Elektrības biržas cena Latvijā pirmo reizi kopš augusta nokritusi zem 100 eiro par megavatstundu 24

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.oktobris 2021 16:55

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena samazinājās par 17% līdz 94 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo".

Tādejādi cena pirmo reizi kopš augusta pēdējās nedēļas nokritusi zem 100 eiro par MWh robežas.

Tāpat cena samazinājusies arī pārējās Baltijas valstīs - Igaunijā tā saruka par 17% un bija 94,14 eiro par MWh, savukārt Lietuvā cena saruka par 15% līdz 96,26 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenas Baltijā sekoja līdzi cenu tendencei Ziemeļvalstīs. Tikmēr enerģijas plūsma palika bez būtiskām izmaiņām - no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala tās samazinājās par 7%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, plūsma no Somijas bija par 4% mazāka, bet enerģijas plūsma no Krievijas samazinājās par 2%.

Tikmēr "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kritās par 15% līdz 52,98 eiro par MWh. Ziemeļvalstīs novērots liels nokrišņu daudzums, kas bija virs normas, tādēļ cenu samazinājums saglabājās, kā arī uzlabojās hidrorezervuāru aizpildījuma līmenis. Lai gan vēja elektrostaciju izstrāde samazinājās par 4%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, tā saglabājās augstā līmenī.

Lai arī turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars palielinājās un veidoja 88% no kopējās uzstādītās jaudas.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš pieauga, un tika patērētas 8186 gigavatstundas (GWh). Arī izstrādes apjomi nedaudz pieauga, un tika saražotas 8440 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% līdz 527 GWh. Latvijā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, un kopā tika patērētas 137 GWh, arī Igaunijā patēriņa līmenis palika nemainīgs, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, un kopā tika patērētas 152 GWh, bet Lietuvā patēriņš pieauga par 1% līdz 238 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 2% un bija 269 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 18%, un iepriekšējā nedēļā tika saražotas 59 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi samazinājās par 5% un bija 110 GWh, savukārt Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija par 17% lielāka, un tika saražotas 100 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 43%, Igaunijā - 73%, bet Lietuvā - 42%. Baltijas valstīs tika saražots 51% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.
 

 
24 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Hibrīds 25.oktobris 2021 19:39
3 2 Atbildēt

Katrā privātmājā āsāk domāt par piemājas saules baterijām un vēja mikroturbīnām apviebojumā ar kaut kādu Tesla wall bateriju vai vecu sasistu elektroauto (kura beteriju var izmantot elektrības uzkrāšanai) mājās. Bezmaz lētāk sanāks nekā pie šādām elektrības cenām.

eidis 26.oktobris 2021 9:56
3 0 Atbildēt

1. HES saražo labi ja 1/3 no LV patēriņa. Šogad stipri mazāk - maz ūdens visur Eiropā bija.

2. Tavs piedāvājums ir nesociālā veidā izlietot labumus. Principā vislielākais ieguvējs būtu tas, kuram visneekonomiskā apkure (elektrība).

3. LE īpašnieks ir valsts - peļņu ieskaita valstij tavam labumam.

Nja 25.oktobris 2021 21:59
2 0 Atbildēt

Apsveicu visus, kas pārslēdza līgumus kad cenas bija MAX punktā!

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Geparda – 110 km/h ātrs un jau no 16 gadiem (+ FOTO) 4

Ar pārbūvēto Volkswagen Up Vācijā drīkst braukt A1 kategorijas vadītāju tiesību īpašnieki, kas pie tādām var tikt jau no 16 gadu vecuma. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 1

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 

Nepilni 18 000 eiro - jaunais Dacia Duster arī Latvijā 24

Piedāvājumā pilnais hibrīds HYBRID 140, jaunais benzīna dzinējs TCe 130 Mild Hybrid, pilnpiedziņas versijas, benzīna/LPG divdegvielu dzinējs ECO-G 100 un klientu iecienītās augstākā līmeņa Extreme un Journey aprīkojuma versijas, kas papildina viena otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti