Rosina noņemt tiesības arī tad, ja ātrums pārsniegts vairāk par 30 km/h 38

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 24.novembris 2023 18:42

Satiksmes ministrija (SM) plāno ieviest tiesību izmantošanas aizliegumu, pārsniedzot ātrumu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā, šodien Ceļu satiksmes drošības padomes (CSDP) sēdē sacīja SM Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktore Annija Novikova.

Patlaban Ceļu satiksmes likums paredz, ka tiesību atņemšanas sankcija iestājas, ja atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana pieļauta no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā. Šādā gadījumā piemēro 240 līdz 320 eiro naudas sodu un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz trim mēnešiem.

Savukārt, ja pārkāptais ātrums ir bijis lielāks, tad attiecīgi pieaug naudas sods un tiesību izmantošanas aizlieguma periods.

Novikova CSDP sēdē papildināja, ka plānotie SM priekšlikumi grozījumiem Ceļu satiksmes likumā ietver arī brīdinājuma vietā par atļautā ātruma pārsniegšanu virs sešiem kilometriem stundā ieviest naudas sodu, kā arī iesniegti priekšlikumi jaunai elektroskrejriteņu definīcijai.

"Proti, elektroskrejriteņu definīcija tiek papildināta ar jaudas komponenti, kā arī ir iekļauta prasība par to, ka elektroskrejritenis ir transportlīdzeklis ar diviem riteņiem," papildināja Novikova.

Vienlaikus viņa norādīja, ka SM ir iesniegusi arī paredzētas prasības attiecībā uz ātrgaitas ceļiem, stāvēšanas un apstāšanās noteikumiem attiecībā uz transportlīdzekļu evakuāciju.

"Tāpat priekšlikumi iekļauj sodīšanu par atkārtotiem pārkāpumiem bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) un bez tehniskās apskates, proti, par šādiem pārkāpumiem turpmāk, ja šos priekšlikumus atbalstīs, sodīt varēs tikai vienu reizi dienā," papildināja Novikova.

SM pārstāve atgādināja, ka pašlaik Ceļu satiksmes likumā pieņemtie priekšlikumi ir elektroskrejriteņu obligātā reģistrācija, kas stāsies spēkā no nākamā gada aprīļa, Ceļu satiksmes drošības izvērtējums reizi trijos gados, koplietošanas pakalpojumu lietošanas zonas un nosacījumi, kā arī uzvedības korekcijas grupas pārkāpējiem, kas sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē.

Tāpat patlaban ir pieņemti grozījumi jaunām prasībām ziemas riepām, savukārt jaunākos grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos vēl būs jāpieņem Ministru kabinetam, kas ietver prasības dalībai ceļu satiksmē uz ātrgaitas ceļiem, obligātas aizsargķiveres velosipēdistiem, kas jaunāki par 16 gadiem, kā arī obligātas aizsargķiveres elektroskrejriteņu vadītājiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem un citas prasības.
 

 
38 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Drifteris 25.novembris 2023 9:20
47 0 Atbildēt

Annija Novikova ir spilgts valsts pārvaldes liekēdes piemērs. Vajadzētu atstādināt nekavējoties!

MMX 24.novembris 2023 19:01
42 1 Atbildēt

Policijas kļūst arvien mazāk, bet kāds kaut kur sodīs par +30. Biedri, nopietni? kaut kur naktī nepiefiksē miestu ar baltajām zīmēm un staigā tālāk kājām. Ģeniāli, gribētos sejā redzēt idejas autoru. Tikpat labi varbūt vienkārši atņemam tiesībās visiem, kas brauc virs 90? Ko tur čakarēties?

iJuris 24.novembris 2023 19:33
34 1 Atbildēt

Nja, kko labu sākuši lietot. Tā teikt, nemāk savest sistēmu kārtībā, tad sajās lidz galam. Nekas cits vairs nepastāv, nekas. Jābrauc skaidrā un ar atļauto. Tas nekas ka zīmem ticēt nevar, tas nekas ka infrastruktūru taisa tizlu. Sajūta ka panesies tāds kā maratons, ka sacensības, kurš lielāku stilbumu izdomas.

Nopietni. Piemērs joprojām lielisks. Jelgavas šoseja, normāla laika daudz, tiešām daudz brauc 30 plus. Un gadiem brauc un nesitas. Sudi sākas tad, kad kāds nesaprot ko dara, nelieto spoguļus. Velkas kreisajā, velkas labāja joslā. Iznāk no Medemciems un pa diagonāli ar 70brauc un turpina braukt.

Nav uzlikti pretapzilbinasas stabiņi. Leisos visur ir.

A mums tikai vienu lietu māk maurot. Ātrums.

Nekas, vadzis nav bezgala stingrs. Arī lielākais lūzt.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kāpēc ir tik svarīgi noteikt atbilstošu ātrumu satiksmes organizēšanai? Ceļa zīmes 110 km/h piemērs (+ VIDEO) 6

iAutolv skaidro, kādēļ arī tik nelielā satiksmes nogrieznī kāds ir Rīgas-Jūrmalas šosejas posms, nepieciešams savlaicīgi mainīt noteikto maksimālo ātrumu un kādēļ dažkārt lielāks ātrums nozīmē mazāku agresiju uz ceļa. Lasīt vairāk

 

Ko dara šī tehnika? (+ VIDEO) 5

Kravas auto ar piekabi kaut ko vienmērīgi izkaisa uz ceļa. Vai varētu būt, ka šādi ātrā un vienkāršā veidā tiek atjaunots ceļa segums? Lasīt vairāk

 

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 18

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Tiesai būs vēlreiz jāskata lieta par bēgšanu no policijas pirms 5 gadiem (+ VIDEO) 3

Tiesai atkārtoti būs jāizskata krimināllieta, kurā pirms aptuveni pieciem gadiem kāds autovadītājs narkotisko vielu reibumā bēga no policijas. Pakaļdzīšanās laikā – no Rīgas līdz Ogrei – cieta vairāki likumsargi. Bēgošo autovadītāju izdevās apturēt, tikai lietojot šaujamieroci. Un tieši ar vīrieša ievainošanu galvā saistīts Augstākās tiesas Senāta lēmums, kas paredz daļēji atcelt zemākās instances tiesas lemto, ka vīrietim par izdarīto jāizcieš piecarpus gadu cietumsods. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti