"Gaso" aicina VARAM atcelt Rīgas domes lēmumu par gāzes apkures katlu aizliegumu 30

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 14.janvāris 2022 10:48

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" vērsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), lūdzot atcelt Rīgas domes lēmumu, ar kuru no 2025.gada paredzēts aizliegt galvaspilsētā uzstādīt vai nomainīt apkures katlus, kas darbināmi ar dabasgāzi, aģentūru LETA informēja "Gaso" pārstāvji.

"Gaso" valdes priekšsēdētāja Ilze Pētersone-Godmane norāda, ka "Gaso" klientu centros ik dienas tiek saņemti klientu zvani no dažādiem galvaspilsētas mikrorajoniem, kas, pēc Rīgas domes lēmuma, secina, ka viņiem nepieciešams rast un veikt milzu investīcijas, lai nomainītu apkures sistēmu mājsaimniecībā, jo gāzes katli vai to remonts turpmāk būs aizliegts. Lai privātmājā uzstādītu jaunu apkures sistēmu, jārēķinās ar izdevumiem vismaz 10 000 eiro apmērā, turklāt daudzviet iedzīvotājiem nemaz nav iespēju pieslēgties pie centralizētās siltumapgādes.

Kompānijas pārstāvji norāda, ka Rīgas domes "Gaisa piesārņojuma mērījumu rezultāti Rīgā 2020.gadā" liecina, ka galvenais slāpekļa dioksīda (NO2) piesārņojuma avots ir automašīnas, turklāt lielākais NO2 piesārņojums rodas augustā, kad apkures iekārtas nestrādā. Arī smalko daļiņu PM10 un PM2.5 piesārņojums nav saistīts ar dabasgāzes iekārtām. Piemēram, Brīvības ielas monitoringa stacijā lielākais PM piesārņojums bija 2020.gada augustā, kas tiek saistīts ar mežu ugunsgrēkiem Baltkrievija un Ukrainā, un būtisku piesārņojumu rada smiltis un sāls.

Pētersone-Godmane pauž, ka saistošo noteikumu izdošana pozicionēta kā vides aizsardzībai un gaisa kvalitātes uzlabošanai nepieciešams regulējums, vienlaikus veicinot biomasas izmantošanu kā kurināmo. 

"Vēlos atgādināt, ka dabasgāze ir videi draudzīgākais kurināmais, jo tai ir augsta siltumspēja, sadegot tā nerada pelnus un sēra savienojumus un dabasgāzei ir mazākie oglekļa dioksīda (CO2) izmeši. Iegūstot vienu kilovatstundu (kWh) enerģijas no dabasgāzes, atmosfērā nonāk vien 0,2 kilogrami CO2, kas, salīdzinot ar koksni, rada par 49% mazāk izmešu," norāda Pētersone-Godmane.

"Gaso" arī vērš uzmanību, ka Eiropas Savienība (ES) jaunākajā vides klimata politikā "Fit for 55" ir noteikusi pāreju no fosilās enerģijas uz atjaunojamo un zema oglekļa enerģiju, nevis fosilās enerģijas automātisku vai terminētu izskaušanu. Gāzes tirgus jaunās direktīvas projekts paredz, ka ilgtermiņa fosilās dabasgāzes piegādes ir pieļaujamas līdz 2049.gadam. Nekādu citu fosilās dabasgāzes ierobežojumu nav.

"Gaso" valdes priekšsēdētāja skaidro, ka uzņēmums strādā pie ilgtspējīgiem risinājumiem, lai samazinātu ietekmi uz klimata pārmaiņām. Piemēram, apmēram 100 automašīnu no "Gaso" autoparka ir darbināmas ar saspiesto dabasgāzi (CNG). Viņa norāda, ka pasaule strauji vēlas samazināt izmešus, un CNG ir salīdzinoši tīra un videi draudzīga degviela. 

"Mēs gatavojamies zaļākai gāzei, un nākotnes perspektīvā redzam pakāpenisku pāreju no fosilās dabasgāzes uz atjaunojamiem energoresursiem, piemēram, biogāzi jeb biometānu. Gāzes infrastruktūra būs gatava biometānam un ūdeņradim, taču jāsaprot, ka zaļie risinājumi pilnībā neaizstās dabasgāzi," pauž Pētersone-Godmane.

Uzņēmumā skaidro, ka Rīgas domes 2021.gada 29.decembra saistošo noteikumu "Par teritoriālajām zonām siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei un prasībām iekārtu uzskaitei" 10. un 11. punktā noteiktie ierobežojumi attiecībā uz individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtām, kurās kā kurināmo izmanto dabasgāzi (biometānu), ir pretrunā ar spēkā esošo Enerģētikas likuma redakciju. Arī Ekonomikas ministrijā saskaņošanas stadijā esošajos grozījumos Enerģētikas likumā pašvaldībai nav paredzētas tiesības ierobežot ēku un būvju īpašniekus izvēlēties sev izdevīgāko siltumapgādes veidu.

"Gaso" pārstāvji arī norāda, ka tiesības pašvaldībai noteikt savos saistošajos noteikumos konkrētus siltumapgādes veidus vai pienākumu pieslēgties centrālajai siltumapgādes sistēmai būs tikai pēc attiecīgiem grozījumiem Enerģētikas likumā un tikai gadījumos, ja tas būs ekonomiski un tehniski pamatoti. Turklāt netiks izslēgta iespēja izmantot citu atjaunojamo energoresursu, kāds var būt biometāns.

Pēc "Gaso" pārstāvju paustā, Rīgas domes gāzes apkures katlu aizliegums veicinās nesankcionētu gāzes katlu nomaiņu vai novecojušo un neefektīvo gāzes katlu vairākkārtēju renovēšanu. Pagrīdes meistaru piesaiste radīs reālu apdraudējumu iedzīvotāju dzīvībām un īpašumam, savukārt ar vecu, videi un veselībai kaitīgu katlu vairākkārtēju atjaunošanu vides uzlabošanas jomā tiks panākts tieši pretējs efekts.

Jau ziņots, ka Rīgas dome decembrī pieņēma lēmumu no 2025.gada aizliegt uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo.

Noteikumos paredzēts Rīgas pašvaldību iedalīt teritoriālās zonas, kurās ierobežos dažādu emisiju daudzumu. Katrā zonā atrunāti atsevišķi izņēmuma gadījumi, kuros gāzes apkures iekārtas būtu atļauts izmantot.

"Gaso" ir AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmums. Kompānija ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" darbību sāka 2017.gada decembrī. "Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

 
Visi komentāri
 
Mairis 14.janvāris 2022 11:15
10 0 Atbildēt

No Staķa sapņu komandas vēl daudzus brīnumus redzēsim.

Pļurkt 14.janvāris 2022 13:03
8 4 Atbildēt

... cilvēka stulbums un visums ir bezgalīgi!! ...

Gāzes plītis dzīvoklī drīkst darbināt tūkstošiem un nevienu neiztrauc kaut kādi izmeši kas pat netiek novadīti ārpus dzīvojamām telpām, bet visekonomiskākie kondensācijas katli tiek aizliegti, piespiežot pieslēgties pie krietni neekonomiskākas pilsētas katlu mājas UZ TO PAŠU DABAS GĀZI!!!

Idioti!!!

gunbox 14.janvāris 2022 14:52
5 0 Atbildēt

Ja Rīgas Dome ir augstākā vara valstī un darbības veids ir diktatūra, tad ko var tauta izdarīt? Šobrīd tikai jāsaka, ka Ušaka nanoūdens un sazagtie lemoni caur Rīgas Satiksmi bija tikai puķītes. Paredzu, ka būs vēl trakāk, jo zagļi partijās tik berzē plaukstas un nevienu nekrata tautas problēmas.

Pļurkt 14.janvāris 2022 17:35
1 1 Atbildēt

Tautai ir pilnīgs pamats uzdurt uz mēslu dakšām zagļus!

Kanibaals 16.janvāris 2022 0:31
0 0 Atbildēt

Pļurkt jau nezina ka ar to pašu gāzi saražo siltumu ārpus pilsētas un tae visu maina. Tāpat kā ar elektrauto, man pajāt kur liek baterijas, kur saražo elektrību galvenais ka mazāk dīzeļmēslus būs jāelpo.

Pļurkt 16.janvāris 2022 9:07
0 0 Atbildēt

Dzērumā sadomāji?

Glupiņš kas glupiņš!

Pļurkt 16.janvāris 2022 17:04
0 0 Atbildēt

Eu, glupiņais.... Tava sieva ēst vāra uz gāzes plīts?

Kanibaals 16.janvāris 2022 17:09
0 0 Atbildēt

Uz indukcijas, gāze smird.

Pļurkt 16.janvāris 2022 17:21
0 0 Atbildēt

Pie visa tā lasīt iemācies, stulbeni!

Pļurkt 16.janvāris 2022 17:40
1 0 Atbildēt

Kanibāls nezina ka ar to pašu gāzi vāra ēst un visas dūmgāzes paliek dzīvoklī!!!

kasinsh79 14.janvāris 2022 13:10
8 0 Atbildēt

Attīstībai / Par ir pilnīgi politiskie līķi!

msh 16.janvāris 2022 18:05
0 0 Atbildēt

Kāpēc tu tā domā? Nebaidies, pakarinās pirms vēlēšanām makaronus, paspiedīs vēl uz LGBTWTF atbalstīšanu, lasīt progresivitāti - un ievēlēti tiks tāpat.

ZZZZ 14.janvāris 2022 13:31
2 1 Atbildēt

Koā, gribat ugunsdzēsējiem maizi atņemt. Kas brauks dzēs/dzert kafiju, kamēr izdeg tie lēni/eko dedzes malku kurināmie sodrējskursteņi

Žēl tikai, ka MŪSU valsts bagātība, čurukalna glabātuve neizmanto šo priekšrocību, gāzes cenu politikas regulēšanai

Pilsētnieks 14.janvāris 2022 14:55
5 1 Atbildēt

Rīgai vajadzētu dot grantus ēku apkures sistēmas maiņai, nevis ieviest aizliegumus! Es savu ogļu katlu nomainīju pret gāzes katlu un man uz 10 gadiem paņemts kredīts. Septembrī palaidu katlu, novembrī jau atsūtīja izmaiņas tarifos. Decembrī vēlreiz atsūtīja paziņojumu, ka vēl par 90% pieaugs cena. Pie tagadējām gāzes cenām es labprāt nomainītu apkures veidu uz dīzeli, vai siltumsūkni ar saules baterijām, bet es jau nevaru vairāk paņemt kredītu, kamēr nav izmaksāts iepriekšējais.

Vajadzēja turpināt kurināt ar oglēm un būtu lēti.

Vispār 15.janvāris 2022 13:10
2 1 Atbildēt

Paldies tev, ka vairs nekūpini tās ogles. bezvēja laikā tie ogļu kurinātāji pamatīgi sagandē gaisu veco privātmāju rajonā, sajūta ka esmu uz tvaikoņa ko kurina ar tām pašām oglēm. Gāzes cenas pieaugums ir nelaimīga sakritība, par to jevrōpai vajadzēja domāt jau 2014jā.

ZZZZ 14.janvāris 2022 14:55
3 2 Atbildēt

ps. vispār pareizi izdarīja, lai tie gāzētāji tagad neraud. Apķērīgākās pašvaldības ātri uzlika granulu katlus un palaida gāzi nah. Iznākumā lētāk un pie viena puvu grāvjus iztīrīs Nez kā tie dpils vadoņi mācēja lēto gāzīti samangot Gan jau privātie arī alternatīvas saliks...Un gauneriem atpakaļceļa nebūs

Pļurkt 14.janvāris 2022 15:27
1 2 Atbildēt

Jēziņ kāds Lielpicānijas dunduks!!!

Ko var kviekt par lietām no kurām pilnīgi neko nesajēdz???

Kanibaals 16.janvāris 2022 0:32
0 0 Atbildēt

Pļurkt gan zina, gāze smirdot un sajājot motorus.

Pļurkt 16.janvāris 2022 9:08
0 0 Atbildēt

Dzērumā sadomāji?

Glupiņš kas glupiņš!

+++++++++++

Iedirs vēl kaut ko!! Tas ir laikam vienīgais ko tu jēdz!!

Kanibaals 16.janvāris 2022 17:09
0 0 Atbildēt

Kurš to būtu teicis. Iedirs kaut ko gudru beidzot citādi sūdi vien nāk ārā. Visās tēmās putrojies kā palīgskolnieks.

Pļurkt 16.janvāris 2022 17:25
0 0 Atbildēt

Jēziņ kāds glupiņš!!!!

1. Aizliedz visas gāzes plītis Lielpicānijā, jo tās izmet vairāk sūdu, pie kam dzīvojamās telpās, kā visi gāzes katli kopā!

2. Galvenais roķeni norauj priekšpiedziņai, ik reizi kā samet, kā pats lielījies!!!!!!!!!!!!!

Pļurkt 16.janvāris 2022 17:42
0 0 Atbildēt

Eu, fufļak - kurā vietā, bet konkrēti ir sūdi??????

Pagaidām tikai no tavas mutes nāk ārā sūdi, ik reizi kā to paver!!

gunbox 14.janvāris 2022 15:43
4 1 Atbildēt

Šajā rakstā skaidri ir redzama ieinteresēto personu shēma. Tātad kādam pie varas pieder kompānija, kura gūs tiešo labumu no n-tajiem darījumiem apkures sistēmas maiņai. Es jau vairs nejūtos pārsteigts, cik gan viegli ir zagt no valsts. Un absolūti nekādas kontroles nav.

Bet vispār šķērsgriezumā raugoties, uz to, ka nekāda enerģijas krīze patiesībā nav un nebūs, gan arī piesārņojumam nekāda sakara, tad no šī uzpūst burbuli ir bijis mega liels plāns uzdzīvoties uz cilvēku iekrājumiem pēc mājsēdes. Ja pie varas sēdētu kaut viens ar smadzenēm, šobrīd Latviju varētu pacelt Vācijas līmenī, bet duraki Saeimā stumj ar vien dziļāk podā.

650 15.janvāris 2022 0:20
0 0 Atbildēt

Podi (un Podnieki) ir LVijā tikuši izsenis godāti.Jo dziļāki, jo labāk.

Tehniskās sāls cena nupat esot pieaugsi Divkakārt.Gaidām arī jaunākos (saules/apsildāmos) stabiņus no ekakoloģiskās plastmassas.Mājokļu sertificicēšana arīdzan nav aiz kalniem.Ogles nedrīkst dedzināt, taču drošā pārsimt metru attālumā no pilsētas lohcentra ar tām var droši bārstīties uz visām pusēm.Jā.

Instadaikts 14.janvāris 2022 15:46
3 0 Atbildēt

Ilzītei vajag pieslēgumu skaitu, jo tie labi ģenerē naudu.

Vot i bļaustās.

ZZZZ 14.janvāris 2022 17:35
3 0 Atbildēt

Jēziņ kāds Lielpicānijas dunduks!!!

Ko var kviekt par lietām no kurām pilnīgi neko nesajēdz???

to pļurktam

Ja Tu tā sajēdz no gāzes lietām atbildi kā saucās ''Latvijas gāze'' pirms tam Laiks aizgāja.

Pļurkt 15.janvāris 2022 10:05
0 0 Atbildēt

1. Neraudi - es strādāju (pašlaik) divos uzņēmumos par atbildīgo par gāzes saimniecību, no kuriem viens ir liels uzņēmums Latvijas mērogā!

2. No purva grāvmalās augošajiem krūmiem netaisa skaidu granulas..... dunduk!

Pļurkt 15.janvāris 2022 10:31
0 0 Atbildēt

3. Nevienā pašvaldībā nav granulu katla, jo kurināt ar granulām ir tik pat dārgi kā ar gāzi - vienīgais ieguvums ka katlam var piejūgt automātiku un nelikties ne zinis vismaz nedēļu par viņa darbību!

4. Droši sarullē atpakaļ savu garo lūpu, citādi vēl pakritīsi aizmeties aiz tās lūpas, ka pa zemi jau velkās!

ZZZZ 15.janvāris 2022 10:48
0 0 Atbildēt

Tu tur esi skaitītāju pierakstītājs...uz kociņa Lielākais P ko esi ostījis trubā ir 3kg/cm2. Iesaku izmantot sava dienesta stāvokļa izdevību un pabūt Sauriešu grs 1 tā ap 6-7 no rīta. Tad kad no maģistrālā spiediena 40/60kg/cm2 to pazemina uz 3kg/cm2. Paturēt roku uz reduktorregulātora. Jā, jā tas ir tur kur pirms daudziem gadiem plīsa truba ...

Bet nu uz jautājumu gāzētāja kungs tā arī neatbildēja

Krotow 14.janvāris 2022 18:02
2 0 Atbildēt

O, vietējie šrēderi pamodās

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti