Plāno nostiprināt aizliegumu uz laiku pārdot ārvalstī iegādātu transportlīdzekli 30

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 18.februāris 2023 9:59

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, ar kuriem pēc būtības paredzēts nostiprināt aizliegumu uz laiku pārdot ārvalstī iegādātu transportlīdzekli.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, arī fiziskām personām, kas ārvalstī iegādājušās transportlīdzekli, vienlaikus ar tā pirmo reģistrāciju Latvijā uz laiku plānots noteikt aizliegumu to pārdot.

Tas ir viens no valsts 2023.gada budžeta pakotnes likumprojektiem.

Pārdošanas jeb atsavināšanas aizliegums plānots 30 dienas, un to paredzēts attiecināt transportlīdzekļiem (M1, arī M1G, un N1, arī N1G kategorija), kuri nav vecāki par pieciem gadiem.

Plānots noteikt, ka personām, kas Latvijā reģistrē Eiropas Savienības dalībvalstī iegādātu transportlīdzekli, iesniegumā par reģistrāciju būs jānorāda ziņas par tā iegādes valsti, datumu, samaksas veidu, darījuma summu un pārdevēju. Iesniegumam būs jāpievieno arī īpašumtiesību maiņu apliecinošs dokuments un apliecinājums par veikto samaksu. Sniegtās ziņas būs jāapliecina ar savu parakstu. Informāciju par reģistrēto transportlīdzekli Ceļu satiksmesdrošības direkcija nodos Valsts ieņēmumu dienestam izvērtēšanai.

Patlaban, pirmo reizi reģistrējot transportlīdzekli Latvijā, atsavināšanas aizliegums noteikts juridiskām personām, un tas ilgst 15 dienas.

Izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā Valsts ieņēmumu dienesta konstatēto, ka automobiļu iegādēs juridiskās personas iesaista fiziskās personas, tādējādi izvairoties no nodokļu nomaksas transportlīdzekļu realizācijas darījumos un radot zaudējumus valsts budžetam, teikts grozījumu anotācijā. Pastāv arī risks, ka transportlīdzekļu reģistrācijai tiek iesniegti faktiskajiem apstākļiem neatbilstoši iegādes dokumenti.

Grozījumu anotācijā arī norādīts, ka plānotās izmaiņas neliedz personai savā īpašumā iegādāties transportlīdzekli ārpus Latvijas, to reģistrēt savā īpašumā un lietot. Savukārt šādu automašīnu iegādāšanos ārvalstī ar patieso mērķi pēc reģistrācijas Latvijā tās pārdot var uzskatīt par fiziskās personas saimniecisko darbību. Atsavināšanas aizliegums ir attiecināms tikai uz transportlīdzekļa pārreģistrēšanu citas personas īpašumā.

 
30 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Autobraucējs . 18.februāris 2023 16:34
50 22 Atbildēt

Nožēlojamā mēslu valstele ! Miljonus noraksta pa labi un kreisi , lieliem uzņēmumiem nodokļu parādus noraksta , bet parastam , mazam cilvēkam grib ādu pār acīm vēl nomaukt , ... mēsli tādi !

vietējais 18.februāris 2023 13:09
49 13 Atbildēt

Labs veids kā ierobežot nereģistrētos perekupus. Es to attiecinātu uz visa vecuma auto un uz ilgāku termiņu. Varētu pat izdarīt tā, ka gada laikā vienu auto ārvalstīs fiziska persona var pirkt bez ierobežojumiem, pārējos ar ierobežojumiem. Tā kā tas ir vairākās ES valstīs. Gribi pelnīt ar auto tirgošanu, taisi SIA un maksā nodokļus!

WALA 18.februāris 2023 12:29
38 13 Atbildēt

Šis man domāt ir nepamatots īpašuma tiesību aizskārums, un visai ātri tiks apstrīdēts. Savu neizdarību VID nav obligàti risinàt principà pārkāpjot likumu ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 3

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 17

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti