Vēja enerģijas asociācija: "Laflora" vēja parks no 2025.gada spēs saražot 5% no valsts elektroenerģijas patēriņa 12

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.decembris 2021 8:41

Jelgavas novada Kaigu purvā topošai uzņēmuma "Laflora" lieljaudas vēja parks no 2025.gada spēs saražot 5% no Latvijas kopējā eletroenerģijas patēriņa, aplēsusi Latvijas Vēja enerģijas asociācija (LVEA).

"Laflora" vēja parks tiek veidots 763 hektāru plašajā Kaigu purva kūdras ieguves teritorijā un ap to esošajās meža zemēs. Parkā plānots izvietot 22 vēja elektrostacijas - 16 izstrādātajos kūdras laukos un sešas meža masīvā, kas kopumā gadā spētu saražot 300 000 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas.

Paredzēts, ka gada laikā vēja parks nodrošinās 112 000 tonnu oglekļa dioksīda (CO2) ietaupījumu, salīdzinot ar elektroenerģijas ražošanu dabasgāzes termoelektrostacijās. Vēja parka radītais CO2 ietaupījums līdz 2050.gadam sasniegs 2,8 miljonus tonnu CO2.

Jau ziņots, ka Jelgavas novada Kaigu purvā 25 gadus saimnieko viens no Latvijas lielākajiem kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumiem "Laflora", nodarbinot 290 vietējo iedzīvotāju, lai ražotu kūdras substrātus dārzkopībai, mežsaimniecībai un lauksaimniecībai. Kaigu purvā kūdras ieguve noslēgsies tuvākajos gados, tāpēc tiek meklēti citi zemes izmantošanas veidi un iecerēta vēja elektroenerģijas parka izveide.

Jelgavas novada dome un arī Jelgavas domes deputāti jau akceptējuši "Laflora" ieceri Kaigu kūdras purvā Līvbērzes pagastā būvēt vēja elektrostaciju parku.

LVEA uzsver, ka projekts ļaus saglabāt 290 esošās darba vietas un nodrošināt vismaz 120 jaunu darba vietu izveidi. Būvniecība tiks sākta 2023.gadā, un elektroenerģijas ražošanu plānots sākt līdz 2025.gadam. Plānotās investīcijas "Laflora" vēja parka izveidē sasniedz 120 miljonus eiro, vēl 50 miljonus eiro paredzēts ieguldīt zaļās industriālās zonas izveidē. 

LVEA vadītājs Toms Nāburgs norāda, ka kopš 2012.gada Latvijā uzstādīto vēja staciju jauda ir nemainīga, kamēr kaimiņvalstīs tuvākajos gados tiks atklāti vairāki lieli vēja parki. 

Nāburgs apgalvo, ka katrs uzbūvētais vēja parks samazināšot elektroenerģijas cenu Latvijā un Baltijas reģionā kopumā, tas esot efektīvs instruments, lai izvairītos no strauja elektroenerģijas cenu kāpuma. 

""Laflora" vēja parks Jelgavas novadā ir pirmais labais piemērs Latvijā vairāku gadu desmitu laikā, un, cerams, ka citas pašvaldības iedvesmosies no šī piemēra un spers savus pirmos soļus zaļā kursa un attīstības virzienā," pauž Nāburgs.

"Laflora" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 332 138 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums 2020.gadā bija 22,242 miljoni eiro, kas ir par 22% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa daudzkārt pieauga līdz 1,358 miljoniem eiro. "Laflora" lielākais īpašnieks, kuram pieder 51% daļu, ir 15 Latvijas iedzīvotājiem piederošā SIA "Svētvalde", savukārt pa 24,5% "Laflora" daļu pieder Vācijas pilsoņiem Markusam un Ludgeram Roenkoliem.
 

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
kontradmiral 2.decembris 2021 10:16
3 0 Atbildēt

Biržas cena jau veidojas no pieprasījuma/piedāvājuma attiecības. Ja piedāvājuma daļa palielināsies, tad visiem vajadzētu būt ieguvējiem, jo ražošanā palielinās konkurence. ilgtermiņā tās cenas, kas tagad ir biržā 0,10 un augšu ir maz ticamas. Visi elektrības ražotāji, tagad gūst labu virspeļņu, vienīgi tie, kas ražo elektrību ar gāzi, ja nav laicīgi nofiksējuši cenu varētu būt skābiem ģīmjiem. Vēja ģeneratori izstrādātos purvos šķiet jēdzīgs risinājums, lai nekaitinātu iedzīvotājus ar ēnām, vibrācijām un izbojātu ainavu.

Zintis 2.decembris 2021 11:23
3 0 Atbildēt

Elektrības cena ir debesīs jo lielākā daļa elektrības tiek ražota no gāzes un oglēm.

Un šiem resursiem cena ir debesīs visā pasaulē.

Parasti mironis pieceļas kājās pirms savas nāves, tas pats tagad notiek ar gāzi un oglēm.

WALA 2.decembris 2021 11:29
2 1 Atbildēt

Tā glyži nav taisnība, ka enerģijas nesēji ir problēmas cēlonis, problēmas cēlonis ir stipri vairāk politisks, ar reālu resursu trūkumu tam protams arī ir sakars, bet diemžēl stipri maziņš ... jo piemēram Austrālijas akmeņogles tiek "marinētas" Ķīnas ostās uz austrāļu kuģiem jau gandrīz gadu , jo ĶTR neiepatikās Austràlijs uzteikumi ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti