Aptauja: 61% Baltijas iedzīvotāju atbalsta "Rail Baltica" projektu 10

 
Nozare.lv | 1.aprīlis 2023 9:27

Vidēji pozitīvu attieksmi pret "Rail Baltica" projektu pauž vidēji 61% aptaujāto Baltijas valstu iedzīvotāju, kas ir par 1% mazāk nekā 2021.gadā, aģentūru LETA informē AS "RB Rail" pārstāvji.

Aptaujā secināts, ka Igaunijā 54% aptaujāto piekrīt, ka "Rail Baltica" īstenošana stiprinās Baltijas valstu militārās mobilitātes spējas. Savukārt Latvijā šim apgalvojumam piekrīt 51%, bet Lietuvā - 61% aptaujāto.

Vienlaikus Baltijā vidēji gandrīz 40% aptaujāto uzskata, ka projekta īstenošana veicinās drošību reģionā.

Savukārt pie projekta galvenajiem ieguvumiem aptaujātie visbiežāk minēja ātrāku satiksmi un plašākas ceļošanas un atpūtas iespējas. Uzņēmumā atzīmē, ka vairāk nekā puse aptaujāto katrā valstī kā svarīgu personīgo ieguvumu nosauca labākas ceļošanas izredzes.

Tāpat "RB Rail" pārstāvji skaidro, ka Igaunijā par vienu no būtiskākajiem ieguvumiem iedzīvotāji uzskata iespēju uzlabot satiksmes savienojumu ar Eiropu un Baltijas valstīm, Latvijā - jaunas darba vietas un augstāku nodarbinātību, bet Lietuvā - iespēju uzlabot sadarbību ar kaimiņvalstīm un Eiropas Savienību.

Aptaujas dati arī liecina, ka 41% Latvijas respondentu min labāku sadarbības veidošanu ar uzņēmējdarbības partneriem Baltijā kā būtisku personīgo ieguvumu no "Rail Baltica".

Baltijas valstu iedzīvotāju viedoklis par "Rail Baltica" kā videi draudzīgu projektu saglabājas stabils, uzsver uzņēmumā. Kopš 2020.gada tas ir pieaudzis par 7%.

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, bet iesaistītās puses vairākkārt paudušas, ka tās ir būtiski pieaugušas. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Dzelzceļa līniju "Rail Baltica" plānots atklāt secīgi pa posmiem laikā no 2028.gada līdz 2030.gadam.

Aptauja veikta sadarbībā mārketinga pētījumu kompāniju "Berg Research". Datu vākšana īstenota caur SIA "SolidData" interneta lietotāju paneli aptaujājot vairāk nekā 3000 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Vatalīnam 1.aprīlis 2023 15:00
6 2 Atbildēt

Pirms muldet, ka nav vajadzigs, pameģini aizbraukt ar vilcienu Rīga-Valka, Valga-Tallina.

Tad turedzēsi ka tas ir pasākums nevis uz 2 stundām bet uz visu dienu, tikai uz vienu pusi.

Ja brauciens ar Rail Balica ilgs ~2h, un vel var visu laiku stradat vai lietot netu, redzēsi, ka daudzi nebrauks ar savu auto vairs šo maršrutu.

Vispār Tallinā esi bijis?

Kukū 1.aprīlis 2023 10:56
3 1 Atbildēt

Es nu nekādi nesaorotu, kas braukās pa to dzelzceļa brīnumu. Tagad uz Tallinu un Viļņu dzelzceļš ir, nav izjaukts, nu eksperimentam varētu palaist kādu dīzelīti. Pabraukātu tukšs kādu mēnesi un visa bilde.

asais 11 1.aprīlis 2023 11:39
3 4 Atbildēt

100 gadu nav vaidzigs sis dzelcels  Vienkarsi eiropa uzspiez savus variantus

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti