Volkswagen XL1 nominēts Starptautiskajai gada balvai dizainā (+ foto)

 
Moller Baltic | 4.aprīlis 2014 9:36

No 26. marta līdz 25. augustam pasaulē ekonomiskākais hibrīdauto Volkswagen XL1* tiek izrādīts Londonas Dizaina muzejā līdz ar citiem paraugdizaina piemēriem un Gada balvas dizainā nominantiem visdažādākajās kategorijās. Šis ir jau septītais gads, kad Gada balvai dizainā veltītā izstādē vienuviet tiek apkopotas progresīvākās inovācijas un oriģinālākie talanti, izstādot pasaulē labākos arhitektūras, digitālā, modes, mēbeļu , grafikas, produktu un transporta dizaina eksemplārus.

Foto: Publicitātes foto

Transporta kategorijā iekļauto Volkswagen XL1 izstādei nominēja Londonas Zinātnes muzeja kurators Endrjū Nēums. Volkswagen zīmola Dizaina nodaļas vadītāja Klausa Bišofa komandas veidotais Volkswagen XL1 ir ierobežotā skaitā pieejams divvietīgs modelis, kas savā veidā pārbauda sērijveida transportlīdzekļa energoefektivitāti uz ceļa. 

XL1 dizaineru ideja bija izveidot „viena litra“ automobili, proti, automobili, kas patērē tikai vienu litru degvielas uz 100 km. Zemais degvielas patēriņš atbilst arī ļoti zemam oglekļa dioksīda izmešu līmenim — 21 g/km. 

Lai sasniegtu šādu degvielas patēriņu, tika uzlabota XL1 aerodinamika, izveidojot tam klasisko „asaras“ formu un izmantojot dažādas inovācijas, piemēram, noņemot tradicionālos ārējos atpakaļskata spoguļus un aizvietojot tos ar nelielām kamerām jeb e-spoguļiem, kas ārpusē uzņemtos attēlus pārraida uz displejiem automobiļa iekšpusē. Pateicoties frontālās pretestības koeficientam 0,189, lai uz taisna ceļa bezvējā brauktu ar ātrumu 100 km/h, automobilim ir nepieciešami tikai 8,4 ZS. Lai apvienotu vieglumu un izturību, tā virsbūve pamatā ir veidota no ar oglekļa šķiedru stiprināta polimēra.

Foto: Publicitātes foto

XL1 izskatās pēc nākotnes auto, bet tā piedziņas mehānismu veido divu cilindru 0,8 l dīzeļdzinējs ar 48 ZS jaudu un elektrodzinējs ar 27 ZS jaudu. Par jaudu gādā septiņpakāpju trīskāršā sajūga pārnesumkārba. Tāpat kā jebkurš labs superauto, tas ir arī zems (tikai 1282 mm) un aprīkots ar Lambo tipa durvīm.

Gada balvai dizainā veltītā izstāde atspoguļo visu jauno un aizraujošo. Līdz ar Volkswagen XL1 cita starpā ir apskatāma peldoša skola Nigērijas lagūnā, laternu stabi, mobilais tālrunis, kuru iespējams izveidot pašam, kā arī Keitas Mosas iecienītākā lietojumprogramma. Eksponātus ir veidojuši visdažādākie cilvēki, tostarp tādi visā pasaulē zināmi dizaineri kā Zaha Hadids, Deivids Čiperfīlds un Muka Prada, kā arī jaunie uzņēmēji un studenti projektu ietvaros. 

Dizaina muzeja apmeklētājiem ir arī iespēja izvēlēties sev tīkamākos dizaina produktus. Jaunums 2014. gadā ir balsošana sociālajos tīklos — izstādes tiešsaistes lapās ik dienu sacenšas divi nominanti, kurus var apskatīt vairāk nekā miljons muzeja sekotāju Twitter un Facebook vietnēs. 

* Volkswagen XL1 degvielas patēriņš kombinētajā ciklā: 0,9 l/100 km, elektroenerģijas patēriņš: 7,2 kWh/100 km, CO2 izmešu daudzums kombinētajā ciklā: 21 g/km, efektivitātes klase: A+

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti