Mēneša laikā iedzīvotāji pārstrādei nodevuši teju 1200 tonnas auto riepu 3

 
Latvijas zaļais punkts | 8.jūnijs 2023 16:24

Lai veicinātu iespējas sezonālās riepu maiņas laikā iedzīvotājiem videi draudzīgā veidā atbrīvoties no nolietotajām auto riepām, Latvijas Zaļais punkts kopā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumiem SIA “Eco Baltia vide” un Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” jau otro sezonu pēc kārtas īstenoja kampaņu “Nomet riepu atbildīgi”.

Tikai mēneša laikā iedzīvotāji pārstrādei nodeva teju 1200 tonnas jeb kopumā aptuveni 120 000 vieglo automobiļu riepas. Ar šo apjomu būtu iespējams nosegt piecu hektāru lielu teritoriju jeb aptuveni septiņus futbola laukumus.

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis: “No vienas puses rezultāti ir pārsteidzoši, ka tik īsā laika periodā tikai četrās pieņemšanas vietās tika atvests tik ievērojams nolietoto riepu apjoms. Jo iegādājoties jaunas riepas nomaiņas vietās var atstāt vecās bez papildus samaksas. Taču no otras puses rezultāti ir itin saprotami, jo Latvijā vēl arvien vērojami izaicinājumi attiecībā uz nolietoto riepu apsaimniekošanu – bieži iedzīvotāji iegādājas riepas no tādiem izplatītājiem, kuri nav iesaistījušies nolietoto riepu apsaimniekošanas sistēmā un līdz ar to netiek nodrošināta iespēja nolietotās riepas nodot bez maksas. Esam gandarīti, ka 120 000 nolietoto riepu nonākušas atbilstošā apsaimniekošanā un pārstrādē, nevis izmestas dabā. Aicinām iedzīvotājus par to parūpēties arī ikdienā, lai tādējādi saudzētu vidi un dotu riepām otro dzīvi.”

Kampaņas laikā auto riepas tika pieņemtas četrās vietās, kur tās varēja nodot bez maksas – Rumbulā, Siguldā, Liepājā un Daugavpilī. Visvairāk riepu tika nodotas Rumbulā  - 740 tonnas, otrajā vietā ar vairāk nekā 240 tonnām ierindojās Sigulda, savukārt trešajā ar 128 tonnām Liepāja un teju 90 tonnām nodoto riepu – Daugavpils.

SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts: “Mūsu pēdējās akcijās pārliecināmies, ka iedzīvotāji mājsaimniecībās glabā ilgstoši krātus riepu apjomus. Piemēram, pērnā gada noslēgumā sezonālajā riepu maiņā ziemā tikai mēneša laikā iedzīvotāji uz mūsu riepu nodošanas laukumu Rumbulā nogādāja vairāk nekā 240 tonnas nolietoto riepu. Šajā pavasarī cilvēki sarosījušies vēl vairāk un apjoms audzis teju trīskārši. Bija dienas, kad pie šķirošanas laukuma varēja novērot rindas ar kravas busiem, kas piepildīti ar nolietotām riepām. Gribētos cerēt, ka cilvēki beidzot iztīrījuši savas garāžas, taču no otras puses var norādīt uz pelēko tirgus zonu, kur riepas bez atbilstošas valstiskas uzskaites tiek nodotas apsaimniekošanai, izmantojot iespēju to izdarīt bez maksas neierobežotā apjomā. Tomēr arī šajā gadījumā esam pateicīgi, ka cilvēki izvēlējušies tās atvest pārstrādei, nevis izmetuši tuvējā mežā.”

Latvijas Zaļais punkts un kampaņas partneri – SIA “Eco Baltia vide” un Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” - atgādina, ka nolietotās auto riepas ir videi kaitīgie atkritumi un no tām jāatbrīvojas, atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tās nedrīkst izmest dabā, tostarp nelikumīgi ierīkotās izgāztuvēs, jo tās rada aizdegšanās risku, pēcāk radot indīgu vides piesārņojumu. Nolietotās auto riepas nekādā gadījumā nedrīkst dedzināt vai aprakt zemē.

Savu laiku nokalpojušās riepas bez maksas iespējams nodot oficiālās tirdzniecības vietās, iegādājoties jaunu riepu komplektu, kā arī bez maksas vai par nelielu samaksu - vairāk nekā 70 atkritumu šķirošanas laukumos un auto servisos visā Latvijā.

Nododot auto riepas tam paredzētajās vietās, tās nonāk pārstrādē un kļūst par izejvielām jaunu preču ražošanai. No pārstrādātajām riepām iespējams radīt dažādas gumijas preces, tostarp segumu sporta un bērnu rotaļu laukumiem, kā arī var tikt izmantotas kā kvalitatīva saistviela ceļu segumam.

 
Visi komentāri
 
Skābenene 9.jūnijs 2023 12:48
0 0 Atbildēt

Varētu lūdzu kādu piemēru, kur un kā Latvijā pārstrādā riepas!? Cik tonnas katru gadu pārstrādā un kādus produktus no riepām saražo!?

srt 9.jūnijs 2023 18:15
0 0 Atbildēt

Man te blakus vienam objektam zēni profesionāli nodarbojās ar pirolīzi. Dārgākais tajā visā procesā esot riepu smalcināšana. Jo smalkāg sagriež, jo efektīgāks process. bet nažu komplekts smalcinātājam ap 1500 EUR. Un dilst viņi diezgan ātri. Ņemšanās ir, bet dzīvo daudz labāk kā gasterbeiters.

Slinkais 9.jūnijs 2023 13:38
2 0 Atbildēt

Šodien nodevu. Bija 6 riepas. 4 paņēma pa akciju. Par divām bija jāsamaksā 3.63eur. Obidna, varēju ietaupīt tos, izmetot riepas stāvlaukumā. Jūtos kā lohs. Gan par to ka samaksāju, gan par to, ka tikai 4. Jo moš man ģimenes auto ir tranzīts ar sparku. Kkā negodīgi

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

"Zaļais" vēl negarantē, ka viss būs labi (+ VIDEO) 13

Video autors iebrauc krustojumā pie luksofora zaļā signāla un saduras ar Volvo, kura vadītājs aizšķērso ceļu, griežoties pa kreisi. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 2

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 16

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 4

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti