Deputāts Ģirģens sagatavojis priekšlikumu par kriminālatbildības noteikšanu dzērājšoferiem 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 14.janvāris 2022 11:35

Pēc letālās traģēdijas Rīgā, kur uz gājēju pārejas dzērājšoferis notrieca ģimeni, Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens (R) ir sagatavojis priekšlikumu grozījumiem Krimināllikumā, rosinot ieviest kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Tas paredzētu pašreizējo sodu papildināt ar iespēju noteikt brīvības atņemšanu, tajā skaitā īslaicīgi, vai probācijas uzraudzību vai sabiedrisko darbu, aģentūru LETA informēja politiķis.

"Jebkurš transportlīdzekļa vadītājs, kurš sēžas pie transportlīdzekļa stūres alkohola ietekmē, ir drauds sabiedrībai. Šāda rīcība apdraud gan pašu transportlīdzekļa vadītāju, gan citus satiksmes dalībniekus," uzsver partijas "Republika" valdes loceklis.

Ģirģens norāda, ka 2021.gadā rosināja noteikt citus ierobežojumus transportlīdzekļu vadītājiem, lai "izskaustu vēlmi" sēsties pie stūres dzērumā - samazināt atļauto alkohola daudzumu transportlīdzekļa vadīšanai līdz nullei vai 0,2 promilēm - kas gan netika atbalstīts.

Par kriminālatbildības ieviešanu par transportlīdzekļu vadīšanu alkoholisko dzērienu ietekmē tika runāts pagājušā gadā, tomēr konkrēti lēmumi netika pieņemti, pauž deputāts. Ģirģens cer, ka viņa piedāvātie likuma grozījumi panāks ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanos.

Politiķis norāda, ka 2020.gadā tika reģistrēti 733 satiksmes negadījumi, kuros transportlīdzekļa vadītājs atradies alkohola reibumā, kas ir pieaugums, salīdzinot ar 663 šādiem negadījumiem 2019.gadā.

2020.gadā pieķerti 3527 dzērājšoferi, ko Ģirģens vērtē kā "graujošus" datus un norāda, ka kopējais skaits esot daudzreiz lielāks, vien tie nav pieķerti.

Lai sasniegtu valstī izvirzīto mērķi par drošu ceļu satiksmes dalībniekiem, ir nepieciešams, lai transportlīdzekļu vadītājiem "pat neienāktu prātā" sēsties pie transportlīdzekļa alkoholisko dzērienu reibuma stāvoklī, piedāvātās izmaiņas likumā pamato politiķis.

Kā ziņots, 9.janvārī Pļavniekos automašīnas "Mercedes-Benz" vadītājs uz regulējamas gājēju pārejas uzbrauc trīs gājējām - divām pieaugušām sievietēm un astoņas gadus vecai meitenei. Vissmagākās traumas guva meitene, kura pēc negadījuma slimnīcā nomira.

 
Visi komentāri
 
Bija jau 14.janvāris 2022 14:42
7 0 Atbildēt

Bija jau tāds iekšlietu ministrs Ģirģens!

Nu un kāda jēga?

Zoles dēls 14.janvāris 2022 15:58
5 0 Atbildēt
Pamella 14.janvāris 2022 15:56
2 0 Atbildēt

Arī šobrīd Krimināllikumā ir paredzets labs sods.

Protams ar atrunu līdz tik un tik gadiem. Nevis tik un tik gadi.

Bet korupcija panāk to, ka pārkāpēji tiesas zālē saņem nosacītu sodu.

Judins vel saka ka normalu cilveku ieliksim cietuma un tad viņš iznaks ārā slikts un nebūs nodokļu budžetā.

Maini vai nemaini tor likumus, ja bus korupcija tad parkapeji nesanems sodu.

Drīzāk jāpanāk ka nav iespejama nesodāmība, tad bagats vai nebagāts, mazs vai liela, resna vai tievs, politiķis vai dzerajs saņems sodu, un tad sāks piedomāt ka būs dirsā ja pārkāps.

260.pants. Ceļu satiksmes noteikumu un transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšana

(11) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts vidēja smaguma miesas bojājums, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

(3) Par ceļu satiksmes noteikumu vai transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz septiņiem gadiem.

anoagask 14.janvāris 2022 22:58
4 0 Atbildēt

"Ģirģens norāda, ka 2021.gadā rosināja noteikt citus ierobežojumus transportlīdzekļu vadītājiem, lai "izskaustu vēlmi" sēsties pie stūres dzērumā - samazināt atļauto alkohola daudzumu transportlīdzekļa vadīšanai līdz nullei vai 0,2 promilēm - kas gan netika atbalstīts."

Diletantiski priekšlikumi - reibumā braukšanu samazinātu alko sliekšņa pacelšana līdz 4% - tad formālā reibumā ierāpties pie barankas varētu tikai nopelniem bagātie tautas daiļamata meistari.

Ja nopietni - derētu atjaunot ceļu policijas institūciju + ļaut strādāt, nevis tikai izpildīt ātruma nodevu ievākšanas funkciju

ZZZZ 15.janvāris 2022 10:23
1 2 Atbildēt

Kas jums pisnesmeņi strādās, ja visus lohus saliks ķurķī Un bērni no varavīksnes nerodās

uupis 16.janvāris 2022 0:35
2 0 Atbildēt

A kur vernons ar savām tiesībām paļauties, ka visi satiksmes dalībnieki, veicot kustību pie zaļā, pārliecināsies ka neviens alkāns nebrauc pie sarkanā???

Šams tak aizstāvēja šo dzērāju pie stūres!

Vernons 16.janvāris 2022 16:15
0 1 Atbildēt

Vai tu idiot saproti, ko tu te vervelē? Interneta paaudze nezin, kā tas ir, norauties pa muti! Apsalūts idiņš tu esi!

L 16.janvāris 2022 8:26
2 0 Atbildēt

Vajag grozījumu, kas pie jebkurām promillēm stūrējošajam vnk ļautu konfiscēt auto.

Kat kādos gadījumos liegumu reģistrēt auto uz sava vārda bonusā.

Un konfiscēt, neatkarīgi no tā, kam tas auto pieder. Jau auto īpašniekam arī būtu jāskatās, kam tas auto tiek iedots. Arī līzinga gadījumos juridiskos risinājumus atrast var.

Lūk tas tiešām atturētu sēsties atkārtoti pie stūres reibumā. A visas tās tiesību atņemšanas ir kaķim zem astes. Nopērc auto un brauc, kuru uztrauc tiesības, octa skate vai tml.?

Carguru 17.janvāris 2022 12:22
0 0 Atbildēt

Un kā tieši tas palīdzēs pret idiotiem, kas no ballītes brauc mājās ar koplietošanas auto, nevis taksi?

ZZZZ 17.janvāris 2022 18:32
0 0 Atbildēt

Nepārdzīvo, šhitie visi guru un tamlīdzīgie, pat cauru dienu nēsājās kā uz oglēm karstām sēdētu kur nu vēl ja salietojās...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

iAuto testē dinamisko Audi SQ8 Sportback e-tron (+ VIDEO)

Līdz ar modernizāciju e-tron ieguvis Q8 nosaukumu. Jaudīgajā SQ8 e-tron versijā tam ir 503 Zirgspēki. Lasīt vairāk

 

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 14

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Brauc trīs promiļu reibumā: policija aiztur smagi iereibušus kravas auto un elektrovelosipēda vadītājus

Uz Jelgavas šosejas aiztur kravas automašīnas vadītāju trīs promiļu reibumā, bet Imantā policijai nācās aizturēt vīrieti, kurš šādā reibumā brauca ar elektrovelosipēdu. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 2

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti