kārtas turpināja samazināties elektroenerģijas ražošana - saražotas 162 499 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas, kas ir par 47% mazāk nekā jūlijā, tādējādi ir sasniegts zemākais ģenerācijas līmenis kopš 2007.gada, liecina Latvijas pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Kopumā astoņos mēnešos Latvijā šogad saražotas 3864 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 2,4% mazāk attiecīgajā periodā gadu iepriekš.

Tostarp Daugavas hidroelektrostacijās (HES) saražotas 2014 GWh elektroenerģijas, kas ir par 1,7% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, kamēr mazajās HES saražotās elektroenerģijas apmērs samazinājies par 15% - līdz 45 221 megavatstundām (MWh).

Vienlaikus termoelektrostacijās (TEC) 2021.gada astoņos mēnešos saražotas 1161 GWh elektroenerģijas, kas ir par 11,3% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Savukārt ar biomasu šogad astoņos mēnešos saražotas 247 166 MWh elektroenerģijas, kas ir par 5,6% mazāk nekā pagājušā gadā astoņos mēnešos, koģenerācijā saražotas 175 153 MWh elektroenerģijas, kas ir par 13,3% mazāk, bet ar biogāzi saražotas 185 623 MWh elektroenerģijas, kas ir par 9,6% mazāk nekā pērn analogā periodā.

Vēja elektrostacijās šogad astoņos mēnešos saražotas 83 766 MWh elektroenerģijas, kas ir par 26,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn, savukārt saules elektrostacijās saražota 1927 MWh elektroenerģijas, kas ir par 11,4% vairāk.

"Augstsprieguma tīkla" sagatavotais elektroenerģijas tirgus apskats arī atklāj, ka elektroenerģijas patēriņš šogad astoņos mēnešos Latvijā veidoja 4864 GWh, kas ir par 4,1% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

 
Visi komentāri
 
GTD2 28.septembris 2021 17:47
0 0 Atbildēt

diezgan neparskatāms raksts,pareizāk būtu izmantot vienu mērvienību GWh , nevis kaut kur izmantot so un kaut kur lai izskatitos lielaki cipari izmanto mervienibu KWh. pa lielam ir tikai divi nopietni el, energijas razotaji daugavas hesi un teci. Hesi nezinkadu apstaklu delj ir samazinajushi apjomu jo skiet ,ka gadus piecus atpakalj aptuveni 3tukst .razoja, Pļaviņu vien zem 2tūkst. ražoja. Varbuttas ka vajag panākt eso;so lielo hes apjomu un ide;ali uzcelt vel vienu lielo hes uz Daugavas un mes pilnibā sevi nodrošinātu ar el.enerģiju. Bet ko raksta par pārējiem tie apjomi tik mazi ,ka nav vērts tos ņemt vērā. Kā raksta ka lielie hes šogad saražoja par 1.7 proc vairāk elektrības un tas ir tik pat daudz cik visi mazie hes kopāPar saules enerģijas vispār smieklīgi runāt saražo divi bet mums kopā vajag vairāk ,kā 4000

ezis71 28.septembris 2021 18:36
0 0 Atbildēt

"Augstsprieguma tīkls" ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

Īsāk sakot-smeļam krējumu.

Opis 29.septembris 2021 9:42
0 0 Atbildēt

Ka es Jums saku, lai Latvenergo liek uz visu privātmāju jumtiem saules baterijas un palielina zaļās enerģijas apjomu. Citādi tik kurina dārgo krievu gāzi un jēga nekāda!

GTD2 29.septembris 2021 10:26
0 0 Atbildēt

Kapēc Sadales tīklam būtu jaliek uz privātmājas saules baterijas, ja vēlies pērc un liec pats tikai viņas Tev nemūžam neatmaksāsies, kā arī no vienām saules baterijām vien neiztiksi nāksies tāpat pirkt elektrību no latvenergo

Pļurkt 29.septembris 2021 13:22
0 0 Atbildēt

Vēl piezīmēšu, ka nemūžam neatmaksāsies par ar to milzīgo Eiropas līdzfinansējumu!!! Pat Vācijā cilvēki sāk liet gaužas asaras, jo pakļāvās reklāmas kārdinājumam un it kā valsts atbalstam. BET kad vesela jūra cilvēku noklāja visus jumtus ar baterijām un vēl sāka pārdot kaimiņiem, tā valdība uzlika PVN maksājumu VISAI saražotajai elektroenerģijai (pat personiskajām vajadzībām). Pēc kā ir pilnīga žopa!! Kredīti jāmaksā, PVN jāmaksā, nevienam nevar notirgot, elektrokompānijas pērk par kapeikām (pareizāk sakot paņem naudu par uzglabāšanu, pārvadi un sadali). Lētāk jau ir elementāri nopirkt!

BET šeit saules ir gan mazāk, gan saulainu dienu mazāk kā kaut kur Bavārijā!!

Opis 30.septembris 2021 8:50
0 0 Atbildēt

Man gan stāstīja ko citu, ka vācu elektrības tirgotājiem ir jāpalielina zaļās enerģijas apjoms un viņi paši sponsorē baterijas, lai nesaņemtu sodus!

GTD2 30.septembris 2021 10:05
0 0 Atbildēt

Ar saules baterijaam neko ipaši nevar atrisināt, arī vācijā jo lai saražotu nepiciešamo jaudu vajag nenormālas plantācijas nosegt ar saules paneļiem, kas švaki vai kad atmaksāsies, bet māju jumtu nokraušana ir tik maza platība ka tas visspār neko neatrisina. pie mums daugavas hesi apmēram saražo 40proc no nepieciešamā, teci apmēram 20 proc, vēja gen kādi 2proc, pārējie mazie hesi 1proc, bet saules paneļi tikai kādus 0,04proc ,kas vispār nav vērā ņemams cipars , vēl kādus 10 proc saražo kopā ņemot biomasas,koģenērācijas, biogāzes stacijas, pārējais mums kādi 30 proc mums japiepērk klāt. ja mēs hesos ražotu tik cik apmēram piecus gadus atpakaļ tad iespējams nekas nebūtu japiepērk klāt ,jeb pavisam maz, Tapēc nav saprotams kapēc nepalielina hes jaudu līdz vēsturiskajam līmenim, bet tie saules un vēja enerģijas tā tik tāda izrādīšanās ka esam kruta zaļi,lai gan globāli viņi neko neatrisina

Taupītājs 30.septembris 2021 10:53
0 0 Atbildēt

Vot es tagad štukoju, ka jāliek siltā ūdens kolektors uz jumta, lai samazinātu izmaksas par gāzi! Vasarā gāze tikai uz karsto ūdeni tērējas, tā varētu vispār gāzi vasarā nelietot! Jāskatās vai saulainās dienās nevar arī apkures atbalstam kolektoru pieslēgt.

MZHKLP 30.septembris 2021 17:47
0 0 Atbildēt

Vai tik nav tā ka lai HES ražotu nepieciešama ūdens plūsma, vairāk kā upes caurtece nekā nesanāk?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti