ID karte tomēr nebūs obligāta līdz 1.maijam

imzz Reģ.: 27.02.2015

Pašlaik likums paredz – no 1.maija eID karte ir obligāta visiem.

Saeimas komisija atbalstīja ieceri no šīs prasības atteikties.

Prasību plāno mainīt, jo PMLP netiktu galā ar 350 000 karšu izsniegšanu.

Plāno noteikt, ka eID karte nebūs obligāta līdz 2031.gadam, ja ir derīga pase.

Plānots saglabāt prasību obligāti saņemt eID karti no 15 gadu vecuma.

Pasu turētāji varēs eID karti saņemt pēc pašu izvēles, kad gribēs.

Iecerētās likuma izmaiņas plāno pieņemt jau nākamnedēļ.

www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/deputati-atbalsta-ieceri-derigo-pasu-turetajiem-eid-karte-nebus-obligata.a496525/

 
JanJan Reģ.: 07.02.2018
0 0 Atbildēt

Vēl, protams, jāsagaida, kamēr nobalsos, jo skatīja tikai komisijās, bet nu cerams tik tiešām nobalsos.

MMX Reģ.: 03.03.2022
0 0 Atbildēt

Es tieši tāpēc arī biju domājis līdz martam pagaidīt un nestāvēt rindās, acīm redzami čujs par mūsu valsts institūciju spējām vēlmes savienot ar iespējām izrādījās pareizs

JanJan Reģ.: 07.02.2018
0 0 Atbildēt

Man pagaidām vēl stāv pieraksts aprīlī, kuru tad visticamāk atcelšu. Jāpagaida, kamēr tomēr deputāti nobalso un prezidenta paraksts virsū.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Man radiniece ielūkojās Rīgas 3. nod. Smiļģa ielā, darbiniece esot teikusi, ja iestājas rindā uz ielas 1 st. pirms darba sākuma, t.i. ap plkst. 7, darbs sākas astoņos, tad ir cerība tās dienas laikā tikt klāt

1984 Reģ.: 30.11.2021
1 0 Atbildēt

Kā sensenos laikos (70tajos un 80to sākumā) pēc biļetēm uz Rīgas "Dinamo" spēlēm - tad vīri pie Sporta Pils kasēm rindu ieņēma jau no vakara

spainis Reģ.: 27.04.2006
1 0 Atbildēt

Man nācās tikt galā ar šito vājprātu. Izdevās no rīta attālināti iestāties rindā Cēsīs, rādīja, ka gaidīšanas laiks ~1,5h. Baigi forši, aizbraucu uz Cēsīm kādu minūti pirms sava laika, bet jau braucot skatījos, ka tas laiks aplikācijā uz priekšu nekustās, uz vietas nācās kūkot vēl 2h. Pierakstīties uz konkrētu laiku vienalga kurā no nodaļām man nesanāca. Kas nāca uz vietas pēc numuriņiem, tika sūtīti mājās.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Jopcik man laikam veicas, gan iepriekš Tukumā ( jo drusku nogulējām vienas pases expirēšanos pirms ceļojuma un tur bija nākamā dienā iespēja kārtot) ļoti ātri dabūjām visu cauri, gan es pāgājuša gada (2022) nogalē Rīgā , aizbraucu, nospiedu pogu uz iepriekšēju pieteikumu un pēc minūtes jau "fočējos" un nevarēju ar nosalušām rokām savu parakstu reizes 10 uzskricelēt ...

darklight Reģ.: 29.10.2013
2 1 Atbildēt

Njā. Kovida laikā tas iepriekšējais pieraksts bija krietni sakarīgāks. Lai cik ilgi nebūtu jāgaida, noteiktajā laikā viss notikās. Ja vajadzēja ātri, varēja apskatīties, kurā Latvijas pilsētā ātrāk var tikt klāt, un apvienot dokumentu kārtošanu ar ekskursiju Dzīvā rinda, kurā dienu jāgaida, ir totāla valsts ņirgāšanās par saviem pilsoņiem! Tikko bija doma aizšaut vienā netālā ārzemju braucienā visai ģimenei, bet nācās atmest, jo bērniem nav dokumentu, un uz šo dzīvās rindas murgu ar diviem sīčiem es neparakstos.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Manuprāt, šādās situācijās varētu ieviest elektroniskos kārtas numurus. Piemēram, varētu pierakstīties PMLP mājas lapā ( ar e-ID vai bankas autorizāciju ) un dabūt kaut vai 1000. numuru, pēc tam pa reizei varētu apskatīties, kā rinda virzās, jo patlaban apstrādājamie numuri www lapā būtu redzami. Vai arī ieviest iespēju, lai robots atsūta SMS brīdinājumu, kad jūsu rinda tuvojas.

Tā būtu nevis dzīvā, bet attālinātā rinda. Līdz ar to pakalpojuma piedāvātājam nevajadzētu lauzīt galvu, kā izplānot laikus, un saņēmējam dzīvajā rindā arī ilgi stāvēt nevajadzētu.

1984 Reģ.: 30.11.2021
0 0 Atbildēt

Latvijā kaut ko tādu nevienai no vadošajām un valdošajām personām nevajag. Kaut gan tehniski tas būtu pavisam vienkārši izdarāms

spainis Reģ.: 27.04.2006
2 0 Atbildēt

Šāda opcija jau šobrīd ir nodrošināt, ar aplikācijas palīdzību attālināti var izņemt kārtas numuriņu. Bet kā jau rakstīju, sākotnēji aplikācijā prognozētais gaidīšanas laiks no 1,5h pārvērtās par faktiskām 3,5h. Aplikācijā var redzēt cik gaidītāju priekšā un apmēram cik ilgi jāgaida, bet tas gaidīšanas laiks ir pilnīgs bulšits.

Un vēl, šobrīd tur ir tāds pizģec, ka tos elektroniskos kārtas numuriņus izķer pāris sekunžu laikā no reģistācijas atvēršanas. Rīgā vispār loterija vai uz to dienu dabūsi vai nē.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

"Un vēl, šobrīd tur ir tāds pizģec, ka tos elektroniskos kārtas numuriņus izķer pāris sekunžu laikā no reģistācijas atvēršanas. Rīgā vispār loterija vai uz to dienu dabūsi vai nē."

Tur jau tā lieta, ka to konkrēto laiku šādi nevar paredzēt ilgi uz priekšu. Nevar tak pierakstīties konkrētā laikā mēnesi uz priekšu, vai ne ?

Iedomājies, ka pats esi pakalpojuma sniedzējs, un tev jāplāno laiki. Ja dod ar lielu rezervi, tad konkrētais laiks nodrošināts, bet var apkalpot mazāku cilvēku skaitu. Ja blīvs grafiks, tad ar laiku nenovēršami ieviešas kļūda, jo kādai darbiniecei bērns var saslimt, pati saslimt u.c.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Nu es savulaik pierakstījos 1+mēn uz priekšu, tā ka ir rā funkcija tur

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

No šīs vietas detalizētāk - kā ar to e-ID plāno pierakstīties?

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

tieši tāpat, kā teiksim, e-veselībā

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Pamēģini mazliet izvērstāk. Ko piedāvā izmantot un kādēļ stāv rindā ;)

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Visi zin elementāro rindas organizāciju, izņemot numuriņu un gaidot, kad uz tablo ekrāna parādīsies šis numurs.

Mana ideja ir šo pašu metodi izmantot attālināti. Kāpēc, izņemot numuru būtu vajadzīga autorizācija ? Divi iemesli. Lai numurs piederētu konkrētai personai, un lai kādam neienāktu prātā reģistrēties n-reizes. Varētu limitēt līdz, pieņemsim, 3 reizēm vienam cilvēkam. ( Var jau izmantot dažādas metodes, iztiekot bez iedzīvotāju reģistra, piem uz tlf. numuru tiek nosūtīts kods, kuru jāievada atpakaļ )

Jautājuma otra daļa, "kādēl stāv rindā" ? Nu, nezinu, laikam cilvēkiem nostaļģija pēc padomju laikiem, pasocializēties pie PMLP un citur :-/

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Attālinātā metode jau ir PMLP, īsti vairs neatceros vai caur Latvija.lv autentifikāciju vai pēc p/k.

Bet kā saprotu man "noveicās" un attālinàtā rinda bija norm. laikos, kamēr tagad laikam ir liela "pakaļa" ....

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Precizēšu vēlreiz savu jautājumu. Tas nekādi nebija par ideju reģistrēties rindā attālināti. Bet gan par autorizēšanos tajā ar eID.

Padomā vēlreiz, kas tā ir par rindu.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Jā, nu to var pārprast. Reģistrēties ar to, kā nav ? Redzi, daudziem cilvēkiem personas dokumentu derīguma termiņš beidzas šo pavasari, jo mūsu valstī personas dokumentus mēdz izsniegt cikliski, nevis vienmērīgi. Tā, ka daļai cilvēku eID var būt, bet gan tās, gan pases derīguma termiņš drīz beigsies, bet PMLP pārplūdināti dēļ fiksās idejas par eID obligātumu no 1. maija.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Līdzjūtība tiem, kam nepaveicās tevis minētajā veidā, bet nu pamatdomu saprati

Un tik un tā - tāda rinda eksistē tehnoloģiski jau sen. Pats pirms gada izmantoju. Problēma ir pavisam savādāka - tā kā lielāka daļa sabiedrības nevar/negrib izmantot elektronisko rindu, kaut kādā brīdī tā tika degradēta no iespējas pierakstīties konkrētā laikā uz pierakstīšanos dzīvajā rindā, jo tā varot paspēt apkalpot vairāk cilvēkus.

imzz Reģ.: 27.02.2015
0 0 Atbildēt

Un vēl, izrādās, pag.gada vasarā "Valdība atbalstīja grozījumus “Personu apliecinošu dokumentu likumā”, lai Latvijas iedzīvotāji, kuriem personu apliecinošu dokumentu derīguma termiņš ir beidzies no 2020. gada 1. marta, tomēr varētu izmantot šos dokumentus savu pamattiesību īstenošanai valsts iekšienē vēl līdz pat 2023. gada 30. aprīlim.

Tātad, arī tie, kuri klapēja ar ausīm par pasi ar beigušos derīguma termiņu, attapās, ka no 1. maija pase nebūs izmantojama un palīdz veidot rindu PMLP.

raimondsm Reģ.: 22.05.2004
0 0 Atbildēt

Tā ID karte bija pieejama jau labu laiku.

Daudzi izdomāja, ka tas taču ļoti ērti izņemt tādu vizītkartes lieluma DOKUMENTU, ko var ērti izmantot pases vietā un savu ID karti izņēma jau pirms pāris gadiem.

Tā kā te jau patērētājs parastais, vej, ietaupīja laiku un naudu un tagad, re kā, vajag visiem! Valsts arī, protams, varēja kaut kā ātrāk to procesu reklamēt. Jo tā administratīvā kapacitāte ir, kāda ir.

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Ar to piebildi, ka "valstij" bija "indeve" noteikt īsu derīguma termiņu ID kartei. Piemēram, 2013.g. izdota pase derēja 10 gadus, vienlaicīgi ar to izdota ID karte tikai 5 gadus.

Līdz ar to, loģiski, daudziem, kam ir derīgas pases, nav derīgas ID kartes. Tikai 2019.gadā "gudrās galvas" izdomāja , ka ID kartei tomēr var noteikt tādu pašu derīguma termiņu, kā pasei.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Tam ir nianses, ja tas ir valsts dokuments ar noteiktām drošības fīčām, tad elektroniskā drošība nedrīkst atpalikt, un tieši uz to brīdi par nederīgiem tika atzīta kaudze ar datu šifrēšanas algoritmiem, viedkaršu drošība ar pārleca "paaudzes" utml. visādi "potenciālie riski". Ja ir parliecība, ka jaunās eID spēj ar savu drošumu izturēt "laika pārbaudi"(10 gadus), tad var stiept derīguma termiņu ....

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Tas viss ir subjektīvi. Kāds pamats apgalvot, ka "drošība" ir nepietiekama ? Tikai statistikas dati par uzlauztām vai viltotām kartēm. Tādi vispār ir ?

Man ir aizdomas, ka mūsu ierēdņi par drošību uztraucas gandrīz visvairāk pasaulē. Ir redzēti citu valstu dokumenti, daudz vienkāršāki par mūsējiem.

Un, ja tā pārdzīvo par čipu drosību, tad varēja atcelt agrāk izdoto ID karšu e-parakstu, bet atstāt ID karti kā vizuālu dokumentu.

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Šifrēšanas algoritmiem - tas ir viegli atrodams kad un kādi ir ar kādu aizsardzības pakāpi, respektīvi cik ātri ar esošo datora (videokartes utml. ) jaudu var atrast piemēram 2 pirmskaitļus kuri tiek izmantoti datu šifrēšanai dažos algoritmos.

Un viedkartēm savukārt ir dažādi veidi kā tās var lauzt - sen agrāk varēja rupji nokopēt saturu, tad vajadzēja karti pa slāņiem "izjaukt" lai tiktu vajadzīgajam klāt, tad atrada "fiziskā" dizaina kļūdas, tad datu pārraides mehānismā utt. pagāja laiks kamēr puslīdz visas "muļķības" izķēra ... tagad pa lielam izskatas ka uzskata ka kartes "dzīves" laikā tikt tai uzlauztai ir mikroskopiskas iespējas ...

P.S. no loģistikas viedokļa, jēdzīgāk ir likt derīguma termiņu maxaku, nekā post factum pasludināt kaut ko par neatbilstošu drošībai, uz HTPS web lapu piemēra zinu cik daudz galvas sāpju tas pasaulē radīja ...

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

Pēc loģikas, svarīga ir nevis drošības pakāpe, bet vai šīs kartes tiek uzlauztas realitātē un nodarīts krimināla rakstura kaitējums. Ja netiek, esošā drošība pietiekama.

Un kā tad sanāk, ka britu 2009.izdota karte bija derīga 10 gadus, kamēr mūsu vēl 2018.gadā tikai 5 ?

en.wikipedia.org/wiki/Identity_Cards_Act_2006#/media/File:UK_National_Identity_Card.png

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 1 Atbildēt

Tā arī nebūs gluži pareiza pieeja, ja tu zini un apzinies riskus, tad termiņa ierobežošana mierīgi var būt kā labs "pretlīdzeklis".

Ar zagtu identitāti nav obligāti jādara kas krimināls, tā var būt arī "kā baltā un pūkainā" identitāte teiksim "ceļošanai", kādam kas kaut ko sliktu dara zem cita ID utt.

P.S. Skatīties uz dazādu valstu izdotajiem ID ir tikpat bezjēdzigi cik dažādu banku kartēm - tas ir gan pašu karšu jautājums gan izdošanas un saistīto sistēmu un programmnodrošinājuma jautājums. Un teikšu godīgi tad kad - e-paraksts serveri sākotnēji atradās vietā kur es tam varēju "pieiet un ar kāju iespert", man nemaz negribējās šim pakalpojumam tuvoties ... Bet datu drošībai serveru galā tika izmantotas pat lieljaudas magnetizējošas iekārtas serveru jebkuru elektronisku komponentu iespējamo datu iznīcināšanai pie to nomaiņas( a la garnerproducts.com/products/hard-drive-degausser/hd-2xt-high-speed-degausser ) .

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Varbūt pastāstīsi kāpēc vadītāja apliecībām nu derīguma termiņš, ja tur ir vairāk par B kategoriju, sarāvies uz pusi? Arī datu drošība?

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 5 Atbildēt

Vadītāja apliecībai izņemot hologrammas tyr nav nekādas drošības kur nu vēl ar datiem/datu pārraidi saistītas ...

Nav obligāti kaut kādu sviestu samurgot, ja nezini kas ir eID "iekšā".

msh Reģ.: 16.04.2007
1 0 Atbildēt

Ir vai nav, bet sensenos laikos mana vadītaja apliecība ar B un C1 bija derīga 10 gadus, tik šofera komisijai termiņš bija 5 - pēdējajā reizē, hujaks, apliecība arī tik 5 gadus derīga; piedāvāja arī anulēt C1 lai būtu 10 gadi...

WALA Reģ.: 19.06.2002
0 0 Atbildēt

Par termiņiem es protams zinu, arī veselības parbaude virs B kat. ir 1x5 gados utt.

msh Reģ.: 16.04.2007
0 0 Atbildēt

Stāsts ir par to ka vadītāja apliecību necik sen atpakaļ "saīsināja", diez kāpēc...

imzz Reģ.: 27.02.2015
1 0 Atbildēt

CSDD maksājumi : Vadītāja apliecības izsniegšana, maiņa vai izsniegšana nozagtās/nozaudētās vietā 22,05 EUR, ja aktīvo vad. tiesību skaits 500 000, tas ir 11 milj. EUR par visu tiesību maiņu, pieņemsim, ka pašizmaksa ir 1/3 daļa, tas dod regulāru peļņu apm. 7 milj. mazāk kā 10 gados, jo daļai vadītāju apliecības uz 5 gadiem, kā te jau minēja.

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
0 0 Atbildēt

Raimond, precizē, lūdzu, kas ir "daudzi" un kas ir "ērti". Cik nu man zināms "parastais džo", kuru tu esi ļoti iecienījis piesaukt, personu apliecinošu dokumentu praktiski nekad neizmanto, iespējams pat, ka ne reizi to 10 gadu laikā, ko ir derīga pase. Kā tādam cilvēkam ir "ērtāk" divreiz mainīt dokumentu uz tādu vizitkartes formātu, ko ir vieglāk pazaudēt? Piedevām tikai pavisam nesen kā personu apiecinošu dokumentu pārstāja atzīt autovadītāja apliecību.

P.S. Man ID ir kopš tā rašanās, nepieciešams, nevis tikai ērts un besī pavisam cits fenomens - ceļojot ar ID ir jāvadā līdzi bērna dzimšanas apliecība, jo ID nevar ierakstīt bērnu. Tāpēc ir pase, kurā šis ieraksts eksistē fiziski.

darklight Reģ.: 29.10.2013
0 0 Atbildēt

Pie jebkura ārsta, kurš nav tavs ģimenes ārsts, arī jāstiepj dzimšanas apliecība, ja nav pases ar ierakstītiem bērniem. Tāpēc šādos gadījumos ņemu līdzi pasi, ikdienā makā stāv ID karte. Bērna dzimšanas apliecība vispār ir kaut kāda idiotisma virsotne - kā var aizdomāties uztaisīt dokumentu A4 formātā?!

Bradypus Reģ.: 09.06.2017
2 0 Atbildēt

Taisnība, aizmirsu pieminēt, jo par laimi bērns ceļo biežāk, nekā slimo.

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti